Nodokļi - jūsu attieksme

Reitings 807
Reģ: 20.04.2010
Meitenes, kāda ir Jūsu attieksme pret nodokļu maksāšanu/nemaksāšanu?
Tikko nonācu nepatīkamā situācijā, kad, stājoties darbā, ar darba devēju pārrunājām manu algu. No sākuma atteicu darbu, jo alga būtu zemāka, nekā manā tagadējā darbā.
Topošais darba devējs tomēr uzaicināja uz vēl vienu tikšanos, sakot, ka ir apdomājis darba samaksu.
Sarunas sākumā teica, ka ir apdomājis un tomēr maksās man prasīto ciparu. Es, protams, nopriecājos, sekoja aptuveni stundu garu saruna par jaunajiem darba pienākumiem utt, līdz pašās sarunas beigās tā starp citu apjautājās, kāda esot mana attieksme pret nodokļiem.
Pat apstulbu :D Izrādījās, ka viņš "nav tik bagāts, lai samaksātu nodokļus, tas taču esot tikai normāli un man jāsaprot"... nu, wtf??? pietam algas cipars tiešām nav liels, es pat teiktu - stipri zem vidējā... Darbu atteicu, lai arī - žēl, jo darbs būtu bijis reāla izaugsmes iespēja un man patiktu. Turklāt joma ir diezgan ienesīga un, cik zinu, tas uzņēmums nopelna labi.
Vai vēl kāda ir saskārusies ar šādu situāciju?
Vai tiešām esmu tik naiva, ka ticu, ka nodokļi jāmaksā, kaut vai domājot par pabalstiem, to skaitā - māmiņalgu?
15.05.2014 20:39 |

10 gadi
Reitings 3706
Reģ: 29.01.2009
slimības lapas, atvaļinājuma nauda, bezdarbnieku pabalsts, māmiņalga - tas viss iet secen. tas ir traki.

Par mani tiek nomaksāti visi nodokļi, bet, jabūtu izvēle, laikam tomēr visu saņemtu uz rokas. Tāpēc, ka:
*atstāju nenormālu naudu par īpašuma nodokli
*maksāju par ceļiem (nodeva + akcīze)
*pvn
*pie ārstiem eju par savu naudu (ja vēlos kvalitatīvu pakalpojumu un ātri)
*par augstskolu maksāju pati
*vecvecākus palīdzu uzturēt vecākiem
*slimības lapas neesmu vispār ņēmusi
*bez darba nosēdēt nevaru. Un pašreizējā situācija, manuprāt, ir vairāk domāta, lai bezdarbniekus mudinātu nevis atrast darbu, bet tādiem palikt

Vienīgias pluss- māmiņalga.
Kopumā, attieksme ir viena, nevar valsts atļauties visu (infrastruktūras uzlabošanu, izglītībai naudu, kultūrai, medicīnai, uzturēt lielu ierēdņu baru, dotēt n-tos pašvaldību un valsts uzņēmumus utt). Kad valsts beidzot optimizēs savu darbību, mainīšu savas domas un būšu par visu nodokļu godīgu maksāšanu (jo pašlaik nevis tiek domāts, kā būtu efektīvāk un kas ir svarīgāks, bet tērējam visu naudu, kas tik mums parādās).
15.05.2014 23:02 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
joselyn, nu nezinu, tavā situācijā it īpaši, kad ir daudz obligāto izdevumu, būt sociāli aizsargātam ir vēl svarīgāk (manuprāt). protams, var par nesamaksāto nodokļu naudu veidot uzkrājumus neparedzētām situācijām, bet retais to dara, it īpaši ja aldziņa ar visu aploksni nav liela. arī ja ir liela - atcerēsimies ''trekno gadu'' pieredzi, un brīdi, kad tie beidzās - visi runāja par milzīgajiem kredītiem, nevis uzkrājumiem.
negribētos dzīvot ''mežonīgā kapitālisma'' apstākļos, kad katrs domā tikai par savu labklājību un valsts neko nekontrolē. tomēr esam drusku civilizētāki par šo ''izdzīvo stiprākais'' un ''katram sava kabata dārgāka'' dzīvesveidu.
un tiešām jāsmejas par Latvijas bezdarbnieku pabalstu sistēmu, kura mudinot palikt mājās. mūsu pabalsti ne tuvu nav tādā līmenī, lai ar tiem varētu izdzīvot ilgstoši.
15.05.2014 23:17 |

10 gadi
Reitings 3706
Reģ: 29.01.2009
Nu sociāla aizsargāta šajā valstī es tiešām nejūtos. Kāpēc? Kaut vai pirmkārt, tāpēc, ka mums pensija, būsim reālas, nebūs. Darbaspējīgā vecumā esošo cilvēku paliek arvien mazāk, savukārt pensionāru arvien vairāk (un tā tas ir visā Eiropā). Bet iespēju mēģināt kaut kādā veidā panākt demogrāfijas uzlabošanos, valsts ir nokavējusi.
Par tiem bezdarbniekiem, neesmu pētījusi un nav man tam laika, bet ir vairāki piemēri kā cilvēki izvēlas labāk nestrādāt nekā strādāt, jo kopā ar visiem pabalstiem un atlaidēm no pašvaldībām, ienākumi ir lielāki nekā tiem, kas strādā (protams, tādi pabalsti kā REiropā mums nav un savā ziņā varbūt pat labi, ka tā).

Kā jau minēju, par mani visi nodokļi ir samaksāti un tas ir tīri mans viedoklis.

Kopumā, man ir pietiekoši nācies redzēt kā valsts čakarē uzņēmumus un cilvēkus par nodokļiem. Un nākas vien piekrist vienam pasniedzējam, ka parasti valstis aizstāv savu korporāciju intereses un domā, kā lai panāk labākus rezultātus utt, bet šajā valstī ir tikai viena liels "uzņēmums"- VID kā intereses valstij interesē.

Tas tā- offtopic. Nesūdzos un kopumā, protams, nodokļi jāmaksā utt, bet mazliet šovakar, lasot tēmu, atcerējos, ka ir lietas, kas man tomēr "besī", jo neciešu bardaku un tāds diemžēl atsevišķās nozarēs Latvijā ir. ;)
15.05.2014 23:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits