Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Publicēts zinātnisks pētījums par interneta “troļļiem” un to personības problēmām

 
10 gadi
Reitings 505
Reģ: 26.08.2013
Interneta pasaulē, kaut kur starp informācijas kalniem, plašajām izklaides ielejām un simtiem miljonu lietotāju, pastāv arī anonīmas personas, kas nereti izmanto savu iespēju izteikties, lai aizvainotu un morāli aizskartu citus interneta lietotājus. Lai apzīmētu šīs interneta džungļos atrodamās personas, tika radīts jauns termins – “trollis”. Ar to gan netika domātas mītiskās radības, kas mājo Norvēģijas kalnos.

Kā vēsta vietne Psychology Today, šim interneta pasaules fenomenam uzmanību pievērsuši arī psihologi, kas izstrādājuši jaunu pētījumu, apskatot interneta “troļļu” personības problēmas un atšķirības. Kopumā tika veikti divi apjomīgi tiešsaistes pētījumi, kurā apskatīti vairāk nekā 1200 cilvēki. Tajos tika analizēta pētījuma dalībnieku personību saistība ar izpausmēm interneta vidē.

Vispirms gan jātiek skaidrībā, kas tad, pēc pētnieku domām, ir interneta “trollis”. Viņu piedāvātā definīcija norāda, ka šī ir persona, kas iesaistās diskusijās un publicē komentārus, kuru galvenais uzdevums ir aizskart sarunā iesaistītos cilvēkus vai iztraucēt pašu diskusiju. Lai to panāktu, šīs personas melo, pārspīlē un visai bieži morāli aizskar citus cilvēkus.

Pētījumā atklājies, ka personas, ko iespējams uzskatīt par atbilstošām interneta “troļļu” aprakstam, izteikti atspoguļo vairākas negatīvas personības iezīmes, piemēram, narcisismu, viltību, psihopātiju un sadismu. Turklāt interneta “troļļiem” šīs personības iezīmes bija daudz izteiktākas nekā citām pētījumā apskatītajām personām.

Pētījumu autori īpaši norāda uz sadistu un interneta “troļļu” rīcības līdzībām. Tiek vēstīts, ka gan interneta “troļļi”, gan sadisti gūst gandarījumu un prieku brīžos, kad rada ciešanas citiem.

Nobeigumā tiek uzsvērts, ka interneta “troļļi” ir visnotaļ sarežģītas personības, kuru galvenā vēlme ir likt citiem interneta lietotājiem justies slikti. Tādēļ tiek ieteikts šīs personas ignorēt un neiesaistīties diskusijā ar tām.


Avots: http://www.psychologytoday.com/blog/your-online-secrets/201409/internet-trolls-are-narcissists-psychopaths-and-sadists


Šeit jums pat vesels zinātnisks pētījums, ka ar troļļiem (ieskaitot mani) :D iesaistīties diskusijās nevajag.
14.10.2014 12:48 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits