Malkas apkure

Reitings 1093
Reģ: 17.05.2013
Labrit! :)
Rakstu no telefona, mana telefona nav garumzimes, mikstinajuma zimes, tapec teksts izskatas ta, ka izskatas.

Ludzu pastastat tas meitenes (ari virieshi, protams), kuras ir dzivojushas dzivokli ar malkas apkuri. Ka jums tas patika? Kadi plusi, minusi? Kadas neertibas? Un cik ljoti letak bija, neka dzivojot dzivokli ar centralo apkuri? Cik daudz malkas jums bija nepecieshams cik ilgam laika periodam? Un kur jus pirkat sho malku?
Tatad - ludzu, visu par un ap dzivoshanu dzivokli ar malkas apkuri. :)
Saku domat, varbut negaidit labaku algu, lai saktu iret dzivokli ar centralo apkuri, bet sakt iret tagad ar malkas apkuri.
16.01.2015 07:53 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Tie šķūnīši jau visādi mēdz būt - mums tie ir slēgta pagalmā, kur no ielas īsti piekļūt nevar, tādēļ diezgan droši šķiet. Nekas jau nav 100%, bet nu nav arī tā, ka baidamies, ka malka nepazūd :)
16.01.2015 11:32 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Ļoti atkarīgs kāda krāsns un kāda ir dzīvokļa siltumizolācija. Draudzenei ir dzīvoklis ar malkas apkuri - yotul krāsniņu - dzīvoklis uzsilst 30 minūšu laikā. Ja dzīvoklī ir vieta, tad malkai var izbūvēt smuku nišu, piemēram - lai ir kā pie sienas piebūvēts sols, bet apakšā ir malkas novietne.
Turklāt, yotul krāsniņām, manuprāt, nav šīberu (vismaz vecāku mājās esošajām 2 yotul krāsniņām nav - tām ir tāda tehnoloģija, ka siltums tāpat ilgi saglabājas un arī droši var atstāt krāsniņu kuramies un aiziet prom. Ja vēl krāsniņa ar stikla durvīm - tad Ziemā ir jo īpaši omulīgi.
Ja dzīvoklis nav augstā stāvā bez lifta (kas apgrūtinātu malkas nešanu uz dzīvokli), ir kur malku glabāt un izdevīgi iegādāties - tad, manuprāt, vismaz kādu laiku mierīgi tā var dzīvot.
16.01.2015 11:34 |

Reitings 951
Turklāt, yotul krāsniņām, manuprāt, nav šīberu (vismaz vecāku mājās esošajām 2 yotul krāsniņām nav - tām ir tāda tehnoloģija, ka siltums tāpat ilgi saglabājas un arī droši var atstāt krāsniņu kuramies un aiziet prom.

Jā, mūsu Jotulam arī nav šībera - vienkārši aiztaisam vilkmi uz pašu minimumu un ejam gulēt. Dazreiz vel ap 5 no rīta oglītes kvēlo un krāsniņa silta.
16.01.2015 11:41 |

Reitings 951
ups, citēšanas opcija nenostrādāja... :)
16.01.2015 11:42 |

Reitings 444
Reģ: 11.07.2012
Tagad dzīvoju mājā ar malkas apkuri. Baigais slinkums nest iekšā no šķūnīša, visu istabu piegružo un vēlu mājās atnākot ir auksti - tie vienīgie mīnusi ir. :D Tā jau labi - vismaz sakurina, cik siltu gribās un dzīvo mierīgi. Malka vēl saimnieku sagādātā ir palikusi.
16.01.2015 11:56 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
A kā tu, ejot skatīties dzīvokli, pateiksi laba krāsns vai nē?

Jāņem līdzi krāšņu mūrnieks vai skursteņslauķis :) Latos vēl apskatīt vienas krāsns stāvokli + dūmvadu maksāja 5ls. Visu bērnību nodzīvoju mājā ar krāsnīm, bet tāpat domāju, ka nemūžam nevarēšu noteikt, vai ir laba vai nē, ja vien acīmredzami jau nebrūk kopā. :D
16.01.2015 12:04 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
no bērnības atceros, labprātīgi vairs nē... !!!!!!

tas ir nomācoši. mūžīgā salšana, agros rītos auksts, no rīta kurināt nav laika, atnāc mājās arī auksts, malka piegrūzta visos stūros dzīvoklī, lai nav ziemas vidū vakarā uz šķūnīti jāiet. mūždien tā stiepšana, iedomājies ja tu dzīvo augstāk par pirmo stāvu!!!!! ja ir puisis mājās, cita lieta, bet sievietei vienai tas ir ļoti grūti, malka ir smaga. kad atved kravu, arī jākrāmē šķūnī pašiem.

lētāk sanāk izrēķinot uz mēnešiem, protams, malku jau pērk kravu reizi gadā. bet baigā noņemšanās.
16.01.2015 12:11 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
jā, es vēl atceros vairākus gadījumus, kad gandrīz visa ģimene miegā nosmakām, jo šīberis par ātru bija aizsists... un bija pilna istaba ar tvana dūmiem, kas ir ļoti indīgi.

un cik reizes esmu sēdējusi raudādama pie krāsns, jo pagalītes neaizdegas neparko....

vispār man bērnības trauma ar šo :)
16.01.2015 12:14 |

Reitings 793
Reģ: 15.09.2013
Sveika! :)

Mēs šobrīd ar draugu dzīvojam vienistabas dzīvoklī ar malkas apkuri.. Ir bijis visādi, tā, ka istabā silti, bet, lai aizietu uz tualeti vai nomazgāties, ir jāsaņemas.. :D No otras puses, krāsniņa silst ilgi, bet arī siltumu uztur vēl līdz nākošās dienas vakaram.. Tad pēc tam vēl var padomāt, vai nākošajā vakarā kurināt vai nē.. Kurinām ar briketēm (vienā reizē aiziet pus-maiss līdz maiss), šad tad ar malciņu un materiāliem, kurus var dedzināt (kartona picas kastes, pakas utt.).. Man šķiet, ka ir tā mīļi, ka ir krāsniņa.. Dažreiz, kad mazliet auksti, ar draugu tuvāk saspiežamies un atkal paliek mīļāk.. :)
16.01.2015 12:25 |

Reitings 2353
Mau5 ,traki gan tev. Piedod,bet es sasmeejos.:D kraasns iekurinaasana man aizņem 5-10min no rīta....tādēļ es neceļos agrāk kā ierasts.

Visu muuzhu esmu dziivojusi ar malkas apkuri, laukos ir kraasns,kura centraali apsilda visu maaju..malka gan sanaak padaargi ap 900eiro sezonaa + paši zāģējam un skaldam, taču māja ir ļoti liela.
Rīgā īrēju dzīvokli,kurinu ar brikerēm,ziemas mēnešos pie šī gada ziemas aiziet 40-45 eiro mēnesī. Ja aukstāks,tad jākurina 2×dienā,līdz ar to summa aug. Mīnusi - mani uztrauc skurstenis,kad tas var aizdegties pa lielam..protams jāpiesargās lai krāsni nepārkurinātu,neaiztaisītu šīberi par āteu un nenosmaktu,jaakopj rwgulaari,jo putekli tieshaam ir vairaak, aizbraukt uz ilgaaku laiku aukstaa ziemaa nevar,jo ur risks,ka aizsalst trubas.. kopumā nav nekas traks,labi var norūdīties un arī raksturu norūdīt.:D

p.s.
sorry par ne garumziimeem utml.,gruuti no tel. drukaat.
16.01.2015 12:27 |

Reitings 179
Reģ: 16.10.2014
Nez, man par decembri apkure bija 22.34 EUR, un standartā temperatūra ir virs 20 grādiem, rīts, vakars, visu laiku ir ok.

Rezumējot to ar malkas apkures ņemšanos, kad temperatūra ir mainīga, labāk tad maksāt tādu summu.

Ok, man nav dzīvās uguns romantika un nevaru krāsnī cept kartupeļus, bet tomēr ērtības..
16.01.2015 14:04 |

Reitings 2353
Ziemasvilks - kuraa vietaa - Rīgā ir tik leeti par apkuri jaamaksā?
16.01.2015 14:18 |

Reitings 1873
Tām,kam tik nežēlīgi viss auksts no rīta- kur jūs dzīvojat? Kaut kur,kur normāla temperatūra -20? Vai kādā stāvoklī ir jūsu mājas?
Man ir 2 krāsnis un virtuvē plīts, no rītiem nekur nav jāsaņemas,jo, piemēram, šogad nav normālas ziemas. Savā istabā kurinu 1x 2-3dienās,jo savādāk nevaru pagulēt,jo karsts. virtuvē plīts gan 2x/dienā, bet tāpēc,ka vienkārši patīk tā. Pieņemu,ka 1istabas dzīvoklī, arī nevajadzētu būt problēmām.
Protams,vajag laiku papildus visām krāsns padarīšanām.
16.01.2015 14:23 |

Reitings 179
Reģ: 16.10.2014
Zanjux, Centrs, un nav nekāda ūber apkure, standarta RNP.
16.01.2015 14:28 |

Reitings 10185
Reģ: 19.11.2014
Es tev teikšu, ka atkarīgs no tā, cik laba ir krāsns. Cik ātri uzsilst, cik ilgi tur siltumu.
Piemēram, mana drauga vecāku mājās katrai krāsnij pietiek ar pusotru klēpi malkas. Krāsns paliek tik karsta, ka roku nevar pielikt.
Mēs krāsni viņa istabā kurinam tikai tad, kad tiešām ir nepatīkami auksti. Tāpēc, ka pirmajā naktī vispār nav iespējams gulēt, otrajā tā okey, trešajā ideāli. Tā kā nepiekrītu apgalvojumam, ka no rīta būs jāsalst.
Un proooootams, ka lētāk, stipri lētāk.
16.01.2015 14:36 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Ak jaa tas rita aukstums nav patikams, seviski ja vel uz skuuniti jaaiet.

Taam kam malkas apkure iesaku briketes tomer vieglaak...un nav ne jaakraamee malku, ne jaapasuta. Man omei vinas bija, bet agrak kad paliku tur pa nakti tad ritos bija stindzinosi aukts.

Labaak tomer apkure, lai gan no otras puses kameer apkuri nepiesleedz, tikmeer vismaz amzaak salst nekaa dzivoklu maajas kur nav piesleegta apkure.:)
16.01.2015 14:40 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Šos meitenes! Kāds tad ir jūsu dzivoklis vai maja, ja jakurina 3x dienā? Jums tur logs 24*7 vaļā? Nē nu nopietni. Pat laukos ar -30 grādiem mājā nekad nav bijis jakurina 3x dienā. Un mājā nebija veikts remonts.

Dzīvojam dzīvokli ar malkas apkuri. Kurina 1x dienā vai šajā laikā pat 1x pa divām dienām. Ir labi. Ātri uzzīmēt. Nu ok mums ir atsevišķa telpa kur stāv krāsniņa, gruži neiznesajas pa visu māju, ja vienīgi draugs nenotira savas zeķes no skaidām. Malku draugs sarūpē vienmēr. Problēmas ar kurināšanu nav. Mums ir siltās grīdas visā dzivoklī, boileris kuru var uzsildit ar elektrību, gan kurināšanas laikā arī silst. Dzīvoklis arī atrodas mājas stūri. Nav nekādu problēmu.
16.01.2015 14:48 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Besī šis telefons. Stulbā klaviatūra, labo itkā pareizi tekstu........ (e)
16.01.2015 14:52 |

Reitings 1425
Reģ: 25.08.2013
Esmu dzīvojusi privātmājā ar krāsns apkuri. Krāsns sildija arī siltās grīdas. Siltums visā lielajā mājā turējās sutku.
Tad esmu dzīvojusi mājā ar podiņu krāsnīm. Nepatika,regulāri bija skurstenis ciet un ātri atdzisa,jo bija jau savu nokaplojušas. Malka pa sezonu ar podiņkrāsnīm izmaksāja 200ls. Kamēr mana radiniece pa centrālo maksāja 200ls mēnesī,bet es par visu sezonu.
Šobrīd dzīvoju lielā trīistabu dzīvoklī ar kamīna apkuri(neapsilda gan visas istabas) ,izmaksas 1brikeśu maiss dienā- 1,89.
Man ļoti patīk malkas apkure,jo es salstu pat vasaras vakaros,un kad dzīvokļos visur ir pavēss vel un nekurina,es jau sēžu pie kamīna un sildos.
Man personīgi visās mājās un dzīvokļos izmaksas uz šo apkuri ir bijušas tiešām mazas.
16.01.2015 15:34 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man bija malkas apkure , un es atceros tos laikus -patika tas gaiss dziivoklii,vareeja iekurinaat ,kad vien gribeeja-vareeja reguleet siltumu.Atceros ,ka loti aukstos ziemas riitos ceelos loti agri ,lai iekurinaatu,jo mazais beernins bija jaapaartin:-)Toreiz vannas istaba arii bija ar malkas apkuri.Tagad domaaju ,ka taa dziive man deva loti labu ruudijumu-maaceeju malku skaldit ,zaaget.Atceros ,ka kaadreiz mazgaajos aukstaa uudeni uttSaprotu,ka sis dziives veids noteikti nav domaats visiem.
Noteikti gribu iegaadaaties savu dziivokliiti atpakal:-P
16.01.2015 16:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits