Oi, oi, oi - skolas laikā es biju staigājošais baumu magnēts. Par mani runāja visi un visu laiku, jo mūsu klases meitenēm es nepatiku ne acu galā. Patēvs daudz pelnīja, pati biju smukāko meiteņu sarakstā, bonusā tam visam es vienmēr biju izpalīdzīga, atsaucīga, piedodoša, iejūtīga - nu īsumā - naiva. Patiku visiem skolotājiem - arī tiem pie kuriem atzīmes bija sliktas. Man nekad nebija nekādu problēmu ar puišu uzmanību un tā. Līdz ar to - tādas skaušanas, apmelošanas, baumošanas, manas ģimenes netīrās veļas mazgāšana un patēva naudīguma nolikšana bija mana ikdiena. Es nekad to neņēmu pierē.
Līdz 9. klasei man bija viena īsta un patiesa draudzene - visur sēdējām kopā, visu darījām kopā, nekad nestrīdējāmies un vispār dzīvojām mierā un saticībā. Likās, ka līdz simam vecumam mūs nekas neizšķirs. Bet sanāca kā sanāca un pirms izlaiduma ar maniem dažiem draugiem svinējām manu vārda dienu un viņa pazuda - vai es pazudu... Nebūtu būtiski. Būtiski ir tas, ka par mūsu draudzību sāka smagi baumot un pret viņu nostājās pilnīgi visi. Arī mans bērnības dienu draugs, kurš līdzvērīgi viņai man bija kā brālis, kurš nekad nemelos. Un es noticēju baumām pirmo un pēdējo reizi dzīvē. Apvainojos un tas nopūdēja to uzticību uz kuru mūsu attiecības tika balstītas neskaitāmu gadu garumā.
Uzskatu, ka es viņu nodevu - domāju, ka arī viņa tieši tāpat to atcerās.
Pagāja gads un es uzzināju patiesību no tā paša sava labākā drauga, ka viņš meloja kaut kādu zīdainisku apsvērumu dēļ. Neko, noriju to krupi un aizmirsu. Piezvanīju draudzenei, aizgājām uz slidotavu - es viņai atvainojos un mēs forši pavadījām vakaru. Draudzību gan neatjaunojām, iespējams, tādēļ, ka nebija tās sajūtas, ka es būtu pelnījusi viņas piedošanu - iespējams, tādēļ, ka arī skolās mācījāmies atsevišķās.
Ar šo visu palagu es gribu teikt, ka mēs esam atbildīgi par savām izvēlēm. Mēs esam atbildīgi par saviem vārdiem. Un es uzskatu, ka īstu draudzību var nogalināt tikai nostāšanās pret savu draugu. Tā nav īsta draudzība, ja kādam gadās kļūdīties un viņš par to tiek sodīts ar nerunāšanu, afērām vai vēl nezin ko. Par draugu nevar būt kurš katrs un kurš katrs nemaz nav pelnījis būt par tādu.