Tikko no Irijas

Reitings 4
Reģ: 05.02.2015
Varetu teikt,ka tikko atbraucu no Irijas,kadas 3 nedeljas atpakalj.Stradaju tur 1,6gadu.Mjaa ziniet nebiju to gaidijussi,ka man bus kultursoks atgriezoties sava valsti,ja to ta varetu saukt.Irija dzivojot man truka tris lietas no Latvijas-partika,laikapstaklji un daba.Bet atrodoties atkal dzimtene,ko nebiju gaidijussi,ir lietas,kuras man looti trukst no Irijas.Vissvarigaka ir tas valsts iedzivotaju labas manieres.Ir tik loti patikami,ka ejot kaut veikala vai kafejnica virietis tevi palaidis pa prieksu,ka atvainosies,ja uzskrejis tev virsu,vinjiem tur tas sorry laikam jau asinis,baac,bet atbraucot atpakalj uz Latviju sis lietas man visvairak tracina,tevi ne pa durvim palaidis pa prieksu,ne veikala no kasieres sadzirdesi laipnu atbildi(es saprotu gruts darbs,mazas algas)bet tas jau nav iemesls rekt uz cilvekiem vai nelaipni atbildet,ja pircejs kautko prasa.Ari Irija darbs nav medusmaize,rekini milzigi,bet cilveki kauka savas problemas un neapmierinatibu neizgaz uz citiem,kas loti raksturigs latviesiem.Tur cilveks krustojot tavu celju vien vai,lai paietu garam pateiks,sorry,te tevi,ja notrieks no kajam neatvainosies un vel izlamas-pats vainigs.Ziniet latviesiem patiesam butu japamacas manieres,kauns par saviem tautiesiem.
05.02.2015 21:48 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Vēl par to rindu.
Man ir gadījies vairakās valstis, ka kāds vai vairāki salien priekšā. Kamēr es stāvu rindā un domāju, ko nu tagad tādu varētu nopirkt, bet kad tieku līdz kasei tāpat vēl paspēju pārdomāt :)
Tapat ir nijis, ka gribu pieiet tuvāk vitrīnai un paskatīties, bet uzreiz tiek noradīts uz rindas galu - arī ne Latvijā.
05.02.2015 22:57 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
LV ir ari laipni cilveki, laipna apkalposana. Viss atkarigs no cilveka, ne valsts. Ir bijusi saskarsme ari ar jaukam pardeveejam tepat ar kuram regulari sanaak apmainities ar smaidiem. Ir bijusas pardevejas kas maisinos pat saliek produktus, ir bijusas tadas kas vienkarsi atsviez produktus. Tas ir manieres citiem ir ,citiem nav.

Un saproti tas aprdevejas vinam ari smags darbs un ari pircejimedz but rupji, iedzerusi un puksteet meedz stavot rindaa ,sudzoties apr kasieres ""paaraak leenu darbosanos"".
05.02.2015 23:02 |

Reitings 161
Reģ: 23.07.2014
Zīle, protams, mēdz būt dažādi visās valstīs, bet Latvijā es sabiedrībā laiku pavadīju gandrīz vai tikai ceļā uz mājām, un tad ceļā no mājām, un stāstāmā sakrājās daudz vairāk, nekā es varētu pastāstīt par vairākiem gadiem Londonā. Nav runa par mani vien, redzēju arī citus sakām lietas (apkalpojošajam personālam), kas man šķita samērā rupjas, attieksme bija drīzāk kā pret apkalpojošu robotu, nevis cilvēku.

Ir bijusas pardevejas kas maisinos pat saliek produktus, ir bijusas tadas kas vienkarsi atsviez produktus. Tas ir manieres citiem ir ,citiem nav.

Tas ir arī darba devēja uzskats par labu servisu un to, kā ir pieņemami pret klientu izturēties. Nav tā, ka visur un vienmēr vainīgs tikai indivīds ar sliktām manierēm.

Protams, Latvijā ir arī ļoti laipni cilvēki, nenoliedzami, bet vispārīgi ņemot pieklājībā mēs tomēr smagi atpaliekam, vismaz tāds iespaids man palika.
05.02.2015 23:15 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Latvijā cilvēki nav slikti. Bet... Ar to laipnību jeb pareizāk sakot, iekšējo pozitīvismu pret otru sabiedrībā, ir diezgan pasmagi.
Kamēr pašai nenācās padzīvoties ārpus Latvijas, es arī ar putām uz lūpām apgalvoju, ka tā nemaz nav... Pietika pāris mēnešus pastudēt citā valstī, kad atgriežoties es to vienkārši sajutu. Un nav gluži tā, ka kasieres ir nelaipnas, paldies ir rets vārds un labdien vispār nesagaidīsi, vai garāmgājēji speciāli nomīda kājas un grūztās... Bet tas ir kaut kas tāds ļoti netverams, kaut kas, kas virmo gaisā, ko elpojam. Ar smaidu sejā vien nepietiek, lai uzlabotu situāciju... Tā ir kaut kāda kopējā sabiedrības atmosfēra.
05.02.2015 23:16 |

Reitings 233
Reģ: 26.01.2015
Ārzemēs dzīvojot, esmu tiešām mainījusies, parasti esmu tā sailgojusies, ka tiešām eju visur ar to pozitīvismu, es neļaujos sevi aizkaitināt, izrunājos ar drūmajām pārdevējam, pasaku komplimentus, pajokoju, kad kāds ko pukst, lai izvilinātu smaidu utt., iespējams tāpēc, ka ciemojos, varbūt patstāvīgi dzīvojot ar laiku tas pārietu.
Nu, bet ārzemēs es arī dzīvoju pilsētā, kur īpaši neviens cukuru nelej, nepalīdz, teiksim, ar bērnu ratiem un durvis sevišķi nepietur, tāpat pietiek vēsuma, tā ka Rīga varbūt atšķiras ar to, ka cilvēki ir vairāk dzīves nomākti ekonomiskās situācijas dēļ, un to varu ļoti labi saprast un nereti tiešām neapvainojos, savs vēsums ir savs vēsums, ha :D
05.02.2015 23:25 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Var jau teikt, ka nauda nedara cilvēku laimīgu, bet ne Latvijā un citās valstīs kur ir naudas problēmas. Diemžēl mums ir mazas aldas un augstas cenas un kā lai cilvēki neaizmirst par pieklājību, ja jādomā par rūcošo punci!
Jau esam aizmirsuši cik mums labi gāja treknajos gados, kad šeit zāle bija zaļāka, debesis zilakas un putni dziedaja, nevis tikai vārnas un kaijas uz stabiem :-D
05.02.2015 23:27 |

Reitings 2001
Reģ: 11.02.2011
Esmu tagad Iiirijaa un man te patiiiiik :)
Uz Lv netaisos braukt. Biju Ziemassveetkos maajaas un aatraak gribeeju prom haha
05.02.2015 23:28 |

Reitings 1814
Reģ: 29.01.2009
Mani tā uk laipnība kaitina. :D Atbraucot uz Latviju jūtos labāk, nav man visiem jāsmaida, jāsveicinās utt... bez maz vai izbaudu kad man kāds "uzrūc" - māju sajūta mana. :D :D
05.02.2015 23:36 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Daljeeji piekriitu, ka LV ar to laipnibu ir kaa ir, bet to laipnibu jau veidojam mees pashi. Es vienmer meginu dusmigai pardevejai vairak uzsmaidit, jo nu...mazums vinjai vienkarshi sodien bija iemesls but dusmigai. Autore, megini pati vairak smaidit citiem un tici man - tev pasmaidis atpakalj ;)
05.02.2015 23:39 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Zīle, ir viena būtiska atšķirība. Attīstītās valstīs labklājība ir jau pieņemta kā norma ilgtermiņā, cilvēki ir droši par tagadni un nākotni, līdz ar to cits dzīves ritējums, cita ieaudzināšana ģimenē utt. Latvijā norma jeb dzīves kultūra diemžēl ir izdzīvošana no algas līdz algai, un tad, kad cilvēks pēkšņi tiek pie naudas (jebkādas - kredīts, laimests, darbs ārzemēs), viņš to tiešām notur par laimi, bet, cik skumji - vienas dienas laimi. Tādu, kad tūliņ pat ir jāiztērē, jo taču JĀDZĪVO šodien, neaizdomājoties par neko tālāku. Mēs visi pa daļai esam kampēji pēc tās dziļākas dabas.

Tu tiešām domā, ka tie, kuri piedzīvoja treknos gadus, pēkšņi kļuva kulturālāki, iecietīgāki un mazāk naidpilni pret apkārtējiem?
05.02.2015 23:41 |

Reitings 233
Reģ: 26.01.2015
bez maz vai izbaudu kad man kāds "uzrūc" - māju sajūta mana

Vaine :D
Mēs pirmajā dienā aizgājām ar draudzeni uz tirgu un tūlīt arī dabūjam ar štociņu pa sāniem, no vienas tantes, nolamāja, ka stāvam ne tur, un vēl pagriezās, lai uzšautu. Nē, nu komiski, lai gan, ja diendienā tā būtu, drošvien vairs neliktos smieklīgi.
05.02.2015 23:41 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Arī es esmu gājusi cauri egoisma stadijai "cik labi ārzemēs, bet cik slikti Latvijā" :D Vajadzēja krietnu laiku un sevis pāraudzināšanu, attieksmju maiņu pret naudu un laimēm, lai šobrīd Latvija man atkal būtu mīļa, lai arī kāda tā ir.
05.02.2015 23:44 |

Reitings 79
Reģ: 01.05.2011
Pec pieredzes varu teikt,ka man ari ir gadijies ka latvija pret mani izturas nelaipni ar visu to cik laipni un smaidigi es pajautaju...
bet jasaka ka dzivoju spanija un ari sheit patrapas pa variantam:D
05.02.2015 23:46 |

Reitings 161
Var jau teikt, ka nauda nedara cilvēku laimīgu, bet ne Latvijā un citās valstīs kur ir naudas problēmas. Diemžēl mums ir mazas aldas un augstas cenas un kā lai cilvēki neaizmirst par pieklājību, ja jādomā par rūcošo punci!

Nepavisam :) Grieķijai iet vēl daudz sliktāk kā Latvijai, bet grieķi ir ļoti laipni un draudzīgi. Gan pašā Grieķijā to piedzīvoju, gan arī Londonā pazinu 2 grieķus, kad piestrādāju kafejnīcā - viņi uz visu klientu fona izcēlās ar atsaucību, it sevišķi sieviete ap 40, kas katru reizi jautāja, kā iet, sarunājās, vienmēr prom ejot visam personālam novēlēja jauku dienu. Otrs bija vīrietis ap 25, attieksme gandrīz identiska, ar visiem vienmēr pļāpāja un jokoja. Itāļi, briti un dienvidamerikāņi nākamie manā draudzīguma topā :D un arī neteiksim, ka Itālijā vai it sevišķi Venecuēlā būtu tā labākā ekonomiskā situācija. Austrumeiropieši (pēc akcenta un izskata viegli pateikt) gan kā visai vēsi atmiņā palikuši. Problēma ir kultūrā, nevis naudā.
05.02.2015 23:49 |

Reitings 1080
Es arī nu jau gadu kā atgriezos no IRL, tur sabiju 3 gadus,protams,LV atgriežoties tik ilgi ir labi,kamēr nauda nav beigusies :D Nu jau esmu pieradusi pie dzīves šeit. No IRL pietrūkst lielās algas,ka nav jāknapinās,eju pērku ko gribu (ne jau tur LV un Gucci),taču tomēr.. Pārtikai kvalitāte tur labāka un veikalu pietrūkst,kuru LV nav un nebūs, atlaižu laiki utt..(l)

Nu nezinu,ko autore ar šo tekstu gribēja panākt, gausties par LV cilvēku nelaipnību? Nemaz tik traki nav,protams,gadās ceļā pa kādai "ēdei",bet nevajag ņemt galvā!Jā,varbūt cilvēki IRL ir laipnāki,bet šeit LV vismaz jūtos kā savējā!
Ja rosies un daries kaut ko,tad LV dzīve tīri ok,jādzīvo pēc saviem līdzekļiem un iespējām,visu par to naudu, kas tur ārzemēs,nenopirksi,to esmu sapratusi! Priecājies par to kas ir;-)
05.02.2015 23:49 |

Reitings 161
Lafayeth, kādēļ izlēmi atgriezties? Es sākumā domāju, ka tikai studēt braukšu, pēc studijām domāju, ka vēl nedaudz naudu pakrāšu, bet tagad motivācijas pietiek labi ja ciemos aizbraukt 1x gadā.
05.02.2015 23:53 |

Reitings 1080
teokrātija Man no garajām darba stundām un slodzes sākās veselības problēmas,paralēli studēju LV,pēdējais gads,izlēmu atgriezties mājās!;-)
05.02.2015 23:56 |

Reitings 112
Reģ: 23.09.2014
Mazleit kaitina,kad visus met vienā maisā. Cilvēki jau nav visi vienādi. Pa lielam visur var atrast īgnos un neapmierinātos. Citu vairāk, citur mazāk. Labi, Latvijā viņu ir vairāk, bet tas nenozīmē,ka visus latviešu tagad sauksim par nelaipniem un neaudzinātiem ļautiņiem. :)
06.02.2015 00:17 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Latvijā cilvēki nav slikti. Bet... Ar to laipnību jeb pareizāk sakot, iekšējo pozitīvismu pret otru sabiedrībā, ir diezgan pasmagi.
Kamēr pašai nenācās padzīvoties ārpus Latvijas, es arī ar putām uz lūpām apgalvoju, ka tā nemaz nav... Pietika pāris mēnešus pastudēt citā valstī, kad atgriežoties es to vienkārši sajutu. Un nav gluži tā, ka kasieres ir nelaipnas, paldies ir rets vārds un labdien vispār nesagaidīsi, vai garāmgājēji speciāli nomīda kājas un grūztās... Bet tas ir kaut kas tāds ļoti netverams, kaut kas, kas virmo gaisā, ko elpojam. Ar smaidu sejā vien nepietiek, lai uzlabotu situāciju... Tā ir kaut kāda kopējā sabiedrības atmosfēra.

+++++++++ Identiska pieredze
T'am meitenēm, kuras domā, ka smaids un pozitīvisms visos apkārtējos arī raisa pozitīvismu jājautā, vai kāda no viņām ir bijusi VIDā :D
06.02.2015 01:08 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Es cenšos visur iet ar pozitīvu attieksmi un gandrīz vienmēr saņemu tādu pretī.

+

Uz mani šis ar strādā, nav ne nelaipnas pārdevējas, ne vīrieši bez manierēm manā ceļā. Iespējams ka ja redz tikai to negatīvo te Latvijā tad ir problēma ar uztveri, vai jau sirdī Īrija tev ir palikusi mīļāka, tāpēc ar šeit vairāk redzi negatīvo, bet tur pozitīvo.
06.02.2015 01:17 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits