Ar vārdu šampanietis daudzi cilvēki saprot arī visus dzirkstošos vīnus. Taču par šampanieti drīkst saukties vienīgi Šampaņas (Champagne) reģionā Francijā darīts dzirkstošais vīns. Šampaņa bija Francijas apgabals vēl ilgi pirms tas kļuva par šampanieša galvaspilsētu.
ampaņas apgabals tiek iedalīts trīs daļās: Montage de Reims, de la Marne ieleja un Cote des Blancs.
Uzskata, ka par savu izcelsmi šampanietim ir jāpateicas 17. gs., Ludviķa XVI valdīšanas laikā, dzīvojušajam Oviljes abatijas mūkam Pjēram Perinjonam (Dom Perignon).
Šampaņas reģionā vīnogas nogatavojas ļoti vēlu, pateicoties samērā vēsajam klimatam. Rauga sēnīte, kura atrodas uz vīnogas miziņas un kura vēlāk nokļūst vīnā, līdz ziemas sākumam nepaspēj attīstīties, taču pavasarī, kad laiks kļūst siltāks, šīs baktērijas kļūst īpaši aktīvas, kā rezultātā vīns sāk rūgt atkārtoti. Sākotnēji šo uzskatīja par negatīvu faktoru līdz Perinjons šo faktoru padarīja par vērtību. Viņš atklāja kādu svarīgu lietu, proti, ja vīnam pievieno cukuru, gāzu saturs palielinās.
Patiesībā tikai ap 1800. gadu sāka pilnībā kontrolēt apbrīnojamā dzēriena ražošanu. Noslēpuma būtiskākā daļa ir tā saucamā otrreizējā raudzēšana pudelēs, kuras dēļ vīns kļūst dzirkstošs — citiem vārdiem runājot, piepildās ar ogļskābo gāzi.
Jo spumantes (dzirkstošo vīnu) process ir atšķirīgs no šampanieša... Un pats svarīgākais vienīgā pasaulē valsts, kas ir tiesīga uz šo vārdu ir Francija, tāpat kā Prosecco ir itāļiem un protvīns ir portugāļiem utt...Nu redzi sameloji.. Jā Francija, bet konkrēta reģiona.. tas ir viņu izdomata tehnoloģiajs,reģions un nosaukums. Bet tehnoloģija ir Rigas šampanietim ir identiska.