Kadi pabalsti man pienaksies, berninam piedzimstot, ja mana situacija ir sada:
- paslaik nestradaju, bet ieprieks ilgstosi stradaju oficialu darbu. No ieprieks stradata darba kaut kas pienakas? Jeb maksa tikai tad, ja es pa taisno no darba, eju dekreta? Man sanaca tada ka pauze starp ieprieksejo darbu un grutniecibu.
Ja pareizi atceros, dekrēta naudu rēķina par pēdējiem 7 mēnešiem. Ja šajā laikā tu nestrādāji nemaz, tad neko tev neierēķinās. Ja vismaz mēnesis iekrīt, tad attiecīgi arī tiks pierēķināts pie pabalsta tas periods...
Man tiesi tas dekrets vairak interese. Vai dekreta nauda ir tikai tad, ja pa taisno no darba - pedejos gutniecibas menesos. Vai aprekina tiesam ari tad, ja ieprieks esmu stradajusi. Pauze apmeram 4 menesi.
Ja pašlaik neesi darba attiecībās, tad tev nebūs t.s. "dekrēta naudas" - maternitātes pabalsta. Toties būs kaut kāds vecāku pabalsts (kas sākas pēc 56 vai 70 dienām pēc bērna dzimšanas), jo to rēķina no vidējām iemaksām par pēdējiem 12 mēnešiem, beidzot periodu 2 mēnešus pirms došanās dekrētā. Bet tā kā tu nedodies dekrētā, jo neesi darbā, tad varbūt tos 12 mēnešus skaita citādāk. Saņemsi arī bērnu kopšanas pabalstu, kas ir vienāds visiem vecākiem.
Un vel ir tas maternitates pabalsts. Jums kadai nav pieredze? VSAA rakstits, ka tas pienakas tikai tam, kas strada. Sanak, ja es visu savu jaunibu esmu novergojusi un panemusi pauziti dazus menesus, man nekas nepienakas?
Nedomaju. Tad laikam sapratu - man bus pirmreizejais piedzimsanas pabalsts un berna kopsanas pabalsts. Viss, kas saistits ar darbu, man ies gar degunu. Stulbi, visu laiku domaju, ka, par cik normala alga bija, kad dzemdesu, varesu dzivot ka niere taukos un ta vergosana vismaz pecdzemdibu menesos atmaksasies :D Sanaca ta, ka nesanaca :D