Iemācīšanās runāt ietver sevī vairākas daļas: dzirdēto vārdu pareizu atkārtošanu, atsevišķu vārdu izšķiršanu un saprašanu, ka ar valodas vārdiem tiek apzīmētas apkārt esošās lietas (gan materiālās, gan abstraktās). Lai bērns labāk iemācītos runāt, vecākiem vārdi jāizrunā pēc iespējas skaidrāk. Bet galvenais ir bērnam likt pareizi saprast, kas tiek apzīmēts ar konkrētiem valodas vārdiem.
Nerunāšana līdz 3 gadu vecumam nav nekas nenormāls. Tas, cik agri vai vēlu cilvēks iemācās runāt, atkarīgs no viņa intelekta un vēlmes atdarināt citus. Ja bērns runāt iemācās vēlu, tas nozīmē, ka viņš vairāk uzmanības pievērš savai iekšējai pasaulei, nevis tam, ko runā pārējie. Ļoti iespējams, viņš savā iztēlē arī pieļauj vairākus variantus gan attiecībā uz dzirdēto vārdu izrunu, gan attiecībā uz dzirdēto vārdu nozīmi, tāpēc bez pārliecības nerunā. Un vēl būtiski ir tas, ka cilvēks runājot izrāda savu emocionalitāti un vēlmi komunicēt. Ja bērns nerunā, tad, iespējams, viņš ir, vnk, neemocionāls vai vairāk noslēgts sevī.
Es pats 3 gadu vecumā runāju tikai vienu vienzilbes vārdu (tas nebija nekāds valodas vārds). Tas arī saprotams, jo esmu vairāk nodarbināts ar savām domām, citus neatdarinu, sabiedrībā esmu noslēgts, iekšējos pārdzīvojumus uz āru neizrādu, kā arī nerunāju, pirms esmu apdomājis.
Satraukumam nav pamata, ja bērns ilgi nerunā. Piesardzība, protams, jāievēro vienmēr, bet, ja vedīsiet bērnu pie speciālista, tad, ņemot vērā daudzu mūsu ārstu "godprātīgo vēlmi nopelnīt", viņš ar lielu varbūtību pārliecināti atbildēs, ka noteikti kkas jāpārbauda vai jānodarbojas.