Precēties vai nē

Reitings 1010
Reģ: 29.01.2009
Ar savu vīrieti dzīvojam jau vairākus gadus kopā. Es gribētu nokārtot attiecības oficiāli. Pirms pāris nedēļām beidzot savējam pateicu, vai nu precamies, vai šķiramies. Viņš pateica, ka ar mani grib kopā dzīvot, bet precēties negrasās. Viņa nostāja ir pretēja, vai nu dzīvojam kā ir, vai šķiramies. Kā sadzīvot ar šo situāciju?
27.12.2014 20:02 |

Reitings 25
Reģ: 01.07.2014
Beidz, es pati iepriekš laulājos baznīcā, izšķīros, nav nekādu šķēršļu.

un kā ar morāliem/ētiskiem apsvērumiem
28.12.2014 07:21 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Es domaaju, ka te nevajag ne ultimaatus, ne iespringt uz preceeshanos shajaa gadiijumaa, ja visaas citaas jomaas kopdziive apmierina. Galvenais, lai naakotnes maaja ir uz Tava vaarda, ja nu kas, taa buus Tev un Taviem beerniem.

Par vecaakaas paaudzes viedokli nevajadzeetu satraukties, Tavas mammas laikaa ideaalais tachu nevainiigiem bij jaaprecas un taa... Ja viirietis pelna, labi izturas pret Tevi un Taviem beerniem buutu stulbi skriet prom, jo vins, redziet, negrib preceeties.

Ja abiem aiz muguras nebuutu shkjirta lauliiba, nebuutu beernu, tad buutu savaadaak, bet shajaa gadiijumaa, kad tas viss jau reizi ir bijis, nevajag pieiet shim jautaajumam tik strikti. Buutiibaa tas papiirs neko Tavaa dziivee nemainiis.

Nomenedžee visu ar materiaalo pusi naakotnes pirkumos, lai "ja nu kas", tiek Tev. Tie gadiijumi kaa - "ja nu vins jaapglabaa vai shis komaa gulj", zini, taa nebuus Tava probleema, un Tevi arii nebuus pie kaa vainot, taa buus bijusi vinja izveele nepreceeties, un shaados gadiijumos vinja radu saime varees darboties.
28.12.2014 12:59 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
taadu leemumu ir jaapienem kopigi jo attieciibaas dominee divi cileeeki Kaazas nedrikst uzspiest
28.12.2014 13:02 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
es pati iepriekš laulājos baznīcā, izšķīros, nav nekādu šķēršļu.

Baznīcā laulājaties dēļ smukuma? Viens šķērslis ir - ja laulība slēgta katoļu baznīcā, to šķirt nevar, vismaz konfesijas ietvaros. Bet iespējams šī laulība skaitīsies spēkā esoša arī citās tradicionālajās konfesijās. Protams dzimtsarakstu nodaļā var izšķirt, taču no baznīcas viedokļa paliec precēta.
28.12.2014 13:49 |

Reitings 3548
Reģ: 19.04.2013
Neuzdod jautājumu, ja negribi dzirdēt atbildi. Tu pajautāji, vīrietis godīgi atbildēja. Tagad tikai tev lemt, kā tikt galā ar sekām.
28.12.2014 14:28 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
...taču no baznīcas viedokļa paliec precēta

Nu tad no baznīcas viedokļa tāpat viņa jau gadiem "dzīvo grēkā" ar citu (arī, iespējams, "no baznīcas viedokļa precētu") vīrieti. Domāju, sarakstīšanās dzimtssarakstu nodaļā no tāda viedokļa neko daudz neizmainīš.

Bet no juridiskā viedokļa - apglabāšana, mantošana utt. - izmainīs pamatīgi.
29.12.2014 09:05 |

Reitings 1714
57days, mani pilnīgi nesatrauc tēmas autores attiecības ar baznīcu un piekrītu, ka attiecību oficiāla noformēšana dzimtsarakstu nodaļā no juridiskā viedokļa būtu pluss, lai gan pieņemu mantiskās lietas var var sakārtot arī ar citiem dokumentiem.
Man tikai attieksme "precējos baznīcā, šķirties šķēršļu nebija" izklausās nedaudz vieglprātīga, un gribēju norādīt, ka šķēršļi var rasties, ja kādreiz vēlēsies slēgt baznīcā jaunas attiecības.

Kā sadzīvot ar situāciju? Te tiešām jāsaka - samierinies vai šķiries. Kādas vēl var būt alternatīvas?
29.12.2014 11:22 |

Reitings 15092
Un autore tiešām būtu gatava precēties, apzinoties, ka tas ir ultimāta rezultātā pieņemts lēmums?
29.12.2014 11:24 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Es piekrītu Kakaduuu, ļoti vieglprātīga attieksme pret laulībām, bet man šķiet, ka tāda ir vairumam. Precēties grib baznīcā, bet Dievam īsti netic, baznīcu neapmeklē, tā lieta pilnīgi sveša, nekāda svētuma, nekā, tikai ceremonijas pēc.
29.12.2014 11:26 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Var diskutēt, var nediskutēt, precēties viņai neviens nepiedāvāja. Tieši otrādi.
29.12.2014 11:27 |

Reitings 3328
Reģ: 14.02.2013
Baznīcā laulājaties dēļ smukuma? Viens šķērslis ir - ja laulība slēgta katoļu baznīcā, to šķirt nevar, vismaz konfesijas ietvaros. Bet iespējams šī laulība skaitīsies spēkā esoša arī citās tradicionālajās konfesijās. Protams dzimtsarakstu nodaļā var izšķirt, taču no baznīcas viedokļa paliec precēta.

Kopš baznīca izdod tādu pašu laulības reģistrēšanas apliecību kā dzimtsarakstu nodaļa, baznīcā slēgtās laulības šķir tieši tādā pašā kārtībā kā dzimtsarakstu nodaļā noslēgtās! Tas bija senāk, kad Zagsā laulību noslēdza juridiski, bet baznīcā dieva priekšā. tagad tas viss ir daudz vienkāršāk ..... Precies, šķiries, precies, šķiries.....
29.12.2014 11:38 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Neuzdod jautājumu, ja negribi dzirdēt atbildi. Tu pajautāji, vīrietis godīgi atbildēja. Tagad tikai tev lemt, kā tikt galā ar sekām.

Tieši tā!

Pieedod, bet pēc dzīves gudrās sievietes Tu neizklausies, kaut arī biji precējusies, ir bērni. Ultimātus drīkst uzstādīt tad, ja esi gatava iet līdz galam, t.i. būt gatavai solīto īstenot, to vistumšāko pusi (Tavā gadījumā atteikums ir saņemts, iet prom). Tu pati apzinājusies, ka nekur prom no viņa neiesi, kā arī viņa raksturs (egoisms un strikta nevēlēšanās precēties) Tev nebija noslēpums.. Nu, gudri tas nebija.
29.12.2014 12:05 |

Reitings 1714
Zagsā laulību noslēdza juridiski, bet baznīcā dieva priekšā. tagad tas viss ir daudz vienkāršāk ..... Precies, šķiries, precies, šķiries.....

Nu, cik var... Zagsā jā - vari precēties un šķirties, cik tīk (tomēr arī tur, manuprāt, bija kaut kāds limits). Un dzimtsarakstu nodaļa šķirs arī baznīcā slēgtu laulību, jo galu galā - jebkura baznīcā slēgta laulība tiek reģistrēta arī dzimtsarakstu nodaļā. Un luterāņu baznīcā arī laulību var šķirt, taču katoļi laulību nešķir. Jā dzimtsarakstos šķirs, taču, ja nu pēkšņi sagribēsies laulāties atkal katoļu baznīcā - to nevarēs izdarīt, bet, kā jau minēju, iespējams, laulības katoļu baznīcā, lai arī dzimtsarakstu nodaļā šķirtas, būs šķērslis jaunām laulībām citās tradicionālajās konfesijās. Nezinu, cik tas sīki iztirzāts starpkonfesionālās attiecībās. Var mēģināt dabūt pāvesta atļauju šķirties un laulāties atkal, taču tur jau nu jābūt spēcīgākiem argumentiem par raksturu nesaderību.
Par pareizticīgiem nezinu.

Atkārtošu - man vienalga, kādas ir katras attiecības ar reliģiju, taču nevajag izplatīt nepareizu informāciju. Bet jā - katoļu laulību ceremonija ir krāšņāka par luterāņu
29.12.2014 12:51 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Pirmkārt jau laikam es nekad tādu ultimātu neuzstādītu, ja nebūtu gatava šķirties sliktākā scenārija gadījumā. Un otrkārt, es pēc šādas sarunas ietu prom un attiecības neturpinātu, jo negribētu tā dzīvot visu mūžu draudzenes statusā. Vai nu samierinies ar domu, ka nekad , iespējams, neprecēsieties, vai arī šķiries. Tev pašai jāsaprot, vai esi gatava tā dzīvot ar viņu tālāk un spēsi tā būt laimīga.
29.12.2014 12:57 |

Reitings 1717
Reģ: 24.05.2013
Ja jau katoļi laulību nešķir, tad kā tik daudzi precas otrreiz un pat trešo reizi? Kā tad viņi tiek vaļā no tām negribētajām sievām un vīriem?
29.12.2014 13:13 |

Reitings 1714
Viņi var laulāties zagsā, bet ne KATOĻU baznīcā. Kā jau PĀRIS reizes minēju - nezinu, vai luterāņi un pareizticīgie laulās katoli, kura laulība nav šķirta. Bet, iespējams, katolim pietiek pārkristīties par luterāni/pareizticīgo un viss. Pieņemu šajā gadījumā jau daudz būs atkarīgs no konkrētā mācītāja. Ir dzirdēts par mācītājiem, kas nevēlas kristīt bērnu, ja vecāki nav kristīti.

Ir rados pāris, no kuriem viens bijis laulāts katoļu baznīcā - dzimtsarakstu nodaļā laulība šķirta, taču baznīcā nē, bet nu, lūk, apprecējies otrreiz, tikai dzimtsarakstu nodaļā, bet no baznīcas viedokļa spēkā joprojām ir pirmā laulība.
29.12.2014 14:58 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Katoļu baznīcā var šķirt laulību! Mani vecāki ir interesējušies par to, un laulību tiešām var šķirt arī baznīcā.
29.12.2014 15:14 |

Reitings 128
Katoļu baznīcā var šķirt laulību!

++ Nezinu gan sīkumos vai tur vajag pāvest atļauju vai vēl nezin ko, bet zinu pāri, kas ir šķīruši laulību katoļu baznīcā un aprecējušies vēlreiz katoļu baznīcā tikai jau ne viens ar otru :D
29.12.2014 15:19 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Manējiem nevajadzēja nekādas atļaujas, līdz kā pajautāja vai var, mācītājs bija gatavs to izdarīt uz vietas, jo laulība juridiski jau ir šķirta vairāk kā 15 gadus. Domāju, ka tās ir formalitātes un katrs mācītājs dara tā, kā uzskata par pareizi.
29.12.2014 15:26 |

Reitings 1714
Meitenes, izlasiet šo, un tad spriediet, cik tas ir iespējams, cik bieži tas ir iespējams un cik vienkārši tas izdarāms

Īpaši pievērsiet uzmanību šim: Tikai laulāto nesaskaņas vai vienkārša nespēja dzīvot kopā nevar būt par iemeslu laulības atzīšanai par neesošu: ir jābūt nopietniem cēloņiem, kas ir pastāvējuši jau laulības noslēgšanas brīdī.

Un otra lieta - laulība nebūs šķirta, tā tiks atzīta kā neesoša, vispār nebijusi. Tāda sava veida juridiskā piruete.
29.12.2014 15:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits