Kā pārmācīt sliņķi?

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Labi, teikšu kā ir - man beidzot līdz kliņķim un gribas kādu labu padomu.
Ar draugu sāku dzīvot kopā jau pirms diviem gadiem. Man bija 20, viņam 18, īsāk sakot, abi divi pirmoreiz dzīvojām ārpus vecāku ligzdiņām.
Pirmā dzīvesvieta bija komunālais dzīvoklis, kurā dzīvojām ar vēl vienu pāri. Viņi abi strādāja no mājām, un būtībā visu mājas soli apdarīja tikmēr, kamēr ar draugu bijām darbā. Mēs būtībā kārtojām un tīrījām tikai savu istabiņu.
Kad pārvācāmies paši uz savu dzīvokli, tad gan nācās saprast - draugs domā, ka mājasdarbi paši izdarās. Ja es gribu, lai dzīvoklis ir kārtībā, man vai nu jādara viss pašai (diemžēl saprātīgākais variants), vai nu arī vairākas stundas jābaksta draugu, lai viņš izsūc paklājus. Viņš tikai visu laiku atrunājas, ka tūlīt darīs, jāpabeidz skatīties raidījumu pa TV, jāpabeidz spēlīte datorā utt. utt. Beidzas viss vienmēr ar strīdu, jo es, redz, viņu neliekot mierā. Ar sakostiem zobiem izdara prasīto.
Kā man viņu pieradināt pie mājas darbiem? Esmu neskaitāmas reizes mēģinājusi par to runāt, tad viņš tāds saprotošs un "jā, es saprotu, ka tev ir grūti, es labošos", bet nākamajā dienā no tā visa čuš vien ir.
Kādos vēl veidos piedabūt draugu darīt mājas darbus? Viņš no mammas aprūpes ticis pie manis un laikam domā, ka viss ir tā, kā tam ir jābūt.
23.02.2014 20:12 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Man jau šķiet, ka pieaugušu cilvēku pāraudzināt īsti nevar

Pāraudzināt nevar, bet var pieradināt pie zināmas kārtības. Arī dzīvošana vienam ne vienmēr palīdz. Vīrietis viens pats var dzīvot kā pēdējais cūka un neuztraukties par to.
Lai pieradinātu pie kārtības ar dažādiem trikiem un nepārtrauktu atgādināšanu.
23.02.2014 21:15 |

Reitings 435
Reģ: 29.01.2009
Labi, ka es arī savam vīrietim jau sākumā pateicu, ka nebūšu nekāda kalpone. Pārsvarā visus mājas darbus darām uz maiņām - ja es taisu ēst, tad viņš mazgā traukus (un otrādi). Ja es slauku grīdu un putekļus, tad viņš mazgā grīdu (un otrādi), utt. Drēbes gan mazgāju pati :)

Sākumā arī bija grūti, jo viņš bija pieradis, ka ome (kas viņu uzaudzināja) aiz viņa visu savāc, ēst uztaisa, drēbes izmazgā, utt.
23.02.2014 21:15 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Amazing tādas nežēlīgās pārmācīšanas metodes :D , bet, manuprāt, ar rūdītiem sliņķiem, kuri pieraduši, ka aiz viņiem visu laiku savāc, savādāk nevar! Atliek būt radošai un izgudrot, kas iedarbotos uz attiecīgo cilvēku. Sākumā jārunā, bet ja nelīdz, jāķerās pie smagās artilērijas.
23.02.2014 21:26 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Nēsmu tādā situācijā bijusi :)
Tomēr varētu nostrādāt variants: izstāsti savu sapņu dienu vai vakaru. Piemēram: labprāt gribētu ar tevi pavadīt romantisku vakaru vai dienu neatstajot gultu, BET ES ESMU PĀRĀK PĀRGURISI PĒC MĀJAS UZKOPŠANAS, STUDIJĀM UN DARBA, UN MAN NAV NEVIENS KURŠ ATVIEGLOTU MANUS DIENAS DARBUS! :)
24.02.2014 01:05 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Es nespiestu ar varu neko dariit. Vienkaarshi nostaadiitu fakta priekshaa - tev ir jaaizdara sava dalja. Vai nu maksaa no savas kabatas maajkalpotaajai vai arii vaac pats. Ja peec taa nekas nemainiitos, nodaliitu traukus, izlietnes utt un tiiriitu tikai savu dalju. Lai vinja dreebes staav netiiras un ja vinjam nav trauku no kaa eest, savu dalju nedotu, lai peerk plastmasas. Vai arii pati noliigtu maajapkalpotaaju un paardotu vinja speelju konsoli izdevumu segshanai.
24.02.2014 03:18 |

Reitings 187
Reģ: 28.11.2013
Es nespiestu ar varu neko dariit. Vienkaarshi nostaadiitu fakta priekshaa - tev ir jaaizdara sava dalja. Vai nu maksaa no savas kabatas maajkalpotaajai vai arii vaac pats. Ja peec taa nekas nemainiitos, nodaliitu traukus, izlietnes utt un tiiriitu tikai savu dalju. Lai vinja dreebes staav netiiras un ja vinjam nav trauku no kaa eest, savu dalju nedotu, lai peerk plastmasas. Vai arii pati noliigtu maajapkalpotaaju un paardotu vinja speelju konsoli izdevumu segshanai.

++ pilnīgi atbalstu šādu nostāju,manuprāt,labākais,ko vari darīt šajā situācijā.
24.02.2014 07:29 |

Reitings 491
Reģ: 07.02.2012
Aiii, man ir kas līdzīgs... Vai tur ko var mainīt? Nezinu... Ir bijušas neskaitāmas srunas par to un beigās parasti tiek teikts - jā, es vairāk pie tā piedomāšu, cienu Tavu darbu. Un tad nomazgā divus šķīvjus un staigā lepns kā tītars...
Bet es neuzskatu, ka ciena manu darbu, ja es iztīru grīdas, izmazgāju un viens skrienot ārā, kad jau uzvilcis kurpes, vēl izskraida pa istabām ar netīriem apaviem.
Viņš vienkārši nekad viens nav dzīvojis, tikai pie vecākiem, kur mamma visu vienmēr ir sagatavojusi, satīrījusi, veļu izmazgājusi un izgludinājusi...
Vajadzētu jums redzēt to apjukumu un lielās acis, kad sākot dzīvot kopā pateicu, lai izmazgā veļu. Viņam veļas mašīna ir kā tāds rets dzīvnieks...
24.02.2014 09:12 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Es ilgi karoju, mēģinādama runāt un lūgties. Lieki piebilst, ka saņēmu pretī tukšus solījumus.
Ar pirmo slinkuma daļu es cīnījos nežēlīgi - tos mēslus, ko viņš aiz sevis nesavāca, liku tā, lai viņam traucē un viņš ir spiests savākt. Esmu olu čaumalas bērusi viņam apavos un sīpola mizas kaisījusi gultā. Tas izārstēja no pozīcijas "Nevākšu, man netraucē".
Šobrīd uzstādījums ir pavisam vienkāršs - es aiz viņa nevācu. Vai mēs abi kopā, vai lai algo kalponi. Mazgāju tikai tās drēbes, kas ir veļas grozā. Ja kaut ko nav aiznesis un tur ielicis, tad pats vainīgs. Trauku mašīnu darbinu tikai ar tiem traukiem, kas tur iekšā. Ja viņš savas krūzes un šķīvjus nav tur ielicis, trauki tā arī paliek nemazgāti. Kad kaudze paliek liekāka, viņam pielec un viņš savāc. Grīdu dzīvoklī tīra tikai viņš. To esmu izcīnījusi.
Nu tā, kaut kā. Protams, nākas reizēm kādu dienu padzīvot cūku kūtī, lai viņš pamana, ka ir pienācis laiks kaut ko darīt, bet toties pēc tam viss ir čikiniekā.
24.02.2014 10:23 |

Reitings 2033
Reģ: 10.12.2012
Libras komentārs lika arī aizdomāties man.

Arī tās kuras ir mājsaimnieces, nevajag kļūt par kalpotājām. Ja, jūs vienmēr mazgājat traukus, tad vīrietim, ir vismaz jāaiznes savi trauki līdz izletnei, nevis jāatstāj kaut kur pa māju, lai tu lasītu pakaļ. Ja jūs atbildat par veļasmazgāšanu, tad vīrietim vismaz jāspēj aiznest savas drēbes līdz veļasgrozam. Kaut kādai atdevei jābūt no abām pusēm un tādā veidā, manuprāt, arī vīrietis sāks novērtēt tavu darbu. It kā sīkums, bet svarīgi.
24.02.2014 10:31 |

Reitings 1364
Reģ: 05.04.2013
Manējais pašā sākumā arī neko nepalīdzēja. Bet ar laiku laikam pats saprata,ka nav forši,ja es viena visu daru. Viņš palīdz. Tagad es viņam pamatā palūdzu novākt gultas veļu un savākt savas netīrās drēbes un aiznest līdz veļasmašīnai,iznest mistkasti,dažkārt izslaucīt grīdu, kamēr mazgājuu traukus,lai pēctam varu izmazgāt. Ir brīži,kad viņš papukst, bet tad viņš paliek ar nemazgātām drēbēm :D
Mums laikam dzīvoklis nav tik liels, lai sataisītu tādu bardaku,ka abiem būtu stundām jākārto un paldies Dievam par to :D
24.02.2014 10:50 |

Reitings 1493
Bet... šausmas meitenes...
Un tagad padomājam - KĀ tad tie "vīrieši" ir audzināti, ja ir šāda attieksme pret sievieti un mājas darbiem - ka tie padarās paši uz burvju nūjiņas vēzienu?

Manam vīrietim nekas tāds pat prātā neienāktu, patiesībā, viņš bija tas, kas ieviesa darbiņu dalīšanu, lai viss būtu godīgi, un mājassoli apdarītu mēs abi. But then again, viņš jau no bērnības palīdzēja mammai mazo māsu auklēt, bieži paši vīrieši taisīja vakariņas, jo mamma ilgi bija darbā, savukārt no 15 gadiem jau brīvajā laikā no skolas piepelnījās, izvadājot maizi.

Ceru, ka tas mums pašām, kā mammām (vai topošajām), būs viela pārdomām - ka NEDRĪKST vīrietim, arī meitenēm, visu nolikt priekšā gatavu ;)

Un pilnīgi piekrītu Kristas variantam - piedraudēt ar mājkalpotāju, kas būs jāapmaksā viņam! :D
24.02.2014 10:55 |

Reitings 1814
Palielīšos :D
man gan draugs fantastisks. :) Visus mājas darbus dalām 50/50. Es taisu ēst - viņš mazgā traukus. Es sakārtoju istabas - viņš izsūc grīdu. utt..

Ja man būtu sliņķis mājās noteikti es noteikti ekspodētu, visticamāk pēc Libras metodēm pārmācītu. :D :D
24.02.2014 10:57 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Palasot dažu komentarus, gribas domāt: VĀKS! :D
Cik labi, ka mējais +/- ir no tīrīgajiem.
Ok, esmu tā, kas 95% gadījumu mazgā traukus. Bet ja esmu vēlāk mājās un viņš jau ir paēdis, mani nekad izlietnē nesagaidīs viņa trauki.
Arī iknedēļas majas tīrīšana ir sadalīta. Viņs tīra vannas istabu, es pārējās istabas. Viņam gan vienmēr vienu vannas istabu iztīrīt aizņem vairāk laika, kā man pārējās 3 istabas :D

Iepriekšējais draugs bija tāds, kas varēja slīk savā miskastē. Nedēļām varēja turēt pusizdzertas kafijas krūzes pie gultas, kamēr tajās paradas pelejums...brrrr. Runāt bija bezjēdzīgi, jo vienmēr pretī bija teklts: Kas es no tā sliktāks cilvēks esmu? waaaa, Tādos brīžos gribēju viņam krāmēt.
24.02.2014 10:57 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Nu es pilnīgi noteikti zinu, ka mājās viņš bija izlaists līdz pēdējam. Dzīvoja viņš ar omīti un viņa tikai viņam no pakaļas staigāja un visu vāca, jo jauniešiem ir svarīgākas lietas kā kārtošana. Principā, varēja istabas vidū kaut ko nomest un pēc minūtes tas bija jau nolikts vietā. Tādu es viņu saņēmu un to viņš gaidīja no manis. "A man mājās mamma un oma darīja tā....", bija vispopulārākā frāze. Tad arī pateicu - neesmu ne mamma, ne oma un, ja negrib kā pieaudzis cilvēks dzīvot, var droši doties atpakaļ pie viņām.
24.02.2014 11:01 |

10 gadi
Reitings 13809
Jā, ir gan te drastiskas metodes. Zinot vīra raksturu, nekad man tādas lietas neietu cauri.

Par laimi īpaši nekārtīgs viņš nav. Traukus nomazgā gan savus, gan manus. Reizēm, ja vakarā gultā ir dzēris tēju, protams, tā krūze pie gultas var nostāvēt līdz nākamajai tējas dzeršanas reizei. Bet man tas netraucē.

Miskasti nes tikasi viņš, es tikai parasti pasaku, ka tas jāizdara.

Māju tīru es, jo man tā labāk patīk, bet, ja palūgšu, to noteikti darīs.
24.02.2014 11:06 |

Reitings 1493
"A man mājās mamma un oma darīja tā....", bija vispopulārākā frāze. Tad arī pateicu - neesmu ne mamma, ne oma un, ja negrib kā pieaudzis cilvēks dzīvot, var droši doties atpakaļ pie viņām.

+++
:D
24.02.2014 11:07 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Šeit par ir filmu cienīgi sižeti :D :D :D
Ja godīgi.. nav tāda pieredze. Es dziļi sirdī esmu haotiskāka par draugu, bet pastāvīgi sevi disciplinēju :)
Mājās daru visu pati (izņemot remontdarbus, spuldzīšu maiņu..), bet ja pateikšu ''šodien jūtos nogurusi'', viņš momentā piecelsies un nomazgās traukus utt. :)
24.02.2014 11:21 |

Reitings 146
Reģ: 12.11.2012
Man ir līdzīga problēma, diemžēl risinājumu nespēju atrast :D
Tā jau man liekas ir pēdējā nekaunība,kas manējais nosēdējis visu dienu netā vai pavazājies apkārt un es vakarā pēc 11h darba dienas nāku mājās, taisu ēst un visam pa vidu cenšos saslaucīt grīdas un izmazgāt traukus. Un nedod Dies` es atnesīšu ēdienu kastroļos :D Runāšana arī nepalīdz un miskastē, diemžēl, dzīvot es nespēju. Pēdējā laikā tik uzvedos īpaši vienaldzīgi un tad jau čalis jūt, ka nu briest kaut kas nelāgs un paēst uztaisa.
24.02.2014 11:22 |

Reitings 37
Reģ: 24.01.2014
Es bieži esmu kā Tavs draugs :D Man vieglāk ir vienu dienu savākties ģenerālajai tīrīšanai, nekā katru dienu pa bišķiņam ...

weee, Tu man tā patīc :D
24.02.2014 12:29 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
es arī varu palepoties, ka man tādas problēmas nav, bet ja būtu, es, iespējams, rosinātu māju kārtot abiem kopā, piemēram, sestdienās, vai arī sadalītu pienākumus uz pusēm.
24.02.2014 12:31 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits