Rauga mīkla ar svaigo raugu
Sastāvdaļas:
• 3 ēd.k. Baltā cukura
• 300 ml silta piena
• 1 t.k. sāls
• 500 gr milti
• 30 ml eļļa
Rauga atdzīvināšanai:
• 2 ēd.k. silta ūdens
• 50 gr svaiga rauga
• 1 t.k. cukura
• 1 t.k. miltu
Pagatavošana:
1. Bļodā liec sadrupinātu raugu, pievieno cukuru un miltus. Pielej ūdeni un samaisi. Liec siltā vietā – vai nu uz radiatoriem, vai 30 grādos cepeškrāsnī, lai raugs atdzīvojas. Atkarībā no tā, cik silts, tas prasa 10–25 minūtes. Raugs ir atdzīvojies, kad bļodā tas ir uzbriedis.
2. Kamēr raugs atdzīvojas, katliņā sasildi pienu.
3. Tad lielā bļodā liec raugu, pielej pienu, pieliec cukuru un sāli. Samaisi. Pievieno 500 g miltu un samaisi, lai izveidojas mīkla. Tad mīci ar rokām. Kad mīkla mīcīta apmēram 2 minūtes, pievieno eļļu un iemīci mīklā. Ja liekas, ka vēl līp pie rokām, pievieno vēl miltus. Mīklai jābūt vijīgai, bet nav jālīp pie rokām.
4. Izveido bumbu, uzliec bļodai dvielīti un liec rūgt 2 h siltumā.
5. Ja nepieciešams ilgāk atstāt mīklu raudzēties, tad pēc tām 2h nospaidīt mīklu uz leju.