vecāku nostāja

Reitings 39
Reģ: 10.07.2014
Sveiki visām, ir pienācis tāds brīdis, kad nezinu, ko darīt.
Man ir 19, drīz paliks 20. Studēju, un visu laiku piestrādāju tēva uzņēmumā.
Pirms 3 dienām pirms darba no rīta ar mammu sanāca kaut kas līdzīgs strīdam, viņa man lika atdod vienu lietu(tā ir mana) - solīju jau pirms mēneša. Es skaidri pateicu - nē, iedošu pēc nedēļas, vēl kaut kas jāizdara. Mamma sāka kliegt, sapratu, ka labāk doties prom - piecēlos no brokastu galda un gāju prom, un uz manīm sāka bļaut arī tēvs ar tekstiem kā es varu ignorēt mammu, ko es iedomājos ( pretim neko neteicu) un tālāk sekoja- tu esi atlaista, tāda zanuda man darbā nav vajadzīga, atradīšu citu, likšu sludinājumu, vari tur vairāk nerādīties, nožēlosi ja spersi savu kāju. Aizskrēju uz savu istabu un raudāju. Visu dienu pavadīju savā istabā, vakarā meiģināju iet ar mammu runāt - neveiksmīgi. Nākamjā dienā no rīta pamodos, atkal asaras acīs, jo nojautu, ka trakākais tikai sekos. Pēc 3h zvans no mammas - ja neiesi rakstīt atlūgumu, tad smagi nožēlosi, uz darbu neej bez iemesla, es atbildēju, ka tēvs taču mani atlaida un tādos gadījumos man atlūgums jāraksta nav, tad viņa jautāja vai taisos te dzīvot uz viņu rēķina es teicu ka atradīšu darbu. Nākamā dienā atkal zvans ap 11 - ja tūlīt pat neieradīsies darbā, tad tavas mantas būs izmestas pa logu, teicu, ka izvākšu vsas un iešu citur( es diemžēl nespēju ierasties darbā, jo mājās tēvs mani ignorē, un ne reizi vien ir izlamājis visu priekšā( bieži vien es neesmu iesaistīta pat tur), tāpēc bija bail, ka neatkārtojas tas pats). Teicu ka meklēšu citu darbu - mamma paziņoja ka iznīcinās mani, zvanīs visur un teiks cik es slikta darbiniece esmu bijusi. Pēc stundas man atnāk sms ar cenām, kas man jāmaksā dzīvojot šeit - 100 eur īre, 1/3 komunālie, un ēst jāpērk vai nu pašia vai 1/3 no ēšanas naudas jāpiemet un 1/2 komunālie - jo es visvairāk tērejot elektrību un h2o. Loģiski, ka bez darba nevaru atļauties, pat ar darbu ne - mana alga bija 250 eur mēnesī ( pelnu vidēji 2-3x nekā jebkurš cits darbinieks). Praktiski tagad mani met no mājas arā, jo liekēdis nav vajadzīgs, pirmdien atkal brauc uz ārzemēm prom un tad atslēga būs jāatdod.
Vienīgais variants ir pārcelties uz drauga vecāku māju, bet viņš no ārzemēm atpkaļ būs tikai pēc vairāk kā nedēļas un man kauns viņa vecākiem teikt kas par lietu.
Vispār ļoti pārdzivoju, Jo šis bija mans vienīgais darbs ( nedēļu pirms man palika 18 gadi vecāki pateica, ka nedos vairāk ne kapeiku, ka ir jāmeklē darbs vai jāstrādā pie tēva).
Tātad no vecākiem naudu neņemu jeb man nedod, pirms gada netiku augstskolā budžetā - tētis samaksāja. Šorīt no rīta viņi to uzzināja - mamma teica, tev tēvs par augstskolu maksāja un vēl algu, kā tev nav kauna tagad šādi rīkoties. Bet es uzskatu, ka mana rīcība nebijatik traka..
Praktiski darbā esmu bijusi priekšzīmīga, tāpēc nesaprotu kāpēc tēvs jauca darba ar ģimenes lietām...

Pašlaik nezinu, ko lai dara. Varbūt kādi ieteikumi?
10.07.2014 09:16 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Meitenei varbūt arī ir apslēpts aizvainojums, negrib to skapi atdot, kaut izstiepies.

Tad lai nesola, ka dos.
10.07.2014 14:27 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Mani vairāk izbrīna pārsteidzīgie secinājumi, kas rodas komentētājām, kad izlasa vienu konkrētu situāciju. Varbūt meitenei arī ir daudz kas solīts un nav izpildīts? Tāpēc saku, ka normāli šo situāciju var novērtēt tikai tad, ja tiešām zini abu pušu viedokļus un visas nianses. No viena notikuma nevar izspriest par visu kopumā - cik meitene ir atsaucīga, paklausīga utt. Ja vecāki atļaujas būt tik histēriski, tad varbūt viņi paši nemaz nav labāki par savu bērnu.
10.07.2014 14:30 |

Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
stellaglmr
Paturēsim, dāmas, prātā, ka 15 - 16 - 17 ir dumpinieciskais vecums.

wtf? Runājot par lasīšanas prasmi...

Man ir 19, drīz paliks 20.
10.07.2014 14:31 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Navigator

Komentārā, kurā viņa apgalvoja, ka viņas vecāki viņai ir (pagātnē) aizrādījuši par gaumes trūkumu un lieko svaru viņa minēja vecumu 15 - 16 gadi.
Tas tā, par lasīt prasmi, jo pagātnē bija pārmetuši.
10.07.2014 14:33 |

Reitings 2336
Reģ: 29.01.2009
Stella, par lasītprasmi runājot, meitene teica, ka tikusi budžetā.
10.07.2014 14:36 |

Reitings 1062
Viņai pārmet vēl aizvien par visu. Draugs, tak ir tagad, un viņa minēja, ka drauga klātbūtnē pārmetot(viņš izliekas, ka nedzird), tātad attiecināms uz tagadni.
10.07.2014 14:36 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Nu par lasītprasmi, manuprāt, te vispār nav jāstrīdās, jo autorei ir ļoti slikts izteikšanās stils - nav saprotams, vai tas tāpēc, ka safantazēti pāris fakti vai tāpēc, ka haotisks domu gājiens un neseko līdzi, kas uzrakstīts, kas nē. Piemēram, te jau minēja faktu par istabu - vienu brīdi saka, ka istabas nav, otru brīdi raksta, ka skrējusi raudāt savā istabā. Vai par elektrības cenām. Vai šo nesapratu:
pirms gada netiku augstskolā budžetā - tētis samaksāja. Šorīt no rīta viņi to uzzināja - mamma teica, tev tēvs par augstskolu maksāja un vēl algu, kā tev nav kauna tagad šādi rīkoties. Bet es uzskatu, ka mana rīcība nebijatik traka..

Pirms gada netika budžetā, tētis samaksāja par skolu, bet tikai šorīt gan tētis, gan mamma uzzināja šo netikšanas un samaksāšanas faktu?

Viss vnk izklāstīts tik neloģiski, ka nav brīnums, ka te arī citām komentētājām kaut kas sajūk.
10.07.2014 14:38 |

10 gadi
Reitings 3922
Viņa vispirms minēja, ka kādreiz pārmeta un kad parādījās draugs, tad situācija mainījās. (Iepriekš bijuši strīdi par šo tēmu)

Un viņa netika budžetā. Tādēļ, tēvs apmaksāja studiju maksu. Un arī par nākotnes budžetu viņa bija skeptiska, jo teica "visticamāk netikšot". Viņa tagad jau paspēja tikt budžetā? Pāris stundu laikā - lūk, tos es saucu par apgriezieniem.
10.07.2014 14:39 |

Reitings 2336
Nu un tad, ka pirmajā studiju gadā netika budžetā? Pat cilvēki ar visiem A līmeņiem mēdz netikt budžetā. Bet meitene saņēmusies un paralēli strādājot tagad tika budžetā. Vai to var saukt par slinkumu un bezatbildību?
10.07.2014 14:41 |

Reitings 1062
Es nestrīdēšos, jo nav laika meklēt komentārus un citātus likt, bet neesi lūdzu tik kategoriska. Situācija, iespējams, nav pienācīgi izklāstīta, bet tas nemaina skatupunktu duālismu un spēju saredzēt lietas "krāsu spektrā", ne tikai melns un balts.
10.07.2014 14:41 |

10 gadi
Reitings 3922
Es redzu, ka visas (labi, gandrīz visas) "viegli audzinātās" tā arī nav saņēmušās iemācīties lasīt. Tas noteikti runā Jums par labu, noteikti. Neviens neapgalvo, ka vecāku rīcība attiecībā uz meiteni nav pārāk stingra. Taču tā arī nepārkāpj nekādas robežas. To, ka viņa tiek sista jūs parāvāt no "zila gaisa". Tāpat arī emocionālais terors - kā tas šeit tiek dēvēts - ir tikai jūsu interpretācija.

Un šī komentāra daļa, kura Jums tā iedzēlusi sirdī, runā par nespēju salasīt acīmredzamo - "stingri audzinātās" neņemas apgalvot, ka vecāki rīkojas pareizi. Tieši pretēji, uzsver, ka visu var risināt diskusiju un kompromisu ceļā. Šeit tiek pārmests, ka mēs bez maz atbalstam bērnu nosišanu un emocionālo teroru. Jāsaka, man nav skaidrs kā ir nonākts pie šāda secinājuma.
10.07.2014 14:45 |

Reitings 159
To, ka viņa kliedz, brēc un pazemo Tu paķēri no zila gaisa. Meitene minēja, ka māte sāka kliegt un kad pagriezās, lai aizietu sarunā iesaistījās arī tēvs. To ko teica māte Tu nezini. Tik pat labi viņa varēja nevis histēriski kliegt (kā tas šeit tiek interpretēts) bet toni skaļāk paust savu viedokli par meitas bezatbildīgo rīcību un dzīveveidu kā tādu...

Man šķiet, ka no zila gaisa paķerts ir tas, ka viņa ir nepieklājīga, neaudzināta, bez cieņas utt. Nav teikts, ka meitene neatvainojās, pārtraucot sarunu, lai paskaidrotu, ka šādos apstākļos nevēlas runāt, tad pagriezās un aizgāja.
10.07.2014 14:49 |

10 gadi
Reitings 3922
Kašķīte
Viņa teica, ka neko neteica - man, liekas. Vairs neatceros, bet šķiet ko tādu no rīta lasīju.

Labi, mani tas vairs neinteresē. Priecājos, par to ko dzīve man ir devusi; priecājos, ka esmu iemācījusi novērtēt labo, kas man ir ticis no briesmīgās stingrās audzināšanas. :D

Veiksmi, autorei.
10.07.2014 14:53 |

Reitings 2267
Vai, piem, Armands jautāja, kāpēc autore nedzīvo kojās, uz ko autore:
Armands - es strādāju&dzīvoju citā pilsētā, nevis Rīgā. Un tā kā pēdējo algu neesmu saņēmusi, man diži daudz naudas nav.

Kāda saistība kojām ar Rīgu? Jelgavā ir daudz koju, galu galā Jelgava skaitas studentu pilsētas un kojas, ja nemaldos, ir pat nedaudz lētākas kā Rīgā.

Autorei patiesi ir ļoti savādi ar komunikācijas spējām. Autorei patiesi ir ļoti savādi ar komunikācijas spējām. Ja viņa te vēl ienāks un vēlēsies kādus saprātīgākus komentārus, varētu atbildēt par visām neskaidrībām ar istabu (ir vai nav istaba?), elektrību (cik tad jāmaksā?), kojām (kāpēc nevar dzīvot?), skapi (kāpēc nevarēja izvākt ātrāk? Jelgava nav tik liela pilsēta, lai patērētos mega daudz laika ceļam un pati skapja izvākšana prasa max 5min), par ko strādā (vai ir daudz darbu, kur jaunam cilvēkam bez iepriekšējās pieredzes maksā 700 eiro jeb teju 500 ls? domāju, ka viņas patiesā paveiktā darba vērtība ir tieši tie 250, ko saņem, līdz ar ko neko no studiju maksas viņa neatpelnīja - sliecos domāt, ka tēvs vienkārši gribēja meitai justies labāk, svarīgāk un tāpēc pateica, ka viņas patiesā alga ir lielāka, bet tā daļa ir kā studiju atmaksa) utt. utt.
10.07.2014 14:55 |

Reitings 2267
Atvainojos par kļūdām tekstā.
10.07.2014 14:57 |

Reitings 44
Reģ: 15.10.2012
stellaglmr

Tu uz doto brīdi attaisnojies, jo tas ko Tu apgalvo izklausās pēc Tava domu lidojuma, kā Tu vari zināt, to kādā intonācijā sarunas notiek, kāpēc viņa mājās atnāca vēlāk un par cik minūtēm/stundām. Otrkārt sauc lietas saviem vārdiem. Pienākt un pateikt, ''Meitiņ, es gribu parunāt par to kā Tu ģērbies'' vai pateikt ''Tev nav gaumes'', vēl jo vairāk puiša priekšā.
Tas nav viens un tas pats. Tāpēc lūdzu nevajag mainīt vārdu, tas ir tik viltīgi un stulbi.
Jūs tagad mēģināt noturēt savu neobjektīvo pozīciju, kuru lēnā garā veselīgi domājošās meitenes sagrauj.
10.07.2014 14:59 |

Reitings 159
Mamma sāka kliegt, sapratu, ka labāk doties prom - piecēlos no brokastu galda un gāju prom, un uz manīm sāka bļaut arī tēvs ar tekstiem kā es varu ignorēt mammu, ko es iedomājos ( pretim neko neteicu)

Pēc šī es saprotu, ka bija strīds ar mammu, kurā meitene nevēlējās tālāk iesaistīties. Saprata, ka labāk ir doties prom, piecēlās un gāja prom no brokastu galdu (nekas nav teiks vai to darīja demonstratīvi atgrūžot krēslu, aizsviešot karoti pa gaisu, vai kā Jūs sakat, ka vajadzēja darīt, pieklājīgi pārtraucot sarunu, atvainojoties un paskaidrojot, ka sarunu tālak nevēlas turpināt). Pēc viņas piecelšanās sekoja tēva pārmetumi, uz kuriem viņa vairs nereaģēja (jo iespējams jau iepriekš bija normāli paskaidrojusi, ka sarunu tālāk nevēlas turpināt).

Man vienkārši šķiet netaisnīgi apvainot meiteni par izlutinātu, cimperlīgu preileni, kas nemāk pat tik daudz kā pieklājīgi piecelties no galda un atvainoties par nevēlešanos turpināt sarunu, ja 100% nemaz nezinat atvainojās viņa vai nē.
10.07.2014 15:00 |

10 gadi
Reitings 10290
1) dodu 99%, ka situācija ir izdomāta;
2) bet neatkarīgi no ta, vai situācija ir īsta, vai izdomāta, pārsteidz daudzu meiteņu vecāku attaisnošana. Gribētu es redzēt, kājūs pie tā galda sēdētu un klausītos to psihopātismu!!

kamooooon, gandrīz visi nav kādreiz atnākuši laikā mājās, ir kaut ko samelojušies utt., bet vai tas ir lielākais pasaules grēks, ka vecākiem būtu jāpazemo savi bērni? un vai vecākiem nav jāmāk ieaudzināt respekts pret sevi kā citādi, nevis ar pazemošanu un aurošanu???
10.07.2014 15:04 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
pārsteidz daudzu meiteņu vecāku attaisnošana. Gribētu es redzēt, kājūs pie tā galda sēdētu un klausītos to psihopātismu!!

Es tiešām sēdētu un klausītos, jo apzinātos, ka esmu vainīga.
viņa man lika atdod vienu lietu(tā ir mana) - solīju jau pirms mēneša. Es skaidri pateicu - nē, iedošu pēc nedēļas, vēl kaut kas jāizdara. Mamma sāka kliegt

Meitenei no sākuma tika pajautāta tā atslēga bez kliegšanas. Viņa pati mēnesi nespēja izvākt vienu skapīti, ko pati bija solījusi izdarīt. Un tā vietā, lai pateiktu, ka izdarīs to dienas laikā, pateica, ka nedēļu vajag. Come on - var atrast laiku izvākt skapīti. Kaut vai pusdienas pārtraukumā. Bet nē - neskatoties uz to, ka tāpat jau nesmuki, turpināja tādā pašā garā, kas norāda uz to, ka viņai vienalga, kādas citiem vēlmes un vajadzības.
Un jau šis te:
es uzskatu, ka mana rīcība nebijatik traka..

parāda, ka viņa pati nesaprot, ka uzvedusies ļoti nesmuki. Pie kam, ja šis nebija traki, tātad traki jau ir bijis. Mammai taču arī nav dzelzs nervi.
10.07.2014 15:13 |

Reitings 112
Reģ: 02.07.2014
+ piparenei

Bet vispār, manas acis patiešām ieplešas, kad uzskaitītos faktus (neatkaŗīgi no tā izdomāti vai nē) meitenes te piedēvē pie stingras audzināšanas.
Manā laikā stingra audzināšana bija noteikts darbu skaits, kas katru dienu jāizdara, noteikts laiks, kad jāierodas mājās un vērtējumi kādi jāiegūst, vel sliktākajā gadījumā neatļāva draudzēties ar kādu, jo viņš ir ne no tādas gimenes kā vajag vai ne ar tādu slavu kā vajag. Šeit uzskaitīto es varu nosaukt tikai par necienīgu un nepareizu audzināšanu no vecāku puses. Bet, kas zin.. Varbūt laiki tik dikti mainījušies. Katrā ziņā, meitenes, ja jūs šāda veida audzināšanu praktizēsiet (pieņemot kā normu stigrai audzināšanai), es domāju,ka jūsu bērni nākotnē jūs ne tikai pa forumiem izvazās.. Jo šeit acīmradzami no vecaku puses trūkst cieņas jebkurā momentā (rezultatā no bērna var sagaidīt jebkādu uzvedību kā protestu).
10.07.2014 15:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits