par nepilngadīgo uzskaiti

Reitings 21
Reģ: 15.02.2014
Sveikas!
Pirms 10 gadiem (kad bija 13 gadi) kaut kādā dullumā ar draudzeni aizgājām uz veikalu, un es nočiepu lūpu spīdumu (1.50 Ls vērtībā), bet draudzene kaut kādas acu ēnas, mūs pieķēra veikala apsargi, kā rezultātā attapāmiess policijas iecirknī, kauns milzīgs. Kaut kādus paskaidrojumus inspektors paņēma, izsauca vecākus, cietušajam, t.i., veikalam visi zaudējumi tika atmaksāti, krimināllietu neuzsāka (kriminālatbildība no 14gadiem un arī veikals neizvirzīja sūdzību nekādu), cik atceros, tad toreiz laikam biju uzlikta nepilngadīgo profilaktiskajā uzskaitē un, ja pareizi atceros, tad teica, ka pēc gada, ja neizdara jaunus pārkāpumus, no uzskaites tiek persona noņemta.. jaunus pārkāpumus neesmu vairs dzīvē izdarījusi. bet tagad internetā kaut kur redzēju, ka no uzskaites noņem, sasniedzot 18gadu vecumu, bet no arhīva izņem no 24 gadu vecuma.
savu karjeru saistu ar darbu valsts pārvaldē, vai man izziņā no soda reģistra parādīsies šis nesmukums? vai tiešām to visu izņem no sistēmas, noņemot no uzskaites? un vai šis te man varētu skaitīties kā kaut kāda veida sodāmība, kas liegs iespēju veidot karjeru vals pārvaldē?
15.02.2014 01:27 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Hm, tā ka pilnīgi dzēšas un nekad vairs neuzrādās arī nav. Vismaz praksē. Man jau no pusaudžu gadiem paticis dzerstīties pa ielām, sākot no aliņiem parkā 17 gadu vecumā, kad arī mans vārds iekļuva mazo razbainieku sarakstā, līdz ...aliņiem parkā pirms kluba 21 gada vecumā :D Tad nu tajā 2. reizē laipnie policistu kungi man atgādināja par jaunības dienās izdarīto noziegumu pret sabiedrību, kas man bija pamats šokam - nu kā tad ar solīto "atbrīvošanu" pēc gada? Tad nu man arī izskaidroja, ka dotais termiņš - gads, 2 vai cik nu tur ir tikai tās pārkāpumu summēšanas periods, bet info nekur un nekad nepazudīs pavisam.
Un Tev droši ven bija administratīvais pārkāpums, kuram tāpat kā neatļauti noparkota auto kvītij, ir maz spēka Tavas nākotnes postīšanā.
15.02.2014 15:40 |

Reitings 21
Darla vai Tu strādā valsts pārvaldē kā darbiniece vai kā amatpersona?

Samaara bet Tev bija administratīvais pārkāpums + Tevi sauca pie atbildības ?! (cik noprotu), bet mani pie atbildības nesauca, jo nebiju sasniegusi 14 gadu vecumu, līdz ar to nebiju atildīga ne krimināli, ne administratīvi. Tāpēc runa ir par to, vai no tās uzskaites esmu dzēsta, jo nekadādus citus pārkāpumus dzīves laikā neesmu izdarījusi. To, ka administrīvie sodi (visi) paliek arhīvā, to es zinu, tāpēc arī policisti atgādināja Tev par tavu jaunību.

Kubiete protams, ka nevar pieprasīt bez īpaša pamatojuma, bet, kandidējot uz attiecīgiem amatiem, vienlaicīgi ar motivācijas vēstuli un CV ir jāiesniedz arī izziņa no sodu reģistra. Turklāt, noilgums ir kaut kas pavisam cits.
15.02.2014 16:40 |

Reitings 21
Kubiete palasīju rakstu no tevis ieliktā linka Valsts policijas uzskaitē var nonākt 14–18 gadu vecs jaunietis, ja viņš izdarījis noziedzīgu nodarījumu un pirmstiesas izmeklēšanas laikā nav ticis apcietināts. Arī tie bērni, kuri šo vecumu vēl nav sasnieguši un tādējādi nav saucami pie kriminālatbildības (7–13 gadi), tiek ņemti uzskaitē, ja noziedzīgais nodarījums bijis smags, sevišķi smags vai atkārtots.
Atceros, ka toreiz iecirknī man inspektore teica, ka man esot paveicies, ka nav 14 gadu. hmm, varbūt tad sanāk, ka es nemaz nebiju tajā uzskaitē, jo tas, ko izdarīju ir sliktākajā gadījumā kriminālpārkāpums, nevis pat mazāk smags noziegums, kur nu vēl smags vai sevišķi smags. Ja es būtu biijusi uzskaitē, vai policijas darbinieki brauktu apsekot mani, manu dzīvesvietu? jo nekas tāds nebija.
15.02.2014 16:46 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Tev bija pēc tam jānāk ik pa laikam uz policiju atrādīties?
15.02.2014 16:49 |

Reitings 21
Nē, nebija. vispār nekas nebija, atceros tik, ka vienu reizi (kaut kādu nedēļu pēc tā notikuma) vecākiem bija jābrauc kaut ko parakstīt.
15.02.2014 16:50 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Elina, kriminālais ir smagāks nekā administratīvais, tā ka ja Tev pat tāds nebija, tad vispār sēdi mierā un necepies.
15.02.2014 16:51 |

Reitings 21
Samaara zinu, bet runa par to, ka Tu biji sodīta administratīvi - tāpēc arī visi administratīvie sodi saglabājas arhīvā.
15.02.2014 16:55 |

Reitings 734
Tad 99%,ka viss ir kārtībā. No prakses atceros,ka nepilngadīgajiem lietas iekārtoja un uzskaitē lika tad,ja noziegums bija būtiskāks vai nebūtiskie noziegumi atkārtojās, tad arī viņiem bija jānāk atrādīties to noteikto termiņu pēc kura izskatīja vai noņemt no uzskaites. Datu bāzē domāju,ka Tevis arī nav.
+ es pati esmu par šo vaicājusi vai adminidtratīvie pārkāpumi skaitās un atbildēja,ka nē un var strādat valsts iestādē. Galu galā policisti paši nav nekādi jēriņi..
15.02.2014 16:55 |

Reitings 21
es tiešām ceru, ka es nekādo arhīvos neparādīšos.
Hmm, varbūt, tad sanāk, ka es nemaz uzskaitē nebiju, bet gan vecāki parakstījās, ka mani pieskatīs?!!
Jā, administratīvie neskaitās, bet zādzība nav administratīvais, pat mazā apmērā.
15.02.2014 16:59 |

Reitings 734
Hmm, es nezinu, kā bija Tev, bet godīgi sakot, ja inspektors redz,ka bērns ir kļūdījies, viņa uzvedība iepriekš bijusi laba, tad patiesībā vairāk notiek tāda pabaidīšana, lai apjaustu nodarīto un sekas. Iespējams,ka nevienā vieta neparādījās vārds zādzība (runāju par oficiālajos papīros ierakstīto). Vecākiem nevari pajautāt,kas un kā?
15.02.2014 17:04 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Darbā stājos kā amatpersona, bet man neviens izziņu no sodu reģistra neprasīja.
Loģiski domājot Tev tur nevajadzētu nekam rādīties, bet pat ja parādīsies, tad tas būs kaut kāds sīkais huligānisms (jo biji mazgadīga un lietas par zādzību nebija), un ja pat nebija pēc tam nevienam jāatrādas, tad iespējams policija tikai pabiedēja tevi (un izskatās, ka veiksmīgi). Nav jau policisti tik ļauni - neliek par katru sīkumu sodus!

Pie administratīvā pārkāpuma ir salīdzinoši viegli tikt (smēķē ne tur, atvērta pudele, brauc sab.transp.pa zaķi, ielu ne tur šķērso, mūziku pa skaļu klausies utt.), tāpēc nesatraucies - neviens no šiem mazajiem pārkāpumiem nebūs par pamatu darba nedabūšanai!

Darba vietām interesē vairāk tie sodi, kas var atsaukties uz darbu, piem., finanšu jomā interesētu bijušās krāpšanas vai kaut kādas naudas mahinācijas, tiesībsargājošajiem varētu vairāk interesēt fiziskie nodarījumi, sadarbības ar grupējumiem, rasu lietas u.tml. - respektīvi interesē sodi, kas varētu liecināt par tavu nespēju veikt konkrētos pienākumus.
15.02.2014 17:22 |

Reitings 21
Darla jācer, ka ir tā kā raksti!
15.02.2014 18:53 |

Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Gan jau būs labi un darbu iegūsi! :)
15.02.2014 19:18 |

Reitings 21
Darla paldies par uzmundrinājumu, nedaudz nomierinājos, un ceru, ka saņemot to izziņu, nebūs nejauki pārsteigumi.
15.02.2014 20:56 |

Reitings 21
Kādu laiciņu atpakaļ jautāju mammai, bet viņa pati 100% neatcerējās kā tur bija, teica, ka parakstījās laikam par to, ka uzraudzīs mani, un, ka, ja es nezidarīšu jaunus pārkāpumus, tad tas viss nesmukums dzēsīšoties. Bet kā tur tieši bija viņa arī neatceras, bet laikam jau, ja būtu bijusi tajā profilaktiskajā uzskaitē, tad jau laikam viņa atcerētos.
15.02.2014 20:58 |

Reitings 21
gribēju pateikt, ka izziņu saņēmu un nekas tur neparādās. Liels paldies jums visām par komentāriem un viedokļiem!
18.02.2014 21:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits