Es nesaprotu, ko šādi eksperimenti cenšas pierādīt. Vispārzināmu patiesību - neskati vīru pēc cepures? Vispārzināmu patiesību - cilvēks ir ļauns radījums, kurš darīs visu, lai glābtu savu pēcpusi un patīksminātos par citu sāpēm? Nezinu, es to bez visiem eksperimentiem zinu
cilvēks ir ļauns radījums, kurš darīs visu, lai glābtu savu pēcpusi un patīksminātos par citu sāpēm?
Eksperimenta daliibnieki vareeja briivi atteikties dariit paveeleeto, nekaadu atbildiibu vinjiem par to piemeerot nevareeja.
Tajā eksperimentā 65% ar elektrošoku nogalināja otru cilvēku. Gribi teikt, ka tev tas ir pašsaprotami? Ka 65% cilvēku, ja zinātnieks maigā balsī teiktu ''lūdzu, turpiniet'', nogalinātu?
Un tas ir vēl sliktāk kā Vācijas gadījumā.
Atteiksies kaut ko darīt - rēķinies, ka tevi tur pat aiz stūra nošaus, tev nebūs kur bēgt, nāksies slapstīties utt. Tur jau tas baiļu faktors varētu būt spēlējis lielāku lomu
Taadi eksperimenti atklaaj cim mees patiesiibaa esam viegli manipuleejami.
Savaa zinjaa jaa, tomeer elektroshoka experimenta gadiijumaa nogalinaashana notika attaalinaati, upuris neba redzams, tikai dzirdams.
Var atteikties shaut otru par paveelju nepildiishanu.
Gribi teikt, ka tev tas ir pašsaprotami? Ka 65% cilvēku, ja zinātnieks maigā balsī teiktu ''lūdzu, turpiniet'', nogalinātu?
Eksperimentu Tu tieshaam nezini un par vaaju pauris ir, lai kaut vai aatri vikipedijaa izlasiitu par ko ir runa.
Eksperiments pieraada, ka noteiktos apstaakljos godiigi, apziniigi pilsonji var pastraadaat neiedomaajamu ljaunumu. Kaada ir shie apstaaklji? Autoritaate un labs/ceels meerkjis. Zinaatne muusu apzinjaa ienjem ljoti augstu vietu veertiibu skalaa, tik augstu ka autoritaates pavadiibaa varam nogalinaat. Taadi eksperimenti atklaaj cim mees patiesiibaa esam viegli manipuleejami.
Protams, ka man tas ir pašsaprotami, jo es nedzīvoju informācijas vakuumā un cilvēki bez visiem zinātnieku norādījumiem nogalina otru sava prieka, izdevīguma u.c. iemeslu dēļ. Un, protams, ka ar norādēm to ar vēl lielāku prieku cilvēki izveiktu. Vienkārši neredzu neko šokējošu utt. šajā eksperimentā.
Mhm, netaisos izlikties par wanna be zinātnieci kā tu.
Šis pats zinātnieks pirms daždesmit gadiem veica Stenfordas cietuma eksperimentu, kur brīvprātīgos sadalīja cietumniekos un cietumsargos. Eksperimentu nācās pārtraukt agrāk nekā plānots, jo kļuva pārāk vardarbīgi... Man tā grāmata bija liels "eye opener", jo ikdienā jau neaizdomājies, ka tādi cilvēki ir tev blakus un pats varbūt esi viens no viņiem.
Bet Zimbardo uzsver, ka ir arī tādi cilvēki, kuri saglabā cilvēcību, lai vai kas. Mazākums, bet ir.
Vispār baisi par to domāt - iedod cilvēkam iespēju paspēlēt Dievu, vēl noliec blakus pāris uzkurinātājus, un no priekšzīmīgā pilsoņa esi dabūjis briesmoni.
Grupai zēnu tiek parādītas dažādas gleznas, kuru autori ir Vasīlijs Kandinskis un Pols Klē, lūdzot izvēlēties, kuras gleznas viņiem patīk un kuras ne (gleznu autori viņiem nav zināmi). Vēlāk zēni tiek ielozēti divās grupās. Maldinot zēnus, viņiem liek noprast, ka sadalījums nav vis nejaušs, bet balstīts uz viņu attieksmi pret gleznām. Tomēr attieksme pret dažām līdzīgā stilā ieturētām gleznām diez vai ir nopietns pamats uzskatīt savu grupu par būtiski atšķirīgu no "tiem citiem". Arī nekāda attiecību vēsture zēnus nevieno. Un tomēr – kad bija jāpiešķir apbalvojuma punkti, zēni vairāk punktu piešķīra savas grupas pārstāvjiem. Tas bija katra brīvprātīgs lēmums, nebija līderu, kas viņiem varētu piespiest tā rīkoties.
Varam secināt, ka cilvēkiem ir dabiska tendence pieskaitīt sevi kādai grupai un rīkoties tādā veidā, lai savai grupai tiek lielāks labums nekā citai. Var pat teikt, ka grupa valda pār cilvēku.
Pirmkārt, es nelasīju ne autores doto Wiki, ne skatījos videoklipu.
Es nerakstīju nevienā savā komentārā konkrēti par šo eksperimentu, bet par eksperimentu kopumu kā tādu.
kaut vēl speciāli atzīmēju, ka nekā neapstrīdu eksperimentus
Treškārt, tas gan neattiecas uz šo diskusiju
Eihmanis, uz kuru šis eksperiments atsaucas un par ko arī Ārende rakstīja, jau arī nevienu neredzēja, tikai plānoja vilcienu kustību ebreju transportēšanai uz gāzes kamerām. Un kamerās caur tuneli jumtā tika iemesta gāzes kapsula. Tajā gadījumā arī visi tikai dzirdēja ebrejus. Notika, protams, arī citas zvērības, bet eksperiments un teorijas ir tieši par Eihmaņa un līdzīgiem gadījumiem.
To sauc par deindividuāciju. Daudz tādu eksperimentu, kaut kur datorā man ir darbs par šo.