Darbs grupās un cilvēku attieksme

Reitings 147
Reģ: 21.09.2014
Labrīt meitenes,

gribēju pajautāt jūsu viedokli par kādu situāciju. Ja jūs strādātu palielā grupā (6 cilvēki) un kāds no dalībniekiem ir diez gan pasīvs, taču izpilda visus uzdevumus bet sarunā un apspriešānā nav runīgs. Vienkārši tāda tipa cilvēks...bet savu uzdevumu izdara kārtīgi.
Vai jūs pēc šī darba šo cilvēku kaut kādā veidā nosodītu - pateiktu viņam ka viņš slikti strādāja un nodotu to profesoram lai tas samazina šim cilvēkam atzīmi?

Ja kādai ir viedoklis par šo vai ir bijusi pieredze, pastāstiet :)

Lai jums jauka diena! :)
10.11.2014 11:21 |

Reitings 1372
Reģ: 18.03.2011
Bet autorei ieteiktu izmantot izdevību un mācīties runāt tā, lai sazird! Dzīvē noderēs
10.11.2014 15:03 |

Reitings 2230
Reģ: 29.01.2009
Tā kā man visas bakalaura studijas notiek tikai un vienīgi grupu darbos, tad man ir paliela pieredze strādat ar gan slinkiem, gan kautrīgiem utt. cilvēkiem no dažādām valstīm un ar dažādiem "backgroundiem".
Un jā, man tas traucētu grupas darbā, ja kāds nemaz nemēģinātu iesaistīties sarunās. Grupas darbs tiek balstīts uz komunikāciju! Ja nav komunikācijas, tad es uzskatu, ka cilvēks nav ieinteresēts. Mums gan ir nedaudz mazākas grupas par 6 cilvēkiem, bet tas nemaina lietas būtību. Tā kā man ir bijušas gan ļoti šausmīgas grupas, gan ļoti aktīvas, tad zinu, cik svarīgi ir komunicēt! Katrā grupā ir grupas vadītājs, kura pienākums ir šo komunikāciju virzīt. Viena lieta ir ja cilvēks ir kautrīgs, bet at labāk idejām- tad vajag palīdzēt cilvēkam atvērties. Bet cita lieta ir tikai pasīvais grupas biedrs, kurš grupas darba laikā tikai sēž un urbina degunu un pienākumus izdara tad, kad tiek piekodināts.
Es kā grupas vadtājs mēģinātu uztaisīt kaut kādu ice breaker aktivitāti vai citādi darba vidi uztaisīt tīkamu, lai kautrīgais grupas viedrs atvērtos. Bet ja es redzu, ka vins/viņa nemaz nav ieinteresēta/s komunicēt, tad to arī dokumentētu reportā. Ja uzdevumi tiek izpildīti, tad nav iemesla iet un sūdzēties vadītājam, bet komunikācijas trūkums var pazemināt atzīmi gan.
10.11.2014 15:10 |

Reitings 2230
Protams, ir arī otra galējība, kad cilvēks ir tik runātīgs, ka nespēj aizvērties un visu laiku citus pārtrauc tikai lai kaut ko iestarpinātu. Tādi grupas biedri arī nav īsti svētība.. Tomēr komunicējot Tu dalies ar savu viedokli, tu iesaisti savas idejas un tā arī skaitās kā daļa no grupas darba. Ja nav komunikācijas, tad darbs tiek darīts tikai no viena aspekta.
Ir jāmāk iesaistīties grupas darbā. Tāpēc taču tas tiek veidots ;) Neviens neliktu Tev strādat at 5 cilvēkiem ja meŗķis nebūtu arī iemācīt jums komunicēt un uzklausīt citus viedokļus.
Es nedomāju, ka Tavas grupas biedrenes negrib Tevi uzklausīt. Viņas noteikti nemaz vairs negaida, ka Tu kaut ko teiksi, ja visu laiku esi bijusi pasīva. Mēģini iesaistīties vairāk, nebaidies runāt. Vai parunā ar savu grupas vadītāju.
10.11.2014 15:15 |

Reitings 1372
lapsīgā - man par šo metodi ir radušies daudz jautājumi. Kā Tu, piemēram, rīkojies, ja grupā ir divi cilvēki ar visai valdonīgu raksturu, pretējām iecerēm, un abi vēlas būt grupas vadītāji? Nākamais.. Vai tas, ka pati uzskati sevi par spējīgu grupas vadītāju, rada autoritāti pārējiem dalībniekiem? Jo darba attiecībās ir skaidrs - tas ir tavs amats, tādēļ vari atļauties citam norādīt uz nepieciešamiem uzlabojumiem, nepiemērotu attieksmi utml. Bet grupā jau Tev nav šāda atļauta autoritāte. Ja citi pieņem, tad viss ok, bet tomēr grupā jau visi ir diezgan vienlīdzīgi dalībnieki..
10.11.2014 15:17 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
ak diee, nekad tā nedarītu. piekrītu meitenēm, ka visa sāls ir darba dalīsanā un organizācijā. ja cilvēks ir kluss, bet čaksl, tad, ok, ģenerējiet idejas un atdodiet viņam realizācijai, bet kaut kāda bērnudārza līmeņa stučīšana..
10.11.2014 15:21 |

Reitings 2230
Tendresse, man gan līdz labam grupas vadītājam tāls ceļš ejams, bet varu padalīties ar to, ko esmu pamanījusi ;)
Parasti grupas vadītāju ieceļ visa grupa, nevis katrs pats sevi. Vismaz musm ir tā, ka projekta sākumā visi saiet kopā un mēģina nolemt par to, kas būs grupas vadītājs. Vislabākais variants ir uztaisīt balsošanu- demokrātiskā pieeja.
Nē, manuprāt, grupas vadītājam nemaz nevajadzētu sevi izcelt kā "autoritāti". Grupas vadītāja pienākums ir pārliecināties, ka grupas procesi norit tā, kā tiem vajadzētu - komunikācija noris gan grupas darba ietvaros, gan ārpus (online komunikācija, piemēram), visiem tiek dota iespēja izteikties un izpausties, neviens netiek 'apbižots' utt. Un ja rodas konflikti, tad grupas vadītāja pienākums ir meģināt tos atrisināt, lai tas viss neaizietu tālak.
Ja pārējie grupas biedri ir pasīvi, tad vadītājs mēģina virzīt topikus (dienas mērķis- kas tiks apspriests utt).. Bet vadītājs nekādā mērā nav tas, kas pieņem visus lēmumus un jūtas pārāks par citiem.
10.11.2014 15:24 |

Reitings 2230
Erdbeere, jums vajadzētu uztaisīt grupas biedru analīzi. Belbina testu, piemēram (ja ir iespēja to darīt bez maksas). Var būt tā, ka esi no novērtoājiem, nevis aktīvistiem grupā. Bet nekad nesaki, ka 'nemāku komunicēt'. Tas, ka citi visu laiku vāvuļo, nenozīmē, ka viņi māk komunicēt. Viņiem vienkārši tas ir vieglāk. Bet grupas darbam Tevi ir jāvirza. Ir jāiemācās izpaust savu viedokli. Lai cik muļķīgi tas būtu, bet komunikācijas trūkums var radīt iespaidu, ka neesi ieinteresēta darba izpildē.
Vispirms jau jums vajadzētu sākt ar normālu vides nodrošināšanu. Tagad izklausās, ka esi tu un vacietes, bet vajadzētu būt "esam mēs kā grupa". Parunā ar grupas vadītāju.
Es esmu grupā ar 7 dāņiem (puišiem) tagad :D Man arī sākumā likās, ka nu tik būs.. bet viss atkarīgs no tā, kāda vide tiek nodrošināta.
10.11.2014 15:31 |

Reitings 7743
Nē, ja cilvēks izdara savu darbu, tas taču nav pamatojums samazināt atzīmi, jo cilvēks, lai arī nav runātīgs, ir strādīgs, un galvenais ir paveikt darbu.

Vot, ja cilvēks acis plikšķinātu un plecus raustītu un nedarītu neko, tad nebūtu pelnījis labu atzīmi uz citu rēķina.
10.11.2014 15:31 |

Reitings 1372
lapsīgā - interesanti. Cik man ir bijuši darbi grupās, grupas vadītājs ir ticis iecelts vienīgi tad, kad ir pieprasīts no profesora. Un tas bijis ļoti reti. Bet visai grūts uzdevums, es teiktu, būt atbildīgam par cita cilvēka darbu, un plus vēl to darīt ar nemanāmu autoritāti, tiešām. Man raksturs tāds, ka varu būt ļoti uzkrītoša autoritāte, kas neteiktu, ka iemanto lielas simpātijas un rada labu rezultātu, bet nemāku atrast to nemanāmo veidu, kā panākt rezultātu.. Bet varbūt kādreiz iemācīšos..

Mums tie grupu darbi vairāk tādi vienreizēji, kur visi ātri, ķeksīša pēc sasniedz rezultātu, nav tik ieinteresēti iespringt par vadītāju, utml.. Tik sadala pienākumus, noprezentē un aizmirst.. Tādēļ arī neticu lielam efektam. Izklausās, ka tev gan tā nopietnāk :)
10.11.2014 15:33 |

Reitings 2230
Tendresse, vai Tu runā par studiju darbu, vai grupas darbu darba vietā? Mana pieredze ir tikai un vienīgi par studijām :)
Jā, piekrītu, ka tas nav viegli. Bet then again- tas atkarīgs no grupas. Ir man bijušas grupas, kur visi pasīvie un viņiem vajag autoritāru attieksmi, lai vispār kaut kāda virzība notiktu uz priekšu, citādāk neviens neko nedara.
Un tagad, piemēram, man ir grupa, kur visi paši domā, ka ir gudri un jebkāda bosīgāka attieksme neiet runa par agresivitiāti) rada viņiem aizsargreakciju.. Lūk, tas ir kaut kas.

Man ir grāmata par team management pdf versijā, ja gribi :D tikai angļu valodā.

Mums pilnīgi visi projekti noris grupās. Un tā kā studēju arzemēs, tad plusā vēl ir fakts, ka tā ir internacionāla vide un cilvēki no dažādām valstīm nereti uztver lietas citādāk.
10.11.2014 15:40 |

Reitings 1372
lapsīgā - es ar tieši par studijām, jo pati ar tagad esmu ārzemēs, te ar baigā mode ar grupu darbiem. Drusku sāpīga tēma man šobrīd :D Jo to ir tiešsaam daudz, un kā jau teicu, māku tikai autoritāro veidu. Bet pati mācos vadību, tādēļ nu vajag man to lietu apgūt!
Par grāmatu -varētu būt interesanti apskatīt :) vari atsūtīt?
10.11.2014 15:45 |

Reitings 2230
Ah, nu redz. Tad es Tevi pilnībā saprotu, man tā pati problēma :D
Droši, atsūti man savu e-pastu vēstulē! Pārsūtīšu grāmatu :)
10.11.2014 15:52 |

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
wtf? gan jau kādam super-runātīgajam drīzāk vajadzētu samazināt atzīmi, jo droši vien tik runā un neko nedara. Ekstravertuma idalizācija. Too much!
10.11.2014 18:17 |

Reitings 1372
Dāllija - piekrītu par ekstravertuma idealizāciju, bet tas ir sociālais intelekts, kas jāapgūst uz karjeru orientētam cilvēkam. Ja vēlies karjeru, jākāpj sev pāri. Bet to, ka brīvajā laikā kāds labāk izvēlas nepavadīt laiku ar cilvēkiem, to gan sabiedrība nereti nosoda. Esmu vienmēr gājusi pret šādu sabiedrību, centusies saglabāt savu personību un neiekļaujos i "kolektīvos".. tur novērojums ir tāds, ka daudzi kļūst par kopijām, kas mani atbaida. Protams, lieki nekonfliktēju, bet arī iekšā nelienu
10.11.2014 19:26 |

Reitings 160
Reģ: 17.07.2010
Esmu grupu cilvēks, man patīk, ja visi darbojas vienlīdzīgi. Ir tādi, kuri ir kautrīgi , bet ir arī tādi, kas vienkārši negrib iesaistīties. Ja cilvēks neko nedarītu un vēl kritizētu pārējās grupas darbu, man tas nepatiktu. Noteikti kaut ko viņam pateiktu, aizrādītu. Bet nu es nesūdzētos, ja nu vienīgi es ietu 1. klasē.
Ja grupā ir kāds kautrīgais, cenšos viņu iesaistīt darbā un iedrošināt. Mana attieksme ir atkarīga no tā cilvēka attieksmes pret grupu.
10.11.2014 19:52 |

Reitings 527
Reģ: 26.03.2011
Es esmu šāda tipa cilvēks, pilnīgi iedomājos situāciju.
Nu, kas tur slikts, ka cilvēkam vieglāk strādāt īpaši nerunājot ar citiem?

+

Klusie ūdeņi tie dziļākie, saka.
Bet, kāpēc gan būtu kādam jāsūdzas, ka viņš slikti strādājis, ja jau darbu paveicis kārtīgi (pati tekstā minēji)? Tikai tāpēc, ka darbu paveica savādāk, kā to būtu gribējies tev/pārējiem, nenozīmē uzreiz, ka slikti. Tas, vai jums šāds grupas darba modelis šķiet pieņemams turpmāk, tas cits jautājums.
10.11.2014 20:12 |

10 gadi
Reitings 831
Viņam būtu jāsamazina atzīme par to, ka nedraudzējas ar Jums tik ļoti kā jums gribētos? :D Man pat drīzāk vairāk patīk tādi cilvēki, kas neiegrimst liekās diskusijās vienkārši izpilda to, kas no viņiem ir prasīts.
10.11.2014 20:25 |

Reitings 147
kashmira

laikam slikti, ka neminēju sākumā, ka esmu tas cilvēks, kurš klusē un nemīl daudz diskutēt un, ka man varbūt tās dāmas izdomās samazināt atzīmi. Nejau es. Citādi te dabuju no daudziem rājienu.

Mani pašu ļoti simpatizē klusi cilvēki, es viņus parasti ievēroju.
10.11.2014 21:54 |

Reitings 147
Piekrītu arī tām, kuras teica, ka komunikācija un grupu darba spējas ir svarīgas, esmu pat domājusi par kādiem kursiem kuros varētu pamācīties šīs spējas, jo esmu šajā ziņā tiešām noslēgta. Taču esmu arī intraverts cilvēks un manuprāt to manām studiju kolēģēm būtu kaut nedaudz jāsaprot, galu galā mēs studējam sociālajā sfērā.
10.11.2014 21:55 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Kā es tevi saprotu.Esmu introverta,grupu darbi man nepatīk,nu ja vien nav iepsēja izvēlēties a rko būt tajā grupā.Bet tā,ka vienkārši samet kopā cilv;ekus no kursa,nevaru ciest.Kāds no tā saraksta vispār patstāvīgi uz lekcijām neierodas,kāds neko no tā nesaprot.Reiz gadijās,ka bija jātaisa milzīgs projekts,pa n-tajām lapām kopā ar puisi no citas grupas.Projektēšanas dienā viņam bija jābūt praksē.Paliku viena,teicu,lai vismaz savu projekta daļu izpilda,ka noprezentēšu viena,atsūtīja,tādu sūuu...šķita copy-paste no googles,pilnīgi bez jebkādas ieinteresētības par darbu.Nenoprezentēju.Vēl vairāk tas bija pēdējais punkts,kārtējais parāds,lai kuru dzēstu man vienai jāizpilda divu cilveku darbs,ko tas čalis vispār bija izklaidīgs un nemācijās-es pametu studijas.
10.11.2014 22:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits