Etiķete

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien dažu paziņu sabiedrībā ieturēju pusdienas restorānā. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no viņiem, sākot maltīti, salveti ievietoja aiz sava krekla apkakles. Redzētais man lika aizdomāties par to, cik zinoši ir mūsdienu divdesmitgadnieki etiķetes un uzvedības kultūras jautājumos, tādēļ gribētu apjautāties, kā jūs vērtētu savas zināšanas un prasmes šajā aspektā? Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti? Un tamlīdzīgi jautājumi.
Vai vērtējat apkārtējo manieres un uzvedības kultūru? Vai jūsu vīri, draugi, brāļi atver jums durvis, pasniedz roku un pietur lietussargu? Apmeklējot publiskus pasākumus, vai vīrietis jūs ved zem rokas?

Varbūt varat pastāstīt kādus kuriozus, kas radušies etiķetes nezināšanas vai neievērošanas dēļ? Man nāk prātā gadījums, kad pusdienu laikā kāda dāma uz mirkli atstāja pasākuma norises telpu, bet atgriežoties konstatēja, ka viņas trauki jau ir tikuši novākti - izrādījās, ka viņa salveti bija novietojusi uz galda, bet nazīti un dakšiņu - tādā pozīcijā, kas apkalpojošajam personālam signalizēja maltītes beigas.
19.06.2014 19:33 |

Reitings 3298
Reģ: 16.04.2012
moloko - neviens jau nestreso par citiem. Es personīgi stresoju tikai par saviem draugiem, kuri reizi gadā atbrīvojot laiku no darbiem, savilkuši savas pakaļas kādā restoranā, pusstundu velta tam, lai sabildētu visu ko atnesa, satagotu visus klātesošos un tikai TAD, sāktu interesēties kā tad mums pārējiem iet. Man tas liekas neforši! Jā, es arī savā instagramā lieku drauga dāvināto pušķu bildes un jūsmoju, bildējot dabu, bet kamon, es to daru vienatnē.
20.06.2014 11:35 |

10 gadi
Reitings 2793
Reģ: 09.12.2010
bellakilla - Tādos gadījumos, bez sirdsapziņas pārmetumiem, atļaujos aizrādīt, ka tā nav smuki darīt. :)
20.06.2014 11:39 |

Reitings 847
Reģ: 09.02.2014
Esmu bijusi uz lietišķās etiķetes un protokola semināriem, protams, visus dreskodus, īpaši jau vīriešu, neatceros. Galda etiķete - ja jāsēžas pie saklāta galda, mācēšu pareizā secībā, īsto dakšu un karoti paņemt, bet pati saklāt..neatcerētos. :)

Kā kas jāēd - zinu. Spilgi atmiņā palicis seminārā stāstītais par banāna ēšanu. :D
20.06.2014 11:42 |

Reitings 3298
Nu lūk, paldies par sapratni.
20.06.2014 11:43 |

10 gadi
Reitings 2793
Spilgi atmiņā palicis seminārā stāstītais par banāna ēšanu.

Pastāsti mums ar! :D
20.06.2014 11:44 |

Reitings 847
Ēdiena bildēšanu šajās dienās pieņemu kā normālu lietu.
20.06.2014 11:45 |

Reitings 1868
Nespēju iedomāties pieaugušu cilvēku, kurš, ja vien nenodarbojas ar restorānu vērtēšanu profesionāli, fotografētu atnesto ēdienu. Tādiem indivīdiem ieteiktu beidzot rast savu dzīvi.

Ja sarunbiedrs lielāku vērību veltītu savam planšetdatora vai viedtālrunim nekā man, es vispirms pajautātu, vai atgadījies kas ārkārtējs, ko nav iespējams atlikt. Noraidošas atbildes gadījumā es atvainotos, ka laupu viņa dārgo laiku, un piedāvātu satikties kādu citu reizi. "Sērfošanu" sociālajos tīklos, spēlīšu spēlēšanu vai ilgstošu īsziņu rakstīšanu uzskatu par pret mani vērstu necieņas izrādīšanu.
20.06.2014 11:46 |

Reitings 847
misshine , nekāda garā stāsta jau nav, rokās ņemt nedrīkst, jāatgriež un jāēd ar deserta karoti, ja pareizi atceros. :D
20.06.2014 11:47 |

Reitings 847
Roberts,

tad Tev 2/3 šī foruma apmeklētājas neiedomājamas. :D
20.06.2014 11:49 |

Reitings 1868
Queen, kādēļ gan tikai ēdiena? Ir taču pieejams arī "heštags" #after_sex. Kādēļ gan neiemūžināt šo skaisto mirkli divatā un nepubliskot pasaulei? To taču mūsdienās jāpieņem "par normālu lietu".
20.06.2014 11:50 |

10 gadi
Reitings 2793
Nespēju iedomāties pieaugušu cilvēku, kurš, ja vien nenodarbojas ar restorānu vērtēšanu profesionāli, fotografētu atnesto ēdienu. Tādiem indivīdiem ieteiktu beidzot rast savu dzīvi.

Kāpēc uzreiz rast savu dzīvi?
Drīzāk ieteikums Tev - sekot vairāk līdzi tam, kas šobrīd notiek un vienkārši pieņemt to, ja arī pats tā nedari, nevis dzīvot 10 gadus atpakaļ. :)

misshine , nekāda garā stāsta jau nav, rokās ņemt nedrīkst, jāatgriež un jāēd ar deserta karoti, ja pareizi atceros.

Man tā arī likās, ka noteikti būs kaut kas līdzīgs. :D
Bet ja godīgi, tad domāju, ka (ja vien tas nav smalks restonāns, (bet tur noteikti veselu banānu nenesīs)) ja es tā ēstu banānu, tad cilvēki mani nesaprastu. "D
20.06.2014 11:52 |

Reitings 3298
Ja sarunbiedrs lielāku vērību veltītu savam planšetdatora vai viedtālrunim nekā man, es vispirms pajautātu, vai atgadījies kas ārkārtējs, ko nav iespējams atlikt. Noraidošas atbildes gadījumā es atvainotos, ka laupu viņa dārgo laiku, un piedāvātu satikties kādu citu reizi. "Sērfošanu" sociālajos tīklos, spēlīšu spēlēšanu vai ilgstošu īsziņu rakstīšanu uzskatu par pret mani vērstu necieņas izrādīšanu.

Nu lūk, kaut viens mani saprot.
Hihihi, atkāpei par etiķeti ēdot spageti :D
20.06.2014 11:54 |

Reitings 1868
- Tēti, vai taisnība, ka nepārtraukta "sēdēšana" sociālajos tīklos cilvēku padara dumju?
- Lol, es nez, gigi!
20.06.2014 11:55 |

Reitings 847
Neteicu 'tikai'. Tevis pieminētā ekspozēšanās man nav pieņemama, bet parasti selfiji, ēdiena bildēšana, dalīšanās noskrietajās kalorijās, 'iečekošanās' iet roku rokā ar šī brīža 20gadniekiem.
Saprotu, var būt grūti to pieņemt, bet , kamēr neviens neskrien virsū un necenšas Tevi piespiest nobildēt makaronus, why bother? ;)
20.06.2014 11:56 |

10 gadi
Reitings 2793
Roberts - Ja jau tik ļoti esi pret mūsdienu tendencēm, tad ko vispār dari šeit - sieviešu forumā? Varbūt tomēr lietderīgāk būtu lasīt kādu grāmatu? :)

(ja jau sākam krist galējībās)
20.06.2014 11:59 |

Reitings 1868
Queen, tas bija sarkasms.
Mani tiešām nesarauc tie, kas fotografē ēdienu, taču par šādiem ļautiņiem man rodas iespaids, ka vai nu tie ir sociālo tīklu atkarīgi ekshibicionisti, vai arī tikai dažas reizes mūža bijuši restorānā, tādēļ uzskata to par ievērības cienīgu notikumu.
20.06.2014 12:03 |

Reitings 1868
misshine, neesmu pamanījis, ka šeit būtu ievietojis "selfijus", dalījies intīmās detaļās vai piedalījies muļķīga satura diskusijās.
Diemžēl daiļliteratūrai neizdodas atvēlēt daudz laika - tāds dzīves ritms.
20.06.2014 12:07 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
vai arī tikai dažas reizes mūža bijuši restorānā, tādēļ uzskata to par ievērības cienīgu notikumu.

Nu un? Tas man būtu gada notikums, palūgtu bildi arī ar to īgno vīrieti pie blakus galda, t.i., tevi, kurš mani vēros ar atvērtu muti, kā nepareizi visu daru, un vēl bildējos. :D
P.S. Tie, kuri vēro visus apkārtējos, man liekas mazliet dīvaini, kuriem nav ko darīt, kā vērot citus un aprunāt. :D
20.06.2014 12:14 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Smieklīgākais gadījums - sieviete bija apaukstējusies, bijām darba darīšanās, visu laiku šķaudīja, pēc katra šķaudiena, es viņai saku - uz veselību, pilnīgs ignorēšana no viņas puses. :D Bet tā neērti neteikt uz veselību! Nu tā arī es tur kādas 3x pateicu, kad sapratu, ka neatbildēs, vēlāk turpināju to šķaudienu ignorēt, tikai pēc tam man kāds pateica, ka etiķetē nepieklājīgi ir novēlēt uz veselību vai jebko citu, vispār pievērt uzmanību tam faktam, ka kāds blakus nošķaudījās, ir nepieklājīgi.
20.06.2014 12:17 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Kaut ko zinu, kaut ko nezinu. Elementāras lietas, protams, zinu. Taču neapgrozos tādā sabiedrībā, kur katru dienu, ikdienā vajadzētu to visu zināt un ievērot. Piemēram, mājās vakariņu galdu klāju parasti, nevis ar pieciem šķīvjiem, trijām glāzēm un vēl čupu piederumu.
Ģērbjos, pa lielam, kā gribu. Protams, uz teātri eju ģērbusies pieklājīgi un svinīgi, bet izvēloties to svinīgo apģērbu, nevelku ar pirkstu līdzi etiķetes grāmatas tekstam, lai viss būtu pēc burta.

Kas attiecas uz bildēšanu un instagramu - man vienalga, ko citi dara. Arī es izmantoju instagramu(cik šausmīgi). Taču, tas nenozīmē, ka viss, ko es daru parādās pasaules apskatei. Manuprāt, ir jāzin robeža, bet man svarīgi, ka es zinu to robežu,jo attiecībā uz citu bildēm - vienmēr pastāv iespēja neskatīties.
20.06.2014 12:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits