Enerģijas dzērieni.

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Ko jūs domājat par jauno likumu Rimi un Supernetto veikalos aizliegt pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem zem 18 gadu vecuma?

Un kādi ir jūsu iecienītākie dzērieni?

Man noteikti:

12.11.2014 17:21 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Redz kā tādu kolu. Domā, ka tas ir stilīgi. Fui.

Tas nav stilīguma jautājums, kaut daudzi tā domā. :D

Man bija tā - gribējās kaut ko paņemt dzert, kolas/fantas/ķīmiskās sulas utt. nepārāk garšo, nu tad no veikala klāsta atliek ūdens vai enerģijas dzēriens. Ūdens bezgaršīgs, tāpēc ņēmu enerģijas dzērienu. Garšas jautājums, nevis stilīguma.

Un pēc būtības - kur gan atšķirība kolai ar enerģijas dzērienu? Abi ar kofeīnu, paaugstina aktivitāti utt. Ja par ķīmiskumu utt., tad ne kolas veidīgie, ne sulas necik labāki nav. Jā, es saprotu, ka enerģijas dzērienos ir taurīns u.c., bet nedomāju, ka tikai tāpēc visi citi dzērieni kļūst par kaut ko labāku. Pēc tādas idejas bērniem vajadzētu atļaut tikai ūdeni, dabiskās sulas..
12.11.2014 19:34 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Ierobežojumus atbalstu, tomēr neuzskatu tos par kaut ko nopietnus (ja rūpējamies par sīko veselību, tad aizliedzam arī kolas, lētās sulas, tējas, kafijas - pa lielam visi ir ir vienlīdz lieli s*di :D ).

Pati vidēji kādus 2 mēnesī izderu, ja Latvijā varētu manu iecienītāko en.dzērienu nopirkt, tad gan jau patērētu vairāk :D
Lietoju tikai -
12.11.2014 19:48 |

Reitings 2558
Reģ: 01.04.2014
Kamdēļ lasīju šo diskusiju. Pa dienu drusku palasīju un tagad ieejot veikalā paķēru enerģijas dzērienu, jo tik ilgi nav dzerts un sakārojās :D Par likumu - es tikai par, bet es tā saprotu, ka piemēram, Maxima joprojām var nopirkt nepilgadīgie?
Pati dzeru ļoti reti, jo apzinos to kaitīgumu, un ja pērku tad tikai Red Bull vai Burn, nekādi monsteri vai dinamīti utml, tie kaut kā vēl mazāk raisa uzticību.
12.11.2014 20:03 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Tos dranķus vispār vajadzētu aizliegt ar likumu.
12.11.2014 20:05 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
ar likumu no 2k15 it kā aizliegšot. it kā. līdz tam man liekas neadekvāti, ka viens veikals izvēlas tos NEATĻAUT pārdot konkrētai vecuma kategorijai. Ja visur, tad visur, ja likums, tad likums.
12.11.2014 20:13 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Likumu atbalstu.
Man agrāk arī likās, kas nu tajos dzērienos var būt tik kaitīgs, nekā taču nav. Ne enerģijas lādiņu jutu, neko. Bet vienreiz sajutu gan, kad ar draugu uz abiem 1,5l izdzērām... Kopš tās reizes arī vairs uz enerģijas dzērieniem pat neskatos, neredzu tajos neko labu.
12.11.2014 20:14 |

Reitings 2832
Reģ: 17.10.2010
Dzeru reizi gadā aptuveni :D

Izvēlos šo:
12.11.2014 20:17 |

Reitings 1127
Reģ: 16.03.2014
Galvenā sastāvdaļa ir kofeīns. Kofeīns iedarbojas stimulējoši uz centrālo nervu sistēmu un sirds un asinsvadu sistēmu. Kofeīns apmāna cilvēka smadzenes, liekot domāt, ka organisms nav noguris, tādējādi tiek izmantotas organisma pēdējās enerģijas rezerves, un rezultātā var notikt organisma pārslodze. Galvassāpes, nervozitāte, depresija, sirdsklauves, paātrināta sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, miega traucējumi, šos visus simptomus var izraisīt kofeīna lietošana. Kofeīns ir arī atkarību izraisoša viela un iepriekš minētie simptomi var būt gan kofeīna lietošanas laikā, gan pārtraucot lietot kofeīnu. Jāsaka, ka simptomu izteiktību nosaka ģenētiskie faktori. Īpaši jutīgi pret kofeīnu ir bērni un pusaudži. Bērni un pusaudži, kuri kofeīnu saturošus dzērienus nelieto ikdienā, pakļauti lielākam intoksikācijas riskam nekā regulāri kofeīna patērētāji. Bērniem un pusaudžiem maksimālā kofeīna dienas deva ir 100 mg, bet pieaugušam cilvēkam līdz 400 mg. Kofeīns arī mazākās devās var izraisīt nelabvēlīgus simptomus. Viena enerģijas dzēriena skārdene satur 80-100 mg kofeīna. Jāņem vērā arī tas, ka kofeīnu satur arī citi kafijas dzērieni, tēja, Coca Cola, Pepsi un šokolāde.

Enerģijas dzērienā var būt pievienota guarāna. Guarāna ir augu izcelsmes kofeīna avots. 1 g guarānas satur vidēji 40 mg kofeīna. Tātad tiek saņemta papildus kofeīna deva. Ir reģistrēti gadījumi, kad jauni cilvēki nokļūst slimnīcā ar kofeīna pārdozēšanu pēc enerģijas dzēriena ar guarānu lietošanas.

Katrā enerģijas dzērienā ir B grupas vitamīni. Tie piedalās visos vielmaiņas procesos mūsu organismā. B grupas vitamīni palīdz atbrīvot enerģiju, kas tiek iegūta no taukiem, olbaltumvielām un ogļhidrātiem. Tie ir ļoti nepieciešami arī mūsu nervu sistēmai. Lai gan B grupas vitamīni ir ūdenī šķīstoši vitamīni un tāpēc pārdozēšana ir reti sastopama, jo liekais B vitamīns parasti izdalās ar urīnu, tomēr enerģijas dzērienā B grupas vitamīnu deva var pārsniegt divas un pat vairāk reizes dienā ieteicamo vitamīnu devu. Tā rezultātā var rasties nervozitāte un paātrināta sirdsdarbība.

Vēl viena sastāvdaļa, kas bieži ir sastopama enerģijas dzērienā ir taurīns. Tā ir sēru saturošu aminoskābju vielmaiņas produkts. Cilvēks ar uzturu var uzņemt līdz 400 mg taurīna dienā, savukārt ar enerģijas dzērieniem līdz 3000 mg/dienā. Taurīns nepieciešams gan nervu, gan sirds un asinsvadu sistēmai, gan imunitātei. Tomēr pētījumu par taurīna ietekmi uz cilvēka organismu ir maz un nav pārliecinošu pierādījumu, ka taurīna lietošana lielās devās nav kaitīga cilvēkam.

Enerģijas dzēriens var saturēt daudz cukura (līdz pat 9 tējkarotēm). Lietojot regulāri šādus dzērienus, var rasties liekais svars un 2. tipa cukura diabēts.

Atradu sadu rakstu:)
12.11.2014 20:26 |

Reitings 1127
Bet pa aizliegsanu uzskatu, ka tas nav labi,ka aizliegs. Kapec? Ka saka aizliegts auglis skiet garsigaks, un berni vairak to gribes, un tak var jebkurs vecaks cilveks nopirkt, tapat tas cigaretes vai alkaholu. Nu atnaks panides ,vai var nopirkt un viss.
12.11.2014 20:29 |

Reitings 160
Reģ: 17.07.2010
Vajag aizliegt, lai sīkie nedzer.

Pati arī nedzeru viņus.
Tikai retu reizīti Dinamītu ar Jāgerīti uzjauktu
12.11.2014 20:31 |

Reitings 1127
Vajag aizliegt, lai sīkie nedzer.
Protams ,ja no ta kada jega bus, bet nedomaju. Nu jaa drusku mazak pirks,jo nevares pa tieso nopirkt, tomer neredzu tam jegu.
12.11.2014 20:39 |

Reitings 1267
Reģ: 20.09.2010
Atbalstu. Vajadzētu pieņent to likumu vidā vslstī.
Šodien pat redzēju divus mazus puikas, katram rokā čipsu paka un enerģijas dzēriens.
Nesaprotu, kā tādus draņķus var dzert tikai tāpēc ka garšo.

Pašai negaršo, nedzeru.
Ja nu vienīgi kopā ar Jāgerīti :D
12.11.2014 20:48 |

Reitings 992
Reģ: 01.10.2013
ilgu laiku burn zilais vai dinamits, bet nu jau kadu gadu nedzeru vispar jo aktivi sportoju un jutu ka sirds sitads un viss kjermenii ir slikti, esmu pietiekami pieaugusi lai saprastu ka tur neka laba nav, energiju varu arii dabut uzedot kadu sokoladi
12.11.2014 21:03 |

10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Ko jūs domājat par jauno likumu Rimi un Supernetto veikalos aizliegt pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem zem 18 gadu vecuma?

Super, sen jau to vajadzēja izdarīt :)

Un kādi ir jūsu iecienītākie dzērieni?

Enerģijas dzērienu esmu dzērusi tik vienreiz, jaunības dullumā kokčikā ar šņabi. Tagad to vairs neatkārtotu, lai gan toreiz nekādas blakus iedarbības nebija, jutos kā vienmēr, kad dzeru šņabi :D :D
12.11.2014 21:03 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
man ir gluži pretējs efekts - velk uz niegu :)

grozījumus atbalstu.
12.11.2014 21:22 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Par likumu nedomāju neko, enerģijas dzērienu pēdējo reizi dzēru 6 gadus atpakaļ, mēģinot neaizmigt kursa darba rakstīšanas laikā, sintētiskos dzērienus praktiski nedzeru. Ikdienā ūdeni, zaļo tēju. Reizi pāris mēnešos - kolu.
12.11.2014 21:30 |

Reitings 1903
Reģ: 25.04.2010
Man no enerģijas dzērieniem nekāda efekta nav, vismaz ne manāma. Ja esmu nogurusi, man no tā dzēriena ne silts, ne auksts :D

Bet esmu par šo ideju. Vienīgi praktiski tas nedarbosies, kā jau daudzas labas idejas. Tāpat kā cigaretes, arī enerģijas dzērienus sīkie palūgs nopirkt kādam draugam vai pieaugušajiem ejot iekšā veikalā vai saviem vecākiem, kuri varbūt par to neinteresējas un mierīgi arī pirks tos dzērienus. Bet nu vismaz sīkie nenokļūs slimnīcās pēc vodkas un red bull kokteiļa.
12.11.2014 21:36 |

Reitings 554
Reģ: 22.03.2013
Es vienreiz sadzēros kokčikos ar šņabi to draņķi.... kokčiks jau ņamma,bet kādas sirdsklauves es piedzīvoju..... jej bogu,labāk dzemdēt. Kopš tās reizes neesmu dzērusi to sūdu ,tas bija gadus 6 atpakaļ.

Tirgošanas aizliegumu atbalstu.
13.11.2014 00:19 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Zilais monster un red bull gan parastais gan sugarfree.. vel bija taads xtc vai kaa vinu tur sauca? neesmu to ilgi redzeejusi.

bet,mja godiigi ideja laba aizliegt lidz 18 tacu taaa vai taaa nepilngadigi var agn alko gan visu parejo nopirkt kaadas tockaaas.
13.11.2014 00:59 |

Reitings 640
Reģ: 09.01.2014
Tie,kas gribēs,vienmēr atradīs iespēju,ar vai bez likuma. Pati nedzeru. Esmu vienreiz mūžā nopirkusi Red Bull pirms pāris gadiem, lai saprastu kas tas ir,kā garšo. Nu jā ,tā arī bija pirmā un pēdējā reize.
13.11.2014 23:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)