"Skaistas dzīves" izmaksas

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien iesaistījos ļoti interesantā diskusijā ar kādu dāmu, kura apgalvoja, ka, viņasprāt, skaista (salda) dzīve ("Dolce Vita") pieprasa milzīgus ikmēneša ienākumus no jau uzkrāta kapitāla. Protams, neviens nenoliedz, ka baudīt rantjē statusu ir patīkami, tomēr iespējams diskutēt par mēneši nepieciešamo naudas apjomu šādam dzīvesveidam Latvijas apstākļos. Piedāvāju savu "variāciju par tēmu".
Mājoklis - pats svarīgākais aspekts manā izpratnē. Protams, Latvijā iespējams iegādāties arī savrupmājas, kuru cena sasniedz 5 miljonus eiro, taču uzskatu, ka kvalitatīvai dzīvei Rīgas centrā pilnīgi pietiekams ir 3-istabu dzīvoklis, kura vērtība nepārsniedz simt tūkstošus eiro. Ja pieņemam, ka izvēlamies hipotekāro kredītu uz 10 gadiem, kas vēl ir saprātīgs laiks, kā pirmo iemaksu veicam 10% (10 000 eiro) un gada procentu likme svārstās ap 5%, tad mēneša maksājums nepārsniegs tūkstoš eiro.
Transportlīdzeklis - esmu pārliecināts, ka viens premium klases automobilis ir pilnīgi pietiekams. Operatīvā līzinga maksājums uz pieciem gadiem mēnesī nepārsniegs 800 eiro.
Saprotams, ka svarīgs aspekts arī ir apģērbs, āriene. Katram cilvēkam var būt sava izpratne šajā jautājumā, taču personīgi es uzskatu, ka ar 600 eiro mēnesī viens cilvēks var apģērbties visnotaļ pieņemami, turklāt, cik esmu novērojis, tad savu garderobi labāk papildināt ārpus Latvijas robežām.
Vēl rezervēsim kādus 400 eiro izklaidei, restorāniem, klubiem utt., kā arī aptuveni 300 eiro ikdienas pārtikai. Ja pieņemam, ka reizi gadā dodamies 1 200 eiro vērtā ceļojumā, tad mēnesī tam nepieciešami vēl simt eiro. Ko tad esam ieguvuši no šīs aplēses? Ja neņemam vērā nepieciešamību veidot uzkrājumus un neplānotos izdevumus, tad "dzīvot skaisti" iespējams par nepilniem 4 tūkstošiem eiro mēnesī, kas, manuprāt, vienam cilvēkam ir pilnīgi reāli gūstami ienākumi. Protams, saprātīgs cilvēks nevis uzņemtos kredītsaistības, bet dzīvotu pieticīgi un uzkrātu līdzekļus. Kad nepieciešamie līdzekļi būtu uzkrāti, viņš pakāpeniski iegādātos sev nepieciešamo.

Tikko runājām par materiālajiem aspektiem, taču man personīgi šķiet, ka daudz lielāka loma ir pašam indivīdam, tā vēlmēm un izpratnei par dzīves kvalitāti. Mani ikmēneša ienākumi ne tuvu nav tik ievērojami, tomēr jūtos turīgs tādēļ, ka man ir viss, ko vēlos. Izvēlos tikai kvalitatīvas, man patīkamas lietas, kuras ekspluatēju visai ilgi, nevis katru mēnesi iegādājos jaunas. Pārvietojos tikai ar vienu automobili, bet kāda jēga būtu no diviem? Tāpat viens atrastos stāvlaukumā. Arī manā miteklī nav 4, 5 vai 6 istabu, bet ko man tās dotu? Justos pagalam neomulīgi, mitinoties viens tik lielā dzīvoklī. Nejūtu nekādu vēlmi katru dienu ieturēt maltīti restorānā, jo mēdzu gatavot pats, taču mirkļos, kad mani pārņēmis slinkums, dodos uz veikalu vai pa ceļam iebraucu "McDonald's". Es ceru, ka sapratāt manu domu.

Kādu dzīves līmeni vēlētos sasniegt jūs? Cik lieli ikmēneša ienākumi, jūsuprāt, tam būtu nepieciešami? Uzsveru vēlreiz, ka šeit domāju reālistisku skatījumu uz dzīvi un savām iespējam, nevis "vismaz miljonu eiro mēnesī".
02.08.2014 17:00 |

Reitings 1804
Reģ: 29.05.2014
Plusi Libra.
02.08.2014 18:23 |

Reitings 847
Reģ: 09.02.2014
Finansiālās labklājības iespējas ir viens no iemesliem, kādēļ nedzīvoju un neplānoju dzīvot Latvijā. Konkrētas summas kustamajiem un nekustamajiem īpašumiem, ceļojumu skaitam, utt. nav, bet algas izteiksmē - ar iekrājumiem un algu virs vidējā, plus pensiju vēlākos gados manas vēlmes pavisam reālas.
02.08.2014 18:38 |

Reitings 738
Reģ: 14.10.2011
Manuprāt, "skaista dzīve" ir iespējama ne jau tikai ar dārgas mājas, mašīnas vai brendu drēbju palīdzību. Ir dzīvē bijis posms, kad nācies pārtikt no sausajām zupām, knapināties, lai varētu nosegt rēķinus par elektrību un gāzi, taču arī to dzīves posmu varu nosaukt par skaistas dzīves posmu, jo augstāk par visām materiālajām vērtībām vērtēju to, kā jūtos un to, kādi cilvēki ir man blakus.
Es nebraucu tālos ceļojumos, tā vietā esmu laimīga, ja varu reizi pusgadā izbraukt pa Latviju, baudot tās dabas skaistumu. Apģērbu veidoju sev pati un arī ēdienu spēju kombinēt tā, ka mēnesī tā iegādei tērēju ļoti maz. Auto un māja nav nepieciešamās lietas, taču sapnis par savu dzīvokli joprojām ir. Tā padomājot saprotu, ka esmu gaužām pieticīga un lai skaisti dzīvotu man pietiktu ar saviem 700 eiro mēnesī, kas citiem cilvēkiem liktos smieklīga summa, taču mani pilnībā apmierinātu. Ja blakus ir mīļie cilvēki, ar veselību viss kārtībā un pati esmu ar dzīvi apmierināta, tad arī bez dārgām mantām varu to saukt par skaistu dzīvi.
02.08.2014 18:39 |

Reitings 2629
Reģ: 20.01.2014
Uzskatu, ka man šobrīd arī ir skaista dzīve, bet skaistu dzīvi īsti nesaistu ar milzīgu naudas summu kontā. Nauda ir ļoti nepieciešama, bet pēc "vismaz miljonu eiro mēnesī" netiecos, jo novērots, ka nauda cilvēkus ļoti ļoti sabojā. Tad jau labāk tagadējo dzīves līmeni ar mērķi tiekties pēc mazliet lielākiem ienākumiem, jo jā- tie vienmēr varētu būt lielāki kā tagad,bet ne miljonu, kuri mani, iespējams, padarītu par izvēlīgu un mantkārīgu cilvēku.Turklāt, kā zināms, bieži vien brīdī, kad cilvēkam kaut kas tiek dots, kādā citā dzīves jomā tiek atņemts un nevaru iedomāties, ka bagātības dēļ būtu gatava atteikties no kā cita, kas šobrīd dara mani laimīgu.
02.08.2014 18:42 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Lai kāda būtu mana alga, ar diviem, trim vai četriem cipariem, tērēt es netērēju daudz. Toties skaistu dzīvi es pelnu citādi, un tas ir nesalīdzināmi grūtāk nekā nopelnīt naudu, tas ir darbs un izaugsme visam mūžam.
02.08.2014 19:19 |

10 gadi
Reitings 847
Reģ: 17.10.2013
Skaistai dzīvei nevajag daudz , tikai vajag prātu kurš domā , ka pati dzīve ir skaista .
02.08.2014 19:23 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Raušot naudu, visa skaistā dzīve paiet gar degunu.
02.08.2014 19:36 |

Reitings 1660
Reģ: 22.03.2014
Raušot naudu, visa skaistā dzīve paiet gar degunu.

pirms pāris dienām dzirdēju no drauga radiniekiem- es 10 gadus esmu skrējis pakaļ naudai un bagātāks ,nedz laimīgāks neesmu
02.08.2014 19:40 |

Reitings 847
Reģ: 09.02.2014
Daudzas laikam neredz pēdiņas ap skaisto dzīvi. Dzīve ir skaista, neviens to neapšauba, te skaista pēdiņās, jo tiešā nozīme ir dziļā, pārnestā - tīri plika labklājība, jumts virs galvas un apģērbts dibens - cik katram vajag, par cik, kur, kā.
02.08.2014 19:50 |

Reitings 471
Reģ: 28.07.2014
Tā kā esmu baigā šopaholiķe, tad man vēl bez tēriņiem mājai, pārtikai un savam ''Vespa'' rollerim (ikmēneša maksa par māju + benzīns / apskate rollerim) vajadzētu vēl kādus 2000€, lai varētu sapirkties skaistas kleitas, kurpes, svārkus, krekliņus, rotas, somiņas un vēl, un vēl, un vēl.. :D
02.08.2014 19:51 |

Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
Ļoti interesanta tēma-loģisks tēmas pieteikums/izklāsts

Par sevi varu teikt-esmu ceļā. Vidēji mēnesī man pietiktu ar 2500e, tā, lai spētu atļauties visu ko sirds kāro un vēl pāri paliktu.

Vados pēc uzskata, ka cilvēka mērķu lielums ir viņa maksātspējas apliecinājums.

-Mašīna,ok, vīrietim būtu nepieciešama, nenoliedzu, pietam, ļoti laba. Bet, personīgi man nē, it sevišķi, ja dzīvotu pašā Rīgas sirdī. Man patīk visur doties ar kājām, tāpēc īpašu nepieciešamību pēc izdevumiem mašīnai es nesaskatu. Labu es negribētu slikta nav vajadzīga.
-Pagaidām, man ir paveicies ar dzīves vietu, bet kopumā, man pilnīgi pietiktu ar trīsistabu dzīvokli. Jā, pietam arī ne pašā centrā, drīzāk kādā skaistā jumta stāvā ar logu pār pilsētu.
-Par drēbēm, iespējams, ka es tērētu labas summas uz drēbēm, bet tad tās nebūtu pirktas. Esmu no tiem cilvēkiem, kas "mīļākās" drēbes velkā atkārtoti,bieži, lai gan spēju iegādāties jaunas. Es zinu, kas man piestāv un kas man patīk. Un ja tas man ir, kāpēc, lai es meklētu ko citu?
- Par ceļojumiem, jāsaka, ka šis varētu būt mans klupšanas akmens, jo esmu no tiem cilvēkiem, kas varētu iztērēt visu iekrāto naudu(piemēram mašīnas iegādei :D ) biļetei, kas mani aizvestu prom uz mēnesi, jeb kur... Un nevienā momentā man nebūtu sirdsapziņas pārmetumi.

Bet kopumā, cilvēks nav tas, kas viņam pieder. Cilvēkam piederošās lietas, tikai raksturo cilvēka dzīves izvēles un vēlmes. Cilvēks aiz visa šī patērētāju kulta paliek cilvēks. Tikai daži baidās būt tikai cilvēki.
02.08.2014 19:53 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Man vajadzētu 10 tūkstošus mēnesī, vispār arī pietiktu ar 1 miljardu :D
02.08.2014 21:55 |

Reitings 692
Reģ: 02.12.2012
2000 EUR/mēn un viss būs ļoti skaisti :D pietiks dzīvošanai, pietiks tam, lai noliktu tiesības, pietiks tam, lai sakrātu mašīnai, nopirktu visādus štruntus sev un arī aizbrauktu kaut kur :D ļoti vienkārši .. bet nākotnei - gribu māju, ļoti! tuvākais reālais no vēlmēm ir tiesības un mašīna, bet māja ir liels sapnis, ceru, ka būs ne tikai izsapņots, bet arī realizēts nākotnē :)
02.08.2014 22:21 |

Reitings 1868
Patīkami, ka tik daudzu Cosmo dalībnieču skatījums ir piezemēts un reālistisks. Pilnīgi piekrītu paustajam viedoklim, ka katram ir sava izpratne par "skaistu dzīvi".
Vienīgi vēlētos nepiekrist uzskatam par ienākumu apjoma ietekmi uz dzīves uztveri. Es patiešām nedomāju, ka gadījumā, ja mani ikmēneša ienākumi trīskāršotos, es iegādātos vēl divus dzīvokļus, automašīnas vai valkātu trīsreiz vairāk apģērba.
03.08.2014 23:19 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Nevajag jau vairāk, lai būtu dārgāk. Šobrīd tu (tas ir tikai minējums, nevis apgalvojums) dzīvo vienkārši dzīvoklī, bet vēlāk tas dzīvoklis var pārvērsties par luksus apartamentiem ar milzīgu terasi. Tagad tu nēsā vienkārši uzvalku, bet tas var pārvērsties par Armani uzvalku un tā tālāk.
03.08.2014 23:23 |

Reitings 1868
Sapratu Tavu domu, Libra. Nezinu, kā es dzīvotu, ja mani ienākumi desmitkāršotos, taču, ja mēnesī saņemtu trīs reizes vairāk, mans dzīvesveids nemainītos nekādā veidā. Man jau ir viss, ko vēlos, lai arī ne tuvu neesmu tik turīgs.
03.08.2014 23:31 |

Reitings 471
Reģ: 28.07.2014
ja mēnesī saņemtu trīs reizes vairāk, mans dzīvesveids nemainītos nekādā veidā.

Nu, es par to ļoti šaubos.. Ja Tu, pieņemsim, mēnesī saņem 1000€ pēc nodokļu nomaksas, tad šaubos, ka, saņemot 3000€ PNN, Tu nevēlētos atļauties kaut ko vairāk - kaut vai to pašu labākas kvalitātes uzvalku, klāt jaunas kurpes u.c. ekstras..
03.08.2014 23:35 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Chemi, es pieļauju, ka Roberts ar to domāja, ka vienīgais, kas mainītos, būtu tas, ka lietas, ko viņš pirktu, būtu labākas kvalitātes, nevis citas.

Ja mani ienākumi palielinātos jūtamā apmērā, es arī nesāktu darīt lietas, ko agrāk neesmu darījusi. Jā, aizbrauktu ceļojumos uz vietām, uz kurām šobrīd nevaru atļauties, taču tas arī viss. Ja es šobrīd pērku apavus NS King, tad pieaugot ienākumiem, droši vien pirktu kādas brenda kurpes, kvalitātes dēļ. Tāpat arī apģērbu. Savu auto nomainītu uz labāku, taču diez vai uz ekskluzīvajiem modeļiem. Dzīvesvieta? Hmmm... Tā ir dilemma starp to kas un kur ir tagad, jo mazs dzīvoklītis centrā mani apmierina un plašākiem apartamentiem kaut kur pamalē, jo kaut kādā brīdī man taču būs ģimene. Taču es nesāktu pēkšņi kā traka skraidīt pa dārgām izklaides vietām, pirkt lietas, kas man nav nepieciešamas vai kā citādi izrādīt savu materiālo stāvokli.
03.08.2014 23:48 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Nesaprotu, kā pieauguši cilvēki sieviešu portālā var tādus palagus apcerēt par fancy living.
03.08.2014 23:50 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
apskaužu cilvēkus, kam sapņi par ''skaisto dzīvi'' aprobežojas ar līzingā ņemtu auto, dzīvokli, apģērbu un ceļojumu 1x gadā. un tas jau ir sasniegts.
03.08.2014 23:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits