Iesūtīja lasītājs: Šodien izmēģināju ieteikumus, ko un kā darīt, ja braucat Rīgas Satiksmes transporta līdzeklī bez biļetes un Jūs aptur kontrole. Jo vairāk cilvēku šo uzzinās, jo ātrāk mēs panāksim nesamērīgo cenu izbeigšanu RS un Ušakova sakāvi.
Manā gadījumā bija kontrole ar policiju (jāpiezīmē, ka man ir studenta mēnešbiļete - principa pēc gribēju izmēģināt). Tātad uzreiz paziņoju, ka biļete nav un netaisos maksāt. Palūdza izkāpt - izdarīju. Lūdza man uzrādīt personu apliecinošus dokumentus - atteicu, ka pēc likuma man tas nav jādara, jo kontrolieris nav policija. Jautāju pēc kāda panta, man būtu jāuzrāda dokumenti - atbildi nesaņēmu. Kontrolieris acīmredzami sāka uzvilkties, teica, ka kārtosim caur policiju visu. Uzreiz atbildēju - OK, uz ko kontrolieris arī pilnīgi padevās un sāka citu "dziesmu dziedāt".
Teica, ka man jāmaksā sods - teicu, ka 2 EUR nevar būt pašizmaksa un netaisos tādu summu nekad maksāt. Teica, ka esmu pārkāpis likumu - lūdzu, lai paskaidro kuru. Atbildes nesekoja. Kontrolierim parādīju Ministru kabineta noteikumus un praktiski ar to arī viss beidzās. Jautāju vai man doties uz policijas busiņu un uzrādīt dokumentus - teica nē un varēju būt brīvs.
Tāpēc mīļie cilvēki - ja arī Jūs neapmierina esošā RS un Ušakova zaglīgā darbošanās, atceraties dažus vienkāršus soļus kā apiet kontroles sodu:
1) Noteikti esat laipni, neuzķeraties uz provokācijām, nerādiet nekādus dokumentus (arī etalonus),
2) Jautājiet kontrolierim, lai norāda likumus uz kā pamata Jums kaut kas jāuzrāda vai jāmaksā sods. Turat pie rokas savu telefonu vai planšeti ar ielādētu mājaslapu, kur norādīti konkrēti likumi un Ministru kabineta noteikumi,
3) Atcerieties, ka Jums nekas nav jāuzrāda kontrolierim, taču policistam gan, taču policistam nav tiesību Jūsu datus izpaust kontrolierim... Bez Jūsu piekrišanas policija nevar Jums izrakstīt soda kvīti...
4) Izplatāt šo info ar to, kā jārīkojas katrā gadījumā un izmantojat RS transportu par velti vienmēr. Varbūt tad zaglīgā Ušakova banda sāks atmosties.
Papildus info: http://zakiem.lv/news/
2) Jautājiet kontrolierim, lai norāda likumus uz kā pamata Jums kaut kas jāuzrāda vai jāmaksā sods.
Maksāju un pīkstinu etalonu, vēlos mierīgi izbaudīt savu braucienu, nevis strīdēties ar kontrolieriem un policistiem kā neaudzināts tīnis. Šitie, kas kačā savas pravas.. Ja kaut kas nepatīk, ej kājām.
Man personīgi tomēr sirdsapziņa (vai intravertais raksturs) neļauj braukt bez biļetes un vēl strīdēties pretī kontrolei. Bet neteikšu, ka esmu pret to, ka citi tā dara.
Maksāju un pīkstinu etalonu, vēlos mierīgi izbaudīt savu braucienu, nevis strīdēties ar kontrolieriem un policistiem kā neaudzināts tīnis. Šitie, kas kačā savas pravas.. Ja kaut kas nepatīk, ej kājām.
Muļķīgi iedomāties, ka ar stīvēšanos un strīdēšanos ar kontroli, kaut ko izmainīsi.
Muļķīgi iedomāties, ka ar stīvēšanos un strīdēšanos ar kontroli, kaut ko izmainīsi.
Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāve Inese Krieviņa TVNET norāda, ka policijai nav tiesību (arī reidos ar RS kontroli) sniegt personas datus 3. personai (šai gadījumā kontrolei), lai izrakstītu līgumsoda kvīti par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes, ja pasažieris atsakās uzrādīt personu apliecinošu dokumentu kontrolei.
Tomēr ilgākā laika posmā RS tāpat iegūst šīs personas datus, pat ja pasažieris sākotnēji bija atteicies kontrolei tos sniegt, atzīst Krieviņa: «Policija personas datus noskaidro, sastāda aktu, kas tiek nodots policijas atbildīgajai personai, kura savukārt informāciju elektroniski nosūta Rīgas Satiksmes Kontroles daļas atbildīgajai personai.»
Uzskatu, ka savas tiesības ir jāzina, un jāprot izmantot. Kā šajā gadījumā, nekas prettiesisks tas nav.
Rīgas Satiksme ir zem pašvaldības, kas pilda pašvaldības funkcijas, kam ir monopols. Man ir izvēle Rīgā izmantot citu sabiedrisko pārvadātāju?