Kanālu RUS valodā taisa, bet latgaliski nē - kāpēc?

Reitings 117
Reģ: 01.04.2015
Sveicynuoti duorgī tautīši, gon latgalīši, gon boltīši..8-)

Nuoku pi Jyusem ar taida veida vaicuojumim- Kopeic Krīvu volūda teik veiduoti un taiseiti televīzejas kanāli, bet Latgaliski nateik veiduoti???
Kopiec latvīši tai īspryngst uz krīvim, bet Latgaļus ignorē???

Taidi lūk ir tī vaicuojumu, kas nūmūka munu sirdi un dvieseli...:'-(
Topiec gaideišu Jyusu (gon daiļo un skaisto dzymuma puorstovju aka jaunkudžu, gon ari stypro dzymuma puordovu) cosmo vīdū lītuotoju vīdūkli un dūmas par itīm vaicuojumim.
Paldis i jauku Jyusem vysim dīnu:-)
03.04.2015 16:16 |

Reitings 117
Latviešu valoda ir veidota uz latgaļu valodas bāzes, jo vidus dialekts ,tāpat kā lībiskais dialekts un
augšzemnieku dialekts ir latgaļu valodas dialekts. Pēc definējuma dialekts ir kādas valodas
(tātad jau esošas valodas ) paveids. Šī esošā valoda varēja būt tikai latgaļu valoda, jo latviešu
valodas vēl nebija. Tā vēl tikai veidosies uz vidus dialekta bāzes. Tātad latviešu “valoda” ir
tikai latgaļu valodas paveids (dialekts!).

(2000.g.) rakstīts (“Vasals!’’ 5.lpp.)

Luk tev ari pierādījums maniem vārdiem...8-)
03.04.2015 19:54 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
Ieržeļ, Tu nesaprati, ko es gribēju teikt.
Tāpat kā Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Latgale ir Latvijas daļas, tāpat arī dažādie latviešu valodas dialekti visi vienlīdzīgā mērā ir latviešu valodas daļas.
Tas, ka literārā valoda veidojusies no viena dialekta, nenozīmē, ka pārējie būtu mazākā mērā latviešu valoda.
Ja saki, ka latviešu valoda sākotnēji bijusi "latgaliska", bet pērējie dialekti (ieskaitot to, uz kura veidojusies literārā valoda) attīstījušies vēlāk, - OK. Manu viedokli vai attieksmi tas nekādi nemaina.
03.04.2015 20:09 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Latgaliešu valoda (un tā ir atsevišķa, lai arī radniecīga valoda) ir brīnišķīga un, manuprāt, pēdējo gadu latgaliešu valodas un mūzikas popularitāte un ļaužu lepnums par to, ir apsveicami. Man šķiet, ka jābeidz mums visiem, kas nav rīdzinieki runāt kā rīdziniekiem un jāsāk cienīt savi dialekti un valodas un kultūras mantojums. Pati esmu kurzemniece un to noteikti var dzirdēt. Pēdējā laikā arī diezgan apzināti lietoju daļu vecvārdu un visādus īberīgus kurzemnieku izteicinus - lai dzīvo un nepazūd!
03.04.2015 20:19 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Tātad Tu pirmo reizi dzirdi, ka latgaļi nav tas pats kas latgalieši?
Viena no tās pašas Tevis piesauktās grāmatas autorēm, Lidija Leikuma, kas pasniedz dialektoloģijas kursu LU, uzsver, ka latgaļi ir viena no baltu tautām, bet latgalieši ir Latgales (mūsdienu izpratnē) pamatiedzīvotāji. Tas arī rada putru Tavā galvā. Tomēr viņas teiktajam ticēšu vairāk, ne tikai viņai ir atbilstošā izglītība, lai izteiktu autoritatīvus apgalvojumus, bet arī milzīga pieredze.
03.04.2015 20:26 |

Reitings 2152
Man dialekti un visas daudzās izloksnes liekas kaut kas fantastisks, savu izloksni esmu diezgan smalki izpētījusi, jo nāku no Vidzemes vidus izlokšņu grupas, kur raksturīgo pazīmju jau 20.gs. sākumā, kad tapa Filologu biedrības rakstos apraksti par izloksnēm, bija maz, kur nu vēl tagad - jaunākajās paaudzēs vispār ļoti maz var dzirdēt no morfoloģiskajām un fonētiskajām pārmaiņām, mazliet vairāk tas palicis ir leksikā. Tad nu, kamēr varu, klausos, ko no tā visa vecmāmiņa sper laukā :D

Bet, kas man šajā visā nepatīk, - saklausās, salasās visu ko, varbūt nesaprot un tad taisa lielo traci. Cosmo nav īstā vieta, kur pasauli mainīt, lai vai cik ļoti nemīlētu vietu, no kuras nāk, un dialektu, kuru pārstāv.
03.04.2015 20:36 |

Reitings 117
Diversija

Latgalieši jeb Latgales latvieši ir visi dzīvuojošie iedzīvuotāji latgale, taja skaitā kreivi, ukraiņi, poli u.c.
Bet Latgaļi ir latgales pamaatauta...

Lidija Leikuma visu cienu viņai, bet jau sen vairs nerunā par to ko savlaik runāja, jo vienkārsi ir piekāpusis sistēmai, kura tiek uzspiesta...
Pats savlaik esmu runājis ar Leikumas kundzi, un varu ateitk vienu.. viens ir tas ko māca augstskolā un pavisam cyts ko cylvēks, saka brīvaja laikā...

Tāka Diversija savu riebumu Lūdzu paturi pie sevis.
03.04.2015 20:38 |

Reitings 117
Diversija Kura vietā es te ko gribu mainīt???

Es tik saku kāda vella pēc krievu valodu sponcorē no valsts naudas veido tv kanalūs u.c bet latgaliešu valodu apdala... Svešvalodu sponcorē par mūsu naudu, bet pašu zemes valodu nica laukā...
Tas nav pareizi...:'-(
03.04.2015 20:41 |

Reitings 2152
Riebumu? Pret ko? To, ka nepiekrītu Taviem vēstures faktiem? Nepiekrītu, nu un, varbūt arī es nespētu ar skaidru galvu interpretēt faktus, kas saistīti ar kaut ko, ko es pārstāvu, kas man ir tuvs.

Kā nīcina laukā? Ir Latgales radio, regulāri izdod grāmatas latgaliski, mūziķi (īpaši jaunie mūziķi) ieraksta dziesmas utt. Manai izloksnei nekā no tā nav. Glābjam vispirms manējo varbūt?
03.04.2015 20:56 |

Reitings 2152
Man arī likās savādi, ka plāno kanālus krievu valodā, bet skaidrojumi tomēr mani pārliecināja, ka vajag, citādi krievvalodīgie tikai zombējas. Es arī labprātāk dzirdētu, kā runā latgaliski, tici man, bet apstākļi ir tādi, kādi ir.
03.04.2015 21:00 |

Reitings 117
Diversija

Tu joko vai??? Latvijas valsts un sponcorē Latgales radio??? Tā nu gan ir anekdote :-D

Latgales radio jau pyrmajā gadā, kad tika izveidota valsts atteicās sponcorēt, kaut pirms tam bija solījuši maksimālu atbalstu... Labi ka Latgales radio paņēma savās rokās katolu baznīca, citādi ar radio būtu cauru.. No valsts finansējums ir 0 latgaliešu valodai...

Kas attiecas par valodām, tad man liekas, ka tās vysas vajadzētu popularizet un atdzīt nevys, lai tajas tik vecmamas runa...
03.04.2015 21:04 |

Reitings 117
Diversija

Pats pazīstu daudzus krievalodīgos, kuri par šo kanālu izsakas aptuvni tā- tas mē-ls nav vajadzīgs, ka skatījos krievu kanālus pa satalitu tā skatīšos.. tā pārsvarā saka paši šis zemes kreivvalodīgie... Viniem šis kānals nav vajadzīgs, kur nu vel Latgaliešiem kuriem šo kanālu rada....
Tas ir pēdejais apsurds, ka preiks Latgaliesiem taisa kanālu kreiviski...(e)
03.04.2015 21:07 |

Reitings 2152
Manā teiktajā Tu redzi to, ko gribi redzēt.
03.04.2015 21:20 |

Reitings 117
Diversija

Es redzu to, kas ir uzrakstīts... Par interpretāciju jau ir cits jautāms..
Man ir jautājums tev ja jau esi savas puses valodas patriote, tod kāpec nevienu teikumu neesi uzrakstījusi???
03.04.2015 21:32 |

Reitings 117
Diversija

Uzraksti savā valodā kādus paris teikumus..:-)
03.04.2015 21:46 |

Reitings 2152
Manā valodā? Latviešu? :D
Kāpēc savā izloksnē nerakstu? Jo šis ir publisks forums, publiskajā saziņā esmu radusi lietot literāro valodu, kas tieši tam arī ir domāta - lai dažādu izlokšņu vai sociālo slāņu pārstāvji spētu saprasties. Kā arī izteicos, jaunākajās paaudzēs, pie kurām piederu es, teju nav manāmas izloksnes īpatnības. Taču, ja Tu paklausītos manu runu, dzirdētu, cik burvīgi pārvaldu visas 3 intonācijas, kas Vidzemes vidus dialektam ir raksturīgākā pazīme :) Ja gribi, varu te no teorētiskā viedokļa izveidot tik daudz teikumu, cik vēlies, bet ko Tev tas dos?
03.04.2015 21:58 |

Reitings 117
Diversija

Nav jau nekāds brīnums, ka tavs dialekts izzut, ja pat kaunies pāris teikumus tajā uzrakstīt, tas ari parada attieksmi pret pret valodu u.c.

Latgali nekaunas par savu valodu, tāpēc mes vel cīnamies par savām tiesībam, bet kas notiek ar jūsu valodu...
03.04.2015 22:03 |

Reitings 2152
:D :D :D :D
Atkal Tu redzi to, ko gribi redzēt. Nav vērts diskutēt. Un vēl vienu reizi - mana valoda ir latviešu valoda, viss pārējais ir dialekti un izloksnes, nevis valodas. Diskusijas sākumā minēji, ka ventiņvaloda neesot nekāda valoda. Ja latgalieši var pašpasludināt latgaļu valodu, tad noteiktā apgabala Kurzemes iedzīvotāji var teikt, ka viņiem ir ventiņu valoda. Tavs domu gājiens aiziet sviestainā pūrismā.
03.04.2015 22:08 |

Reitings 117
Diversija

Zini būšu atklāts, Tu man patīc, tev ir mugurkauls no sava viedokļa neatsakies, tas parāda par raksturu8-)

Bet kas attiecas par lietu, par šiem vaicājumiem par kuriem mes šeit strīdamies jau ne viena vien paaudze strīdas un strīdēsies, kamēr būs latgalieši... Tas mums ir asinis...

Bet es vel atceros ko man vecvectevs bija savlaik teicis, kurš vel bija labu laiku atpakal pirms tāda Latvija vispār parādījas, stāstija un attainoja.. Tāpec es zini ko saku un no sava viedokla neatsokos..8-)
03.04.2015 22:31 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits