Bērnu ēdināšana skolās - šausmas.

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Izlasot šo rakstu un noskatoties video, esmu palielā šokā. Tā kā esmu mācījusies vienā no minētājām skolām, tad tagad saprotu, kāpēc ēdiens vienmēr bija aizdomīgi mazā porcijā un negaršīgs. Tādas cūcības notiek uz skolēnu veselības rēķina ka nu tikai. Kāda ir jūsu personīgā pieredze? Māmiņām it īpaši adresēts, vai jūsu bērni nesūdzas par ēdiena kvalitāti bērnudārzā vai skolā?

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/190952/bojati-darzeni-saldeta-gala---ta-vara-pusdienas-latvijas-skolu-virtuves-video
13.04.2015 11:17 |

Reitings 10185
Reģ: 19.11.2014
Laikam te dažām baigais jaunums, ka uzvar vairākums un neviens dēļ tiem pāris skolēniem neies pārveidot ēdienkarti. Vēljovairāk - cik no tiem bērniem tiešām arī pirks un ēdīs to skolas veģetāro piedāvājumu? Tāpat beigās 3 no 6 pateiks, ka baigi pretīgi un labāk aizies uz tuvējo veikalu nopirkt sev kaut ko tīkamāku.
Līdzīgi ar matemātiku - ja lielākā daļa saprot, tad skolotājs iet uz priekšu un papildstundas domātas, lai tās apmeklētu tie, kuri nav paspējuši apgūt vielu, nevis tie, kuriem stundās bija garlaicīgi, kamēr Anniņai visu beidzot ieborēja.
Vispār domāju, ka ne pa tēmu cepaties, jo visticamāk veģetārieši atrod tajā pašā ēdienkartē ko izvēlēties!
Nesaprotu arī kāpēc gaļēdāji var paņemt līdz tādas pusdienas kādas viņam garšo, bet veģetārieši nevarētu? (t) Mēs taču katrs par sevi esam atbildīgs. Es galīgi negaidu, ka visur kur vien es iešu mani apakalpos tā kā tieši man patīk, uztaisīs tā kā tieši man garšo un maksās tā kā es varu atļauties. Man vismaz mamma mācīja, ka katram pašam par sevi jādomā. :)
13.04.2015 21:09 |

Reitings 67
Reģ: 26.03.2015
Es gan teiktu, ka izdara gan izveeli. Ja tik mazam beernam kaut kas negarsho, kaut vari izstiepties, bet turpinaas spljaut aaraa. Veelaak var iemaaniit, piekukuljojot beernu vai pierunaajot, bet ne taadaa vecumaa.

Veģetārs, vegāns uzturs nav tikai par gaļas garšu, tas ir dzīvesstils.

Ja es būtu veģetāriete vai vegāne, es savu bērnu audzinātu tādā pat stilā kā pati ēdu un dzīvoju. Tā ir tikpat liela uzspiešana cik dot gaļu savam bērnam un audzināt pie tā, ka dzīvniekus var nogalināt utt. Manas pretenzijas sāi diskusijā ir tikai par to, ka gaļēdājas saka, ka neko neuzspiež savam bērnam, jo patiesībā viņas uzspiež. Tas patiesībā ir par jebkuru dzīves uzskatu - vecāki māca to, kas viņiem pašiem liekas labs. Kad bērns paaugas, var pats veidot savus uzskatus un šai situācijā ēst vai neēst gaļu.
Būdama veģetāriete nekad nebarotu savu bērnu ar gaļu no pašas bērnības, neredzu tam nekādu pamatojumu.
13.04.2015 21:10 |

Reitings 67
Protams, ja viņš izaugs, izdomās pamēģināt gaļu, tā būs viņa paša izvēle. Bet tikmēr, kamēr es nosaku viņa ēšanu, tikmēr centīšos pasargāt no gaļas.

Lūdzu. wee komentārus atceries no galvas, šo netīšām izlaidi?

Un kur te būtu kaut kas apr 18 gadiem? Es to sapratu - kamēr bēbis/bērns ir tik mazs, ka pats nevar uztaisīt sev desmaizi, respektīvi līdz pirmsskolas/skolas vecumam. Tev vecāki noteica visu dzīvi un gatavoja ēst līdz 18 gadiem? Man žēl tevis tad. :D
13.04.2015 21:11 |

Reitings 119
Reģ: 29.12.2014
Ko Tu ar to gribi teikt? Protams, ka lai tad tas bērns neēd, bet lai pārejie ēd. Pārējiem nav jāpielāgojas, ja tajā pašā laikā tie daži var vienkārši atteikties no konkrētā ēdiena/piedevas. Mūžīgi nevar visiem izdabāt. Kā jau teicu, tad gaļas gabaliņš ir tikai neliela daļa no visa ēdiena, lai ēd pārējo.

Padomijas domāšana. ''Mūžīgi nevar visiem izdabāt'' tu raksti tā, it kā šobrīd kādam jau nu nenormāli izdabātu. Nevienam neizdabā! Vai arī tavuprāt izdabā tiem bērniem, kurus ar sakaltušiem dārzeņiem baro? Pastāsti man, kam šajā valstī tik nenormāli izdabā, ka uzskati par nepieciešamu beidzot tam pielikt punktu!
13.04.2015 21:11 |

Reitings 1816
Reģ: 10.04.2014
iepriekšējā skolā (Rīgā) mums bija pavāri no valmieras, un bija tiešām izcils ēdiens, vienīgais ka viena meitene veģetāriete kaut kā strada savā dārzeņu sautējumā gaļas gabalus lai gan pārdevēja teica ka gaļa neesot :D
jaunajā skolā laikam gatsvo uz vietas, tomēr nav tik garšīgi un izvēle arai nav tik plaša, lirlškā daļās skolas pārtiek jo ksrtupeļiem, karbonādes un salātiem. veģetāriešiem tjkai viens variants - griķi ar dažādu veidu salātiem
13.04.2015 21:12 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Ai, cik labi, ka mani bērni mazpilsētas iedzīvotāji (l)
B/D uzpērk vietējo zemnieku dārzeņus, gaļu un piena produktus. Ēdienkarte ļoti daudzveidīga, bērni ne reizi nav sūdzējušies par kvalitāti, ir iespēja, ēdienreižu laikā, aiziet, apskatīties porciju lielumus un nogaršot ēdienu. Es bieži vien aizņemos idejas vakariņu gatavošanai :D
13.04.2015 21:12 |

Reitings 67
Nu es uzskatu, ka ir jaabuut kaadiem 3 variantiem no kaa izveeleeties.
Man vispaar patiik eedniicas bufetes koncepts, kur katrs izveelaas sev tiikamo eedienu.

+

Man zināmajās skolās gan tā arī ir, tiesa, neatceros vai sākumskolēniem.. Pamatskolēniem un augstākām klasēm noteikti ir bufetes tips.
13.04.2015 21:15 |

Reitings 226
Reģ: 22.12.2014
tu tiešām esi stulba vai izliecies?

:D :D Aizej uzēd vistiņu. Gaļēdājas veģetārietēm šeit nav uzbraukušas. Tev nervi netur?

Paldies, man pietiek. Dodu tev atļauju uzskatīt, ka esmu padevusies šajā smagajā cīņā un man ir beigušies argumenti.

Un starp citu, tev piemirsās atbildēt par to, kur gaļēdājas ar varu stumj savam bērnam rīklē gaļu.
13.04.2015 21:16 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Man ir žēl, ka Latvijā viss vienmēr ir pēc šī principa - visiem viss vienādi, nekādas prasības nevienam nedrīkst uzstādīt, samierinies ar mazumiņu, pielāgojies vairākumam, esi zemāks par zāli utt.
Tieši otrādi. Diendienā strādājot ar cilvēkiem, esmu izsecinājusi, ka visi ir pagrābstījuši kādas idejas no medijiem, nāk ar saviem uzstādījumiem, ka, lūk, tā darīt ir pareizi, bet jau pēc nedēļas ir pārdomājuši un runā citu valodu. Katram ir vismaz divdesmit savas taisnības.
Tāpēc jau jūs šeit diskutējat, lai nonāktu pie secinājuma, ka tuvējos simt gados nekas nemainīsies, mainās tikai pārtikas kvalitāte. Par to ēdienu, kas brīvs no gaļas - protams, savā naivismā varam iedomāties, ka kaut kas mainīsies, bet tas nenotiks visur un visās skolās. Manuprāt, veselības ministrijai jāizstrādā galvenās vadlīnijas, ko drīkst un nedrīkst darīt skola attiecībā uz ēdināšanu. Pats primārais ēdinātājs un vispār izpratni par ēdienu bērnam veido tu pati. Ja tā bērnus audzinās visi vecāki turpmākos 10 gadus, tad veselīgs uzturs nākotnē būs pašsaprotama lieta. ;)
13.04.2015 21:16 |

Reitings 67
unicorn, tu tiešām esi lose. :D 1. es esmu gaļēdāja, nekur nerakstīju pretējo un pat nerunāju par to, vai ir labi vai slikti būt gaļēdājam, veģetārietim, runāju tikai par izvēlēm un uzspiešanu - ka bērns neizvēlas, jo vecāki uzspiež, kas ir normāli un nav normāli uzbraukt veģetārietēm par to, ka viņas māca savu dzīvesstilu SAVIEM bērniem. nejau tavus, gaļēdājas, bērnus viņi grib pārmācīt.
2. es tev iedevu konkrētu citātu, kur wee stumj mutē savam pusgadus vecajam bērnam gaļu.
3. tu man pārmeti nika sajaukšanus, pati mani sajauci ar alīnu (?)
4. utt.. labāk beidz diskutēt, tev nesanāk. :D
13.04.2015 21:20 |

Reitings 176
Reģ: 03.03.2015
Pat neiespringstot par produkta kvalitāti, kā tādu.. Tāpat mati gaisā ceļas. Kad mācījos, mums bija pieņemts dežurēt gaiteņos, un tajā skaitā iekrita arī kad virtuvē. Diezgan traki - redzēju, kā paši skolnieki spļauj zupās, kā tiek mazgāti trauki, utt. Kopš tās reizes ēdnīcā vairs nekad neēdu...

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Padomijas domāšana. ''Mūžīgi nevar visiem izdabāt'' tu raksti tā, it kā šobrīd kādam jau nu nenormāli izdabātu. Nevienam neizdabā! Vai arī tavuprāt izdabā tiem bērniem, kurus ar sakaltušiem dārzeņiem baro? Pastāsti man, kam šajā valstī tik nenormāli izdabā, ka uzskati par nepieciešamu beidzot tam pielikt punktu!

Nezinu, kur ko ar sasaldētiem dārzeņiem baro, varbūt kādās atsevišķās skolās, kā piemēram, tas raksts. Varu teikt no savas pieredzes, ka man vienmēr pusdienas ir bijušas labas, regulāri taču pārbaudīt brauca, skatījās. Kāpēc Tev žēl pārējiem to gaļas gabalu? Protams, veģetārieši ēd pārējo, kur NAV gaļa. Gaļu vispār, manuprāt, skolās dod ļoti maz, tāpēc nav diži starpība, vai ir veģetārietis un dažas reizes neuzliek to kotleti sev uz šķīvja vai arī nav un apēd. Šausmas, tāda sajuta, ka Tev žēl gaļu priekš citiem.

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Nu bet ko jus sausminaties par kekavas vistam un favorit desam, nuko tam nabaga pensionaram vai cilvekam ar minimalo est ? Nu nav tie eko smeko visiem pa kabatai.

Mani skola loti labi un garsigi baroja, nezinu kaa ir tagad, bet pielauju, ka ar cenu kapumu kvalitate daudzviet ir kritusies un tiek nomasketas sadas tadas nepilnibas.
Man vel sikais darzina neiet taa kaa baroju vel kaa es uzskatu par pareizu. Ir alergija no piena, bet ceru, ka paries drizuma.
13.04.2015 21:22 |

Reitings 119
Reģ: 29.12.2014
Tieši otrādi. Diendienā strādājot ar cilvēkiem, esmu izsecinājusi, ka visi ir pagrābstījuši kādas idejas no medijiem, nāk ar saviem uzstādījumiem, ka, lūk, tā darīt ir pareizi, bet jau pēc nedēļas ir pārdomājuši un runā citu valodu. Katram ir vismaz divdesmit savas taisnības.

Kāds tam sakars ar manis rakstīto? Nekāds.

Tāpēc jau jūs šeit diskutējat, lai nonāktu pie secinājuma, ka tuvējos simt gados nekas nemainīsies .... savā naivismā varam iedomāties, ka kaut kas mainīsies

Vēl viens tipisks uzskats LV, ka nekas jau nekad nemainīsies, nav vērts ne darīt, ne runāt, pat domāt nav vērts!

Jautājums tikai - vai ''nekas nemainīsies'' tāpēc, ka
1) izmaiņas ir neiespējamas
2) 90% valsts kliedz, ka nekas nemainīsies, sekojoši nekādas prasības nevienam neuzstāda, un uzņēmēji arī turpina ērti laiskoties, nevis papūlēties klientu labā

Pēc Sangria komentāriem sapratu, ka viņasprāt veģetārieši grib gaļu skolās vienkārši aizliegt... ok, nav vērts (t)
13.04.2015 21:26 |

Reitings 664
Reģ: 31.03.2012
Galvenais princips, kas jaievero skolaas ir veseliga uztura pamatprincipi - uzturvielu sabalansētība. Tad kad kāds nobela premijas lureats atklās, ka gaļa ir neveseliga tad ari bus obligata vegetara edienkarte skolaas.
Partikas kvalitate un sagatavosana ir konkretas skolas atbildiba. Visas lv skolaas nav suudiiga edinasana.
13.04.2015 21:28 |

Reitings 774
Reģ: 16.01.2015
Uzjautrinoši palasīt cilvēku bailes no veģetāriešiem un vegāniem. :D
13.04.2015 21:28 |

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Pēc Sangria komentāriem sapratu, ka viņasprāt veģetārieši grib gaļu skolās vienkārši aizliegt... ok, nav vērts

Ne jau aizliegt, vispār nesaprotu, ko Tu gribētu panākt. Kāds ir tas veģetāriešu mērķis? Skolā dod izvēlēties, piemēram, kartupeļus vai griķus, salātus, papildus kādus dārzeņus. Reizēm to gaļu. Kas tieši Tev kā veģetārietei trūkst?
13.04.2015 21:29 |

Reitings 664
Reģ: 31.03.2012
Vegetariesi jau tapat kaa homīši sāk bļaustities par savam tiesibam.. neēst gaļu iespeja ir visur pat skolās ( padomaa tik) bet vajag tacu pablaut,paraadiit, ka esi vegetaras partikas piekriteejs.
13.04.2015 21:31 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
2. es tev iedevu konkrētu citātu, kur wee stumj mutē savam pusgadus vecajam bērnam gaļu.

bet ja viņa nevis stumtu, bet maigi ar karotīti ieliktu bērnam mutē gaļu? tad būtu kaut kas citādi?

Principā, Latvijā ārsti tā arī uzskata (un māca jaunajām māmiņām), ka no 6 (a vai 9) mēnešu vecuma piebarot bērnu ar gaļu ir labi, skaisti un pareizi. Tapēc, ja māmiņa stumj 6 mēn vecam bēbim mutē gaļu, viņa rīkojas atbilstoši ārsta norādījumiem. Tieši tāpat kā tad, kad viņa bērnam stumj mutē ābolu biezeni vai kartupeli.
13.04.2015 21:34 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Man liekas, ka mazinajiem vajag galu dot, tapat kaa darzenisus,auglus . Nezinu kaa tur ir, bet vispar interesanta tema. Man apkart neviena mamma vegitariete nav.
13.04.2015 21:34 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits