Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Nespēja veidot attiecības

 
Reitings 4
Reģ: 16.07.2014
Jau vairākus gadus man sāp kāda problēma. Es neprotu veidot tuvas attiecības ar vīriešiem. Sevi uzskatu par veiksmīgu sievieti citās dzīves jomās, bet ir ļoti bail pielaist sev kādu klāt. Es strādāju ar sevi, cenšos izprast problēmas iemeslus un man ir sajūta, ka esmu tos atradusi. Lielas jēgas no šī atraduma nav, jo es tāpat neizprotu, ko ar to iesākt.

Īsi laikam neiznāks, bet mēģināšu aprakstīt, kas un kā.

Esmu vienīgais bērns ģimenē. Tētis šo sauli atstāja, kad man bija 15 (sen!). Mamma visu mūžu ir mani sargājusi kā acuraugu, nesaprotot, ka pienāk brīdis, kad bērns ir jāpalaiž prom no sevis. Vienlaikus viņai arī vienmēr ir bijis priekšstats par to, kādai man ir jābūt. Sākumskolā rokrakstam bija jābūt nevainojamam (atceros garās stundas pie glītrakstīšanas burtnīcas, kuras lappusēs dažbrīd rotājās asaru radīti tintes traipi), vidusskolā sekmēm ideālām. Manas draudzenes bija ielasmeitas (par šīs profesijas pārstāvēm mamma sauca visas, kas tai laikā skuva kājas vai raustīja uzacis, saprotot, ka arī es slepus no viņas to daru, sekoja skandāls teju vai nedēļas garumā), kā arī virkne visa cita. Ja es pārkāpu viņas noteikumus, mani nesita, nē. Es taču biju mīlēts bērns. Tā vietā man no bērna kājas tika atgādināts, ka, ja es tā uzvedīšos, tad neviens puika uz manis neskatīsies, ka mani nevienam nevajadzēs, ka vīriešiem ir vajadzīgs tikai viens (kas, tas vārdā netika nosaukts, jo vārds sekss viņai ir tabu), un līdzīgi. Pēdējā reize, starp citu, pavisam nesen: neviens negribēs mani precēt, jo esmu nokrāsojusi melnus matus.

Labākais, ka viņai nav iespējams iestāstīt, ka man sāp, ka viņa šādi runā, ka tieši no viņas vārdiem man izstrādājušies šie kompleksi un bloki privātajā dzīvē, jo tad uzreiz ir asaru jūra un teksts, ka es esmu nepateicīga meita un viņai būtu vajadzējis būt dzērājai un nelikties par mani ne zinis, tad es viņu mīlētu vairāk. Viņai neeksistē citas iespējas starp melno un balto. Es mīlu mammu, bet šī visa dēļ, pabeidzot vidusskolu, es steidzīgi devos prom no mājām un uzsāku patstāvīgu dzīvi, lai nebūtu no viņas atkarīga. Viņa to nespēj saprast un pārmet man, ka viņa man atdevusi visu, bet es no viņas bēgu prom.

Nu lūk, un, šķiet, tas viss mani novedis līdz zemapziņas dzīlēs mītošiem kompleksiem, ka es neesmu pietiekami laba, lai mani kāds mīlētu. Man ir bail no tuvības. Ar prātu es saprotu, ka tās ir muļķības, ka man nav jābūt labākajai, lai es kādam patiktu, lai kāds mani gribētu. Vīrieši pievērš man uzmanību, bet es to uztveru ar neuzticēšanos (Kā? Nevar būt, ka es viņam tiešām patīku. Viņam noteikti ir kādi citi nolūki, jo es taču neesmu pietiekoši... šeit atkarībā no situācijas, gudra, skaista, asprātīga, drosmīga, labsirdīga un tamlīdzīgi) Es aizeju uz randiņiem un nespēju būt pati, jo man ir sajūta, ka tieku nemitīgi vērtēta, kā tas vienmēr ir noticis mājās (Kur vērtēšana galvenokārt notika pēc skolas sekmēm... Es labi mācījos, taču ar to nekad nebija gana. Priecīgi stāstot mammai par saņemto devītnieku domrakstā vai grūtā kontroldarbā, pretī sagaidīt patiesu prieku vai uzmundrinājumu bija grūti - tā vietā: "Bet Ilzei noteikti bija desmit, vai ne?").

Ironiski, bet man ir daudz vīriešu kārtas paziņu un arī pāris labi un tuvi draugi, ar tiem es nejūtos neērti. Nobīdīt vīriešus paziņu un draugu kārtā ir vieglāk, tas nesāp. Tad man nav jāmeklē iemesli, kāpēc viņi vēlas ar mani draudzēties, es varu būt brīvāka. Tiklīdz kāds no viņiem mēģina uzsākt ko vairāk, tā automātiski rodas tā siena, ko es nevaru nojaukt.




Ja kāda izlasīja līdz galam, varbūt ir kādi ieteikumi, kā problēmu varētu risināt?

P.S. Esmu domājusi arī par psihoterapiju, jo patstāvīgi ar to galā tikt par nožēlu neizdodas.

P.P.S. Uzrakstīju, palika nedaudz vieglāk ap sirdi. Ar draudzenēm par šo tēmu runāt nevēlos, jo no malas pašapziņas trūkums man nav novērots. Varbūt kāds nojauš, ka tā ir tikai rūpīgi veidota maska, bet varbūt arī nē.
16.07.2014 20:18 |
 
Reitings 1149
Reģ: 15.01.2014
Izlasīju visu un baigi traki tev ir gājis. Šis ir pierādījums tam, ka pārlieku liela mīlestība pret bērnu nav veselīga ne mammai, ne bērnam.

Īsti ieteikt nav ko. Varbūt tiešām jāiet parunāt ar kādu psihologu vai psihoterapeitu. Jo lielākā problēma ir tā, ka tu ar nevienu to visu nevari izrunāt. Un ja tā, tad vajag maksāt par to, ka tevi uzklausa :)
Sūdīgākais ir tas, ka mamma tev pārmet to, ka tu viņu nemīli un tas, ka tu esi visa viņas dzīve. Lūdzu palabo, ja tā nav, bet tavs teksts rada sajūtu, ka mamma pēc tēta nāves nav jaunās attiecībās.
16.07.2014 20:38 |
 
Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Smaga situācija..
Radiniekus diemžēl neizvēlas. Es laikam ieteiktu no mammas vismaz uz kādu laika periodu izvairīties lai cik sāpīgi tas arī neliktos vienai vai otrai pusei. Vismaz tik ilgi kamēr būsi pietiekoši stipra un pašpietiekama, lai Tevi mātes vārdi neievainotu. Pašai ieteiktu mēģināt iemācīties vairāk ikdienā ieklausīties sevī - vai lietas, ko Tu dari Tu dari sev (jo pati to vēlies) vai kādam citam.
16.07.2014 20:50 |
 
Reitings 4
Reģ: 16.07.2014
A-komanda, uzminēji. Kopš tēta nāves viņa vismaz 2 reizes nedēļā dodas uz kapiem. 50 gadu vecumā viņa sevi uzskata par pārāk vecu, lai ko veidotu. Man viņas ir žēl, bet tas jau ir cits stāsts.

Eve, nu jau viņas vārdi mani vairs neietekmē tik spēcīgi kā senāk, tikai izraisa dusmas. Bet jā, mājās pēdējo reizi biju pirms vairākiem mēnešiem. Sazvanāmies gan bieži.

Kas attiecas uz ieklausīšanos sevī, šim tieši jau esmu pievērsusies pēdējā laikā. Paldies!
16.07.2014 20:58 |
 
Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Ar man Tuvu cilvēku notiek līdzīgas lietas Kā ar Tevi - arī mamma jau sen viena, uzskata, ka jaunām attiecībām par vecu.. un pret savu vienīgo bērnu izturas līdzīgi kā pret Tevi. Tam cilvēkam viens no lielākajiem atbalstiem ir otrā pusīte. Varbūt Tev attiecību problēmu vajadzētu risināt pirmo, lai vēlāk viņa klātbūtne palīdz tikt pāri visam pārējam?
16.07.2014 21:07 |
 
Reitings 58
Reģ: 19.06.2014
Tu pati minēji, ka esi veiksmīga sieviete citās dzīves jomās, vīrieši tev pievērš uzmanību, ir draugu loks, tu pavisam noteikti esi jauna un skaista! Un tu taču pati apzinies, ka mammai nav taisniba, lai arī cik sāpīgi tas būtu.
Gan mammai, gan tev, manuprāt, nav bijusi viegla dzīve, jums vajag turēties kopā. Varbūt atrodiet kopīgas intereses, citus sarunu tematus. Tava mamma noteikti nevēl tev sliktu, iespējams, ka viņa vienkārši neprot tik izteikties.

Lai veicas, turies!
16.07.2014 21:10 |
 
Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Es tavā vietā sāktu ar to, ka saprastu, ka mamma neko ekstraordināru vai ļoti sliktu tev neizdarīja. Šādas tādas tava stāsta iezīmes saskatu savās attiecībās ar mammu, par citām iezīmēm esmu dzirdējusi daudz no citiem dažādiem cilvēkiem. Dažiem tas ir atstājis kaut kādus nospiedumus līdzīgi kā tev, citiem nē. Man liekas, ka tu vienkārši esi emocionāla un jebko, ko tev būtu pateicis tuvs cilvēks un kas nebūtu pārāk labs, ņemtu ļoti tuvu pie sirds un reaģētu sakāpināti. Bet mammas arī ir tikai cilvēki un mēdz tāpat reaģēt sakāpināti, viņām ir savi tarakāni galvā utt. Es ieteiktu piedot mammai (nevis formāli un teikt to viņai, bet tiešām garīgi un dziļi to saprast pašai priekš sevis) un nekādas dusmas, aizvainojumu, šādus stāstiņus par sekmēm skolā nekrāt sevī. Tu tagad esi pieaugusi sieviete, pati teici, ka 15 gadi tev jau sen nav, un jāsāk arī attiecīgi uzvesties. Tad, kad tas būs saprasts, manuprāt, būs vieglāk arī tikt galā ar visiem kompleksiem, kas radās, jo sapratīsi, ka šie kompleksi ir izzīsti no nekā. Visdrīzāk tam visam palīdzētu saruna ar psihologu vai psihoterapeitu.

50 gadu vecumā viņa sevi uzskata par pārāk vecu, lai ko veidotu. Man viņas ir žēl, bet tas jau ir cits stāsts

Padomā par to, kā viņa izskatās 50 gados, par ko interesējas. Ir mammas, kas šādā vecumā staigā pa skaistumkopšanas saloniem, dejo tautas dejas un ir reģistrējušās Instagramā, bet ir sievietes tādā vecumā, kas neko citu ārpus darba neredz un pat datoru nemāk ieslēgt. Domāju, ka pirmajām ir lielāka iespēja sev atrast vīrieti, jo viņas atrodas vairāk tādās vietās, kur var sastapt vīriešus un jo ir mūsdienīgākas, tāpēc attiecīgi rīkotos, lai mana mamma justos skaista, atpūtusies (ierosinātu kopā aizbraukt vai uzdāvinātu apmeklējumu spa, salonam utt.), rosinātu viņu uz kādu hobiju utt.
16.07.2014 21:14 |
 
Reitings 1149
Reģ: 15.01.2014
Nina bet nereti ir tā, ka sieviete apzināti neiziet sabiedrībā, lai neveidotu atiecības. Un tas ir skumji.
Bet tā cita tēma.

Bet vispār nebūtu slikta ideja kopā aizbraukt ceļojumā. Kaut vai 1 dienas braucienā uz Lietuvu vai Igauniju. Uz ilgāku laiku Nīderlande, kad tulpes zied. Londona rudenī. Lapzeme Ziemassvētkos.
Varbūt jaunos iespaidos zudīs pārmetumi un mamma kļūs pozitīvāka ;)
16.07.2014 21:27 |
 
Reitings 4
Reģ: 16.07.2014
Nina, es Tev piekrītu - nesaku, ka mamma man speciāli būtu nodarījusi ko sliktu. Bet viņas vārdi mani ir ietekmējuši un šos kompleksus radījuši, es tos stāstīju tādēļ, lai būtu skaidrs, no kurienes tie. Ar prātu to visu saprotu, zemapziņā tie paliek. Centīšos vien tālāk.

Kas attiecas uz mammas pašreizējo situāciju, tas tiešām ir cits stāsts. Es ļoti vēlos palīdzēt un to mēģinu, bet viņa nemāk to pieņemt. Kad viņa bija atbraukusi ciemos pie manis, aizvedu viņu uz suši restorānu, gribēju sagādāt prieku. Rezultātā viņa saviebusies sēdēja, šausminājās par cenām (es maksāju!) un, ja arī viņai bija prieks, tad es to nemanīju. :( Šādi notiek teju ar visu, protams, kādreiz aiziet mazpilsētā uz koncertu, bet tas arī viss. Esmu centusies, runājusi ar viņu par to, par to, ka jābūt pozitīvākai attieksmei, ka ir jātic, jādara, jādomā pozitīvas domas. Viņa to saprot tā - "es sēdēšu un domāšu, ka man uz galvas nokritīs sarkans limuzīns, tā nenotiks". Es nezinu, kā palīdzēt cilvēkam, kurš šo palīdzību nepieņem.

Starp citu, mūsu pilsētā ir gan angļu valodas kursi, gan arī dažādi citi hobiju kursi, vēl kas, bet viņa nevēlas neko no tā. Sajūta tāda, ka viņai dzīvesprieks zudis jau sen, un priecājas tik par kādiem maniem panākumiem. Vispār psihoterapija viņai arī noderētu un pēc tēta nāves radinieki viņai to piedāvāja, bet nekā - viņa neesot slima, lai pie tāda ietu. Piespiest jau arī nepiespiedīsi..
16.07.2014 21:35 |
 
Reitings 4
Reģ: 16.07.2014
Ceļojumā arī esam bijušas, uz Londonu, ciemos pie tantes. Arī tur tas pats, it kā jau patīk, bet pēc sejas izteiksmes un attieksmes var saprast, ka ne līdz galam. :)
16.07.2014 21:37 |
 
Reitings 738
Reģ: 14.10.2011
Lasīju un domāju par to, cik daudz lietu no šī stāsta varu attiecināt uz sevi. Sīkumos neizplūdīšu, taču pašai arī bērnībā/tīņu gados nācās piedzīvot dažādas situācijas, kuras, diemžēl, atstājušas ietekmi arī uz šo laiku, kad jau esmu pieaugusi. Paralēles ar sevi varu vilkt tajā daļā, kur autore min savu draudzību ar vīriešiem. Man pašai viss draugu loks sastāv no vīriešiem-draugiem ar kuriem kopā jūtos brīvi, varu izsmieties no sirds un izraudāties uz pleca, varu būt es pati un neko netēlot. Tiklīdz attiecības ar kādu vīrieti sākās uz romantiskas nots, es noslēdzos sevī un nekad tā arī nesapratu kāpēc ar vīriešiem-draugiem varu būt brīva un atklāta, taču tiklīdz kāds izrādīja interesi kā pret sievieti, ne draudzeni, iekšā kaut kas nobloķējās un es vairs nebiju es, jo nekad nejutos pietiekami laba. Šis viss prasīja milzīgu darbu pašai ar sevi, ja godīgi, prasa joprojām. Un joprojām dienu no dienas mācos nojaukt šīs sienas, palūkoties uz sevi un saprast, ka esmu veiksmīgs, laimīgs cilvēks. Pēdējā laikā šādas dienas ir vairāk (salīdzinot ar laiku pirms gada, diviem - krietni vairāk), taču joprojām esmu procesa vidū un lai pavisam spētu izcīnīt cīņu līdz galam, tāls ceļš ejams. Tā ka tas viss tiešām ir smags, milzīgs darbs pašam ar sevi, savām emocijām un iekšējiem dēmoniem. Vismaz manā gadījumā noteikti.
16.07.2014 21:41 |
 
Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
No pieredzes - ja reiz šīs lietas vari noformulēt un izteikt vārdos, tad spēsi arī tikt tam pāri :)
16.07.2014 21:44 |
 
Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Tu pareizi minēji tie tiešām ir iekšēji bloki, kas tev ir izveidojuši konkrētas iekšējas nostādnes par sevi un savu dzīvi.
Seit var palīdzēt psihoterapija, darbs ar savu apziņu un zemapziņu.
Konkrēti man palīdz joga, meditācija, mantras un citi psihologiski paņēmieni. Bet, lai tas tiešām darbotos, pašam ir tam visam jātic.
16.07.2014 21:56 |
 
Reitings 2394
Reģ: 04.10.2013
Jasmīna, man līdzīgi. Pirms pāris gadiem vēl nespēju atļaut sev izmaksāt taksi līdz puisim, jo nejutos to 5-7-13Ls vērta. No malas liekas smieklīgi un ar galvu jau saprotu, ka tā ir tikai nauda un pat ne liela, bet iekšēji bija tāds klikšķis, ka nē, nespēju, neesmu tā vērta, kāpēc lai manis dēļ ta pūlētos.
Ģimenē situācija gan savādāka, bet pārējā ziņā Tevi saprotu.
Viss, ko varu teikt, ir tas, ka tas ir smags darbs ar sevi. Dažreiz liekas, esmu visam tikusi pāri, bet tikko nesen satiku izskatīgu džeku, kuram patiku un pirmo nedēļu biju kā uz adatām - kad viņš atradīs iemeslu, kāpēc es nepatīku, kad atradīs kādu vietā utt. visos čatos un sarunās saskatīju apnikumu utml.
Galvenais ir domāt par savu problēmu, meklēt iemeslus, kāpēc tā ir, kāpēc tā jūtos, kā lai es tā nejustos, atspēkot visus, kāpēc tā ir/nav - meklēt iemeslus nevis kāpēc esi mazvērtīga, bet kāpēc vērtīga. Būtībā pašiedvesma un regulāri jārāpjas pāri savām "sienām". Palīdz arī uzticības persona - man ir 1 cilvēks, kas arī par sevi slikti jūtas un mēs viens otram rakstam, kad vajag ego boost-u :D Abi par otru esam labās domās un godīgi viens otru pabalstam, bet ne pārspīlēti, godīgi. Ja tā nedomājam, tad nesakam.
Gari sanāca, bet vainu un risinājumus nevajag meklēt citos, bet gan strādāt ar sevi un tikai sevi un, ja sevī būs ieguldīts pietiekami liels darbs, tad arī pārējo izteicienus izdosies pārlaist pār galvu.
16.07.2014 21:58 |
 
10 gadi
Reitings 150
Reģ: 15.05.2013
Labs mēģinājums, KS. :D
16.07.2014 22:11 |
 
Reitings 115
Reģ: 30.12.2013
Pati neesmu gājusi, jo nav tik lielu problēmu (apzinātas), kas tiešām ļoti traucē, bet pazīstu vairākus cilvēkus, kam psihoterapeits ir ļoti, ļoti palīdzējis. Tas nebūs tikai viedoklis no malas, bet gan palīgs tam, lai atrastu tās podziņas, kuras uzspiežot sāksi uz sevi un dzīvi lūkoties citādi.

Lieliski, ka esi apzinājusi potenciālos iemeslus pati, pēc rakstītā var ļoti redzēt, ka patiešām esi ļoti saprātīga. Tagad ir viss tas jāpieņem un jāsaprot arī emocionālā līmenī, jo tikai ar racionālo prātu vien nepietiks.

Ļoti ceru, ka izdosies un atrisināsi šo/šīs problēmas! Ja ir vēlme, vari uzrakstīt privāti, papļāpāsim.
16.07.2014 22:26 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits