Kaa tad iisti ir?

Reitings 3350
Reģ: 29.01.2009
Nu jau 4 gadus esmu prom no dzimtenes, tachu loti pietrukst majas. Diemzel esmu n-to stundu lidojumaa, tapec, ja sanak reizi gada atlidot - ir jau labi, tomer pa 4 gadiem esmu bijusi majas 2x.
Ta nu sanacis, ka laiks skrien veja sparniem un neviens jau jaunaks nepaliek.
Tad nu dazreiz paviid doma, ka gribas atpakal pie gimenes, vecakiem ...
Gribu jus iztaujat, ka tad isti ir tagad Latvija? Tiri ekonomiski, politiski, vai pec lielas krizes tevzeme atkal kapj zirga? Drosi vien diskusija vairak tam damaam, kuras strada, kuram ir gimene un berns/i, meitenes pec 25.
Cik jautaju savam dazam draudzenem (ari tai, kura atgriezas LV no manas pilsetas) - viss pa smuko, darbs ir, vasara, pludmale, ogas, darza labumi, zilas debesis, daba ... Nu jaa, saka, ka ziemaa shvakak gan, bet kopuma - pasaka!
Gribu dzirdet realus viedoklus ka tad ir, ari no tam, kuras atgriezas dzimtene (buuuu?).
Un tas, kuras arzemes jau ilgaku laiku, vai nevelk uz majam un pie kadiem apstakliem atgrieztos?
30.05.2014 06:16 |

Reitings 1741
Latvijā nav viegli, bet mani pat ar slotu neviens no šejienes neizdzīs :D
pat tad kad es mācijos un vīrs bija bez darba mēs pat nedomajam laisties prom uz fabrikām un labi vien ir ka tā, jo mazliet pievelkot jostu (protams arī radi palīdzēja cik varēja) cīnījāmies, mēs atradām darbu vīrs saņem 600Eiro, es saņēmu 350Eiro, nav daudz, bet tā kā mēs mācējam ekonomiski dzīvot, paņemam dzīvokli uz kredīta, uztaisijām remontu, apprecejāmies, tagad jau audzinam savu mazo, viss ir, tikai vajag pozitīvu domāšanu un pat nepieļaut domu ka kautkur ir labāk, japieņem to ka ir labi ka ir un būs ok.
es pat nevaru iedomāties un negribu - ka ir dzīvot svešumā, tur nav tavu mīļo vecāku, draugu. Es gribu lai mans mazais zin kas ir vecvecāku mīlestība, lai mācās skolā sava valodā un tas nekas ka mēs viņam nevarēsim nopirkt entos "I FOOONUS" galvenais lai apkart ir visi savi mīļie, gan jau arī mazais paaugsies un to novertēs.
Kā arī bērnu nauda ar katru gadu tagad palielinās,tie kas dzims no oktobra - vispar stradajošās māmiņas saņems divkārsu summu, sakiet ko gribiet bet viss ir forši.
Dominika ja jums būs kur te dzīvot, ja blakus būs gimene, pat nešaubies un brauc mājās ;) sākuma būs grūti, bet tad ieiesiet sliedēs un uz priekšu! ;)
30.05.2014 12:29 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Mani kaitina šī nostāja: valstī slikti, labāk braukšu tur kur labāk. Nu un kā jūs iedomājaties kaut kas mainīsies, ja bēgat un necenšaties kaut ko darīt? Un nevajag teikt, ka tik un tā ietekmēt neko nevar, bla, bla, bla... tā ir demagoģija. Lielākā daļa izceļotāju to nemaz nav mēģinājuši, vienkārši devušies uz turieni, kur viss gatavs. Protams, ka cilvēks tiecas turp, kur labāk (vai vismaz viņam šķiet, ka būs labāk) un tā bijis visos laikos, bet tikai tad nevajag turpināt sūkstīties, cik slikti ir dzimtenē. Tā jau ir liekulība.
30.05.2014 12:38 |

Reitings 32
Reģ: 15.05.2014
Jā, man šī tēma ar tuva, bet ekonomisku un politisku apstākļu dēļ negribu atgriezties uz Latviju.
P.S. Njā, uzreiz skaidrs, kuram ir "saprašana" par krimināllikumu un kriminālprocesu.

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Kakje, man jau tieshi skjiet, ka Latvija berniem ir tas iphone, labo drebju kunkilis, es studeju Uk un man labi gribeedamai nesanaaktu pazimeties ar iphone, drebem utt, jo mums visiem ir formas! Visi vienadi.
Ka ari riebjas tas uzskats, ka cilveki doma, ka ja esi Anglija - tad strada fabrika. Es sheit neeasmu stradajusi nevienu dienu, bet mans virs strada loti laba darba, ljoti laba amata un sanem ljoti labu algu! Zinu vel vienu latvieti, kura alga gada beidzas ar 5 nullem. Nav jau sheit paradizi, bet ceru, ka pec gada busim prom- un noteikti ne Latvija!
Neticu, ka pati to saku, bet...

Reitings 1741
Zii - par fabrikam rakstiju tāpec , ka tie paziņas kas ir Uk mums zvanijas un stāstija cik kruti ir strādāt tītaru fabrika un ka viņi mums tur dabūs darbu, lai tik braucam :)
30.05.2014 12:41 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Kakje, ja manam viram nebutu sis darba piedavajums, es nekad nebutu arpus Latvijas, nekad! Man bija tiri labi tur.
30.05.2014 12:43 |

Reitings 7743
Nu, Latvijā ir visādi. Ir cilvēki, kuri gadiem nevar, citi negrib, atrast darbu. Vieni dzīvo no algas līdz algai, citi dzīvo luksus apartamentos un katru vakaru ēd restorānos, nu tas tā - varbūt nedaudz pārspīlēti.
Man šķiet, ka tas ir ļoti atkarīgs no katra paša, gan vēlmēm, gan uzskatiem, no uzdrīkstēšanās. Par nomāktības un aizmirstības kalngalu noteikti LV nesauktu.
30.05.2014 12:48 |

Reitings 974
Reģ: 08.05.2014
ūja ūja, nedomāju, ka būs tik traki ....

Tas ir pus gadsimts! Lielajām varām nagi niezēt niez jau gadus 15 - domāju, ka drīz būs traki laiki.
30.05.2014 12:49 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Lielākā daļa izceļotāju to nemaz nav mēģinājuši, vienkārši devušies uz turieni, kur viss gatavs. Protams, ka cilvēks tiecas turp, kur labāk (vai vismaz viņam šķiet, ka būs labāk) un tā bijis visos laikos, bet tikai tad nevajag turpināt sūkstīties, cik slikti ir dzimtenē.

No citas puses raugoties.. ārzemēs tiešām daudz lietas, labumi nāk vieglāk nekā iedzīvotājam Latvijā. Protams, sūkstīšanās pati par sevi nav apsveicama.. bet es ļoti labi saprotu, ko tie čīkstētāji jūt :)
Sanāk, lai savā dzimtenē izjustu materiālu komfortu.. ir jālauž galva, jāsitās pa dzīvi utt., bet ārzemēs.. svešumā tās lietas nāk vieglāk! Kaut vai tā pati kartupeļu vaga tiek labāk apmaksāta, ka skolotāja darbs. Un pēc vagas Tev nav jāņem līdzi mājas darbu daudze, jāpārdzīvo par skolēniem, jādomā kā novadīt nākamo stundu utt. Tie cilvēki, kas pamet valsti.. viņi jau nav muļķi. No labas dzīves cilvēks necentīsies pamest dzimteni (tīri ienākumu ziņā) :D

Neskatoties uz salīdzinājumu.. piekrītu Zii - nav jau tā, ka latvieši tikai fabrikās sēž. Pārceļas arī cilvēki, kas turpina darbu atbilstoši savam izglītības līmenim,.. un darbs tiek cienīgāk atalgots :)
30.05.2014 12:57 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Sanāk, lai savā dzimtenē izjustu materiālu komfortu.. ir jālauž galva, jāsitās pa dzīvi utt.,

bet tā ir bijis visos laikos, ir jāstrādā, lai kaut kas būtu ... par brīvu ir tikai siers peļu slazdā un to tikai katrai otrai pelei...
30.05.2014 13:04 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Mani kaitina šī nostāja: valstī slikti, labāk braukšu tur kur labāk. Nu un kā jūs iedomājaties kaut kas mainīsies, ja bēgat un necenšaties kaut ko darīt? Un nevajag teikt, ka tik un tā ietekmēt neko nevar, bla, bla, bla... tā ir demagoģija. Lielākā daļa izceļotāju to nemaz nav mēģinājuši, vienkārši devušies uz turieni, kur viss gatavs. Protams, ka cilvēks tiecas turp, kur labāk (vai vismaz viņam šķiet, ka būs labāk) un tā bijis visos laikos, bet tikai tad nevajag turpināt sūkstīties, cik slikti ir dzimtenē. Tā jau ir liekulība.

šim es varu likt miljons plusu!
arī pēc sevis novērotā, varu teikt, ka esmu sasniegusi tieši to pašu, ko mani radi četrus uzturoties ārzemēs - sakrāju naudu kāzām, nopirku dzīvokli, un atšķirībā no aizbraucējiem, vēl arī izremontēju dzīvokli un vismaz 4 reizes pabiju ārzemju ceļojumos. kad mani radi atgriezās, viņi to arī minēja par piemēru, ka mēs te dzīvojam labāk nekā viņi tur. tikai atšķirība tā, ka mēs te DOMĀJAM un MEKLĒJAM VEIDUS, kā nopelnīt papildus naudu, kamēr viņi monotoni iet uz darbu un to atstrādā. Bet man nav nekas pretī pakustināt savas smadzenes, lai izdomātu, kā vēl es varu nopelnīt naudu, kādu "haltūriņu" un piepelnīšanos vēl varu izdomāt un uzņemties. Domāju, lai Latvijā dzīvotu tiešām pārticīgi ir jāstrādā divos darbos vai jāpiepelnās papildus darbam. Gan jau, ka tas arī daudzus aizbiedē, kas grib nostrādāt savas 8 stundas dienā un viss. Bet ja tu esi gatava meklēt iespējas, kā piepelnīties papildus, tad iespēju ir simts un viena.
30.05.2014 13:09 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Mums trūkst gudru un uzņēmīgu cilvēku ...
30.05.2014 13:11 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Sanāk, lai savā dzimtenē izjustu materiālu komfortu.. ir jālauž galva, jāsitās pa dzīvi utt.,

Bet vai tad tas nav normāli, ka saņem algu par padarīto nevis par neko? Varbūt tu esi vienkārši slinka?
30.05.2014 13:12 |

Reitings 5954
Arī mums pašiem ar vīru gribās pie radiem un draugiem atpakaļ, ļoti gribās. Esam mēģinājuši domāt un plānot atgriezties, bet reāli saprotam,ka nē, nav vērts.

Un kāpēc? Jo neesat uzņēmīgi.
30.05.2014 13:13 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Cormeum, bet es jau par to pašu - tur ir it kā vieglāk, lielākas iespējas, lielāka valsts palīdzība, bet, atkārtošu, Latvijā tīri objektīvi kaut vai tas pats sociālais budžets nevar būt tāds kā Zviedrijā, UK... Latvija 90tajos sāka apmēram no tās vietas, kur šīs valstis kādos 50-60-tajos, bet gribam jau uzreiz dzīvot kā tur. Vienīgā Latvijas priekšrocība šodien - varētu mācīties no šo valstu kļūdām, bet, šķiet, mācāmies (un pat tad ne vienmēr) tikai no savām.
30.05.2014 13:13 |

Reitings 5954
Tur tā lieta, ka mēs aizmirstam, ka esam pārejas perioda paaudze, būtībā, esam izredzētie, kas ceļ Latviju. Un te atklājas, ka daļa tam vienkārši atmet ar roku un brauc baudīt svešo zemju labumus.
30.05.2014 13:15 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Es saprotu, ka katrs domā par sevi un savu ģimeni, gribas labklājību un tā, bet vienmēr ir fascinējis viedoklis "tagad Latvijā man nekas nesanāk, padzīvošu ārzemēs, pagaidīšu, kad viņi tur visu sakārtos un atgriezīšos, kad mani gaidīs piena upes ķīseļa krastos".
Katrs pats ir savas laimes kalējs. Un, ja kādam kaut kas nesanāk, jāsāk ar sevi, nevis ar valsti. Valsts nav kaut kāds abstrakts veidojums, kas izdod banknotes, valsts sākas ar mums pašiem. Diemžēl, man zināmo cilvēku lokā lielākie valsts lamātāji un prom braucēji ir tie, kuri paši nav izdarījuši neko - labi vēl, ja vidusskolu pabeiguši. Bet valsts vainīga, ka tādi slinķi bez izglītības un pieredzes nevar kļūt par miljonāriem.
30.05.2014 13:24 |

Reitings 847
Reģ: 09.02.2014
Esmu ārzemēs un vismaz tuvākos 3 gadus par dzīvi Rīgā vispār nedomāju.

Nē, neaizbēgu no Latvijas kā žurka no grimstoša kuģa :D Te daudzām ir problēma atšķirt 'prom' un 'uz'. Braucu uz savu jauno dzīvesvietu, jo te man ir vairāk un lielākas iespējas. Te neko nedod gatavu , arī te jāstrādā, pašam jāklūp pa dzīvi (kā jebkurā valstī! ), arī gaužos par sistēmu, nav viss perfekti, vietējie arī sūkstas, bet dienas beigās, te ir vismaz skaidra bilde par vecumdienām un augstāks labklājības līmenis.

Personīgi varu runāt tikai par Rīgu, bet situācija nav spoža, tāpat turpina griezt algas, samazināt štatus, neviens no siltas vietas ārā negrib līst.

Es Tavā vietā, Dominika, ja tie ir vecāki , drīzāk domātu veidu, kā viņus pārcelt savā okeāna krastā.
30.05.2014 13:24 |

Reitings 969
Reģ: 10.02.2013
Un tomēr nav normāli, ka valsts darbā strādājot- medmāsa, skolotājs, b/d audzinātāji, policists un daudzi citi saņem tik maz. Viņi ar savu valsts darba algu nespēj nosegt komunālos + paēst+ uzturēt bērnus. Nu nav tas normāli, valsts taču redz, kādas ir algas, kādas ir komunālo cenas, kādas ir pārtikas cenas, kādas ir īres cenas. Valsts to visu var regulēt.
Protams, man prieks par strādīgajiem un uzņēmīgajiem, bet vajag mums arī tos, kas dara šos darbus. Un nevajag argumentēt, lai viņi iet un meklē citus darbus, jo viņu darbs ir ļoti svarīgs, un sabiedrība bez šiem cilvēkiem nevar iztikt.
30.05.2014 13:26 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Un algas valsts sektorā noteikti paliks vēl mazākas! Kur tad tai naudai rasties, ja nav, kas maksā nodokļus?
30.05.2014 13:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits