Iesaukta armijā.

Reitings 2037
Reģ: 08.09.2014
Norvēģijas parlaments otrdien, 14. oktobrī, pieņēma likuma grozījumus, nosakot, ka turpmāk arī sievietēm būs jādodas obligātajā karadienestā.
Jaunais likums ir saskaņā ar Norvēģijas pamatvērtību – tiesības un pienākumi ir piemēroti neatkarīgi no dzimuma.

Tātad, kā jums tas patīk? Vai gribētu, lai arī LV būtu obligātais karadienests abiem dzimumiem?

http://delfi.lv/pasaule/article.php?id=45098224
15.10.2014 00:17 |

Reitings 6676
Reģ: 07.02.2009
Winterra

Nē nu ja viņš būtu tad es noteikti arī būtu par to lai viņam būtu tāda pati alga kā sievietei. Bet labāk, lai nav... :D
15.10.2014 16:53 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
Esmu tikai par.
Latvijā mūsu armija ir smieklīga.
Vispār uzskatu- visiem būtu vismaz vīriešiem jāiziet 1 gads militārās apmācības.
15.10.2014 17:15 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Es vispār neatbalstu obligāto karadienestu. Bet, cik saprotu, tad šajā gadījumā jau tāds nemaz nesanāk?
15.10.2014 17:22 |

Reitings 924
Reģ: 02.09.2014
Vai gribētu, lai arī LV būtu obligātais karadienests abiem dzimumiem?

nē. uzskatu, ka šāds lēmums katram jāpieņem no brīvas gribas, nevis piespiedu veidā.
15.10.2014 17:27 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Esmu pret obligāto iesaukumu.
Tā kā obligāto dienestu esmu izgājis varu teikt ka lielākā daļa no šādas armija ir ar zemu rīcības spēju un atbildību. Mācību centrā vēl kaut kāda disciplīna un kārtība pastāv, tik cik instruktori piespiež. Bet ja palaiž vaļīgāk tad daudzi apzināti neko nemācās un neapgūst, jo uzskata - kāda jēga priekš 1.5 gadiem mācīties.
Tik cik mācību centrā uzdzen fizisko formu, tik daudz kādā armijas daļā atkal nolaižās. Iepazīst situāciju un sākās slaitīšanās, dzeršanas un citas gurķošanās.

Domāju ka 1 profesionāls kareivis atsver 10 no obligātā iesaukuma.
15.10.2014 20:56 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Domāju ka 1 profesionāls kareivis atsver 10 no obligātā iesaukuma.

Tikai tad, kad sākas karš, iesauc visus. Un ko darīs tāds pajoliņš, kurš visu mūžu sēdējis ofisā pie datora un neko neprot? Kāds no viņa būs labums?

Ja ne (brīvprātīgi) obligātais karadienests (kā Norvēģijā) visiem, tad vismaz šādi būtu jābūt katrā normālā valstī:
Vispār uzskatu- visiem būtu vismaz vīriešiem jāiziet 1 gads militārās apmācības.
15.10.2014 21:58 |

Reitings 2267
Kad biju jaunaka gribeju staties mentos via armija, bet diemzeel

Nevēlies Zemessardzi?

Jauniešiem ir forša lieta - Jaunsardze.
15.10.2014 22:01 |

Reitings 3551
Tikai tad, kad sākas karš, iesauc visus. Un ko darīs tāds pajoliņš, kurš visu mūžu sēdējis ofisā pie datora un neko neprot? Kāds no viņa būs labums?

Ja sāksies karš, neviens ar automātiem pa lauku neskraidīs. Tas būs vairāk tehnaloģisks, kur nepieciešami labi apmācīti speciālisti, pa diviem mēnešiem to neiemācīsi.

No obligātā dienesta pārsvarā sanāks lielgabala gaļa, būs tikai vairāk zaudētu dzīvību.
15.10.2014 22:09 |

Reitings 2267
Ja sāksies karš, neviens ar automātiem pa lauku neskraidīs. Tas būs vairāk tehnaloģisks, kur nepieciešami labi apmācīti speciālisti, pa diviem mēnešiem to neiemācīsi

Tad es nesaprotu, kāpēc, piemēram, ukraiņi tagad skraida ar ieročiem. Jauni, iesaukti puiši, kuriem iepriekš nebija saistības ar militāro nozari.

--

Vispār jau laikam svarīgākais iemesls, kāpēc es esmu "par" šīm visām idejām, ir tieši tāda kā patriotisma veicināšana. Mūsdienās visiem, ka tik aizskriet prom un uzspļaut uz visiem un visu.
15.10.2014 22:13 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Es arī domāju, ka tam vajadzētu būt brīvprātīgai lietai, jo ne visiem var saistīt tādas lietas. LV kko tādu nemaz neapdomātu, jo tā jau zema dzimstība, ja sievietes ietu armijā, vēl mazāk dzemdētu.
15.10.2014 22:28 |

Reitings 3551
Tad es nesaprotu, kāpēc, piemēram, ukraiņi tagad skraida ar ieročiem. Jauni, iesaukti puiši, kuriem iepriekš nebija saistības ar militāro nozari.

Un kāda jēga no tādas skraidīšanas ???
Ukraina Donbasu un Lugansku atguva. Nē
Lūk piemērs neefektīvai bezjēdzīgai karadarbībai. Ja būtu profesionāla armija, tad rezultāti būtu citi.

Vispār jau laikam svarīgākais iemesls, kāpēc es esmu "par" šīm visām idejām, ir tieši tāda kā patriotisma veicināšana. Mūsdienās visiem, ka tik aizskriet prom un uzspļaut uz visiem un visu.

Patriotismam jau jāsākas no vecākiem, tur jau paši cilvēki vainīga ja viņu bērniem nav patriotisma.
15.10.2014 22:28 |

Reitings 2267
Un kāda jēga no tādas skraidīšanas ???
Ukraina Donbasu un Lugansku atguva. Nē
Lūk piemērs neefektīvai bezjēdzīgai karadarbībai. Ja būtu profesionāla armija, tad rezultāti būtu citi.

A par ko es runāju? :D Ukrainai nebija obligātā karadienesta, rezultātā tika iesaukti visi - puiši, vīrieši, kuriem absolūti nav nekādas sagatavotības un izpratnes par militārām jomām. Iemesti kara vidū bez tikpat kā nekā. Tāpat tas visticamāk notiktu ar Latviju. Ja būtu karadienests obligāts, būtu tam lielāka jēga.
Bet ja, tavuprāt, kara apstākļos vispār nevajag iesaukt cilvēkus un jāiztiek ar tiem pāris profesionāļiem un tad jāpadodas, tad.. jā ..

Patriotismam jau jāsākas no vecākiem, tur jau paši cilvēki vainīga ja viņu bērniem nav patriotisma.

Ļoti savāds teikums. :D Cik zinu, jauni cilvēki rodas no cilvēkiem, tātad ir jāpanāk, lai jaunajiem vecākiem ir patriotisms, lai viņi varētu dzemdēt patriotiskus bērnus.
15.10.2014 22:34 |

Reitings 3551
A par ko es runāju? Ukrainai nebija obligātā karadienesta, rezultātā tika iesaukti visi - puiši, vīrieši, kuriem absolūti nav nekādas sagatavotības un izpratnes par militārām jomām. Iemesti kara vidū bez tikpat kā nekā. Tāpat tas visticamāk notiktu ar Latviju. Ja būtu karadienests obligāts, būtu tam lielāka jēga.
Bet ja, tavuprāt, kara apstākļos vispār nevajag iesaukt cilvēkus un jāiztiek ar tiem pāris profesionāļiem un tad jāpadodas, tad.. jā ..

Esmu bijis obligātajā dienestā un nekāda lielā jēga no tā karadarbībā nebūtu. Cilvēkus spiež mācīties to ko viņi negrib un rezultāts ir tāds kāds ir.

Nopietna kara gadījumā visas armijas dislokācijas vietas jau ir apzinātas un nolīdzinātas ar zemi pirms kāds spēj kaut ko saprast.
5000 profesionāļu spēs veiksmīgāk rīkoties nekās 50 000 obligāti mobilizēto kas skraidīs apkārt un šaudīsies uz visām pusēm.
Lai nopietni apmācītu mūsdienu armijai nepieciešamo speciālistu ir vajadzīga vairāku gadu izglītība un pieredze. Tas ko iemāca obligātajā dienestā nederēs.
15.10.2014 22:47 |

Reitings 2267
Nu.. ko lai saka, acīmredzot slikti esi mācījies. :D Nejau vienīgais esi dienējis, man ģimenē daudzi ir stāstījuši un tik negatīvus stāstus kā no tevis neesmu dzirdējusi. :)
15.10.2014 22:49 |

Reitings 3551
Nu.. ko lai saka, acīmredzot slikti esi mācījies. Nejau vienīgais esi dienējis, man ģimenē daudzi ir stāstījuši un tik negatīvus stāstus kā no tevis neesmu dzirdējusi.

Neesi dzirdējusi tāpēc ka obligātais dienests daudziem bija kā tusiņš pusotra gada garumā ar laika nosišanu, dzeršanu un izklaidēšanos. Par to gan neviens atklāti negrib stāstīt.
Arī man pirmo reizi sanāca dzet spirtu, tur viss iet uz masu, kā rīkojās lielākā daļa tā pārējie līdzi.
15.10.2014 23:02 |

Reitings 820
Reģ: 28.04.2012
Negribētu. Uzskatu, ka tādai lietai ir jābūt brīvprātīgai un abiem dzimumiem. Kurš grib, tas lai stājas, nevis visiem obligāti. Nesaprotu, kāpēc tādas lietas jāuzspiež, jo uzspiežot tiem, kam tādas lietas riebjas, darīt kaut ko tādu, apgūt kaut ko tādu, nekāds labais rezultāts nebūs. Cilvēki gariem zobiem, pavirši izdarīs, jo vajag. Labāk lai stājas brīvprātīgi tie, kas grib un tie arī arī pēc labākās sirdsapziņas izdarīs, jo viņi paši būs gribējuši tur būt.
15.10.2014 23:08 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Es par obligātu kaut minimālu militāro apmācību LV.
Stipri šaubos, ka norvēgu obligātais dienests ir kas līdzīgs padomju armijai. Zinot Skandināvu civilizētību, esmu pārliecināta, ka nevienu ar varu nespiež.
16.10.2014 23:21 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits