Par to gribēšanu mācīties latviešu valodu!
Volla, kā mums nav par brīvu? Skolās māca latviešu valodu :)
Es esmu jau 2. reizi krievu skolā praksē, skolenu skaits - pāri tūkstotim!
Man pastāstīt, cik no viņiem māk latviešu valodu? Katrā klasē ,ja runāju latviski, mani saprot aptuveni 5 skolēni (tā,ka saprot visu un nekas nav jāpaskaidro), vel kādi 4 saprot katru otro vārdu (bet doma skaidra netiek pārsvarā), pārējie 15-29 nesaprot un atsakās pat mēģināt saprast, ā un ve biezi teksti ir - skolotaj, jums jāiemācās krievu valoda (es runāju ar nepareiziem uzsvariem un šad tad arī piemirstas kaut kas specifisks). Un, lai darītu primārās lietas, es nekāvēju laiku, lai runātu latviski, jo nesaprot lielākā daļa.
Bet es varu pastāstīt,kā iet latviešu valodas stundās.. 8.9.10,11, klase.. Uz tāfeles uzraksta priekšā 15 vārdus, kuri jāatrod teksta un no tiem jāizveido teikums. Tam iedod 2 mācību h laika un rezultāta lielākajai daļai nav,ko nodot, jo... uzdevums esot par grūtu bijis. Viņi vispār ļooti bieži uzreiz sāk izteikt pretenzijas par to,ka kaut kas notks latvies valodā.
Ok, man nav nekāda sakara ar to,kādā valodā tas notiek (tik, cik man visas anketas, aktivitates utt japlāno krieviski), bet es redzu kā tas viss notiek.. Un man ir žēl,ka tā vietā,lai bērni mācītos un atvieglotu sev dzīvi (un citiem ar), nākas pavadīt stundu debatēs,kas nav pa tēmai.. Jo savādāk - bērni, kā bērni!