Malkas apkure

Reitings 1093
Reģ: 17.05.2013
Labrit! :)
Rakstu no telefona, mana telefona nav garumzimes, mikstinajuma zimes, tapec teksts izskatas ta, ka izskatas.

Ludzu pastastat tas meitenes (ari virieshi, protams), kuras ir dzivojushas dzivokli ar malkas apkuri. Ka jums tas patika? Kadi plusi, minusi? Kadas neertibas? Un cik ljoti letak bija, neka dzivojot dzivokli ar centralo apkuri? Cik daudz malkas jums bija nepecieshams cik ilgam laika periodam? Un kur jus pirkat sho malku?
Tatad - ludzu, visu par un ap dzivoshanu dzivokli ar malkas apkuri. :)
Saku domat, varbut negaidit labaku algu, lai saktu iret dzivokli ar centralo apkuri, bet sakt iret tagad ar malkas apkuri.
16.01.2015 07:53 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Es šeit tikai vienā komentārā manīju peminētu to, ka pie tās malkas apkures vēl arī klāt jāsēž.

Dzīvoklis, saki?
1. Kur malku turēsi? Ok, briketes katru dienu pa maišelim pirksi un stiepsi, nav slikts risinājums, es veselu ziemu tā darīju. Tur gan jāparēķina vai izmaksas nesalasās lielākas, kā centrālajai apkrei. Nu, skatoties, cik liels dzīvoklis un cik krāsnis.
2. Pie lielākiem mīnusiem ārā, var nākties kurināt pat 3x dienā, lai istabā varētu vismaz mēteli novilkt. Atkarīgs no tā, kāda māja. Pie kam, ar aizsalšanu arī jāskatās, ja esi pirmajā stāvā, uz kaimiņiem paļauties nevar, lai gan man arī otrajā stāvā ūdensvads aizsala pa nedēļu, kamēr biju prom, lai gan kaimiņi bija mājās un kurināja. Mūri biezi un atsaluši.
3. Pārnāc vēlu un noguris. Auksts. Iekurini. Nāk miegs. Sēdi nu un gaidi, kad izkurēsies, lai var aizvērt šīberi. Negaidīsi? Ja neaizvērsi, no rīta pamodīsies ledusskapī, bet ja aizvērsi par ātru, Tevi rādīs Degpunktā, kā kārtējo, kas nosmaka tvanā, jo nemācēja kurināt.
16.01.2015 10:06 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Es saku, ka mums bija mūsdienīga krāsns + boileris, kas uzsildās gan no krāsns, gan no elektrības. Nekur klāt nav jāsēž un parasti dzīvokļiem ar malkas apkuri ir paredzēti šķūnīši. Ja jābrauc prom aukstā laikā uz ilgu laiku, tad var ieregulēt kaut vai 10-15 grādus un silda boileris un nav jau tā, ka baigi ēd elektrību. Man secinājums ir viens: ja ir normāls vīrietis mājās, tad viss ok, ja vīrieša nav, vai ir nejēga vai ņuņņa - tad atrodi normālu vīrieti :D
16.01.2015 10:14 |

Reitings 1620
Reģ: 22.05.2014
Mammas dzīvoklī ir malkas apkure, es aizvācos un viņa ielika centrālo apkuri :D , a pirms tam bija maza krāsniņa vienā istabā. (es dzīvoju otrā) Nu tā kaut kā biju pieradusi pa ziemu dzīvot 12-14 grādos, imunitāte bija ideāla, pārvācos pie drauga dzīvot siltumā un visa imunitāte pat sabeidzās.

Be tagad viņai tāpat ir grūti, ja saspringts darba grafiks, tad nav laika, kad iekurināt, vēlu vakarā atnāc mājās un nav spēka. Vēl ir tā, ka viņa no mājas nevar iziet, jo līdz ko uzkāpj līdz 90 grādiem, tā viņai jātaisa pečka ciet, kad atkal iet jau uz 50-60 atkal vaļā... un tur nekāda foršā kurināšanās bez cilvēka klāt nesanāk.

Malku pērk kravās un briketes arī, jo ir pagrabs, kurā var glabāt, bet tā, kā manis vairs otrā istabā arī nav, tad viņa sanes vairākus malkas un briketes maisus tur, un tad kādu laiku uz pagrabu nav jāiet.
16.01.2015 10:14 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Viss ir atkarīgs no tā, kādā stāvoklī ir māja/krāsns utt.
Es dzīvoju.Šķiet 2 gadus. Man pietika.
Plusi?! Šķiet, ka tādi nebija :D
Par malkas izmaksām - nezinu, jo malka laukos ir un atvedu, kad vajadzēja.
Man nepatika, jo nevarēju piekurināt. Izrādījās, ka blakus kaimiņi nav, tad nu bija jāiesilda i savu dzīvokli, i blakus, i lejā. (tur gan dzīvoja viens alkāns, bet ar viņu bija lielākas problēmas, nekā jēga).
Vakarā istabā bija ap 18grādiem, bet no rīta modos ar 12 grādiem.
Tad vēl malkas nešana, skaliņu gatavošana...Ai! Kaut gan visu jau varēja pieciest un izturēt, bet...
Lejas kaimiņš 1x mani un draudzeni gandrīz nosmacēja, jo izrādījas, ka tas lohs kaut kā nepareizi bija pieslēdzies dūmvadam ar savu jotuleni, pēc tam kurināja un dūmi sanāca mūsu dzīvoklī. Labi, ka tajā vakarā ap 22 - 22.30 mēs vēl negulējām...:-/Pēc tam visu nakti vēdinājām telpas un negulējām, jo vnk bija bail.
Un pēc tam pateicoties tam plānprātiņam aizdegās skurstenis. Ak, Dievs! Tas bija vnk briesmīgi. Sēžu vakarā viena mājās. Jūtu, ka baigā vilkme krāsnī. Sāku klausīties. Un saprotu, ka kaut kas nav. Skatos, ka pēkšņi uz ielas nenormāli dūmi un cilvēki skrien ārā no mājās. Atskrēja viens džeks un pateica, lai eju ārā. Izeju uz ielas un skatos, ka skurstenī vnk augšā dzirksteles.
Vot tas bija briesmīgi! Man bija tik nereāli bail, ka viss nosvils. Vai visu nopludinās.
Tas bija liels, trekns punkts manai dzīvošanai malkas dzīvoklī! :)
16.01.2015 10:17 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Padomā:
*vai ir kur salikt lielāku malkas daudzumu (šķūnis pie mājas), vai ir pietiekami liels dzīvoklis,lai kādu stūri aizkrautu ar malku(vizuāli nebūs tas patīkamākais skats);
*vai ir tuvumā vieta ,kur pārdod malku, briketes,vai arī mašīna transports ar ko atvest;
*vai būs vēlme celties agrāk no rītiem un gaidīt,kad malka izkurēsies ,lai aiztaisītu šīferi ciet ,lai turētos siltums;
*izvērtē kādā stāvoklī ir dzīvoklis ar malkas apkuri.
Vispār jau bieži vien lielās kravas nevēlas piegādāt uz mājām un ir pašiem jābrauc pakaļ.
Jāizvērtē vai krāsns ir normāla un tur siltumu neviss tāda..
Bieži vien,ja ir malkas apkure, tad nav siltais ūdens..Ja tā, tad pieplusosies maksājumi par elektrību (bouleri).
Vai būs patīkami pēc 3dienu aizbraukšanas ciemos atgriezties aukstā dzīvoklī?
16.01.2015 10:26 |

Reitings 1823
Dzivoju maja ar malkas apkuri, maja liea, malka nauda aiziet ap 300 eiro uz sezonu plus kada paka briketes ja laba krans tad siltumu tur dinu pusotru.
Ja nemtu dzivokli tad tik ar malkas apkuri.
16.01.2015 10:29 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
2gadus nodzivoju dzivokli ar malkas apkuri, esmu tikai par! Bija mums ari gaze, bet nu tads rekins atnaca. Tas jau bija sen un domaju tadas cenas vairs nav. Irejam 3-4cilv dzivokli, kas bija majas kurinaja, drebes atrak izkalta. Ja ari bija auksti kaut junija iekuram. Man veda no laukiem malku, kad beidzas Riga pec sludinajumiem pirkam. Draugi bija sajusma, jo cits gaiss. Tagad man ir gazes apkure, bet pavasari lieku krasni-paskaitiju 2 gadu laika man atmaksasies un pie musu siltajam ziemam, man reali nemaz tik biezi apkuri nevajadzes slegt.
16.01.2015 10:30 |

Reitings 1093
Liels, liels paldies par viedokljiem!! Bet tapat isti skaidraak netapa - gribu tadu dzivokli vai nee :D
16.01.2015 10:40 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Un pēc tam pateicoties tam plānprātiņam aizdegās skurstenis.

Tiešām, tiešām tas bija pateicoties viņam, nevis faktam, ka skurstenis ir pilns un netīrs? Nespēju iedomāties, kas cilvēkam jādara, lai citu iemeslu dēļ skurstenis aizdegtos, jāmet sērkociņi iekšā vai kā... :D Bet nu tas tā, ar malkas apkuri jārēķina nauda arī skursteņslauķim regulāri.
Laukos ir malkas apkure - liela māja ar diviem stāviem. Vienmēr ir silts un patīkams, nekāda salšana no rīta, kurina reizi divās, trīs dienās, aukstajā laikā reizi dienā. Pa visu gadu par malku iztērē apmēram, hm, 60 eiro? Bet tie ir lauki, Rīgā jau dārgāk. Arī krāsnis ir labas, lai gan māja nav siltināta, logi vecie koka.
16.01.2015 10:41 |

Reitings 4499
Reģ: 19.04.2012
Vai tad arī nav lielāks gružu daudzums dzīvoklī no malkas, putekļi vairāk utt.
Vecākiem ir privātmāja, bet tur dēļ malkas ir vairāk putekļu. Varbūt, ja malku pērk veikalos, tad tā arī ir tīra, bet, kad pats gādā, sanāk, ka tomēr putekļu ir vairāk.
16.01.2015 10:44 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Diversija, ugundzēsēji teica, ka pateicoties viņam, jo viņš tā arī nebija savedis kārtībā to savu jotuleni + bija pārkurinājis.

pilns un netīrs

Jā, tāds arī viņš bija un pateicoties tam planprātiņam :D No viņa jotulenes dūmvads bija ar tādu kā piķi, vsm tā teica skursteņslauķi.
16.01.2015 10:46 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Uj, nē, nekad nepiekristu dzīvot ar malkas apkuri. Vīram vecākiem ir dzīvoklis ar malkas apkuri, kad paliekam pa nakti, nākošajā rītā esmu pusslima un pa nakti man visu laiku ir auksti. Brr.
16.01.2015 10:51 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Nu jā, tas piķis dūmvados reāli ir bīstams, bet es te tā spriežu, jo mums skursteņslauķis stāstīja, ka reizi gadā vajag nākt un iztīrīt, lai vienmēr tīrs, jo tomēr pa visu māju 5 krāsnis, bet, ka gada laikā (pieņemsim) kļūst tik pilns un netīrs viena cilvēka dēļ, ka aizdegas...
16.01.2015 10:53 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Droši vien jau standartā mīnusu ir vairāk kā plusu, bet varu padalīties arī ar savu pieredzi.
Šobrīd tiesi dzīvoju dzīvoklī, kurā ir arī malkas apkure, bet principā mums ir kombinētais variants - malkasa apkure (Jotul krāsniņa) + elektiskie radiatori visās pārējās telpās + siltā grīda vannasistabā un tualetē. Ir ļoti, ļoti jāskatās viss kompleksi, jāņem vērā daudzi faktori pirms šādu variantu izvēlēties.
- kāda ir māja, cik tā ir apdzīvota un vai dzīvoklis nav mājas galā/malā/pirmajā vai augšstāvā, kā arī, vai ir apdzīvoti tie dzīvokļi, ar kuriem kopējās sienas.
- Protams, nav mazsvarīgi, kādas ir krāsnis,
- vai mājas apsaimniekotajs ievēro skursteņu uzturēšanas prasības un tie regulāri tiek tīrīti,

Mūsus dzīvoklis ir ļoti silts, kamēr blakus dzīvoklī pat ar divtik lielāku kurināšanu joprojām ir ledusskapis (gala siena, tukšs apakšējais dzīvoklis).

Mums ar vienu brikešu paku un klēpi malkas pietiek 2 dienām.

Aukstuma jautājums no rītiem ir atrisināts ar uzliktiem taimeriem elektiskajiem radiatoriem - guļamistabā, virtuvē un vannasistabā tie ir ieregulēti, lai telpas paspēj uzsilt uz to laiku, kad ceļamies, bet pēc tam ierīces pašas izslēdzas (taimerīšus pa pāris EUR var nopirkt, piemēram, Depo).
16.01.2015 10:56 |

Reitings 21
Reģ: 20.09.2014
aarpraats kaa patiik paarspiileet. :D :D :D nav tik traki ka jaakurina triisreiz dienaa lai vareetu meeteli novilkt,nav taa ka malkai pakalj jaastaigaa nez cik reizes dienaa vai to nebuutu kur tureet shaadaa iipashumaa kas paredzeets kurinaashanai ar malku. :D jaa uzreiz apakshbiksees un kruushtruii izmesties nevareesi,kad atnaaksi maajaas,bet vai tieshaam tas ir taads apgruutinaajums pirmo laiku pastaigaat siltaakaa dzhemperii un vilnas zekjees kameer sasilst. :D ar malkas apkuri vismaz ir garantija par to kad kurinaasi tad arii buus silts nevis maksaa 200euro meenesii par siltumu un salsti nost :D un taa nemaz nav tik reta paraadiiba dziivokljiem :D ja ir labs dziivoklis tad njem ciet,pietam ja dziivosi viena diez vai tev buus lielaaks dziivoklis par vienistabas tur vispaar uzsilst aatri un malka nemaz tik daudz neaiziet ;)
16.01.2015 11:03 |

Reitings 3548
Reģ: 19.04.2013
A kā tu, ejot skatīties dzīvokli, pateiksi laba krāsns vai nē? Man ir mājā centrālā apkure ar radiatoriem un virtuvē vēl krāsns. Radiatori pieslēgti apkures katlam apkures telpā, kas atrodas blakus garāžai. Radiatori tagad siltinātā istabā ir auksti un telpā ir 17 grādi. Celšos un iešu kurināt. Pati jau varētu uzvilkt džemperi un mierīgi dzīvot, bet bērns nosals. Paies stunda, kamēr iesils radiatori, vēl kāds laiciņs, kamēr istabā temperatūra pakāpsies. Par malkas izmaksām nemāku teikt, malka no pašu meža, bet tāpat ik pa laikam nopērkam briketes, lai ātrāk temperatūru uzdzītu augšā. Vakaros gan ir silts un patīkami. Aizbraukt uz vairākām dienām nevar, citādi jārēķinās, ka pārnākot mājās termometrs rādīs labi ja +12. Un tad piekurināt ir grūti. Ar nostaļģiju atceros dzīvokli ar centrālo apkuri, kur ziemā varēja pārnākt mājās siltās istabās un neko nedarīt.
16.01.2015 11:09 |

Reitings 143
Reģ: 05.02.2013
Šobrīd ir sanācis tā, ka dzīvoju dzīvoklī ar malkas apkuri. Patiesībā nav tik traki, kā varētu likties. Nedzīvoju viena un ar otru cilvēku ir dažādi dienas režīmi, tāpēc forši varam apvienot kurināšanu. Vienreiz dienā kāds to izdara un līdz nākamajai dienai ir silti. Protams, aukstajās ziemas dienās nav tik silti, lai staigātu topiņā un šortiņos, bet nav arī tā, ka būtu pilnīgs leduslaikmets. Malku nepērkam, bet vedam reizi gadā no lauku mājām un saliekam šķūnītī iekšpagalmā. Un tad tikai atliek pretīgākais darbs - aiznest uz dzīvokli :D
16.01.2015 11:11 |

10 gadi
Reitings 4172
Reģ: 22.11.2013
es nesaprotu kādas tad jums ir krāsnis, ka 3x dienā jākurina?:D
16.01.2015 11:24 |

Reitings 1888
Reģ: 15.09.2012
Vecāku mājās ir malkas apkure, mūsu mazpilsētas dzīvoklī arī. Tā kā lielāko dzīves daļu esmu nodzīvojusi ar malkas apkuri.
+:
Var iekurināt, kad paliek auksts, kaut vēsākā vasaras dienā.
Pats vari regulēt, cik siltu dzīvoklī gribi.
Sanāk lētāk kā centrālā apkure (parasti).

-:
Ja aizbrauc ziemā uz vairākām dienām prom, atgriežoties būs auksts dzīvoklis.
Biežāk jātīra telpas, jo, gribot negribot, kaut kādas čammas no malkas sarodas.

Teikšu atklāti - Rīgā, īrētā dzīvoklī nekad neizvēlētos malkas apkuri. Čakars ar malkas sagādi un vēl jāsatraucas, vai neizzags no šķūnīša.
16.01.2015 11:27 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Dzīvoju mājā ar malkas apkuri - ai, nu nav tik traki taču, kurinam vienu reizi (pēcpusdienā) un ir silts visu vakaru, labi, no rīta vēsāks, bet nu cik no rītiem sataisos un eju prom dienas gaitās :) Nezinu, kā baigi mīnusu nesaskatu 8-)
16.01.2015 11:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)