kāpēc cilvēki aizbrauc?

Reitings 86
Reģ: 26.01.2015
Šoreiz: kāpēc no laukiem un mazpilsētām aizbrauc uz, piemēram, populārāko galamērķi - Rīgu? Nerunāsim šoreiz par cilvēkiem, kas mājās nevar galus savilkt, jo lielākā daļa no aizbraucējiem var mierīgi dzīvot dzimtajā pusē. Tiešām Rīgā ir tik daudz labāka dzīve? Nenoliedzu, ka šādi tādi plusi ir, bet manuprāt vien tik daudz, lai ik pa laikam aizbrauktu uz to Rīgu, nevis pārvāktos.

Viedokļi, kāda personiska pieredze?
07.04.2015 20:46 |

Reitings 5629
Reģ: 20.06.2010
tapeec jau cilveeks veido iekraajumus un plaano , lai vareetu noiireet to dziivokli.
07.04.2015 21:03 |

Reitings 183
Reģ: 28.03.2015
kad iestājas vai nu LU vai RTU

Citur nevar? :D

Reitings 7079
Reģ: 11.10.2013
Man noteikti nav vēlmes dzīvot Rīgā, taču zinu, ka darbs tāpat būs tur. Tad nu braukāšu katru dienu. Kopā vismaz divas stundas ceļā, bet tas viss, lai nebūtu jādzīvo tajā burzmā. Man patīk retu reizi aizbraukt uz Rīgu, bet dzīvot noteikti tur nevēlētos.

Reitings 183
Veidot iekrājumus, lai varētu atļauties citam maksāt par dārgo īri? Sviests....
07.04.2015 21:04 |

Reitings 183
MoonLady

+++ Man tas pats. Ja dzīvotu Rīgā, tad tikai kādā zaļajā zonā. Bet, labāk braukāju. Turklāt, ja dzīvo, piemēram, Iļģuciemā un darbs ir Purvciemā, tad ceļā nemaz neaiziet vairāk kā no manas pilsētas līdz Rīgai.
07.04.2015 21:05 |

Reitings 5629
nu, bet, ja tu, piemeram, izdomaatu parvakties uz citu valsti, kur tev buutu labaakas iespejas utt. pirmajam laikam tak taapat nauda vajadziiga. var jau arii dziivot kartona kastee ,ja gribas. bet taapat - saakumaa ir jaaiegulda, lai kkas virziitos uz priekshu. no gaisa nekas nenokriit.

taapat citi samierinaas ar 300eiro algu, dziivo laukos,jo taa ir eerti, nav nekas jaadomaa, jaacenshas.
07.04.2015 21:08 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
tapeec jau cilveeks veido iekraajumus un plaano , lai vareetu noiireet to dziivokli.

tieši tā. Darbs, mācības ir rīgā, man ir ļoti neērti un nepraktiski bieži pavadīt to laiku autobusā, kurš iet reizi stundā. Kā arī tā nauda, kuru iztērēju braukājot, labāk būtu ieguldīta dzīvokļa īrē.
07.04.2015 21:09 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
lielākā daļa pārvācas 18 gados, kad iestājas vai nu LU vai RTU

+++

Par jautājumu vai citur studēt nevar - var. Ir augstskolas Jelgavā (viena, cik zinu), Rēzeknē (arī viena?), Ventspilī, Valmierā. Kur vēl? Pie tam, ja jaunietis JAU nedzīvo Jelgavā, Rēzeknē, Ventspilī vai Valmierā, tad tāpat jāpārvācas uz citu pilsētu un jādzīvo kojās. Un tad jau paliek vienalga, uz kuru pilsētu, tad jau izvēlas pēc tā, kuras studiju programmas interesē.
07.04.2015 21:10 |

Reitings 86
gribēju tikai komentēt šo īsi:

Naturālā saimniecība ir ļoti smags darbs. Kāpēc nebraukt uz lielākām pilsētām, neizskoloties un nestrādāt ar smadzenēm?

maniem vecvecākiem tāda bija, aprakstīšu no pieredzes: bez parādiem uzcēla lielu 2 stāvu māju, siltajos gadalaikos strādāja labi ja 4-6h dienā, aukstajos vēl uz pusi mazāk. no pensijām izveidoja apjomīgu iekrājumu. bija skaistas mēbeles, roku darinājumi, visa nepieciešamā elektronika, auto gan nebija jo nevajadzēja, pārtika kādu vien sagribas, ezers tur pat pie mājas.

manuprāt, daudz labāka dzīve nekā ir man un lielai daļai manas paaudzes, kas raujas pa 8h+ dienā, sūdzas par stresu, pelna tā viduvēji, visu var tikai kredītos ņemt ja pat kredītu dod, dzīvo šaurā dzīvoklītī utt.

nesaku, ka laukos ir ideāli, bet nav arī tā, ka tā ir absolūta elle un Rīgā vienmēr būs labāk. daudziem tieši būtu labāk laukos, nekā pilsētā. izmantojot pieredzi un kādus iekrājumus, varētu arī biznesu uzsākt.
07.04.2015 21:11 |

Reitings 183
stiprais_dzimums

tas ir kas cits - pārcelties uz ārzemēm.

Winterra

Vienalga, braukājot sanāk lētāk. Man, ja katru darba dienu brauktu, izmaksātu aptuveni 160 Eur. Kur par tādu naudu es dzīvokli varu dabūt? Domāju, sākot no 2 istabu...
07.04.2015 21:11 |

Reitings 17280
Rīgā burzma ir tikai centrā ap centrālo staciju (un sab. transportā no rītiem). Citur Rīgā burzmas NAV.
07.04.2015 21:12 |

Reitings 86
taapat citi samierinaas ar 300eiro algu, dziivo laukos,jo taa ir eerti, nav nekas jaadomaa, jaacenshas.

muļķīgi uzskatīt, ka visi, kas nav Rīgā ir ''samierinājušies'' un absolūti sliņķi, kas negrib ne mazākās pūles pielikt.

Par jautājumu vai citur studēt nevar - var. Ir augstskolas Jelgavā (viena, cik zinu), Rēzeknē (arī viena?), Ventspilī, Valmierā. Kur vēl? Pie tam, ja jaunietis JAU nedzīvo Jelgavā, Rēzeknē, Ventspilī vai Valmierā, tad tāpat jāpārvācas uz citu pilsētu un jādzīvo kojās. Un tad jau paliek vienalga, uz kuru pilsētu, tad jau izvēlas pēc tā, kuras studiju programmas interesē.

Nāku no pilsētas ar savu augstskolu un 100% klases aizbrauca uz Rīgu: LU vai RTU :D Vispār nav neviena paziņas, kurš tai vietējā mācītos, nezinu, kas tur galu galā studē :D
07.04.2015 21:15 |

Reitings 17280
ir cilvēki kam PATĪK dzīve mazpilsētās un/vai laukos, ir, kam gribās lielāku izvēli veikalu/teātru/kino/krogu/restorānu/sporta centru/vietu, kur aiziet izvēlē, kā arī gribas mazliet vairāk anonimitātes, nekā (kā baumo) piedāvā mazpilsētiņas. Ir kam Rīga šķiet maza un provinciāla, un kārojas dzīvi Parīzē, Ņujorkā, Tokio
07.04.2015 21:17 |

Reitings 5629
es neteicu visi
07.04.2015 21:17 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Laukos tak nav ko darīt. Un Rīga jau arī nav nekāda baigā lielpilsēta. Vienkārši šeit ir lielākas iespējas kaut ko nopelnīt un mācīties, attīstīties (dažādi kursi, pulciņi utt).
07.04.2015 21:20 |

Reitings 17280
...tāpat var jautāt - kāpēc cilvēki brauc studēt uz ārzemēm? Mums taču tepat Jelgavā ir lieliska Lauksaimniecības universitāte!
07.04.2015 21:22 |

Reitings 183
Mums taču tepat Jelgavā ir lieliska Lauksaimniecības universitāte!

Protams un pilsēta ar nākotni, tikai darba nav. :)
07.04.2015 21:24 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Pirmkārt, šajā diskusijā, kā jau vienmēr, viss ir lielā čupā. Nav tikai lauki un tikai Rīga. Bez Rīgas ir lauki, ir reģionālā mēroga pilsētas, ir mazpilsētas, kur attiecīgi dažādas iespējas/darba vietas/algas.

Pati Rīgā nedzīvoju un dzīvot negribu. Pēc augstskolas pabeigšanas atgriezos savā dzimtajā pilsētā, ja varētu te nodzīvot līdz mūža galam - būtu priecīga, bet nu.. Nedzīvoju ļoti mazā pislētā, bet salīdzinājumā ar Rīgu, protams, mazā. Ar darba iespējām te ir kā ir, it īpaši manā jomā - gandr;iz nereāli. Līdz ar to nezinu, vai kādreiz nevajadzēs pārcelties uz Rīgu.

Bet pa lielam, cik ļoti Tu negribētu zināt citus pārvākšanas iemeslus uz Rīgu, darba iespējas un alga būs tās galvenais, jo cilvēks pakārto savas vajadzības darbam, naudai, jo cik skaisti nebūtu, bet tā ir labās dzīves pamatā
07.04.2015 21:27 |

Reitings 86
...tāpat var jautāt - kāpēc cilvēki brauc studēt uz ārzemēm? Mums taču tepat Jelgavā ir lieliska Lauksaimniecības universitāte!

es jau rakstīju, ka nerunāju par gadījumiem, kad cilvēki brauc studēt. un tāpat ļoti labi atceros, kā pašas rīdzinieces izsmēja to 10 ārzemēs izglītoto latviešu projektu, jo ārzemju izglītība ne ar ko nav labāka par LV.

Pie vajadzības es arī pati varētu samelst dažādus niekus, kāpēc man Rīgā ir tik daudz labāk, nekā citur. Bet lielākoties man tomēr šķiet, ka šie iemesli ir kaut kādi inerces produkti un es tiem īpaši neticu. nu jā, ir tai Rīgā iespējas, bet ne jau Rīgas mežos tās uzauga - tās radīja iepriekšējās Rīdzinieku paaudzes. un ja visi, izņemot slinkos un neambiciozos, mazpilsētas pametīs, tur nekad nekā arī nebūs.
07.04.2015 21:29 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Migrācija no laukiem uz pilsētas vienmēr ir bijusi aktuāla, pēdējos 20+ gadus kopš no kolhoza traktoru pa brīvu nevar dabūt gan šī parādība ir aktuālāka.

Jāsaka ka ir aprobežoti uzskatīt laukus par bezperspektīviem. Tātad jūs uzskatāt, ka cilvēki patecoties kuriem jums ir galdā maize ir slinki griķu viru strebjoši lohi ?
Man gan tā neliekas. Lauki ir specifisks rajons kur nav vajadzīgi tukši intelektuāļi, kur vajag cilvēkus ar praktiskam zināšanām un prasmēm. Cits ir jautājums kādas ir iespējas nodarboties ar lauku biznesu, kad to presē ES resnie dibeni un ne mazāk treknās kredītprocentu likmes.

Es vairak sajūsminos par cilvēkiem kuri ir mācējuši laukos tikt pie kūkām- izveidojuši ražojošu biznesu nevis uz pilsētu aizmukuši jaunēkļi un jaunēkles ar iPhone vienā roka un kafiju papīra glāzīte- otrā, kuri lauciniekus kritizēt māk , bet paši no lauku darbiem neko nerubī.
07.04.2015 21:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits