Riseba vs Turība

Reitings 350
Reģ: 05.07.2011
Sveikas, meitenes!
Tik daudz plusu un mīnusu dzirdēts par šīm skolām, ka šķiet - personīgais viedoklis tomēr ir pats labākais. Aizbraucu uz Skola 2014, domāju - sakārtošu galvu, bet pretēji - sajaucu vēl vairāk. Nu esmu pieteikusies uz atvērto durvju dienām, bet tiešām ļoti interesē jūsu viedoklis, vēlams tieši par bakalauru - kādas atsauksmes, kura skola, jūsuprāt, labāk, ko mācījāties vai mācaties utt. :) Zinu, ka ir bijušas diskusijas par augstskolām, bet tiešām ļoti aktuāli, lai izsakāt viedokli tieši par šīm divām. :)
03.03.2014 16:47 |

Reitings 11
Reģ: 02.03.2014
Es mācos Turībā, esmu ļoti apmierināta!
Paziņas, kas beiguši Turību, visiem normāls amats.

Tie, kas saka, ka pēc Turības normālu darbu nedabūt - kādas muļķibas, starpcitu Stenders izveidotāji - viens no abiem ir beidzis Turību.
05.03.2014 22:13 |

Reitings 53
Reģ: 01.07.2013
Ir tā, ka abas ir privātās augstskolas. Lai cik ļoti vēlētos domāt, ka šīs augstskolas nav tendētas pirmkārt jau uz peļņas gūšanu, patiesība ir tāda, ka vadībai prioritāte IR peļņas gūšana. Es nerunāju par darbiniekiem, kuriem ir saskare ar studentiem, nerunāju par pasniedzējiem, bet par pašu "augšu". Tā diemžēl ir taisnība.
Abās skolās budžeta vietu nav daudz, tāpēc domā vai būsi gatava maksāt mācību maksu.
Risebā mācās mana draudzene, lielākā daļa dienas paiet bez nekādām raizēm, tur nav mācību ziņā nekā grūta, vismaz viņas izvēlētajā mācību programmā. Viņa gāja praksi studiju laikā aptuveni kādu mēnesi un mācībās pilnīgi neko nenokavēja. Bet nu, protams, tik rožaini arī nav, ir jāmācās un ir darbi, kas jāizdara, bet katrā ziņā tā attieksme skolā nav īpaši stingra.
Es pati mācos Turībā. Nereti pati apšaubu vai izdarīju pareizo izvēli, bet es zinu, ja es būtu aizgājusi uz LU vai RSU, manī būtu tieši tādas pašas šaubas. Ir dienas, kad es gribu aiziet un vienkārši izņemt savus dokumentus un doties prom un nekad neatgriezties, bet ir dienas, kad es domāju nav nemaz tik traki un es vienkārši pārspīlēju.
Turībā pieeja mācībām ir drīzāk praktiska. Studiju darbs ir jāraksta saistībā ar kādu uzņēmumu, katru gadu ir prakse. Šīs lietas piespiež mani iziet ārā no manas komforta zonas un liek saprast, ko tas vispār nozīmē strādāt manis izvēlētajā nozarē. Bet dažu pasniedzēju lekcijās man pietrūkst lielāka teorētiskā bāze un konkrētība darba uzdevumos. Lekciju grafiks ir elastīgs, dažreiz šķiet pat pārāk elastīgs. Ja vien neesi pilnīgs idiots, labas atzīmes ir nopelnīt salīdzinoši viegli. Izcilas atzīmes, protams, jau nedaudz grūtāk. Nav arī tā, ka vispār nav jāmācās. Kopumā, cik daudz tu gribi paņemt no tā ko skola piedāvā, tik daudz arī tu spēsi iemācīties un piedāvāt vēlāk darba devējam. Telpas ir skaistas, bibliotēkā ir viss nepieciešamais, attieksme pret studentiem un pati sistēma šķiet organizēta un sakārtota, kas ir patīkami.
Mana lielākā problēma ir, ka man trūkst konkurentu. Es kā cilvēks, kas tiecas uz izcilību, uzsākot studijas, gaidīju lielāku konkurenci starp kursabiedriem. Tas ir diezgan skumji. Liela daļa gudro cilvēku iet uz valsts skolām. Tas man lika apšaubīt manas prāta spējas un gandrīz vai iedzina depresijā. Bet galu galā pareizā izvēle katram cilvēkam atšķiras. Arī RTU un LU var mācīties idioti.
20.03.2014 19:15 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
āda, ka vadībai prioritāte IR peļņas gūšana. Es nerunāju par darbiniekiem, kuriem ir saskare ar studentiem, nerunāju par pasniedzējiem, bet par pašu "augšu". Tā diemžēl ir taisnība.

Un kas tur tik jocīgs vai slikts/ Galu galā ta ir privāta augstskola un, skaidrs, ka īpašniekiem tas ir arī peļņas avots.
Jā, mācību maksa bija samērā augsta, bet uzskatu, ka katrs samaksātais santīms bija atmaksājies-sākot no macībspēkiem, tehnisko aprīkojumu un beidzot ar skolas vidi un pasākumiem/ballēm utt.

Turklāt ir arī budžeta vietas un tāpec jau tās ir budžeta vietas, ka par viņām ir "japacīnās".
Kā arī stipendijas.
20.03.2014 19:26 |

Reitings 53
Reģ: 01.07.2013
Un kas tur tik jocīgs vai slikts/ Galu galā ta ir privāta augstskola un, skaidrs, ka īpašniekiem tas ir arī peļņas avots.

Slikti ir tas, ka dažiem studentiem, kuriem ir nepieciešamība izstrādāt individuālu studiju plānu, kuri maksā par mācībām tikpat daudz cik visi citi, viņiem ieliek daudz mazāku lekciju skaitu, kā viņiem patiesībā pienākas. Par ko tad galu galā ir jāmaksā?
Protams, ka peļņa ir nepieciešama un par to ir jādomā. Bet līdz zināmai robežai. Ir jāsaprot, ka aiz naudas, ir students un ka par naudu ko viņš maksā, cilvēks sagaida un apmaiņā pret samaksu ir pelnījis kvalitatīvu izglītību.

Protams, ir arī stipendijas un budžeta vietas. Ja tajā pašā Turībā nemaz netiec budžetā, nav īpašu problēmu iegūt mācību maksas atlaidi. Kas, protams, ir pozitīvi.
20.03.2014 19:37 |

Reitings 1378
Reģ: 24.05.2013
Es domāju, ka studiju kvalitāte ir atkarīga no kursa. Ja tās ir SA, tad es par Turību. Ja audio-vizuālie mediji, tad par RISEBA.
Pati mācījos RISEBA reklāmu, apmierināta nebiju.
20.03.2014 19:37 |

Reitings 824
Reģ: 22.02.2009
Pirms stājos Turībā, tiešām biju vislabākajās domās par šo augstskolu un pat nevienu citu variantu studijām neapsvēru.
Tomēr laiks iet un kaut kā jūtu, ka viss nemaz tik forši nav. Protams, katram ir savs skatījums uz lietām un vēlmes attiecībā uz izglītību...
Pasniedzēji ir labi, bet ir arī tādi, kuri nenāk uz lekcijām un uz epastiem neatbild, un ir tādi kuri ir ļoti zinoši un vienmēr gatavi visu paskaidrot. Lekcijas ir gaužām maz, tagad man nedēļā ir vidēji 6 lekcijas.
Praksē devos uz ārzemēm un neveicās tomēr tik labi kā cerēts. Vēlējos iegūt no prakses tiešām maksimāli daudz un ļoti centos sevi parādīt no labākās puses, tomēr tur esošajā uzņēmumā sanāca vien novākt netīros traukus un tos mazgāt un tā trīs mēnešus, tādējādi no viesu apkalpošanas prasmēm neieguvu neko.
Teiktu tā - ja vēlies mācīties, pārāk nepiepūloties, tad šis variants derēs...
02.04.2014 23:51 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits