Tiem, kuri zin tikai vienu valodu.

Reitings 1010
Reģ: 29.01.2009
Stulbs jautājums, bet neko darīt, kad ir brīvdiena un viss kas ienāk prātā. :D Bet, aizdomājos, cik daudz ir tādu, kuri zin, piemēram, tikai latviešu valodu? Mūsdienās norma ir zināt latviešu, krievu un angļu vai vācu valodas. Bet, ko iesākt tādiem, kur strādāt, ja zin tikai latviešu? |-)
14.01.2015 19:01 |

Reitings 1884
Reģ: 08.07.2013
Piekrītu Arrielei, Kurzemē tiešām krievu valoda tā vairāk dzirdama tikai Liepājā un Ventspilī. Tur, kur es uzaugu, arī vispār neviens nerunāja krieviski, tāpēc studijas Rīgā man sākumā bija tāds kā kultūršoks :D
15.01.2015 13:15 |

Reitings 270
Reģ: 28.11.2014
Reāli es zinu tikai latviešu valodu. Protams, skolā mācīja gan angļu, gan krievu, gan vēl citas, bet neuzskatu savas novecojušās, nepielietotās zināšanas par tiešām lielām zināšanām. Jautri kļūst, kad kāds saka - es zinu 5 valodas, bet reāli kaut kādās trijās valodās zina pāris vārdus no sērijas "mani sauc anna", bet pārējās mācījās vidusskolā pirms 6 gadiem un uzskata, ka joprojām tās pārvalda. Lai tiešām ZINĀTU valodas, tās visu laiku jāpielieto.
15.01.2015 13:33 |

Reitings 478
Reģ: 24.01.2014
Uzskatu, ka tādi cilvēki ir ļoti apdalīti :-(

Zinu latviešu, angļu, - lasīt, rakstīt, runāt. krievu - saprotu visu, varu lasīt, bet nemāku tikai pareizi rakstīt un LV robežās runāju ar riebumu.

Skolā mācījos vācu val, tā man ļoti nepatika, tāpēc atceros pavisam nedaudz. Mājās pašmācības ceļā prieka pēc šad tad pamācos spāņu val, gribētos apgūt tā kārtīgi :-)

Ir tik daudz filmu, seriālu, grāmatu... Vistraģiskāk laikam, ja cilvēks nezin angļu valodu! Latviešu valoda nekur plašāk dzīvē un pasaulē nenoderēs
15.01.2015 13:43 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Man anglu valoda ir loti labaa liimenii, visu saprotu, viegli komuniceeju, stundam varu tarkskeet angliski par un ap visu politiku, veseligu dzivesveidu, video speeleem, muziku etc.

tulkot tkestus ari viegli..:D

Krievu valodaa ir tas ka saprotu ko no manis grib, bet neprotu paraizajaa galotnee atbildeet. Rakstit ari pagruuti. :D
15.01.2015 13:50 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Mincija, vistraģiskāk ir tad, ja Latvijā nezina krievu valodu, bez angļu var iztikt :D
15.01.2015 13:55 |

Reitings 10987
Apple pie, Latvijaa tas gan , bet ja paarcelies / straadaa arzemees tad pie dirsas taa krievu valoda rupji sakot :D
15.01.2015 14:00 |

Reitings 478
Reģ: 24.01.2014
Vistraģiskāk ir tas, ka latviešu tauta ir lupatas un neciena sevi un neaizstāv savu valodu (e) Strādāju LV veikalā, un 80-90% klientu ienāk un runā krieviski. Bieži viņiem zvana telefons, paceļ - uz izrādās, ka viņi ļoti labi runā latviski!!!! Viņi praktiski visi SAPROT un prot RUNĀT, bet to NEDARA, jo zin, ka darba devēji pieprasa krievu val un tapēc pārdevejs runās ar viņiem kreiviski :'-( Reāli, nu cik tad daudzi ir tūristi? Visi te dzīvo gadiem. Viņiem tikai ir princips nerunāt. Mēs viņiem neradām apstakļus, ka būtu jālieto valsts valoda, jo viņi zin, ka visur runās krieviski!!

Uz ielas vai veikalos gan es ļoti augstos toņos pasaku, ka ''NESPAORTU'' ja mani kāds uzrunā krieviski, un man vienalga, ko viņi grib jautāt. Reiz pieturā viena vecene par to sāka kliegt, ka esmu fašists un streva, b*ag, nahalka utt Kad krievi okupēšot tad gan es redzēšot. Tantei galīgi sajucis, laikam domā, ka atrodas krievijā
:-D

Sorry, man tā ir aktuāla un sāpīga tēma. Apsveru domu mainīt darbu, būtu ar mieru pat saņemt mazāk, bet tikai tikt prom no tās krievu valodas (e)
15.01.2015 14:03 |

Reitings 10987
Mincija man tas pats. Kaitina ka dzivojot LV nevar valodu iemaacities
15.01.2015 14:08 |

Reitings 674
Reģ: 13.10.2013
pēc valsts likumdošanas, darba devējs nedrīkst pieprasīt krievu valodas zināšanas darbā, ja vien darbs nav saistīts ar krieviju.
Rīgā , ejot uz interviju, es savu viedokli pamatoju, nez kāpēc man neviens darba devējs neliek runāt krieviski un bez darba arī es nesēžu!
15.01.2015 14:08 |

Reitings 12990
Valsts likumdošana... ja darbs ir ar klientiem, tad uzņēmums labāk ņems tādu, kas pārvalda krievu valodu, citādi tas nozīmē zaudētu klientu, viņš aizies pie kāda cita.
15.01.2015 14:12 |

Reitings 674
tas laikam baigi atkarīgs no katra indivīda ;)
15.01.2015 14:25 |

Reitings 12990
nu tas atkarīgs no klienta, ja viņš nepārvalda latviešu valodu, bet tu nerunāsi krieviski, viņš tavus pakalpojumus nevēlēsies.
15.01.2015 14:26 |

Reitings 674
latviešu krievi jau visi zina latviski, tikai dažas vecas omes nē, ja Tava attieksme būs laba, viņi nemainīs ražotāju tikai valodas dēļ... un es runāju tieši pēc savas pieredzes restorānu jomā.
pie manis pat nāca viena krievu ģimene, kura lūdza, lai viņus apkalpoju es... un nejau svarīga bija valoda, bet, atkārtojos, attieksme ;) atceros, ka pirmajā reizē viņi ļoti skeptiski skatījās uz mani :D

vienu reizi runāju krieviski, kur ome pie bankomāta lūdza man palīdzību. ir atšķirība starp lūgumu un uzbļaušanu - kas tu neredzi, palaid apsēsties :D kā vecās čožas rīgā dara :D :D
15.01.2015 14:41 |

Reitings 2338
Reģ: 28.06.2012
Kate40 - Pārventā vispār savu kāju nesperu :D es runāju par pilsētas centru, biju iegājusi Mego. Es jau nesaku, ka Tu melo, bet vnk reālā situācija ir tāda, ka gan Liepājā, gan Ventspilī, nu ļoti, ļoti daudz runā krieviski, gan veikalos, gan uz ielas, gan iestādēs, diemžēl. Vai nu arī latvieši ir no šīm pilsētām daudz aizbraukuši un palikuši tikai krievvalodīgie.
Un par to pašu darbu runājot, Ventspilī, ne valsts pārvaldē strādojošās iestādes, kā vēl ņem vērā krievu valodu zināšanas.
15.01.2015 15:44 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Ap 16 gadiem biju konkrēta nacionāliste, kas par šo varētu kasīties ilgi, dikti un ar putām uz lūpām. Jau pāris gadus uzskatu, ka :
1. jebkura valodu prasme / zināšanas ir bagātība, ko nevar atņemt;
2. cieņai pret vidi, kurā atrodies, jābūt pēc noklusejuma.

Otrais punkts sevī ietver vismaz sarunvalodu komunikāciju valsts valodā neatkarīgi no vēsturiskajiem aspektiem (pieņemot, ka valstī uzturas ne gluži kātūrists). Pati skolā apguvu vācu, un krievu (runāt un lasīt) iemācījos vien Skandināvijā dzīvojot. Šobrīd vismaz sarunvalodas līmenī pārzinu 4, pašvaki vēl zinu piekto un pēc būtības uztveru vēl pāris valodas .. pat neesot filalogs. Līz ar to tāda principāla nerunāšana valsts valodā man šķiet ļoti rupja un zināma "tupuma" pazīme. Ja cilvēkam nav konstatēta disleksija, nu kāds, izņemot slinkumam, var būt reāls attaisnojums valodas neprasmei? Un pat ja tāds atrodas, vai to var piemērot daudzskaitlīgai cilvēku grupai ?

Kam tas vajadzīgs un nāk par labu ?
Sev.
Bet man arī LV, nezinot krievu valodu, problēmu darbu atrast nebija. Ne tieši apkalpojošajāsfērā, bet pienākumos bija arīdarbs ar klientiem (tostarp krievvalodīgajiem).
15.01.2015 16:01 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Miskūzi par kļūdām tekstā ;)
15.01.2015 16:02 |

Reitings 674
nu jā, Mego jau ir krievu veikals netikai Ventspilī.
es , kā visu mūžu dzīvojusi Ventspilī, nesperu kāju tādās vietās, tādēļ arī man nav problēmu. savu CV arī nesūtu uz krievu iestādēm, tāpēc jau arī dzīvoju laimīgi :D
15.01.2015 16:05 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Pazīstu pāris tādus cilvēkus, kas tikai saprot minimāli un pilnīgi neko nevar pateikt/uzrakstīt, vai arī nesaprot vispār.
Pati ļoti labi pārvaldu 3, vienu mācos, un vēl dažās varu pateikt standrtfrāzes, pajautāt vai runā angliski/krieviski. Un ir protams valodas, kuras dzirdot varu saprast teksta domu ''lielos vilcienos''.

Man kaut kā ir pilnīgi vienalga runāt krieviski/latviski, kamēr man nesāk ''piekasīties'' par valodu.
15.01.2015 16:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits