Ja darba intervijā..

Reitings 253
Reģ: 09.09.2013
ja darba intetrvijā Jums liktu nosaukt savas sliktās īpašības, kādas tās būtu?
Neviens taču neteiks piemēram, ka esmu slinka un utt.. :D
24.02.2015 12:39 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Iedomājos, atnāk uz interviju 35 gadīgs medicīnas tehnoloģiju inženieris ar brīnišķīgu iepriekšējo darba pieredzi, labu izglītību, plašu pašattīstības vēsturi. Parunājas par šo un to, kas attiecas uz amata specifiku, pārbauda valodas zināšanas, prasības un tad pajautā par sliktajām īpašībām... Nu wtf???...
24.02.2015 16:12 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Iedomājos, atnāk uz interviju 35 gadīgs medicīnas tehnoloģiju inženieris ar brīnišķīgu iepriekšējo darba pieredzi, labu izglītību, plašu pašattīstības vēsturi. Parunājas par šo un to, kas attiecas uz amata specifiku, pārbauda valodas zināšanas, prasības un tad pajautā par sliktajām īpašībām... Nu wtf???...
Un tad inženieris saka: nekas īpašs, reizēm gan nespēju atturēties no alkohola un uz nedēļu aizeju plostā, kļūstu ļoti agresīvs, uzbrūku cilvēkiem.. :D :D :D
24.02.2015 16:15 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Tas gan ir tikai mans minējums, bet pieļauju, ka vidējos un lielos uzņēmumos ar sakārtotu struktūru maksās paredzētu summu arī tad, ja nosauc mazāku ciparu. Jo HR cilvēks to plānoto algu neizdomāja un viņam par to nav teikšanas.

Mazajos uzņēmumos ar pieciem darbiniekiem, kur priekšnieks ir intervētājs un izmaksu plānotājs, tur gan var necerēt uz lielāku ciparu par intervijā nosaukto un tad vēl varbūt mazliet pakaulēsies :D
24.02.2015 16:24 |

Reitings 11996
cormeum, da nu neteiks viņš tā... :D To jau noteikti arī pirms šāda jautājuma uzdošanas varēs nojaust kaut cik, jo var parunāties par visu ko tādā nepiespiestā sarunā...
Nu man tāda inženiera vietā uzreiz rastos priekšstats, ka personāla atlases speciālists ir ļoti švaks speciālists, kurš spēj novadīt interviju tikai pēc internetā atrodamiem tipiskiem banāliem jautājumiem, neko nemācēdams pielikt no sevis un tik tiešām izpētīt potenciālo kandidātu izmantodams kreativitāti. Nez vai es vēlētos vēlreiz nākt uz interviju uzņēmumā, kurā ir tik slikti speciālisti, ar ļoti aprobežotu redzesloku. Katrs darbinieks ir uzņēmuma seja un šoreiz - ne tā labākā...

Un jebkurā gadījumā, vislabāk novērtēt darbinieku var tieši viņa paredzētajā amatā - iedot, lai atrisina kādu problēmu un pavērot kā tas tiek darīts.
24.02.2015 16:27 |

Reitings 39
Reģ: 03.02.2015
Man vispār, ja tā var teikt, liekas muļķīga to interviju būtība, kurās prasa par labajām/sliktajām īpašībām (pat Citadelē intervijā to jautā), jo visi kandidāti sevi uzlielīs un pateiks, ka ir ļoti labi, centīgi darbinieki un pie sliktajām īpašībām nosauks īpašības, kuras var uzskatīt arī kā labas, šeit jau nosauktais - pedantisms, kārtība, pacietība.
Es intervijās teicu, ka sevi uzlielīt netaisos, jo to darīs visi un ka vienīgais reālais veids, kā redzēt man piemītošās īpašības ir - redzēt mani strādājot, tad arī redzēs atdevi un spēku samēru.

Par algas ciparu - es tā skatos, ka tagad ir nācis modē pie sludinājuma pierakstīt - "sūtot pieteikumu, lūdzu, norādiet vēlamās algas apmēru". Liekas bērnišķīgi un rada priekšstatu, ka DD nav godīgs un vērtē tikai pēc tā, kuru varēs paņemt, jo viņš prasa mazāk.
Kaut gan ir arī dzirdēts, ka šādus sludinājumus izliek, jo vienkārši vēlas redzēt tirgus situāciju - par kādu algu cilvēks ir gatavs strādāt. Bet darbinieku nemaz nemeklē.

Man jautājums - procentuāli cik daudz DD pēc jūsu nosūtītā pieteikuma jums vispār atbild un aicina uz darba pārrunām? Zinu, ka arī ar pirmo CV aizsūtīšanu darbu var dabūt, taču realitātē redzu, ka no 10 aizsūtītiem pieteikumiem uz 1 vispār atbild. Varēja vismaz atbildēt, ka CV saņemts vai ka kandidāts neder, savādāk tāda jocīga sajūta.
24.02.2015 17:11 |

Reitings 11996
Kad parādās šādi te raksti:
http://www.delfi.lv/vina/attiecibas/karjera/frazes-ko-aizliegts-ieklaut-cv-un-motivacijas-vestule-ja-velies-atrast-darbu.d?id=45615664&utm_source=cosmo.lv&utm_medium=vinaizklaide_widget&utm_campaign=Links-in-partner-sites
Man gribās uzreiz, lai arī "otrai pusei" tiku šis tas atgādināts par frāzēm, ko aizliegts iekļaut intervijās un sludinājumos, bet nez kāpēc tāda veida rakstu nav... :-P Kaut kā subjektīvi sanāk - pienākumi un atbildība ir tikai potenciālajam darba meklētājam, bet DD nekas no tā neskar.
24.02.2015 17:18 |

Reitings 1620
Reģ: 22.05.2014
oi, te jau kāda pasteidzās :D nu nekas...
24.02.2015 17:22 |

Reitings 1405
Reģ: 17.02.2012
Darba intervijas, manuprāt, vairāk ir pasākums, kurā pretendents var sevi parādīt no labākās (vai arī sliktākās) puses. Skaidrs, ka neviens neteiks, ka sliktākās īpašības būtu slinkums un neizdarība, ja darba sludinājumā ir minēts, ka tiek meklēts atbildīgs cilvēks! Otrā pusē nereti sēž profesionāļi, psihologi, kas mūsu atbildes uz šiem jautājumiem dzird katru dienu! Intervijās vairāk tiek vērtēta pretendenta spēja psiholoģiski turēties un sniegt loģiskas un pārdomātas atbildes.

Bet nu jā, meitenes pareizi min, ka jāsaka tādas īpašības, kas būtiski neietekmē darāmā darba kvalitāti. Piemēram, grāmatvedis var teikt, ka viņam nepatīk uzstāties lielas auditorijas priekšā.
24.02.2015 17:28 |

Reitings 11996
Intervijās vairāk tiek vērtēta pretendenta spēja psiholoģiski turēties un sniegt loģiskas un pārdomātas atbildes.

Bet kāda jēga no tā? Protams, ir amati, kuros tas ir būtiski, bet lielākai daļai amatos svarīgāks par visu ir kvalifikācija, pieredze un spēja tikt galā ar konkrēto uzdevumu profesijas ietvaros, nevis darbinieka personība kā tāda. Kāda jēga no tā, ka cilvēks būs psiholoģiski izturīgs un spēj loģiski izteikties amatā, kur viņš strādā viens pats kabinetā ar cipariem un shēmām?...
Ar to gribu teikt, ka tie "krutie atlases speciālisti" nereti ir tikpat nekompetenti un uzdod standarta jautājumus tāpat vien, jo "visi tā dara", nevis tāpēc, ka tas tiešām ir nepieciešams konkrētam amatam, un nereti atlases speciālisti paši nezina, ko ar tām atbildēm darīt, kā "iztulkot" un kā apstrādāt. (Nu apmēram tāpat kā visur pieprasīt angļu valodu, neskatoties uz to, ka amats vispār neparedz komunikaciju ar klientiem, piem.). Jautā ķeksīša pēc, tā teikt..
24.02.2015 17:38 |

Reitings 39
Reģ: 03.02.2015
Ar to gribu teikt, ka tie "krutie atlases speciālisti" nereti ir tikpat nekompetenti un uzdod standarta jautājumus tāpat vien, jo "visi tā dara", nevis tāpēc, ka tas tiešām ir nepieciešams konkrētam amatam, un nereti atlases speciālisti paši nezina, ko ar tām atbildēm darīt, kā "iztulkot" un kā apstrādāt. (Nu apmēram tāpat kā visur pieprasīt angļu valodu, neskatoties uz to, ka amats vispār neparedz komunikaciju ar klientiem, piem.). Jautā ķeksīša pēc, tā teikt..

+++++

Savulaik pati pieteicos darbā pazīstamā LV uzņēmumā, kur sludinājumā bija norādīta prasība - teicamas krievu valodas zināšanas. Mana krievu valoda ir ļoti attāla pat no labas (saprotu, bet kautrējos ko runāt) - tātad vāja vāja sarunvaloda realitātē. Aizžmiedzu acis un nospiedu - nosūtīt pieteikumu. Var mani, protams, nosodīt, ka pieteicos, neatbilstot prasībām. Tomēr - darbu dabūju. Un mans secinājums par pusgadu, ko tur pavadīju - krievu valodu ne reizi nepielietoju - ne jau principa pēc, bet tādēļ, ka visa komunikācija ar kolēģiem un klientiem notika tikai latviski.

Ko es ar šo gribēju pateikt - ka tiešām sludinājumos mēdz norādīt liekas prasības. Un vēlos iedrošināt meitenes, lai sūta savu pieteikumu arī tad, ja neatbilst visām prasībām. :) Atlases speciālistu darbu jūs noteikti neapgrūtināsiet, jo viņi tāpat reti atbild kādam potenciālajam darba ņēmējam, nav jau grūti arī "delete" pieteikumu, ja nu viņus tiešām tas neapmierina :D
24.02.2015 19:26 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Savā pēdējā darba intervijā (strādāju tajā vietā) uz jautājumu par krievu valodu, atbildēju - daudz maz kaut ko jau runāju, par algu, kad jautāja, kāpēc neinteresējos, pateicu, kamēr vien maksās oficiāli, neko virs vidējās negaidu un ka lielākā daļa vispār ir atkarīga no manis pašas, bet pie sliktajām īpašībām var pateikt kaut ko tādu kā kautrība, zems pašvērtējums, kaut ko tādu "piemīlīgu". Noteikti nevajag teikt "Esmu pārāk pedantiska" jo tas izskatās pēc milzīga ziepes gabala.
24.02.2015 19:50 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Biju pārrunās, tā arī neko pat īsti nepajautāja, lika pildīt testu (30min), kur ir dažādi zīmējumi un ir jāatrod ko tur vietā ielikt..
saucās.. .... atslēga, neatceros...

IQ testi ;)!
24.02.2015 19:54 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Nesauktu to gluži par slikto īpašību, bet apzinos, ka mans būtiskākais trūkums kā labam speciālistam ir krievu valodas zināšanu trūkums. To arī noteikti intervijā godīgi pateiktu, lai vēlāk nerodas pārpratumi.
24.02.2015 20:23 |

Reitings 253
Reģ: 09.09.2013
jā Arieta, paldies. tā arī sapratu..
cerams viss izdosies.. atlase nav maza!8-)
24.02.2015 20:39 |

Reitings 7497
Reģ: 29.01.2009
par krutajiem darbinieku atlases uzņēmumiem tikko man viens pasūtītājs stāstīja:
meklēja viņš sev augstākās klases personīgo sekretāri (uzņēmums ar vairākām rūpnīcām, viens no vadošajiem austrumeiropā). Nolēma algot vienu no labākajiem darbinieku atlases uzņēmumiem. Viņa prasības bija perfektas latviešu valodas zināšanas (pats latviski slikti runā), labas krievu un angļu valodu zināšanas. Atveda viņam smuku meiteni, kas izturēja atlasi. Viņš lika meitenei uzrakstīt vienu vēstuli latviešu valodā, pasauca savus darbiniekus latviešus, lai pārbauda. Meitenei nebija neviena rindiņa bez kļūdām. Uz to atlases kompānijas atbildīgais viņam saka: "Paklausaties, kāpēc Jūs piekasaties? Meitene smuka? Smuka! Uzrakstīt kaut ko varēs? Varēs! Ko Jums vēl vajag?" Pēc šāda teksta viņš patrieca to atlases uzņēmumu.

Bet daudzi DD paļaujas uz atlases rezultātiem un papildus neteste vairs darbiniekus.
24.02.2015 20:52 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Bet es jau pārrunās sapratu, ka esmu nosaukusi augstāku ciparu, tāpēc no vienas puses biju patīkami pārsteigta, kad man piezvanīja.

Nav adresēts konkrēti Tev vai apšaubot Tavas zināšanas.. bet varētu būt variants, ka citi atbilstoši kandidāti nosauca VĒL lielāku ciparu un rezultātā izvēle krita uz Tevi ne Tavu īpašo talantu dēļ..
24.02.2015 21:44 |

Reitings 1496
Reģ: 12.09.2009
Drošvien atbildētu, ka man grūti nosaukt tādu īpašību, kas traucētu manam darbam, bet nosauktu kaut kādas, ka neietekmētu darbu. Bet , šķiet,ka intervijās neesmu teikusi savas sliktās īpašības, neuzskatu, ka man jābūt tik nenormāli patiesai :D
24.02.2015 21:47 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Tie HR loģikas un attapības jautājumi parāda HR stulbuma pakāpi. Cilvēks, kurš perfekti atbildēs par hobijiem, labajām, sliktajām īpašībām, algu, visdrīzāk būs nevis labākais, attapīgākais kandidāts, bet tāds kurš ir bijis daudz, daudz intervijās un izbrāķēts :)
Brīva, neformāla papļāpāšana ar kandidātiem (studijas, iepriekšējais darbs, kā tur jutās, kas patika, nepatika) daudz vairāk atklātu par kandidāta personību. Un prasmes var pārbaudīt ne jau IQ testos, bet iedodot kādu mazu fragmentu no darba, uz kuru pretendents kandidē.
24.02.2015 22:23 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Pamēģiniet darba intervijas beigās pajautāt intervētājam par viņa labajām un sliktajām īpašībām :D
24.02.2015 22:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits