Par izglītību ārzemēs.

Reitings 8
Reģ: 18.08.2014
Čau burvīgās meitenes ! :)
Es esmu 13 gadus veca (nenosodat mani tikai, gribētu jau rakstīt citā forumā, bet šeit ir daudz zinošākas meitenes ;) )
Lieta tāda, ka es jau domāju kur iet studēt pēc 12.klases , zinu ir vēl laiks, bet plānot visu vajag laicīgi. Ja godīgi, mamma grib mani sūtīt uz ārzemēm, pati arī pavelkos uz to... Bet viņa tālāk ļauj izpausties, jebkuru jomu, pat valsti (nu tikai bez galējībām :D) . Jomu esmu izvēlējusies - medicīna. Tikai nezinu kādu profesiju :(
Tātad jautājums - Kuras valstis jūs varat ieteikt studēšanai un kuras tieši nē? Pastāstiet arī par dzīvošanu , izdevumiem, cenām , studentu darbu ! :)
18.08.2014 15:39 |

Reitings 400
Reģ: 29.01.2009
Lai cik tas nebūtu bēdīgi no valsts viedokļa, ir tā, ka baigi izdevīgi izmācies pa LV naudu medicīnu un pēc tam laid uz Eiropu un pelni tur naudu 10x lielāku kā rezidents un maksā nodokļus tur, bet LV paliek ar garu degunu. Bēdīgi, ka mūsu valsts nedomā līdzi tam un paliek zaudētajos, bet no otras puses, tas ir loti izdevīgi tiem, kas vēlas medicīnu - izglītība par velti (nu protams, ja tiec budžetā)
18.08.2014 15:59 |

Reitings 8
Reģ: 18.08.2014
susursu , tādēļ arī prasu , kurā valstī ir labāk..
18.08.2014 16:00 |

10 gadi
Reitings 847
Reģ: 17.10.2013
ja godīgi , vai es vienīgā priecājos, ka Kristiāna domā par izglītību nevis kā dabūt cigaretes vai alkoholu?! :)
18.08.2014 16:02 |

Reitings 400
Es to visu zinu , beidz man te skaidrot, radiniece pati man ir šito pirms pāris gadiem skaidroja, kas un kā. Bet tagad cik es esmu viņai prasījusi - viņa atbild, ka tagad Stradiņos darās dīvainas lietas, tādēļ esmu jau aizdomājusies par ko un kur vēlos studēt..

Ja jau tev ir radiniece, tad tev būtu jābūt zinošai par medicīnas jomu LV (par bezcerīgo nākotni LV rezidentiem un izdevīgumu braukt prom pēc izmācīšanās, nevis braukt mācīties uz ārzemēm) un tev pat nenāktu prāta visādi šie dīvainie jautajumi. Neviens tev taču neliedz jau izdomāt par ko tu gribēsi kļūt, saku tikai, ka nebūs tā, ka pabeidzot Uni būsi uzreiz ķirurgs/kardiologs/dermatologs utt
18.08.2014 16:03 |

Reitings 1152
Reģ: 01.04.2014
Moongirl, visi pusaudži domā par to, kas būs nākotnē.
18.08.2014 16:04 |

10 gadi
Reitings 847
Reģ: 17.10.2013
Aļaska , jā , bet tomēr - prieks.. :D
18.08.2014 16:04 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Kristiāna. Nav jau taa,ka visi atnaak uz medikjiem nezinaadami jomu,kuraa virziities,bet,kad saakas kliiniskie priekshmeti,tad var paveerties pavisam cita aina,un tu beidzot redzi attieciigo jomu taas patiesajaa izskataa,kas var novest gan pie nepatikas,gan tieshi otraadi,tajaa iemiileeties. Tas pats var notikt ar kaadu citu jomu,kura tev peeksnji var ieintereseet,kas liidz shim likaas garlaiciiga.

Arsta gradu paliec ieguut Latvijaa un punkts. Nav ko meetaaties apkaart pa pasauli censhoties tikt kaadaa zeemaaka ranga UK vai Vaacijas augstskolaa,tikai tapec,ka tur pienjemt,un pat tajaas-vissliktaakajaas,ir milziiga konkurence. Visam pa vidu ieguusti valodu attieciga limeni un miers. Neviens tevi studeet mediciinu arpus robezhaam negaida,jo tur pat pashi vieteejie netiek iekshaa. Paziistu mediciinas studentus no Zviedrijas,Vacijas un UK. Visi kaa viens saka,ka konkurence ir milziiga.
18.08.2014 16:05 |

Reitings 400
susursu , tādēļ arī prasu , kurā valstī ir labāk..

bet es jau saku, ka mācīties visizdevīgāk ir LV, gan tikt vieglāk, gan lētak ;) Jo varu teikt tikai par Vācijas medicīnas izglītību, ka tas ir supergrūti tur tikt iekšā, kā jau iepriekš teicu, netiek pat ārstu bērni. Tapēc pagaidām domā par valodas mācīšanos, tas gan noderēs noteikti, ja jau zināsi ļoti labi. Bet braukt mācīteis medicīnu ārpus LV, tas nav diez ko labs variants.
18.08.2014 16:06 |

Reitings 400
Arsta gradu paliec ieguut Latvijaa un punkts. Nav ko meetaaties apkaart pa pasauli censhoties tikt kaadaa zeemaaka ranga UK vai Vaacijas augstskolaa,tikai tapec,ka tur pienjemt,un pat tajaas-vissliktaakajaas,ir milziiga konkurence. Visam pa vidu ieguusti valodu attieciga limeni un miers. Neviens tevi studeet mediciinu arpus robezhaam negaida,jo tur pat pashi vieteejie netiek iekshaa. Paziistu mediciinas studentus no Zviedrijas,Vacijas un UK. Visi kaa viens saka,ka konkurence ir milziiga.

Nazīc pilnībā izteica manas domas.
18.08.2014 16:07 |

Reitings 8171
Un veel kas,ne visas arvalstu augstskolas atziist Latvijas vidusskolas diplomu.
18.08.2014 16:07 |

Reitings 1152
Man pašai ar to visu ir juceklis galvā, arī it kā prātoju, ka būtu forši studēt ārzemēs, bet zinot to, ar kādu ātrumu mainās manas domas - vienā dienā gribu studēt ķīmiju, otrā dienā prātoju par psiholoģiju bet trešajā gribu režiju - saprotu, ka nav nekādas jēgas tagad kaut ko plānot un detalizēti pētīt kur un kā studēt, jo līdz reālai studiju uzsākšanai vēl gadi priekšā un pa to laiku domas nomainīsies simts reizes. Tāpēc sasmējos par autores komentāriem :D
18.08.2014 16:11 |

Reitings 8171
Aļaska Ja netaisies studeet tik specifisku lietu kaa mediciina,bet gan kaut ko no socialajam zinatnem,tad vari peec vidusskolas censties tikt kada UK koledzhaa,piemeeram. Koledzhaas liidz 19 gadiem tur ir par velti izgliitiiba. Un gadiem ir noziime tad,kad tu staajies iekshaa,ja macishanas laika tev paliek 19,maksat neliks. Otrs ir iespeejams studeet arii peec 19 par velti koledzhaa,bet isti nezinu kaa to var dabuut gatavu,bet zinu,ka var. ;) Vari panjemt vienu vai divus gadus,kadu koledzhas kursu un doties talak uz universitati. Bus jau priekshstats par jomu+vieglak tikt iekshaa.
18.08.2014 16:16 |

Reitings 1152
Nazīc, to koledžu padarīšanu nekad neesmu īsti sapratusi. Ja es neesmu mācījusies koledžā, universitātē ir grūtāk tikt? Tas ir kaut kāds starp-posms vai tikai nederīgs papīrītis?
18.08.2014 16:20 |

Reitings 1152
Atvainojos, neuzmanīgi lasīju, pirmais jautājums atkrīt. Bet tā vispār biju domājusi par studēšanu Zviedrijā, tur it kā augstākā izglītība esot bezmaksas, neko vairāk gan nezinu.
18.08.2014 16:22 |

Reitings 8171
Protams,ka var tikt,es tikai to piemetinaaju,kaa papildu lietu pirms universitaates un to,ka tas var dot priekshstatu par veelaamo profesiju. ;)
Tas nav ieteikums,ka taa buutu labaak dariit,taa ir vienkaarshi opcija,ko izsaku.
18.08.2014 16:24 |

Reitings 2209
Reģ: 29.01.2014
Aļaska manā skolā un programmā koledžas izglītība ir 2 gadi un bakalaurs 4 gadi, bet var koledžu turpināt(+2gadi) un iegust bakalaura izglītību.

Pats nesaprotu to padarīšaņu. Maziņš biju, biju tik nikns, ka visi gudriem petakiem tikai ūdeni lej nevis izskaidro. Tgad zinu, ka 100 veidos var izmācīties kaut ko un pats nezināt par ko un kapēc mācos. Attiecīgi darba devēji arī nezinās visas tavas programas. Jātaisa gudra seja un jācer, ka darba devējs uzķersies uz skaliem vārdiem(koledža, bakalauri, līmeņi...).
18.08.2014 16:58 |

Reitings 824
Reģ: 22.02.2009
Malacis, ka par profesijas izvēli sāc domāt jau tik laicīgi. Izmanto visas iespējas aiziet uz atvērto durvju dienām, bezmaksas kursiem augstskolās utt., lai daudz labāk saprastu kas patīk/nepatīk, vai arī nostiprināt pārliecību par to, ka medicīna ir tieši tava joma.
Noteikti ieteiktu izmantot Ēnu dienu un neiet katru gadu tajā pašā jomā pie kāda cilvēka. Ja interesē medicīna, tad vari, piemēram, 2 gadus doties pie dažādiem speciālistiem medicīnas jomā, bet citus gadus pie žurnālista, restorāna vadītāja utt., lai gūtu daudz plašāku ieskatu profesijās. Pati 3 gadus gāju pie cilvēkiem, kuri strādā tajā pašā jomā un tas redzesloks pārāk nepaplašinājās. Un 4. gadā aizgāju pavisam citā nozarē un to nenožēloju, jo sapratu, ka varbūt tieši tā joma ir kas man patīk.

Ja konkrētāk par medicīnas studijām, tad pievienojos uzskatam, ka to labāk studēt Latvijā, kur pie tam ir iespēja tikt budžeta vietā. Ja būsi viena no labākajiem studentiem, saņemsi arī klāt stipendiju. Noteikti paralēli centies to visu apgūt arī angļu valodā, lai pēc studijām, ja vēlēsies, vari doties rezidentūrā uz ārzemēm.
18.08.2014 21:54 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ajj, pēc 6 gadiem studēšana arzemēs būs daudz vieglak pieejama, daudz ikdienišķāka, nekā tagad. Nebūs vispār par ko galvu lauzīt. Atceros, pirms gadiem 10 - ooo, studēt ārzemēs, wow.... Reti kuram bija iespēja. Tad iestājamies ES, visi Erasmusi panesās, arī dzīves līmenis drusku izlīdzinajās, tad vēl emigracijas vilnis, šobrid jau tas nav nekas nesasniedzams lielai daļai jauniešu. Pēc 6 gadiem - sarunāsi kādu draudzeni, ar ko kopa braukt, un aidā!

Vienīgais, laikus apgūsti vismaz angļu valodu laba līmenī, arī vācu, ja ir iespēja (ar vācu val zināšanām skandinavu valodas naks viegli).
18.08.2014 22:03 |

Reitings 786
Reģ: 02.03.2014
Jā, šī iemesla dēļ RSU ir pilns ar vāciešiem, zviedriem utt. Te ir lētāk, arī kvalitatīvi un pēc tam viņiem tur ir vieglāk turpināt.

Za to, pati medicīnas sistēma LV sūkā. Viss nolaists līdz pēdējam, diemžēl.
18.08.2014 22:08 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
es vēl piemetīšu klāt par medicīnas studijām ārzemēs - parasti, ja grib studēt tieši medicīnu, tās valsts valodu vajadzēs nolikt vismaz uz C1 (advancēto) līmeni. salīdzinājumam - parasti studijām ārzemju uni ir nepieciešams B1-B2 (vidējais) līmenis.
ja reiz ir tādas domas par studijām ārzemēs jau tagad, tad varbūt vērts jau vidusskolā stāties tevis izvēlētā valstī... vai (cik saprotu, vecākiem ar naudas resursiem nav problēmu) pamācīties gadu vidusskolā (vislabāk - 11. klasi) tevi interesējošā valstī. ir tādas apmaiņas programmas, ar dzīvi viesģimenē.
18.08.2014 22:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits