Bērns un uzvārds

Reitings 13
Reģ: 01.05.2015
Sveikas, cosmo dāmas.
Pirms nepilniem pieciem gadiem traģiski gāja bojā mans vīrs. Mūsu kopīgajai meitiņai toreiz bija tika 9 mēneši. Saprotams, ka tas laiks bija ļoti, ļoti grūts... Lai vai kā, apmēram gadu pēc traģiskā notikuma manā dzīvē iegriezās vīrietis no pagātnes, ar kuru biju kopā. Viņš bija uzzinājis manu stāstu un bija gatavs palīdzēt, piemēram izvedāt bērnu pie ārstiem un būt stiprajam plecam, kura man ļoti trūka. Laiks gāja, satuvinājāmies, arī mazā vīrieti pieņēma, sākām dzīvot kopā. Meitai tagad 5 gadi, esam runājušas, ka viņas tētis ir debesīs, apmeklējam kapiņus, esmu rādījusi bildes, viņai ļoti patīk klausīties kā runāju par tēti. Šo vīrieti viņa sauc kā pagadās - pārsvarā vārdā, bet dažreiz izsprūk vai varbūt apzināti nosauc par tēti, tomēr, ja to dzird omes vai citi radinieki/draugi, tad saka, ka viņas īstais tētis ir debesīs un skatās uz viņu no mākoņa maliņas.

Tagad ir tā, ka esmu bildināta, drīzumā plānojam sarakstīties. Man liekas tikai pareizi pāriet vīra uzvārdā. Tuvākajā laikā plānojam arī bērniņu, kuram arī būs tēva uzvārds, bet jautājums ir par manu meitiņu. Mana mamma un pārējie ģimenes locekļi uzstāj, ka meitai arī vajadzētu likt patēva uzvārdu, savādāk var justies atstumta, ka ir savā uzvārdā, bet mēs būsim citā. Ka vēlāk var justies aizvainota un atstumta. Vīrietis ir gatavs bērnu ņemt savā uzvārdā, vispār meitiņu ir pieņēmis kā savu, bet es nezinu... Mums rados bija līdzīga situācija un māte pielika bērnam jaunās ģimenes uzvārdu caur svītriņu, bet es domāju, ka vajadzētu atstāt īstā tēva uzvārdu, kas būtībā ir vienīgais, kas viņai no viņa ir palicis un reāli atgādina par tēti. Būtībā man liktos pat muļķīgi likt viņai to svešo uzvārdu, bet visi radi ir sašūmējušies par to un neļauj man racionāli tam visam pieiet.

Ko es vēlos no jums? Varbūt kaut kādu apstiprinājumu par to, ka rīkojos pareizi meitai atstājot īstā tēta uzvārdu. Es negribu vēlāk justies vainīga, jo meitu nekādā gadījumā neatstumju., viņa man ir vismīļākā uz pasaules un pieder pie manas ģimenes. Domājat, bērns varētu to saprast? Protams ne jau šajā vecumā, bet vēlāk.
01.05.2015 22:13 |

Autorizēts lietotājs10 gadiPatīkModerators
Reitings 10575
Reģ: 29.01.2009
Bijušā vīra uzvārda atstāšana bērnam ir cieņas izrādīšana pret iepriekšējo laulību un vīrieti kā tādu.
01.05.2015 22:44 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
Es atstātu meitai viñas tēta uzvārdu, bet savu mainītu. Meitai tētis vienmēr būs viñas tētis, uzvārds netraucēs sirsnīgām attiecībām jaunajā gimenē, bet mammai gan dzīve iet uz priekšu un neredzu vajadzību atstāt tagadējo uzvārdu, ja būs jauns vīrs. Tagad tik daudzu bērnu vecāki nav precējušies, bērnu un mammu uzvārdi atškiras, ka diez vai kāds vienaudzis baigi pievērsīs tam uzmanību un jautās kaut ko. Galu galā meitai taču ir arī gimene no tēva puses, viña ir arī tās gimenes dała - kāpēc lai nebūtu vienā uzvārdā ar mirušo tēti un vina radiniekiem? Turklāt tagad taču arī jūsu mazajā gimenītē jums ir dażādi uzvārdi, bet neviens nejūtas atstumts. Ja gimenē attiecības ir lieliskas, tad uzvārds tiešām neliks justies atstumtai. Tēva uzvārdu neatstātu tikai tad, ja viñš par bērnu neinteresētos vai būtu slikti izturējies.

Un man tieši liekas, ka ir bērnam jāstāsta par tēti, nevis jāizliekas, ka tā nekad nav bijis. Tiesa gan es neiebilstu, ja mazā jauno vīru sauktu par tēti - tas jau nenozīmē, ka viña nezina, ka tas viñas īstais tētis, bet gan to, ka mazā tavu jauno vīru uzskata par sev łoti tuvu un mīłu cilvēku. Tā teikt, tāds kā mīłvārdiñš, nevis radniecības apzīmējums.
01.05.2015 22:46 |

Reitings 3533
Reģ: 27.01.2014
Es liktu abus divus.
01.05.2015 22:46 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Es atstātu īstā tēva uzvārdu.
01.05.2015 22:49 |

Reitings 2629
Reģ: 20.01.2014
Bijušā vīra uzvārda atstāšana bērnam ir cieņas izrādīšana pret iepriekšējo laulību un vīrieti kā tādu.

++++
01.05.2015 22:56 |

Reitings 309
Reģ: 13.03.2015
Es noteikti atstaatu iistaa teeva uzvaardu. Iistais teevs tomeer ir iistais teevs.
01.05.2015 22:59 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Es pajautātu bērnam. Nopietni.
Bez ievadiem un izskaidrojumiem par to ko tas dos un vai nedos, tikai izskaidrojot situāciju, kas notiek. Un kā lielam cilvēkam jāpajautā - kā Tu vèlies rīkoties?
01.05.2015 23:02 |

Reitings 514
Reģ: 29.01.2009
Es arī atstātu tēta uzvārdu un es mazajam arī stāstu, ka tētis ir debesīs, rādu foto un ņemu līdzi uz kapiņiem.
01.05.2015 23:04 |

Reitings 5497
Un radinieki lai iet bekot.
Tà nav viņu darīšana.
01.05.2015 23:05 |

Reitings 104
Reģ: 22.01.2015
Man ir zināma sitācija, kur 5 gadīgam puisītim nomira tētis, un pēc kāda laika mamma iepazinās ar jauno vīru, viņa bērna uzvārdu nemainīja, un savam uzvārdam caur svītriņu pielika jauno uzvārdu, ļoti mīloša ģimene.

Jebkurā gadījumā lai arī kādu variantu Tu neizvēlētos, meitiņai izaugot, viņa pati varēs izvēlēties.

Pazīstu vienu puisi, kurš 23 gadu vecumā nomainīja savu uzvārdu uz īstā tēva uzvārdu.
01.05.2015 23:06 |

Reitings 13
Inga88, pieci gadi protams nav vairs zīdainis, bet nekādu sakarīgo atbildi piecgadnieks šādā jautājumā, manuprāt, sniegt nevar. Pietam, es nevēlos, lai viņa domā, ka izdaru viņai kaut kādu spiedienu, ka vēlos, lai viņa atsakās no tēta uzvārda. Bērns to var interpretēt dažādi.
01.05.2015 23:08 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Nezinu, man šķiet gaužām nepareizi tik ļoti kultivēt un uzsvērt īstā tēva nozīmi, tādējādi speciāli norobežot viņu no patēva un visu laiku atgādināt, ka viņa ir daļa no kaut kā cita, kā jūsu starpā vairs nav un nebūs. Ne jau meitai mirušais tēvs ir svarīgs un nozīmīgs, jo viņa to pat neatceras un zina tik vien kā nostāstus, bet gan tev pašai... Varbūt būtu tā kā laiks beidzot pagātni palaist un dzīvot tagadnē?... Man jau šķiet, ka tā turēšanās pie uzvārda ir krietni pārspīlēta un lieka. Tas ir tikai uzvārds!
01.05.2015 23:10 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Neon, varbūt.. bet es esmu bijusi tādā situācijā, es priecājos, ka man ir tēta uzvārds. Lai gan viņš nebija nekāda zelta dvēsele, bet mani mīlēja un no viņa esmu nākusi. :) Jāļauj meitai pašai vēlāk izvēlēties, manuprāt!
01.05.2015 23:12 |

Reitings 1069
Reģ: 13.11.2012
Nevajag sarežgīt. Atstāj meitinjai tēva uzvārdu, izaugs, pati skatīsies.:-)
01.05.2015 23:14 |

Reitings 13
Nezinu, man šķiet gaužām nepareizi tik ļoti kultivēt un uzsvērt īstā tēva nozīmi, tādējādi speciāli norobežot viņu no patēva un visu laiku atgādināt, ka viņa ir daļa no kaut kā cita, kā jūsu starpā vairs nav un nebūs. Ne jau meitai mirušais tēvs ir svarīgs un nozīmīgs, jo viņa to pat neatceras un zina tik vien kā nostāstus, bet gan tev pašai... Varbūt būtu tā kā laiks beidzot pagātni palaist un dzīvot tagadnē?... Man jau šķiet, ka tā turēšanās pie uzvārda ir krietni pārspīlēta un lieka. Tas ir tikai uzvārds!

Viņai netiek uzsvērts, ka šis tētis nav īstais tētis, bet patēvs, par īsto tēti ir stāstīts un viņa to zina. Tāpat viņa satiek gan bijušā vīra vecākus, gan citus radiniekus, tad ko - stāstīt, ka tie ir kaut kādi tur pazīstamie, kaut kādi onkuļi un tantes? Taču nē. Zina, ka tie ir viņas tēta vecāki un pārējie. No patēva viņa netiek norobežota, tieši otrādi - tiek iesaistīta un satiek ļoti labi.
01.05.2015 23:18 |

Reitings 5497
Es savukārt domāju, ka mēs bērnus par zemu vērtējam. Neizdari spiedienu, pajautā. Vienā teikumā. Un bērns Tev atbildēs tik par konktēti. Tev būs vieglàk izdarīt izvēli.
Jo, lai cik cilvēkam būtu gadi, viņš pats zinās, kā viņam labàk.
01.05.2015 23:22 |

Reitings 11996
Pati rakstīji, ka tiklīdz viņa nosauc patēvu par tēti, tā tūlīt uz to tiek norādīts... Kāpēc tas ir jāuzsver? Tēvs var būt tēvs ne tikai bioloģisko apsvērumu un radu dēļ. Kāpēc bērnam burtiksi tiek uzspiesta mīlestība uz kādu mītisku būtni (jo īsto tēvu viņa pazīst tikai savās fantāzijās). Jā, var bērnam paskaidrot, kas ir kas, bet gadījumā, kad zīdainis zaudēja savu īsto tēvu, gadiem ilgi šo lietu turēt top priekšgalā ir kaut kā pārāk apsēsti ņemot vērā, ka pašai jau visai drīz parādījās labs vīrietis blakus... Nu ir radi un ir. Maz kādi un cik mums katram to radu, tas nav iemesls, lai jauktu to visu vienā putrā ar jaunas ģimenes nodibināšanu.
01.05.2015 23:26 |

Reitings 13
Pati rakstīji, ka tiklīdz viņa nosauc patēvu par tēti, tā tūlīt uz to tiek norādīts... Kāpēc tas ir jāuzsver?

Nevis KĀDS viņai to norāda, bet viņa PATI tā kā pārlabo, ja nosauc citu cilvēku klātbūtnē! Nekad neesmu ne labojusi, ne norādījusi. Arī vīrietis neko tādu nav darījis. Es nezinu kāpēc tā. Tas nav bieži, es teiktu, ka samērā reti, bet dažreiz viņa izlabo un uzsver, ka viņai ir divi tēti. Ar vienu viņa dzīvo vienā mājā, bet otrs ir debesīs...
01.05.2015 23:30 |

Reitings 11996
Un piekrītu par to, ka jājautā pirmkārt pašam bērnam. Nevajag viņu novērtēt par zemu!
01.05.2015 23:30 |

Reitings 649
Reģ: 31.08.2012

Es liktu abus , ja viņa gribēs tad vienmēr jau var nomainīt.

Nedrikst likt bērnam divus uzvārdus vienu īstā tēva un otru audžu tēva bērnam būs divi smagi likteņi jānes.
01.05.2015 23:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits