Alexxa, vai tas nebija Marks Tvens, kas reiz sacīja, ka baumas par viņa nāvi esot stipri pārspīlētas?
Nevēlos iedziļināties tehniskās detaļās, bet ideja ir tāda, ka katra mobilo sakaru bāzes stacija vienlaikus spēj apkalpot ierobežotu abonentu skaitu. Tas tādēļ, ka piešķirto kanālu skaits katrai stacijai ir ierobežots. Celuārajos tīklos iespējams daudz efektīvāk izmantot operatoram izdalītos frekvenču diapazonus, blakus esošām bāzes stacijām piešķirot dažādus kanālus (frekvences), bet tām bāzes stacijām, kas atrodas pietiekami tālu viena no otras, var lietot vienādas frekvences. Pretējā gadījumā, ja blakusesošajām stacijām būtu vienādas frekvences, tās interferētu, tādēļ sakaru tīkls nedarbotos. Šī iemesla dēļ pilsētās mobilo sakaru tīkls sadalīts mazās šūniņās, bet lauku rajonos bāzes staciju blīvums ir ievērojami mazāks, taču katras šūnas laukums - lielāks. Tādēļ pilsētās sakaru tīkla kapacitāte (maksimālais vienlaikus apkalpojamo abonentu skaits šūnā) ir ievērojami augstāka nekā laukos. Gadījumos, ja ārpus pilsētas notiek kāds masu pasākums, kurā koncentrējas daudz abonentu, sakaru operators turp nogādā un uzstāda mobilu (portatīvu) bāzes staciju, lai nepārslogotu savu tīklu šajā vietā.
Es domāju, ka Bites tīkls kapacitātes ziņā nekādā veidā nevar sacensties ar LMT, jo Bites tīklā darbojas ievērojami mazāks skaits bāzes staciju. Manuprāt, Bite savu tīklu ir izveidojusi ar mērķi iegūt maksimālu peļņu ar minimāliem ieguldījumiem, un tas arī ir jūtams, atrodoties ārpus pilsētas.
Izmantojot Dual SIM telefonu ar diviem transponderiem, esmu salīdzinājis LMT un Bite pārklājumu Vidzemes pusē. Rezultāti taču ir acīmredzami - ir, protams, sastopamas atsevišķas vietas, kur LMT pārklājums ir slikts, bet Bites - teicams, taču ir nesalīdzināmi vairāk tādu apgabalu, kuros LMT pārklājums ir pieņemams, taču Bitei tāda nav vispār.
Ja taupība ir tik ļoti svarīga, varbūt apsver iespēju pāriet uz ZZ Visiem par 4 eiro mēnesī? Ietaupīsi 27 centus, lai gan Internets sanāk ievērojami dārgāks.
Esmu izmēģinājis Waze. Protams, katram sava gaume, taču es labāk piemaksāju 9 eiro gadā par BalticMaps abonementu. Kartes ir nesalīdzināmi detalizētākas, precīzākas, pieejamas adreses, kā arī pastāv iespēja kartes lietot bezsaistes režīmā.
Atvaino, kas ir "biznesmenis"? Kaut kāds visai šovinistisks termins no pagājušā gadsimta, ar ko apzīmēja vīriešu dzimuma uzņēmējus? Starp citu, man nepatīk termins "komersants". Man tuvāks Civillikums, tādēļ dodu priekšroku terminam "uzņēmējs".
Atgriežoties pie tēmas, domāju, ka uzņēmējam būtu augstākajā mērā neapdomīgi ietaupīt dažus eiro mēnesī, riskējot ar iespēju nebūt sazvanāmam brīžos, kad tas atrodas ārpus pilsētas, vai pastiprinātas tīkla noslodzes apstākļos. Kā vēsta sena paruna: skopais maksā divreiz. Labāk izvēlos mēnesī maksāt piecus eiro (kā privātpersona) vai simt eiro vairāk (kā komercsabiedrība), taču būt drošs par mobilo sakaru kvalitāti, pārklājumu un gala izmaksām.