Kā pacelt īres maksu?

Reitings 113
Reģ: 26.02.2013
Sveikas!
Tās, kas izīrē dzīvokļus/mājas-vai katru gadu "paceļat" īres maksu? Kā to aprēķināt-vienkārši izdomājat kādu summu vai balstāties uz inflācijas līmeni utt?
Es jau divus gadus izīrēju dzīvokli un salīdzinot ar cenām ss.lv un citur-tā ir smieklīga summa, par ko sākumā vienojāmies, tāpēc gribētos to pacelt par kādiem 70-80 eiro, bet grūti to pateikt īrniekiem, jo viņi ir ļoti labi. Tātad, kā pacelt šo summu un kā viņiem to pateikt pēc iespējas saudzīgāk?

Jau iepriekš paldies! :)
19.11.2014 20:20 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Es visdrīzāk pateiktu, ka no jaunā gada tiks pacelta īres maksa (es gan liktu klāt visu uzreiz, jo man būtu stulbāk pacelt ik pa dažiem mēnešiem pa divdesmit, trīsdesmit eiro, tak uzreiz pasaki, cik gribi un miers, nevis pa mēnešiem ņemtos, bet tā darītu es) Protams, izvērtē, vai gadījumā, ja īrnieki atsaka, spēsi atrast citus īrniekus, kuri būs gatavi to summu maksāt (tas, ir, vai summa, ko vēlies tagad nav neadekvāti augsta piedāvātajam dzīvoklim) :)

Kad vēl bija lati es savu dzīvokli izīrēju pa 90 Ls/mēnesī, kad pārgāja uz eiro - 130 eiro/mēnesī, tad mainījās īrnieki, un vienkārši ieliku citu cenu - 200 eiro/mēnesī, citādāk neko pacēlusi neesmu :)
19.11.2014 21:48 |

Reitings 2258
Reģ: 29.01.2009
Diez gan cūciski paprasīt vēl, tikai tāpēc, ka ja var atļauties 700, tad varēs atļauties arī 800. Ja pienu veikalā tirgotu pēc tava mēteļa dārguma pakāpes, visi būtu priecīgi? Varbūt vajag izdomāt kā veidojas tā cena apr tavu pakalpojumu - cilvēka iespēju dzīvot tavā īpašumā? Nevis no zila gaisa izraut kkādus ciparus un paprasīt vēl, jo redz īrnieks nav tak badā, turpinām izspiest :D
Neko sliktu nesaku, pati gatavojos izīrēt dzīvokli, bet jābūt kkādam pamatam, kāpēc tieši tādu summu prasi, nevis kā b/d spēlējot veikalus..
19.11.2014 21:56 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Cik pašlaik īrnieki maksā?

Es uzskatu ka nav jēga caur puķītēm ko teikt, jo ja īrniekiem tie + 80 eiro būs par daudz, tad viņi izvāksies tā pat.

Pietam reiķinies ar to ka ja tu pacelsi cenu tad tavs piedāvājums vairs nebūs izdevīgs un īrnieki ies meklēt ko labāku + tu nezini cik ilgu laiku tas prasīs lai atrastu citus īrniekus vietā kā ar tu nezini kādi viņi būs vel.
Ja gribi lai īrnieki paliek, cel to summu par saprātīgām cenām. nezinu gan vai tā ir pieņemts, bet maybe var ar kaulēties :D
19.11.2014 21:57 |

Reitings 113
Pašlaik tie ir 220 eiro par 2 istabu dzīvokli, mēbelētu, visām elektronikas ierīcēm un tuvu centram. Un tas nav ne pirmais, ne pēdējais stāvs, ja tas kaut ko izsaka.
19.11.2014 22:08 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Nupašreizējā cena normāla, ja dzīvoklis labs, ne ar tepiķiem pie sienām :D (Pieļauju, ka pirmais variants)
Noteikti prasītu 300, ja neņems vairs šie cilvēki, jaunus tā kā tā ātri atradīsi, nav jau mazpilsēta, un varbūt esmu maita, bet uzskatu, ka, ja reiz ar to var nopelnīt, tad kādēļ gan šo iespēju neizmantot. Tādi laiki, kad katrs primāri par sevi domā, bet ko nu par to. Tie 80 eiro liela nauda varbūt ir ne tikai īrniekiem, bet arī izīrētājam :)
19.11.2014 22:20 |

Reitings 727
Reģ: 01.08.2014
Manuprāt, daļa cilvēku šajā biznesā (nemelosim, parasts bizness) nesaredz kopainu. Var jau celt tās īres cenas, bet nevajag aizmirst, ka komunālo un elektrības cenas arī ceļas katru gadu pa 20-30 % un tā summa kopumā nemaz nav liela, algas tā neceļas.
19.11.2014 22:21 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Kaadi ir tur dziivojoshaas gjimenes ienaakumi? Dazham labam tie 80 eiro varbuut ir meenesha paartikas budzets.

Jaa, jaa, prieksh Riigas taa cena ir paleeta, tachu jaanjem veeraa arii cilveeciigais faktors. Ja iirniekiem nav augsti ienaakumi, cilveeciigi buutu briidinaat vismaz 3 meen ieprieksh, lai cilveekiem ir laiks samekleet ko citu.

Kaa arii nav garantijas, ka naakamie iirnieki Tavu dziivokli nepadara taadu, ka remontos peec tam izgruudiisi vairaak kaa taa iires cenas starpiiba.
19.11.2014 22:21 |

Reitings 727
Reģ: 01.08.2014
summa kopumā nemaz nav liela

tb nav maza
19.11.2014 22:22 |

Reitings 113
Dzīvoklis ir labs, kad ieliku sludinājumu bija daudzi, kas gribēja ņemt, bet atdevu diviem draugiem (ne maniem, viņi savā starpā ir draugi), kas kopīgi to īrē un ir jau labu laiku strādājoši cilvēki. Tāpēc radās tāda doma...
19.11.2014 22:38 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Nu, ja nav gjimene ar maziem beerniem, tad nav tik tragjiski. Vienkaarshi laiciigaak buutu jaabriidina, meenesis taa kaa par maz ... Tas taa no cilveeciigaa faktora manupraat.
19.11.2014 22:44 |

Reitings 66
Reģ: 05.10.2014
Tas ir tīrs bizness, kāda starpība, vai īrnieks var vai nevar atļauties?!

Gan jau autore rēķinās, ka īrnieki var izvākties pie jaunās īres maksas. Vieta tukša nepaliks, ja normāls dzīvoklis.
19.11.2014 23:04 |

Reitings 384
Reģ: 10.03.2014
Freya, ja tavā uzņēmumā tavi darbinieka no zila gaisa sāk prasīt 50% algu pielikumu, tad tieši tava izpratne par bizenu un tā vadīšanu ir garām. Vai arī nekāda uzņēmuma tev nav un tikai paspīdēja ar turība saklausītajām frāzēm?

Dzīvokļu izīrēšana ir ilgtermiņa bizness, kur "sakārtotās" valstīt īres maksas izmaiņas tiek aprunāta līgumā un reti pārsniedz 5% gadā. Dzīvokļa īpašniek ir ieinteresēts noturēt kārtigūs un maksātspējīgus īrniekus, jo jebkura īrnieku mainīšana ir laika patēriņs un citi izdevumi. Nemaz nerunājot par nenomksātiem rēķiniem vai bezrūpīgu attieksmi pret dzīvokli/iekārātojumu.

Bet ja dzīvoklis mēbelēts un ar visu tehniku, tad vari droši celts līdz tiem 300 EUR līdz ar līguma pagarināšanu vai jaunu līgumu.
19.11.2014 23:05 |

Reitings 367
Reģ: 28.06.2013
Piekrītu mexikankai. Ka tik pašai nesanāk dārgāk.
19.11.2014 23:19 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
ja divi strādājoši cilvēki,tad it kā katram ap 150eur +kom.(ja tie kom.iznāk apm. katram ap 50eur) nav tik daudz.Bet ja iznāk krietni vairāk par 200eur,tad gan viņi pazudīs,jo istabas var atrast arī par lētāk. Bet man pašai būtu šoka stāvoklis,ja pēkšņi man prasītu 80eur pie īres. Vispār jau istabas var arī atrast ap 150eur par visu.
19.11.2014 23:22 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Manuprāt,labāk uzreiz pateikt vēlamo summu. It kā jau saudzīgāk ir teikt par 30eur vairāk,bet ja atkal pēc pāris mēnešiem prasīsi vēl 30eur,tad diez vai viņi būs laimīgi. Ja nevarēs atļauties, negribēs,tad tāpat aizies prom arī pēc taktikas-paprasīšu viņiem 30eur tagad un vēl 30eur pēc pusgada.
Ja manam dzīvokli paceltu cenu,tad es aizietu prom,jo īrējam šo dzīvokli tik tāpēc ka centrā un pa lēto. Viņš nav tik labā stāvoklī,lai maksātu daudz lielāku summu.
19.11.2014 23:29 |

Reitings 974
Reģ: 08.05.2014
Ja tu zini, ka reāli tirgū ir tāda situācija, ka vari atļauties prasīt vairāk, es varu derēt, ka arī viņi to zina un dažreiz ir pateicīgi par to, ka ir atraduši tik labu piedāvājumu. Līdz ar to man liktos normāli paskaidrot, ka situācija tirgū pēdējā laikā ir mainījusies. Ja gribi, vari piebilst, ka pēc iespējas ilgāk esi centusies nemainīt īres maksu, bet nu tiešām ir pienācis laiks.
Bet tajā pašā brīdī - padomā, lūdzu, ka tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads. Jā, priecīgs laiks ikkatram, bet labi zināms, ka finansiāli ne tas foršākais, jo nauda aiziet dāvanām un svinībām. Un es personīgi negribētu sabojāt Ziemassvētkus ar šādu paziņojumu.
Piekrītu, ka vislabāk pateikt pilnu summu, tas vienkārši ir visgodīgāk. Ja gribi būt saudzīga, varbūt pasaki, ka īre tiks paaugstināta nevis nākammēnes, bet gan pēc 3 mēnešiem. Tavi īrnieki jau diezgan ilgu laiku ir plānojuši savas finanses ap tavu īres maksu, un, iespējams, ka viņiem būs grūti aprast ar ideju, ka pēkšņi jāmaksā vairāk un jāsavelk josta.
Ja viņi izvēlas izvākties, viņiem varētu nepielekt uzreiz, ka tāda ir cena, ko prasīs teju visi varbūt viņi cerēs atrast līdzīgu piedāvājumu par līdzīgu cenu tai iepriekšējai, zemajai. Līdz ar to arī atrast jaunu mājvietu varētu būt ne tik viegi.
20.11.2014 00:02 |

Reitings 384
Reģ: 10.03.2014
Ko Jūs visas pieminat 1 mēnesi, 2 vai ko tur vēl. Autore jau pateica, ka ir noslēgts līgums par īri uz konkrētu termiņu. Pēc tā termiņa līguma beigām ir jāpagarina vai jāslēdz jauns, un tur jau var prasīt kādu summu vēlas. Par īres līguma pagarināšanu un izmaiņās jau parasti abas puses vienojas 1-2 mēnešus iepriekš.
20.11.2014 00:11 |

Reitings 670
Reģ: 03.10.2010
Iemesls,ka tagad dzīvokļu cenas ir augstākas nav objektīvs iemesls,lai paceltu cenu un uz tā pamata nevar celt īres cenu. Bet nu ja īrnieki ir ar mieru un pieņems to,nekādu problēmu pretējā gadījumā tiesa.
20.11.2014 08:12 |

Reitings 670
Reģ: 03.10.2010
Ai kā es uzrakstīju, tikko no gultas izkāpusi.
20.11.2014 08:15 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Iemesls
salīdzinot ar cenām ss.lv un citur-tā ir smieklīga summa, par ko sākumā vienojāmies, tāpēc gribētos to pacelt par kādiem 70-80 eiro
gan nešķiet īsti objektīvs, lai paceltu īres maksu, bet, tā kā esi īpašniece, vari rīkoties arī tā. Esošajiem īrniekiem laicīgi - mēnesi, divus, pirms īres līguma pagarināšanas dari zināmu, ka grasies pacelt īres maksu par tādu un tādu summu, ja viņi piekrīt - forši - pēc līguma pagarināšanas saņemsi jauno summu, ja nē - līdz laikam, kad beidzas ar viņiem noslēgtais īres līgums, būs laiks meklēt jaunus īrniekus. Lai līguma pagarināšanas dienā neierodies ar tekstu, ka būs jāmaksā vairāk un esošie nav ar mieru un steigā izvācas, bet tev tikpat steidzīgi jāmeklē kāds īrnieks vietā.

Par cenām ss.lv un citur - zinu ļoti daudzus gadījumus, kad ieliktā summa tiek pacelta ar mērķi, ka potenciālajiem īrniekiem tiks nolaista, tas tāds mūžsens triks. Kā arī - daži reāli grausti tiek par tādām summām piedāvāti, ka normāli cilvēki, kuri tādu summu varētu atļauties, pat tādā savu kāju nespers iekšā. :D Tā ka - tas īsti nebūs tas objektīvākais rādītājs. Pēc personīgās pieredzes - īres maksa +/- lielā daļā gadījumu tiek prasīta apmēram tādā summā, kādā sanāk vidējais komunālo pakalpojumu rēķins par vienu mēnesi, tas par vienkāršiem, ne ekskluzīviem dzīvokļiem runājot.
20.11.2014 09:17 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits