Bļin, es tādu palagu te uzrakstīju! Bet izdzēsās.
Sāku par jaunu un gan jau īsāk, jo nav pacietības.
Man ir pavisam neliele pieredze ar šejienes zobārstniecību un "ģimenes ārstiem" - GP.
Plusi tādi, ka pakalpojumi ir vai nu par brīvu, vai lēti. Skotijā par brīvu ir arī medikamenti un pašas receptes, maz pelnošie var saņemt palīdzību briļļu nopirkšanai vai autobusa biļetēm uz slimnīcu, nu tādas lietas. Ārsti reizēm izrakstīs pat tādus sīkumus kā bezrecepšu smērītes.
Mīnusi - pirmkārt te jau tā ir daudz cilvēku. Un tas, ka pakalpojumi ir tik viegli pieejami, padara tevi par tikai kārtējo cilvēku uz konveijera lentes, tevi cenšas pēc iespējas ātrāk izvadīt no kabineta, lai var ķerties klāt nākamajam pacientam. Ārsti reizēm neiedziļinās, ir nepacietīgi un pavirši, ar tādiem sīkumiem kā iesnas viņus labāk netraucēt.
Vienu reizi biju pārliecināta, ka man draudēja plaušu karsonis, bet mani atteicās pierakstīt pie GP, jo tās esot tikai iesnas un tur visiem skaidrs kā jārīkojas, un nolika klausuli! Zinu, ka varēju protestēt, ierasties vienalga un gan jau arī uzrakstīt sūdzību, bet man tiešām bija bail, ka par mani pasmiesies. Turklāt beigās izrādījās, ka tās tiešām bija tikai iesnas. :D
GP vizītei manā klīnikā ir 10 minūšu limits, cik es saprotu, tā ir normāla parādība visā sistēmā. Tevi nekautrēsies steidzināt vai pat pārtraukt pusvārdā, ja limits ir sasniegts. Ja sūdzību daudz, tad tās jāsadala pa vairākām vizītēm!
Es zinu, ka mums patīk sūdzēties par LV medicīnas sistēmu, bet kad es atceros savu mīļo ģimenes ārsti, kas, lai gan bieži nesmaidīja un nebučoja pakaļu, jo bija nogurusi, tomēr uķinājās ar mani, kad man bija iesnas! Izrakstīja visādas zāles, ieteica tējiņas, uzrakstīja attaisnojumus un atbrīvojumus un vēl atgādināja par potēm! Man liekas, ka es par vizītēm maksāju kādus pāris LVL, bet tagad saprotu, ka tas bija tā vērts.
Pie zobārsta. Ar zobiem izrādījās, ka viss bija ok, zobārste piedāvāja pierakstīt uz higiēnu, es piekritu. Viņa ierosināja, ka, ja jau esmu kabinetā, to varētu izdarīt tajā pašā brīdī. Nu kāpēc ne - es nekur nesteidzos. Hah. Ar kaut kādu štrumentu man kaut ko nokasīja no zobiem, izflosēja zobu starpas un lieta darīta. Šī 3 minūšu steidzīgā un rupjā zobu izvarošana (izvarošana, jo viens skrāpētais zobs kopš tās vizītes kļuvi jutīgs) skaitījās zobu higiēnas procedūra, par ko es arī samaksāju. Varbūt manas atmiņas par Latviju ir sagrozītas, jo tas bija sen, bet es atceros procedūras ar visādām pastiņām un pulēšanām, un gaidīšanu, kas kopumā aizņēma vismaz 20 minūtes!
Bet nu jā, te paralēli ir iespējams iet pie privātajiem ārstiem, tas noteikti ir kas cits.