cik bieži jūs grūsta utt. sabiedriskajā transportā?

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Omes vienmēr pati palaižu savā vietā, man tā ir mācīts/patīk. Grūstīšanās gan ir vairāk uz 15-28 gadīgām meitenēm/sievietēm raksturīga, vismaz, cik esmu pamanījusi, agresīvas sabiedriskajā transportā ir tieši viņas
07.09.2014 09:45 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Vienmēr cenšos pati palaist vecākus cilvēkus, grūtnieces, mammas ar pavisam maziem bērniņiem, cilvēkus ar daudz mantām utt. Vienīgās reizes kad nevienu nelaižu ir kad esmu tiešām pārgurusi no garās dienas utt. bet pat tad ja kāds palūgtu es uzreiz palaistu.
07.09.2014 20:03 |

Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
Un protams, seko otrā daļa mana komentāra :D

Par tiem vīriešiem, laikam neesmu piedzīvojusi gadījumu, kad netiktu palaista. Bet muļķīgākais, vismaz manā uztverē, ir tad, kad vīrietis palaiž mani sēdēt, bet veco tantiņu, kas man blakus stāv, nē. Lūk, tā ir necienīga rīcība.

Tāpat arī nekad neesmu sapratusi, to grūstīšanās paradumu. Ok, varbūt, Latvijai trūkst transportu biežuma, tādējādi katrs trolejbuss un autobuss ir pārgāzts, bet, atkal minot par piemēru valstis ar nelaimīgo metro, tur ja kādam uzgrūžas (un ne tikai uzgrūžas, bet ieiet pārlieku tuvu personiskajā telpā), vienmēr atvainojas.
Tāpat, nedaudz, žēl vilkt kādu skaistāku virsdrēbi, jo noteikti zinu, ka sasūksies ar smakām(trolejbusi netiek ventilēti) vai kāds īpaši "smaržojošs" indivīds nostāsies man blakus.

Un pat nerunājot par cilvēku faktoru, man īpaši nepatīk bērnu roku netīrības pakāpe. Es saprotu, zemi / konfektes ar rokām ēst ir forši, bet tad kad apmēram 1,30 cm garumā turēšanās stangas ir lipīgas vai salipinātas smiltis, kuras smaržo pēc zemenēm, tas jau kļūst konkrēti riebīgi. Arī tas, kā vecāki ļauj slienāties bērniem gar stiklu, bāzt mēli klāt un tā...

Jā, laikam gadi ar sabiedrisko dara savu :D
07.09.2014 20:04 |

Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
ja jauns cilvēks nevar nostāvēt kājās tad viņš ir mīkstais un nošaujams uz vietas par neatbilstību ārieša standartiem.

Hahaha :D jā, dažreiz es ar tā domāju, lai cik nekaunīgi neliktos.(Nerunājot par veselības problēmām) :D
07.09.2014 20:07 |

Reitings 471
Reģ: 28.07.2014
frivolous, tam ir domātas speciālas vietas autobusā - gan cilvēkiem ar invaliditāti, gan vecākiem cilvēkiem, gan arī cilvēkiem ar maziem bērniem, un tās vietas es NEKAD neieņemu, jo tās ir domātas iepriekšminētajiem cilvēkiem. Tāpat nesaprotu tās omes, kurām it kā ir grūti paiet, bet nav grūti iespraukties konduktora krēslā..
07.09.2014 20:07 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
kamēr vecajiem ļaudīm burkšķēšanu un rupjāku attieksmi var piedot
kāpēc? Ja vien nav uzstādīta kāda CNS deģeneratīvā slimība, kam tas viens no simptomiem, tad neredzu nekādu atšķirību, vai rupji uzvedas jauns vai vecs cilvēks.
07.09.2014 20:11 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Esmu dabuujusi ar spiekji pa kaajaam,ar somu saanos un arii vienkarsi parastu pagruushanu malaa. :D Peec tam seko sprints uz vietaam tramvajaa,kur tiek nomestas visas somas un tak atkal klibo liidz e-talona skaneetaajam.
Nu un kada iemesla peec man taadi cilveeki buutu jaalaizh seedeet??? Ja esi vecs,tas nenoziimee,ka automaatiski esi pelniijis cienju no manas puses. Nevienam es vietu nekad neesmu atnjeemusi,bet ja gadaas apseesties,tad savu pakalju visticamaak augshaa necelshu. Jaapiebilst gan, ka es shaadu necilveeciigu uzvediibu esmu maniijusi tikai 10. tramvajaa. Ar paareejiem marshutiem man nav shaadi piedziivojumi un attieciigi tur arii attieksme cita.

Kas attiecas uz to,ka jaunie nevar nostaaveet-nu zini parasti man nav gruuti pastaaveet,un 40min nav nemaz tik daudz,bet es pateiksu kaa man sovasar gadiijaas. Fiziskaa sagatavotiiba man nav slikta un resna cuuka no manis taapat kaa no Kalviisha baleriina,bet bija viena no karstakajam vasaras dienam,un diemzhel dazhadu apstaklju delj man sanaca izlaist tadu lietu kaa eeshanu. Arii uznjemt skidrumu nesanaca pietiekosi taja diena. Vakara,kad devos uz centru,autobuss bija tik pilns,ka tureeties nebija nepiecieshams,iekshaa karsts,mistisku iemeslu deelj straadaaja radiatori(vismaz taa runaaja siikie,kas seedeeja man netaalu),logi valjaa,protams,bet kaada gan dizhi jeega no tiem,ja autobuss seezh sastreegumaa. Nu luuk.....likaas,ka liidz centram tomeer netikshu,bet gan pagjiibshu turpat autobusaa. Kad izkaapu tad likaas,ka peldu pa zemi nevis normaali eju. Taa kaa arii jaunajiem meedz buut vajadziiba seedeet. Jaapiebilst,ka katru reizi kaa atbriivojaas kaada seedvieta,es neskreeju tur ierikteeties,bet ljaavu to dariit citiem.
07.09.2014 20:12 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
kamēr vecajiem ļaudīm burkšķēšanu un rupjāku attieksmi var piedot, jaunajos to netolerēju.

Kāpēc?

Es nešķiroju - vai tas ir 7 gadīgs knēvelis, 14 gadīgs pusaudzis, 25 gadīgs jaunietis vai 67 gadīga omīte, manuprāt, visiem ir jābūt pieklājīgiem utt. Ja nav - nu tad audzināšanas vai rakstura vaina, bet kāpēc jāattaisno to ar vecumu?

Es pati esmu sastapusies ar dažādu attieksmi, esmu grūstīta utt., par vietām - esmu palaidusi (reizēm pati savas iniciatīvas dēļ, reizēm uzjautā man), esmu nepalaidusi (tādas pretīgās attieksmes dēļ, kad uzbrauc virsū lūguma vietā, vai jo pašai slikti - tad ja es nokritīšu bezsamaņā savas sliktās jušanas dēļ, man neviens nepalīdzēs, droši vien tikai nolamās par alkoholiķi un apzags, tad kāpēc man ar to jāriskē?), nu dažādi bijis, bet kopumā uzskatu - ja tev to vietu vajag, tev ir jāpajautā, neviens nav ekstrasenss un nezina, cik tev slikti vai nav slikti. Tas gan neattiecas uz tiem gadījumiem, kad ir acīmredzami, ka cilvēkam vajag to vietu, piemēram, ja tiešām kāds izskatās tā, ka tūlīt kritīs gar zemi vai grūtniece ar lielu vēderu vai invalīds vai tml. Nu tur jābūt stulbam, lai neredzētu, ka cilvēkam vajag apsēsties.
Vienu reizi braucu starppilsētas autobusā, jābrauc 1h, pati stāvēju un viena grūtniece ar lielu vēderu stāvēja. Sēdvietās sēdēja jaunieši, normāla vecuma vīrieši utt. Neviens nepajautāja, vai viņai vajag apsēsties un nepiedāvāja vietu.
07.09.2014 20:19 |

Reitings 29
Reģ: 23.07.2014
Man nekad nav bijis saprotams tas sprints a la "es pirmais autobusā". Līdz ko durvis paveras, tad VISI uzreiz metas iekšā.

Un jā, ir kaitinoši, ka sievietes/jaunietes būs tās, pie kurām omes pirmās vērsīsies pēc sēdvietas.
07.09.2014 20:20 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
kas jums tiešām grūti sabiedriskajā transportā kājās pastāvēt kādas 40minūtes?

Patiesību sakot, nostāvēt kājās 40 minūtes nav tas pats, kas 40 minūtes stāvēt kājās parciņā.
1) Tām, kam ir sēdošs darbs, 90% ir jāievēro zināmas normas attiecībā uz apģērbu, kas sevī ietver arī apavus uz papēža. Vari neieteikt maiņas apavus, ne pie visiem apģērbiem apavi bez papēža izskatīsies labi, pie kam, vienas no biksēm, ko velku uz darbu, velkot apavus bez papēža, es sabojātu, jo to garums ir pāri manam papēdim. Un nesmīdiniet mani, kas darbā pārģērbsies, tikai lai vecām tantēm nav jāpukst? Vai arī brauks autobusā kā klauns?
2) Rīgas Satiksmes šoferiem ir raksturīgi piemirst, ka viņu baļķvedēja karjera ir beigusies un tagad viņi vadā cilvēkus.
3) Sabiedrisko transportu lieto ļoti dažādi cilvēki. Vienam maisiņā zivis, vēl kāds pārspīlē ar smaržām, vēl kādam manāmi bijusi darīšana ar naftas produktiem, citam atkal ar alkoholu. Tas viss kopā veido tādu gaisu, ka nelabi paliks arī jaunam sportistam, fiziskā sagatavotība šajā situācijā nepalīdzēs. Un nav mūsu sabiedriskajā transportā nekāda labā gaisa konsicionēšana, lai no šī izvairītos.

Pati sabiedrisko transportu izmantoju reti, taču, kad to daru, grūtnieces un cilvēkus pensijas vecumā, palaidīšu apsēsties.

Tā ir vnk elementāra cieņa un jaunam 99% gadījumu ir vieglāk nostāvēt, kaa tam vecajam. Ja tik traki, ka nevar - nu kārto invalidāti

Tas viens procents tad sanāk, ir atstāts grūtniecēm, ja? Jo viņas 99% gadījumos ir jaunas sievietes.
Nu tad - ar pirmajiem gripas simptomiem nonstāvēt pusstundu busā iesaku - ja nenoģībsi, tāpat to pusstundu neizturēsi - vai nu izleksi ārā, vai pievemsi savu somiņu. Lielai daļai slimību, kuras var izārstēt dažās dienās, viena no pazīmēm ir vājuma sajūta. Eh, piemirsās vecais labais vēdera vīruss - žēl gan pārējos pasažierus, kam būs tas gaiss jāosta, kad bikses pietaisīsi. Tāpat pamēģini strādāt divos darbos un apvienot to ar studijām. Kā būs negulējušai kājās stāvēt? Taču gandrīz nekas no minētā nav redzams šo jauniešu sejās. Kur nu vēl cerēt, ka to pamanīs kāda ~50 gadus veca dāma, kas iedomājas, ka viņai vieta pienākas tikai tāpēc, ka viņa ir vecāka par sēdošo jaunieti un būs vienalga, ka nākamajā rindā sēž kāds, kas tiešām varētu pieceltes, taču to nedarīs, jo neuzskata par nepieciešamu.

Tas jautājums nav viennozīmīgs.
07.09.2014 20:20 |

Reitings 2267
Stulba attieksme, ka jauni cilvēki nevar justies slikti. Var un kā vēl.
07.09.2014 20:21 |

Reitings 2267
Ā, un man liekas klasika ir tie cilvēki ar lieko svaru (pārsvarā jau veca gadagājuma), kuri sēž pa diviem krēsliem. It kā jā - neko nevar padarīt, bet reizēm gribas nolamāties, jo diez vai viņi pērk biļetes divām sēdvietām. :D Bet ja piekrauj sēdvietu ar maisiņiem, tad vispār. :D
07.09.2014 20:24 |

Reitings 471
Labi, pēc manis rakstītā var spriest, ka nemūžam nelaižu omītes apsēsties, bet tā nav. Ir arī tā, ka laižu pati pēc savas iniciatīvas, pat tad, ja man pašai ir slikti.. Tāpat arī laižu, ja mani normāli palūdz, nevis uzburkšķ, ka, re, mūsdienu jaunatne tāda un šitāda..
Tāpat man bieži negadās šādi gadījumi, kad jālaiž sēdēt, bet gadās..
07.09.2014 20:28 |

Reitings 4343
Reģ: 01.10.2012
pašai slikti - tad ja es nokritīšu bezsamaņā savas sliktās jušanas dēļ, man neviens nepalīdzēs, droši vien tikai nolamās par alkoholiķi un apzags
:D par šo sasmējos
07.09.2014 20:37 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Chemi - pati vien tā izteicies.
Parasti iekāpju autobusā, nosēžos kādā vietā (parasti priekšā aiz šofera) un uzlieku mūziku austiņās. Neviens nekad nav traucējis, izņemot vienu reizi, kad iekāpa tantiņa, kurai bija invaliditāte un viņa palūdza mani apsēsties, bet citādi nē.

Cik tceros no (tiesa gan - sen) noteikumos lasītā, pāris transporta pirmās rindas, primāri, paredzētas tieši Tevis nosauktajām ļaužu grupām. Ja arī noteikumi pēdējo 5u gadu laikā mainījušies šajā ziņā, manā uztverē un faktiskajā darbībā tas tā ir joprojām.

Tām, kas neizprot, kādēļ veciem cilvēkiem *pieveru acis* uz - salīdzinoši - daudz ko. Lielākajai daļai no viņiem patiešām ir pa kādai kaitei vai sāpei; pašas esat maija saulītes, ja jums kkassāp? Un ja tas ir hroniski, gadu garumā ? Nu taču, salīdzinoši, vecus cilvēkus veselības problēmas nomoka daudzkārt biežāk, nekā jaunus. Nestāstiet man, ka lielākais vairums jaunu cilvēku - mūsdienās - ir tik ļoti slimi. Nu naaaaav tā, un mēs šeit nerunājam par izņēmumiem.
Alexxa - jautājumu par grūtniecēm u.c. grupām atrunāju sava komentāra pirmajā daļā. Tev tiešām šķiet, ka es (un man līzīgi domājošie) nepalaistu apsēstiesties grūtnieci .. bez reālām pazīmēm, arī sēdot pēdējās autobusa rindās ? Realllly ? Domāju, ka ar rupju attieksmi drīzāk saskarsies no cilvēkiem, kam ar empātiju / līdzjūtību un cieņu kā tādu ir .. manāmas problēmas; ne tiem, kas uzskata, ka vieta tā kā būtu jādod. Un jā, es esmu tā *kuce*, kas arī palūgs citus piecelties un palaist to tantiņu, ja paši neprotas. Tostarp vīriešus. Vairums, starp citu, pieceļas, nevis sāk uzskaitīt veselības problēmu sarakstu ;)

Ai nu, bāc. Baigi gari, bet ko darīt :D Zinu tik to, ka ar laipnu attieksmi var panākt daudzkārt vairāk nekā ar burkšķēšanu;
07.09.2014 20:39 |

Reitings 471
zaptesburka, lai gan izklausās smieklīgi, bet tā varētu būt realitāte.. Pati pagājušajā gada vasarā, braucot ar autobusu, paģību, biju kopā ar mammu un mammai kāds vīrietis palīdzēja mani iesēdināt krēslā, lai attopos.. Visai dīvaina sajūta bija, jo pati visu laiku biju pilnīgā pārliecībā, ka es turos pie stieņa, tikai acis aizvēru.. :D
07.09.2014 20:39 |

Reitings 8171
frivolous Tici vai nee,bet diemzheel lielai daljai jaunu cilveeku muusdienaas tieshaam ir kaite,jo iipasi ar mugurkaulu.
07.09.2014 20:43 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Es vēlos redzēt kā visas šīs jaunās fifas, kurām ir tik grūti jau tagad stāvēt kājās 60+ gados neskandinās to pašu dziesmiņu - esmu veca, man pienākas vieta, jaunieti! :D
Kā likums būsiet tādas pašas kā tantiņas, kuras tagad ar putām uz lūpām sūniet un gāniet. :D

Par tēmu: nē, neesmu saskārusies. Man kaut kā nav lielas vēlēšanās izmantot sabiedrisko transportu, arī sēdvietas cenšos neizmantot vispār. Jo - nu, neredzu tam super lielu vajadzību. Protams, ir gadījies, taču tikai tukšos transportos vai arī starppilsētu (jo tie pēc definīcijas parasti nav pilni man interesējošos maršrutos).
Taču, kaitina tās dāmas, kuras nostājas un viss. Viņām pieder transports. Pēdējo divu gadu laikā ir sanācis izmantot RS pakalpojumus vien dažas reizes, bet viena no tām bija vakar. Un jā, jaunieši - pat uzsvēršu - jaunietes liela daļa ir... Neaudzinātas. Lai neizteiktos skarbāk.
07.09.2014 20:45 |

Reitings 2267
pašai slikti - tad ja es nokritīšu bezsamaņā savas sliktās jušanas dēļ, man neviens nepalīdzēs, droši vien tikai nolamās par alkoholiķi un apzags

par šo sasmējos

Es vnk esmu daudzus tadus gadijumus redzejusi, dzirdejusi. :D Vienreiz kads jauneklis laikam jutas slikti, tapec apsedas uz zemes sabiedriskaja, par ko vinam vairakas tantinas saka braukt virsu, ka pardzeries alkoholikis. Mans draugs bija nokritis sabiedriskaja, neviens nepalidzeja. Utt.
07.09.2014 20:49 |

Reitings 2267
Nestāstiet man, ka lielākais vairums jaunu cilvēku - mūsdienās - ir tik ļoti slimi. Nu naaaaav tā, un mēs šeit nerunājam par izņēmumiem.

Manuprat, tiesi musdienu jauniesi ir slimaki un vargaki par jebkuram citam paaudzem, jo musdienu vide, visas kimijas u.c. nelabveligi ietekme, ari stress, straujais dzives ritms.
07.09.2014 20:52 |

Reitings 8171
stellaglmr Es jaunieshus nesitiishu un negruustiishu,taapeec neshaubos,ka ar manu normaalo attieksmi pret vinjiem,mani palaidiis apseesties. ;)
07.09.2014 20:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits