Kanālu RUS valodā taisa, bet latgaliski nē - kāpēc?

Reitings 117
Reģ: 01.04.2015
Sveicynuoti duorgī tautīši, gon latgalīši, gon boltīši..8-)

Nuoku pi Jyusem ar taida veida vaicuojumim- Kopeic Krīvu volūda teik veiduoti un taiseiti televīzejas kanāli, bet Latgaliski nateik veiduoti???
Kopiec latvīši tai īspryngst uz krīvim, bet Latgaļus ignorē???

Taidi lūk ir tī vaicuojumu, kas nūmūka munu sirdi un dvieseli...:'-(
Topiec gaideišu Jyusu (gon daiļo un skaisto dzymuma puorstovju aka jaunkudžu, gon ari stypro dzymuma puordovu) cosmo vīdū lītuotoju vīdūkli un dūmas par itīm vaicuojumim.
Paldis i jauku Jyusem vysim dīnu:-)
03.04.2015 16:16 |

Reitings 538
Reģ: 15.02.2015
Kādus vēl argumentus? Man vienkārši riebjas kā latgaliešu valoda izklausās Tāpat man riebjas vācu un poļu valodu skanējums. Nu un ko tu tagad padarīsi?

Ne nu neko jaunu jau nepateici, cik saprotu tev visas valodas riebjas izņemot vienu (uzminiet nu) uz kuras pamata tu gribētu redzēt latviešu asimilāciju :-D

Tā kā latgaliešu ir tik maz,tad jēgas nav. Citi tāpat neskatītos,vismaz es ne.
Krievu vēl daži latvieši arī paskatās - valodu iemācās arī.

Varbūt vecas latviešu omes :-D es nezinu nevienu kas krievu tv skatītos :-D

Un es skatītos latgaliešu valodā kanalu, ja viņš būtu interesants :-P
03.04.2015 18:23 |

Reitings 67
Reģ: 26.03.2015
Vai meoooow nebija tā, kas sarunās par krievu valodu teica, ka katra valoda ir bagātība un vērtība? Latgaliešu, poļu un vācu valodas ir tikpat liela bagātība, cik krievu valoda. Tev nepatīk latgaliešu valoda, citiem nepatīk krievu valoda, tas ir vienlīdzīgi, katram kaut kas var nepatikt - atceries to nākamreiz, kad centīsies kādam uzspiest patiku pret krievu valodu.

---

Oficiāli pēc valodnieku domām latgaliešu valoda ir dialekts, bet neoficiāli pēc vēstures datiem un parasto cilvēku domām - valoda.
03.04.2015 18:24 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Piekrītu katram zaptesburkas ievietotajam citātam, lai gan raksts vecs, bet nekas nav mainījies. Ja Tevi, Ieržeļs, vairāk interesē šī tēma, vari pašķirstīt Martas Rudzītes "Latviešu dialektoloģija", kā arī derētu noklausīties Latvijas Universitātē kursu ar šādu pašu nosaukumu un vismaz ievadu baltu valodniecībā, jo Tu mini ļoti daudz faktu kļūdu.
03.04.2015 18:25 |

Reitings 67
Es skatītos kanālu latgaliešu valodā, ir jau arī tagad kaut kādi raidījumi latgaliski, arī radio pārraides.
03.04.2015 18:28 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Jap, katra valoda ir bagātība, to esmu teikusi un pie tā arī palikšu, bet tas nemaina to, ka latgaliešu valoda izklausās drausmīgi :D
03.04.2015 18:33 |

Reitings 67
Krievu valoda izklausās pēc sūda. (l)
03.04.2015 18:36 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
ja jau te nevienu nekas ne*iš, priekš kam veidot diskusijas?
ja nepamanīji, tad šī diskusija nav veidota par Tavu riebumu pret kādām valodām, bet frāzi par to, kas Tev riebjas, Tu izmeti triumfējošā izteiksmē, - gandrīz varētu domāt, ka tas traucē kādam citam, izņemot Tevi. Tā nav. Tavs riebums ir tikai Tevis pašas darīšana, un nevienam citam tas netraucē. Kāpēc gan lai kāds mēģinātu Tev kaut ko šajā sakarā "padarīt"? Sēdi un mocies savā riebumā. Tikai nav pamatoti izturēties tā, it kā tas, ka ciet no riebuma un diskomforta, būtu nez kāds triumfs pār citiem.
03.04.2015 18:40 |

Reitings 117
Meitenes un zēni- Kāpēc Jūs visi citējat vienu un to pašu vvc info, kura ir balstīta uz 1933.gadā diktatora Ulmana pienemtajiem vienpusigajiem lēmumiem???

Vai Jūs zināt, kas tika pienemts pirmā un otrā Latgales kongresā???? Atbilde protams, ka nē, tad lūdzu necitējiem Ulmana idejas kuras ir pienemtas par vvc normu, tas ir nepareizi.
Eisaku dabut un izlasit Latgales kongresu 2 un 3 pantu, kur viss ir skaidri gaiši pateikts.

Labi ka vel uz pasaules ir latgaliesīs, kas zina vel īsto un pateiso vēsturi gan par savu valodu, gan par visu citu, jo uzspiestie fakti ir plika iršana...

Neliels piemērs,lai jūs iebrauktu par ko es runāju...

Latgaļu/latgaliešu valoda ir daudz senāka, kā latviešu, ja precīzi, tad tieši no Latgaļu valodas ir radušis ši salīdzinoši jaunā latviešu valoda. Un tā tagat vaicājums kā vecā valodas no kuras radās jaunā valoda, var būt tās jaunas valodas dialekts, atbilde nekādi. Tad pareizi būtu jāsaka, ka latviešu (dialeksts,valoda, paveids) ir Latgaļu valodas paveids, tad tas būtu parezi teikts nevis, kā tas ir tagat.

Jūs taču katoloniešu valodu nesaucat par Spānu valodas paveidu, nesaucat...
Vai tad Jūs skotu volodu saucat par Anglu valodas paveidu.... atkal atbilde ka nesaucat...
Tas pats ir ar latgaliešu valodu, ka tā vēsturiski ir bijusi valoda, kura jau runāja kā minimus 5-6gs un tā ir un paliek valoda, nevis tur kaut kāda tur latgaļu nīdeja Ulmana sadomāti fakti, kuri tika radīti 1933.goda, kad Ulmans brunota apversuma laikam pārnema vienpersonisku varu Latvijā un salika savus likumus....

Kas ari turpinas tagat jeb neciena un latgaliešu valodas apspiešana, ko iesaku Ulmans, tas ļoti labi izpaužas, kaut vai tajā pat tv lietā, kad krievu valodā jau nto tv kanalu veido un parraides, kamēr Latgaliski ir tik viens raidījums... Tas ir nepareizi, bastīt krievu valodu Latvijā, bet Latgaļu aka latgaliešu izstumt laikā...:'-(
03.04.2015 18:53 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
tāpēc, ka paši vainīgi, ka ļaujat vazāt sevi aiz zobiem!
03.04.2015 18:58 |

Reitings 2152
Latgaļi un latgalieši viens un tas pats, tieši tur jau Tu pašā saknē kļūdies.
03.04.2015 18:58 |

Reitings 2152
iztrūka vārdiņš NAV. Nav viens un tas pats.
03.04.2015 18:59 |

Reitings 117
Diversija

Ja maz zini, tad vismaz to neizradi uz 1917.godu bija divas latviešu grupas boltieši jeb boltejas latvīši un latgalieši jeb Latgales (latgali) latvieši.
To ļoti labi parāda uz 1917.godā nolemtais 2.pants Latgales kongresā.

Vel spilgts piemērs ir tāds, ka Latgaliešu valoda ir daudz radniecīgāka zemaišu un prušu valodām, neka latviešu... Tas ari parāda, ka latgaliešu ir patstavīga valoda nevis tur izdomāts, kaut kāds dialekts..
Latgaliešiem ir valoda8-)
03.04.2015 19:10 |

Reitings 2425
zaptesburka, nomierinies nedaudz :D tik sāpīgi uztver šito :D hi hi hi
03.04.2015 19:17 |

Reitings 117
Kaids te vyspuor muok raksteit latgaliski???:-)
03.04.2015 19:18 |

Reitings 4343
Latgaļu/latgaliešu valoda ir daudz senāka, kā latviešu, ja precīzi, tad tieši no Latgaļu valodas ir radušis ši salīdzinoši jaunā latviešu valoda. Un tā tagat vaicājums kā vecā valodas no kuras radās jaunā valoda, var būt tās jaunas valodas dialekts, atbilde nekādi. Tad pareizi būtu jāsaka, ka latviešu (dialeksts,valoda, paveids) ir Latgaļu valodas paveids, tad tas būtu parezi teikts nevis, kā tas ir tagat.
Tas ir aptuveni tāpat, it kā Tu par vēsturisko novadu strīdētos un teiktu, ka - nē, nē, tā nav Latvija, tā ir Latgale.
03.04.2015 19:25 |

Reitings 117
zaptesburka

Izlosi Vl. Lōča Vaideāna gruomotu "Tautas bolss" un tod, kū soki...
03.04.2015 19:28 |

Reitings 4343
meooooww, neuztveru sāpīgi, un esmu mierīga. Tikai izceļu, cik Tavs jautājums, ko nu kāds Tev padarīs sakarā ar Tevis pašas diskomfortu un riebumu, ir stulbs. Bet - nē, man Tavs stulbums nesāp. Neglaimo sev.
03.04.2015 19:31 |

Reitings 4343
Ieržeļs - čalīt, es izlasīju, kas par to teikts latviešu valodas aģentūras mājas lapā. Domāju, ka tas tomēr ir drošticamāks informācijas avots.
03.04.2015 19:33 |

Reitings 2425
jēziņ, es pilnīgi iztēlojos kāda tipa cilvēks tu varētu būt :D nevienam jau arī tavs viedoklis/riebums/patika īsti neinteresē, tad jau ko tu te raksti vispar :D
03.04.2015 19:38 |

Reitings 117
zaptesburka

VVC info ir speciāli izveidota tā, lai apspiestu Latgaliešu valodu... Ne velti vvc neatdzīst latgaliešu valodas alfabetu un valsts nepilda savas sasitības sakarā ar latgaliešu valodu.... Tas jau ari visu pasaka... Ne velti vvc neatdzīst latgaliešu alfabēta burtu "y. Y" un to neieklauj latviešu valodas burtu alfebētā. līdz ar to tas vien paliecina to, par ko es jau runāju, ka valsts nevēlas pildīt saistības attiecības pret latgaliešu valodu un daudz ko citu...

Tev pašai interesenti neleikas tāds fakts līdz 1933-34 gadam, latgaliešim bija valoda, tad nāca diktators un latgaļiešu nīdejs Ulmans un pēksni valoda mistiski kapila par kaut kādu tur dialektu.....
Tas ir apsurds, kadas idejas valda tagat sabiedriba attiecība pret latgaliešu valodu....
03.04.2015 19:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits