Kāpēc automātiski? Kad es devos ar mazo uz dzimtsarakstu nodaļu, man bija jāaizpilda iesniegums, lai uztausītu mazajam apliecību, tur es pati varēju izvēlēties likt savu vai dzīvesbiedra(tad nebijām precējušies) uzvārdu.Laulātiews pāriem tas pēc likuma ir automātiski. Ja ir tikai draugi tad ir tā kā tev bija.
Es te internetā palasīju, ka man no jurisikā vīra jādabū papīrs, ka tas nav viņa bērns un tad tikai var domāt par to, ka mazajam būs tēva uzvārds. Man tika nav skaidrs, kā to visu izdarīt...Tiesā. Viens atsakās ka berns nav vina, un īstais tēvs spiekrīt ka bērns ir vina. Tiekai caur tiesu.
Kubiete, bet tad kā sanāk? Man tagad ir jāizņem mazajam dzimšanas apliecība ar vīra uzvārdu, lai varu pieteikt viņu bērnudārzā un tad jācer, ka vismaz nākamajos 5 gados, ko atkal pavadīsim tiesā, jo nu jau ir vēl viens iemesls, jācer, ka man atļaus nomainīt bērna uzvārdu?Nu nekur tagad neliksies janem ir. Un momenta ej pie jurista un sniedz tiesā. Tāpat paies laiks kamer visu nokartos.
Varbūt pajautāt, kas viņam ir vieglāk - parakstīt papīru vai maksāt alimentus par bērnu, kurš nemaz nav viņa?+++
Tātad – ar ko jums vajadzētu sākt? Jums jāvēršas ar prasības pieteikumu tiesā (divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad uzzinājāt, ka bērns nav izcēlies no jūsu vīra), kam savukārt būs jāiegūst visi pierādījumi par to, ka bērna mātes vīrs nav viņas bērna tēvs. Tēva ieraksts bērna dzimšanas reģistrā tiks anulēts uz tiesas sprieduma pamata, tiks anulēta bērna dzimšanas apliecība un izsniegta jauna. Līdz ar to tiks izbeigtas tiesiskās attiecības starp jūsu bērnu un bijušo vīru, kā arī viņa radiniekiem (tiesības uz uzturlīdzekļiem, mantojumu). Bērna uzvārds tiks ierakstīts pēc mātes (tātad jūsu) uzvārda, bet bērna dzimšanas reģistrā būs ziņas tikai par māti.
Nākamais jautājums – jūs vēlaties bērna īstā tēva uzvārdu. Tas iespējams kādā no šiem veidiem. Pirmām kārtām – jums kopā ar bērna īsto tēvu iesniedzot kopīgu paternitātes atzīšanas pieteikumu dzimtsarakstu nodaļā vai pie notāra publiski apliecinātu pieteikumu. Ja šāds variants kādu apstākļu dēļ nav iespējams (lai gan jūsu gadījumā droši vien nav nekādu problēmu), tad paliek iespēja paternitāti konstatēt tiesas ceļā.