Klientu apkalpošanas kultūra LV

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Labs rīts, dārgās dāmas!

Šodien sanāca nedaudz aizdomāties par apkalpošanas kultūru Latvijā.

Nezinu, vai tā man ir kāda karma vai kas, bet goda vārds - jau labu laiku par šo domāju.

Vai tikai man tā liekas, vai pie mums lielākā daļa apkalpojošā personāla (veikali, kafejnīcas, kaut vai tā pati kopētava Rīgas centrā :D , u.t.t.) ir ļoti vēsi un sausi, drīzāk pat nelaipni?

Pats galvenais, ka esmu no tiem cilvēkiem, kas visur cenšas iet ar smaidu, no sirds pateikt "paldies" un novērtēt cilvēka darbu (jo pati esmu strādājusi tiešā saskarsmē ar cilvēkiem), bet pretī parasti saņemu tikai negācijas vai dziļu vienaldzību.

Vēl nesenā pieredze:
bija jākārto papīri VSAA. Priekšā diviem cilvēkiem až ar karoti mutē bāza informāciju, veidlapas, u.t.t., bet kā es pieeju - viss no darbinieces kā ar stangām jāvelk laukā.

Vispār esmu ievērojusi, ka tiem klientiem, kuri neko nevēlas vai izrāda absolūtu nulli atsaucības, tiem bezmaz uz vēdera lien, lai tik izpatiktu. Tam, kas uzsmaida un vēl paldies pasaka - pilnīgs ignors :D

Protams, PROTAMS Latvijā ir arī daudz strādīgu, laipnu un smaidīgu darbinieku (to es nenoliedzu), tomēr manā pieredzē tādus gandrīz vai nekur negadās sastapt.
Tagad jādomā - man vienkārši neveicas, vai tā ir visiem? :D

Kāpēc saku tieši Latvijā - ne tik sen kā biju tepat kaimiņzemē Igaunijā; Tur es arī redzēju, kas patiešām ir atsaucīgi un laipni darbinieki. Turklāt burtiski ik uz soļa!

Kāda jums pieredze šajā ziņā?

Varbūt padalieties ar kādu foršu, patīkamu stāstu iz dzīves :)
26.06.2014 11:32 |

Reitings 7682
Reģ: 31.01.2013
Par pardevejam runajot, es vispar jau gadiem nesaprotu kas notiek. Man uz pieres kas rakstits ko pati nemanu?! Tas vairak retorisks jautajums:D
Bus rinda daudz cilveku, visiem smaida, pasveicina, ka es pieeju, pasmaidu, pasveicinu, paskatas uz mani, kluss sveiciens un akmens gimis. Runaju tiesi par sievietem.
Ja pardeveji viriesi, ka es pie kases, ta tie mulkigi samulst vai nosarkst. Tada sajuta, ka man divas galvas, ka pret mani vienmer un visur savadaka attieksme. Neesmu ne parspileti laipna un nesmaidu ka tikko dabujusi. Pieklajiga un vienkarsa. Blin apnicis...beidzot to kautkur izliku.

P.S. nav neka kaitinosaka kaa Drogu pardevejas ar savu uzkritoso skatisanos pari pleciem praktiski ikvienam un tas vinu - ''maisinju?'' - aaaaaaaaaa :D Ir labi but labam, bet bez parsilejumiem un tiem briesmigajiem deminutiviem.
26.06.2014 13:25 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Motivation, pēc idejas jau tev ir taisnība, bet...uzreiz nepatīkami uzturēties tajā veikalā un vispār neko negribas pirkt vai skatīties. Nepatīk sev bendēt noskaņojumu. Man gribas nopirkt kleitu normāli, nevis lai man nīgri lūr uz nagiem, smagi pūš(gaidot, kad es beidzot iešu prom) un tad beigās bez maz sejā iemet to pirkuma maisu. Tāpēc es parasti vairs neatgriežos veikalā, kur esmu saņēmusi tādu attieksmi.
26.06.2014 13:32 |

Reitings 1440
Bus rinda daudz cilveku, visiem smaida, pasveicina, ka es pieeju, pasmaidu, pasveicinu, paskatas uz mani, kluss sveiciens un akmens gimis. Runaju tiesi par sievietem.

++

Tā ir, tā ir. Diez kādēļ?

Es ceru, ka meitenes nepārprata - es jau arī neesmu sunshine Barbie ar smaidu līdz ausīm, vienkārši pieklājīgs, laipns smaids (vismaz manā izpratnē). Anyway :)
26.06.2014 13:32 |

Reitings 613
Reģ: 31.03.2013
Heartkiller pamēģini izveidot acu kontaktu un pajautāt- ko pūt? :-D :-D
es domāju, ka lielākā daļa sabītos, jo tā ir tāda nestandarta reakcija :-D un otra daļa pārjautātu- čevo? :-D
26.06.2014 13:39 |

Reitings 2248
Reģ: 12.03.2009
Interesanti. Tad jums par maz smaida, tad pārlieku daudz. :D
Domāju, ka Drogu pārdevējām pašām no tā vēmiens nāk. Bet ko darīt, ja liek?
26.06.2014 13:42 |

Reitings 2286
Reģ: 02.01.2014
Es gan vairāk īsti neapvainojos par pārdeveju akmens seju un negurdinošo skatienu. Agrak pati esmu stradajusi apkalpojoshaja ssfeera, un zinu cik tas ir nogurdinoshi un reizeem kaitinoshi... Darba jaa, tadaam emocijaam butu jabut liekaam, tomeer apkalpojosha sfeera, bet nu gadaas visadaas dienas.. Bet ja tas ir patstaviigi un ilgtermina, tad gan tai darbiniecei/iekam butu jaatrod sev jauna nodarboshana... tadeejadi tikai biedee klientus
26.06.2014 13:42 |

10 gadi
Reitings 1725
Reģ: 14.06.2010
Negribētu apgalvot, ka apkalpošanas kultūra Latvijā ir briesmīga, jo nav taču tā, ka visur, kur ietu, pretī būtu pūķi, kas pat "Labdien" nevar pateikt. Protams, reizēm sanāk sastapties ar kādu, teiksim, pārdevēju, kura ir tik lielā neomā, ka klientam nevar veltīt pāris standarta pieklājības frāzes, bet mani tas kaut kā neuztrauc. Reizēm iesmaidu par šiem cilvēkiem, kuriem sejā rakstīts "es ienīstu savu darbu", tas arī viss.
26.06.2014 13:44 |

Reitings 1440
Domāju, ka Drogu pārdevējām pašām no tā vēmiens nāk. Bet ko darīt, ja liek?

Uj tās Drogas :D Manuprāt, ir cilvēki, kuriem tas vienkārši "ir iekšā" un tādi, kam nav.

Kā jau teicu, man Drogās, piemēram, neviens īpaši nepiekodināja smaidīt - es vienkārši tā darīju, jo pēc dabas esmu izpalīdzīga un (cenšos) būt optimistika :) Nav jau jāsmaida fake smaids līdz ausīm - galvenais, lai kaut tas pussmaids izstaro pozitīvas emocijas :)
26.06.2014 13:58 |

Reitings 978
Reģ: 09.10.2013
Oiii meitenes, atceros, ka biju 6dien vai 7dien Depo un tur bija galvenie vadītāji, ja Jūs zinātu, cik darbinieki bija laipni, pie manis dzīvnieku nodaļā 5min laikā pienāca 3 pārdevējas jautājot vai ko nevajag palīdzēt, un tas bija wow, jo, cik tur pēdējās reizes biju un , tiešām, vajadzēja palīdzību, tiesa, citās nodaļās, tad nepārspīlējot esmu meklējusi, gaidījusi 10-30min...
a te Tev no pakaļas skraida :D
26.06.2014 14:00 |

Reitings 1440
Valencia, piekrītu - ne visur tā ir :)

Vienkārši pēc manas personīgās pieredzes varētu teikt, ka kādi 70% gadījumu gan.

Vienīgais esmu ievērojusi, ka H&M parasti ir superīgi, smaidīgi un izpalīdzīgi pārdevēji. Cits neviens veikals gan tā konkrēti nenāk prātā, bet gan jau, ka atcerēšos vēl kādu :)
26.06.2014 14:00 |

Reitings 467
Reģ: 16.06.2014
Man piemēram ne īpaši patīk ka Drogas dažos veikalos kasieres kliedz Labdien, kad es vēl pat neesmu ienākusi veikalā, durvīs vel stāvu, pat neredzu no kuras puses ar mani sasveicinājas :)
26.06.2014 14:04 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Nevarētu teikt, ka apkalpojošais personāls kopumā būtu nelaipns, veikalos, kur pārdod pārtiku vai kādus sīkumus,īpašu laipnību vai sveicināšanas negaidu, tas šķiet lieki. Galvenais, lai pareizi naudu saskaita un atbild kur kas atrodas, ja pajautā.
Sadzīves tehnikas un mēbeļu veikalos kaitina, ja pārdevējs neko nemāk atbildēt. Ja nezin, tad lai pasauc citu cilvēku, atvainojas un pasaka, ka tūlīt noskaidros vai kā tā, nevis mēģina iziet no situācijas stāstot kaut kādu pašsacerētu sviestu, tad kāda jēga man no tās informācijas, ja tai nav ticamības monemta? Tā kā pēdējā laikā sanāk iet mēbeļu veikalos, zinu, ka tur tā bieži atgadās.
26.06.2014 14:17 |

Reitings 706
Reģ: 28.04.2013
Kad dzīvoju LV, tad kaut kā biežāk nācās saskarties ar sliktu un nelaipnu apkalpošanu, bet pēdējos gados, kad LV esmu tikai kādas 2-3 nedēļas gadā, tad apkalpošana vienmēr ir bijusi līmenī. Ļoti jūtamas izmaiņas bija līdz ar "trekno gadu" beigām, kad laikam darbinieki sajuta, ka darbu var pazaudēt ļoti viegli un citu var arī neatrast.
26.06.2014 14:40 |

Reitings 202
Reģ: 30.03.2014
Jau kadu laicinu nedzivoju Lv, kad aizbraucu ciemos jutu, ja apkalposana nav tik augsta limeni, ka gribetos un esmu pieradusi te dzivojot. Bet ir jaizverte ari apstakli. Lv diemzel apkalpojosais personals strada 5-6 dienas nedela lidz pat 12 h diena. Cilveki ir nogurusi gan no darba, gan no dzives problemam. Protams var uzlikt maksligo smaidu uz sejas un but laipni, bet so smaidu nevar noturet 6 dienas nedela pa 12 h diena. Algas ari niecigas, lidz ar to ka maksa, ta strada. Lai gan ta nav klientu vaina.
26.06.2014 14:50 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Visbiežāk sastopos ar neitrālu attieksmi. Pašai kaitina,ja ieejot veikalā UZREIZ nāk klāt,kaut ko piedāvā,visu laiku staigā pakaļ,patīk,ja pārdevēja ir laipna,smaidīga,un paintresējās vai ko nevajag,bet ne jau trīs reizes minūtes laikā. Esmu saskārusies ar tādām,kuras uz tevi skatās,kā zagli,apakšveļas veikalā pārdevējas smējās par manu krūštura izmēru,nesaprotu kāpēc, un ir arī bļāvušas,ka vai tad nevar skaidrāku naudu iedot u.t.t, bet ir arī ļoti labi piemēri,kad es veikalos,kafejnīcās u.t.t saņemu tik labu apkalpošanu,ka gribas uzkavēties un vēl ko nopirkt.

:)
26.06.2014 15:11 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Nuu, man vispar neapatik, ja pardeveja izsaka kkadu viedokli, ja vinai neko neprasa. Nu kaut vai par tam cibam. Prieks kam kko tadu teikt, vel par tiem izmeriem.
Atceros ka gaju pirk krusturi un ludzu pardeveju, lai iedod izmeru lielaku uz ko sanemu iznicinosu skatienu uz krutim, ar jautajumu, vai man tiesam to vajag? Nu wtf? It ka vina zem tas platas maikas zin kas man tur ir.
Bet kopuma, negaidu, ka man klanisies, jauku dienu veles. Bet uz abizotu darbinieku ari negribas skatities, kuram visa pasaule pie visa ir vainiga.
'Tikko Rimi biju, Tads virieties stradaja, smaidigs, priecigs, visu asi darija, vel jauku dienu noveleja. Ists retums, patikami.
26.06.2014 15:26 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Es parasti pie pārdevējiem nāku klāt ar smaidu līdz ausīm... tāpēc reti kad saskaros ar nelaipnību, kaut gan ir arī bijuši izņēmumi :)

Bezmaz 2. galējība.. gadās aizrunāties un iepirkšanās izvēršas par laikietilpīgu procesu :D
26.06.2014 15:31 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
mani gan pārsvarā visur laipni apkalpo, jo pati esmu laipna un pieklājīga, bet pretenzijām.

mazliet jau kaitina ja 5 min laikā trīs reizes pajautā, vai nevar kā palīdzēt :) bet tas tikai atsevišķos veikalos.

varbūt Vecrīgā un vispār Centrā pārdevējas un pārdevēji pieraduši pie liela cilvēku apgrozījuma un ietrenējušies būt jauki.
26.06.2014 15:37 |

Reitings 132
Reģ: 26.04.2014
Strādāju optikā mazpilsētā..nu visāda tauta ienāk :) Man liekas, ka jājūt tā smalkā robeža, kad jautāt vai kad palīdzēt.
NEKAD, pat ja cilvēks ienācis nikns, neesmu pacēlusi balsi, ja grib, lai aurē.
Esmu rakstījusi sūdzību grāmatā par nelaipniem elvi darbiniekiem, kas cīsiņu kilogramu man burtiski iemeta acīs. Tad gan likās, nu čaaaaau, kur dzīvojam!! Kopš tās reizes darbiniece laipna jo laipna. Speciāli šad tad tajā veikalā pavēroju viņu no malas. Ja šai dusmu diena, nepērku cīsiņu tur :)
26.06.2014 15:38 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Pret manīm cienmēr ir bijusi laipna attieksme un ja kaut kas nepatīk to arī tieši pasaku. Esmu teikusi, lai nemētā produktus, citādi saukšu vadību un Douglasos teikusi, ka neesmu slepenais pircējis, lai neskatās tik ļoti virsū. Tad viņas nosarkst kā bietes. :D Es eju tieši tajā veikalā ar skatienu, ka visu varu nopirkt. :D
26.06.2014 15:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits