Gribu uzsvērt, ka precīzu diagnozi var uzstādīt tikai kompetents speciālists-psihiatrs vai psihiatrijā apmācīts psihoterapeits. Ārsts mācās 9-11 gadus, lai kļūtu kompetents saprast pacienta iekšējo pasauli, lai spētu palīdzēt. Pēc tam ārsts turpina izglītoties visu dzīvi.
Piemērā ir aprakstīts, kā cilvēks jū
Depresija
(,,Psiholoģijas pasaule." Nr.12, 2004.)
dr. Andris Veselovskis
Latvijas presē nav pietiekamas informācijas par psihiskiem traucējumiem un slimībām. Tādēļ esmu uzsācis rakstu ciklu par šīm tēmām. Šie raksti būs domāti plašākam lasītāju lokam. Mērķis ir palīdzēt atpazīt un saprast psihisku traucējumu un slimību būtību, cēloņus, parādīt iespējamos problēmu risināšanas ceļus. Pirmie raksti būs par depresiju, jo tiek uzskatīts, ka no depresijas cieš 10-20% iedzīvotāju vismaz vienu reizi dzīves laikā. Tāpēc domāju, ka šī tēma ir pietiekoši aktuāla un interesē daudzus.
Ikdienā bieži var dzirdēt dažādus izteikumus par depresiju. Piemērs A. «Man šodien ir depresija.»
B. «Man sāp mugura jau mēnesi. Aizgāju pie neirologa. Neirologs pateica, ka man ir depresija un izrakstīja antidepresantus.
Dzēru zāles piecas dienas. Labāk nepalika. Protams, pārtraucu tās dzert, jo nepalīdzēja.»
C. «Ārsts teica, ka viņai ir depresija, bet es domāju, ka viņa vienkārši ir slinka.»
Cilvēki bieži ar pārliecību runā par lietām, kuras izskaidrot varētu tikai speciālists.