Vai mācītos doktorantūrā?

Reitings 449
Reģ: 09.11.2010
Vai jūs mācītos doktorantūrā vienkārši tāpat, prestiža dēļ, lai sauktos Dr. something?

Pēc diskusijas draugu lokā aizdomājos, kāda nu kuram ir motivācija studēt tur...

Kas, jūsuprāt, ir stimuls studēt doktoros? Ja vēlas akadēmisko karjeru, būt pasniedzējs, tas viens. Kas vēl?

Vai te ir kādas, kuras studē? Kāda ir jūsu motivācija?
16.02.2015 08:39 |

10 gadi
Reitings 5588
Reģ: 23.11.2014
Man jau pēc bakalaura beigšanas uz maģistriem negribas iet, jo apgūstamasi nav baigā sirdslieta un tā būtu laika izmešana, gan jau tāpat ar doktorantūru - neietu mācīties tikai prestiža un papīra dēļ, ja to, ko apgūstu baigi neinteresē.
16.02.2015 16:29 |

10 gadi
Reitings 2669
Reģ: 20.04.2014
Tikai prestiža dēļ tiešām nav vērts mācīties. Pati šobrīd tādu iespēju neapsveru, bet varbūt kādreiz.

Nēesmu arī dzen tik gudra.

Nu jā... :D
16.02.2015 16:30 |

Reitings 3084
Reģ: 29.01.2009
Lancaster, es nepiekasos, atsaucos uz Nerea repliku, kas, protams, pēc Cosmo standartiem, rejoša.
Bet, ko labdabība īsti domāja, zināms vien viņai pašai.
16.02.2015 16:34 |

Reitings 774
Reģ: 16.01.2015
Jā,es jau pat zinu aptuveni,ko gribētu pētīt.
16.02.2015 16:36 |

Reitings 1304
Manuprāt, cilvēki ārzemēs ir vairāk motivēti iegūt doktoru.
Šeit tas ir tā kā darbs, tu studē doktorantos, es uz savu uni vai institūtu, veic pētījumus un tev par to maksā algu labā apmērā.
Un arī ja ir iegūts doktora grāds, tev tiek maksāta alga pēc pakāpes leilāka, un tiek paaugstināta pēc pieredzes, pēc nostrādātajiem gadiem.
Cik zinu Latvijā, kad brālēns studēja doktoros, paralēli strādājot, sanēma apmēram 100 ls stipendiju, un iegūstot doktoru prēmiju vienreizēju. Iespēja klūt nodalas vadītājam. Bet manuprāt Latvijā atbalsts znātnes jomai diezgan švaks.
16.02.2015 16:42 |

Reitings 1457
Reģ: 18.03.2009
Šobrīd noteikti nē!

Mana vīramatāte gan mani cenšas vilināt, lai stājos doktorantūrā.. bet neveiksmīgi! |-)
16.02.2015 16:53 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Nē!

Domāju beidzot stāties maģistros, jo sapratu, ka tas, ko daru - ļoti patīk. Varbūt nākotnē paķeršu kādu citu maģistru klāt, bet nejūtos pārliecināta un tik ļoti ieinteresēta, lai studētu doktorantūrā, jo tur jābūt mīlestībai padziļināti pētīt, rakstīt utt. Šis man nepiemīt un tikai prestiža dēļ to nedarītu. Uzskatu, ka ja ir 'bakalaurs + maģistrs, tad tas galīgi NAV slikti, jo attīstīties var arī citos veidos..
16.02.2015 16:59 |

Reitings 480
Mācos jau. Drīz jābeidz.
Labākais manas dzīves lēmums bija iestāties doktorantūrā. Bet - manas dzīves aicinājums ir pētniecība un pasniegšana. (l) Man patīk izzināt. nenoliegšu, arī Dr.pirms sava vārdiņa vēlos. zinu, zinu, tā saucamā *** pagarināšana attiecas arī uz sievietēm, tajā skaitā uz mani. 8-)
16.02.2015 17:06 |

Reitings 1884
Reģ: 08.07.2013
Nē, nedomāju, ka vēlēšos stāties doktorantūrā. Pat par maģistriem vēl neesmu droša, galvenais, bakalauru pabeigt.
Vispār brīnos, ka te visām/iem komentātājām/iem ir vismaz bakalaura izglītība vai vismaz ir ceļā uz to, jo realitātē zinu daudz cilvēku, kuri pat to netaisās iegūt.
16.02.2015 17:09 |

10 gadi
Reitings 2669
Reģ: 20.04.2014
Vispār brīnos, ka te visām/iem komentātājām/iem ir vismaz bakalaura izglītība vai vismaz ir ceļā uz to, jo realitātē zinu daudz cilvēku, kuri pat to netaisās iegūt.

Nu tas būtu nedaudz dīvaini, ja cilvēks ar vidusskolas izglītību šajā tēmā komentētu un izteiktu baigo viedokli. ;)
16.02.2015 17:28 |

Reitings 1337
Reģ: 19.05.2009
Nē, nav aktuāli
16.02.2015 17:58 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Nezinu gan, man driizaak ar savu bakalauru ir jau bishki kauns, jo apkaartnee draugiem/pazinaam praktiski visiem ir magistri (kas muusu laikaa man shkiet kaa absoluutais minimums).
Bet man iisti magistrs nav vajadziigs, jo darbiibas joma taada!
Bet atbildot uz jautaajumu, man ir taads raksturs, ka vareetu doktoru ieguut tikai teksha peec, kaa jau te mineeja, kaa *** pagarinaataaju:-D
16.02.2015 18:17 |

Reitings 388
Reģ: 13.01.2015
Galiigi neatbalstu. Aarsts/zinaatnieks - ok, to var pamatot. Bet pa lielam -naudas un laika izmeshana!
16.02.2015 18:22 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Jackie, vai nē :D Man arī nav maģistrs pagaidām, bet vēlos beidzot iegūt. Kaut gan uzskatu, ka nav tur, ko kaunēties :)

Man tieši otrādi. Zinu laikam tikai pāris cilvēkus (savā vecumā), kuriem nebūtu vismaz bakalaurs..
16.02.2015 18:31 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Latvija laikam ir vienīgā valsts pasaulē, kurā pat parastai pārdevējai vai sekretārei ir maģistrs :D
Reāla pielietojuma tam tāpat nav, tik vien, cik papīru īpašniekam pašvērtību (un dažiem iedomību) ceļ.
16.02.2015 18:47 |

Reitings 388
Reģ: 13.01.2015
agraak domaaju, ka bez izgliitiibas vispaar nu nekaa. Bet tad taa padomaaju....Tai pashaa Londonaa neviens pat iisti nejautaa par izgliitiibu (protams, specifiskaa amataa, kuraa nepieciesama izgliitiiba tur jaa), bet gan spiez uz pieredzi. Tiie zalie gurki, kas iznaak no uni un grib tikt menedzeru darbos utt? No way 8-) Viniem taa arii pasaka, ka ar to diplomu var dibenu noslauciit...
16.02.2015 18:53 |

Reitings 1304
Cik zinu dažaās Eiropas valstīs ir savaādāka izglītība un arī ne visi uzskata, ka bakalaurs nepieciešams.
Piemēram Austrijā un Vācija, tā saucamā Ausbildung. Konkrēti amati tiek apgūti tieši uznēmuma( uznēmus paraksta ligumu, iespejams ari patur peēctam), 3 gadu laikā, tu uznēmumā visu apgūsti, mācies, tev maksā mācekla algu, nokārto pārbaudes un esi grāmatvedis, pavārs, bankas darbinieks utt. Ja zini savu profesiju, lieliski.
Vai ariī Duales Studium, studijas dalīti, universitāte un stabila vieta uznēmumā.
16.02.2015 19:06 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Nē, nemācītos. Nevaru nemaz iedomāties jomu, kas mani tik ļoti interesētu, lai to apgūtu tik padziļināti.
Zinu vairākus, kas doktorantūrā mācās vai jau beiguši, bet tikai 1-2 cilvēkiem zināšanu līmenis atbilst tam kādam, manuprāt, jābūt doktoram. Pārējie vienkārši izstrādā to darbu, sataisa publikācijas, piedalās konferencēs, izdara visas tās obligātās lietas, kas jāizdara, lai dabūtu grādu, bet kopumā zināšanas jomā ir vājas. Tāds ķeksītis pašapzinas celšanai vien sanāk.
Ja man nebūtu ko darīt, tad labāk iegūtu augstāko izglītību citā jomā, nevis esošo turpinātu apgūt tālāk.
16.02.2015 19:12 |

Reitings 4298
Es studēju doktorantūrā. Negribu izklausīties augstprātīgi, bet daudzi, kuri vēl pat bakalaura grādu nav ieguvuši un šobrīd domā, ka pabeigs bakalaurus, tad maģistrus un tad stāsies doktorantūrā - rūgti maldās. Daudzi nemaz īsti neizprot, ko nozīmē studēt doktorantūrā un izstrādāt doktora disertāciju. Tas tiešām nav kā maģistra darbs, tikai nedaudz apjomīgāks.

Mana motivācija? Gribu kļūt par profesori. Gribu strādāt zinātnē, apvienot pētniecisko darbu ar darbu industrijā, ieviest inovācijas vietās, kurās strādāju. Ļoti patīk darbs ar studentiem! Gribu kļūt par atpazīstamu speciālistu+zinātnieku+pētnieku. Man padodas rakstīšana, analizēšana pētniecība, līdz ar to publikācijas nesagādā lielas problēmas, esmu jau pat paguvusi tikt pie žurnālraksta, kā arī vairākām publikācijām, kas indeksētas starptautiskās datu bāzēs. Gribu būt pati sava laika noteicēja, nevis visu dzīvi strādāt kāda padotībā. Un pētnieciskais darbs tomēr dod sava veida brīvību.

Jāatzīst gan, ka darba ir daudz. Strādāju industrijā, strādāju pētniecībā, studēju... Bet stipendija ir nieka simts EUR mēnesī... Tie, kas sāk pāris gadus pirms manis, saņēma 400-800 Ls/mēnesī. Iestājos tādā gadā, kad vispār doktorantiem vairs nebija Eiropas stipendijas. Bet nabags neesmu, dzīvoju ļoti labi - bet ne jau tāpēc, ka vīrs bagāts - tāpēc, ka pati esmu daudz sasniegusi. Ir bijuši periodi, kad strādāju mēnesi no vietas, bez nevienas brīvdienas, n-padsmit stundas dienā. Mans šefs reiz teica, ka es pārāk daudz gribot - darbu saglabāt gribu, studēt doktorantūrā gribu, strādāt pētniecībā gribu - ka nevarot tik daudz gribēt. Bet es gribu! Un es daru. Pašlaik šķiet, ka diez gan veiksmīgi ar visu tieku galā.
16.02.2015 20:17 |

Reitings 4298
ak jā, nezinu kā ir citās augstskolās, bet RTU ir tā, ka nemaz tik viegli nevar tikt studēt doktorantūrā - ja studiju gados ne ar ko īpaši neesi izcēlies un esi palicis nepamanāms, tad neviens profesors Tevi negribēs rekomendēt studijām doktorantūrā...
Labprāt paklausītos - kā ir citur. Tas, kas rakstīja, ka studē doktorantūrā - vai viegli bija iestāties, sarunāt vadītāju, iegūt rekomendāciju?
16.02.2015 20:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)