Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Demogrāfija

 
10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Tā kā Tvnetā kārtējo reizi bija raksts par demogrāfiju, es ņēmu un beidzot paskatījos statistiku.
Visi visapkārt par to runā, kā jau lielāko daļu čīkstēšanas laidu gar ausīm, bet tie skaitļi nudien ir biedējoši! Kaut kā nebiju tam pievērsusi uzmanību.
Ar tādiem tempiem mēs pārvērtīsimies par īstu spoku valsti.

Nemaz nerunājot par emigrāciju, dzimstības/mirstības rādītāji ir traki. Katru gadu dabiskajam pieaugumam ir negatīvs saldo ~10000 apmērā. Un cik daudzi papildus tam aizbrauc? Papildus šim 10000 skaitlim, no 2012. uz 2013. gadu oficiāli (un es uzsveru - OFICIĀLI, kas emigrācijas faktu dokumentējuši) emigrējuši vēl papildus 11,9 tūkstoši, kad krīze it kā bija uz beigām.

Mani tas viss reāli biedē. Jo paliek pensionāri, kuri nevar aizbraukt, un viņiem aiziet ~75% sociālā budžeta - un pensijas tāpat vidēji ir 180ls apmērā. Pensiju saņem ~482 tūkstoši.
Kāda vēl var būt runa par māmiņalgu paaugstināšanu un valsts atbalstu šādā situācijā? Tā sociālā budžeta kule jau ir tā uz visām pusēm izstaipīta, ka tur ko gaidīt no valsts būtu naivi.
Lielais pensionāru skaits ir tas, kur aizeit tik daudz līdzekļu. Jo mazāk strādājošo, jo mazāks sociālais budžets un mazākas pensijas uz proporcionāli pieaugošā pensionāru skaita. Un mazāku daļu var atlicināt vecāku un bērnu atbalstam.
Un tad pieķeram sevi, atrodoties vienā lielā ritenī - nemaksājam nodokļus, jo redzam, ka pensijas mazas un ģimenes neatbalsta, braucam prom, bet jo vairāk braucam prom un mazāk maksājam nodokļus, jo mazāks ir budžets, ko šiem mēŗkiem varam tērēt, un tādējādi vēl vairāk cilvēki negrib neko maksāt, un sākas viss no gala.

Un no kā mirst cilvēki un kādēļ mirstības skaits ir tik liels? 477 cilvēki no 100 tūkstošiem mirst ar visdāžādākajām sirds un asinsvadu saslimšanas problēmām. CSDD akcijas pret avārijām ir lieliska, bet statistiki mirušo skaits tajā ziņā ir ziediņi salīdzinot ar sirds saslimšanām.

Principā man izskatās, ka valdība naudiski šeit palīdzēt dzimstību vairot īpaši nevar, tāpat ar naudu tiešā veidā veselību nopirkt nevar. Sociālais budžets ir speciālais budžets, kuru tērē TIKAI un VIENĪGI attiecīgajiem mērķiem - pensijām, pabalstiem. Tas ir budžets, kuru deputāti patiešām aizskart nevar. Kas nozīmē, ka tā ir tīra sociālā atbildība, cik liels tas ir. Cik iedzīvotāji iemaksā, tik arī ir.

Varbūt jāsāk runāt par īstajiem skaitļiem un iemesliem? Vismaz ja ne materiāli cilvēki tiek atbalstīti, tad varbūt informatīvi.
Tie ir trīs stūrakmeņi šobrīd - emigrācija, dzimstība, mirstība.

Varbūt labklājības un veselības ministrija var ziedot daļu līdzekļu un veidot informatīvas kampaņas? Runāt par dzimstību, runāt par sirds saslimšanām, lai cilvēki reāli sāk domāt. Varbūt bērniem nevajag tik daudz līdzekļu, kā liekas, varbūt nevajag gaidīt ideālos apstākļus, varbūt jāmudina nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un neēst draņķības, kā arī padarīt kardiologus iedzīvotājiem daudz pieejamākus. Tas būtu lētāk, kā izmantot citus līdzekļus.
Kaut kas ir jāsāk darīt!

Es patiešām par šo sacepos, un sacepos es reti :D
Principā gribu mudināt dzemdēt (īpaši, ja ir mīlošas attiecības), mīlēt savu bērnus, rūpēties par sevi un savu tuvinieku veselību un piedomāt pie tās, dibināt uzņēmumus, vairot valsts kopproduktu, lai emigrējošie var atgriezties un strādāt. Eksportēt preces, lai citu valstu nauda plūst pie mums, un maksimāli pirkt vietējo ražotāju un uzņēmumu īpašnieku produkciju, lai nauda no mums neaizplūst prom..
Tas viss ir tik saistīts.

Paldies par uzmanību! Ko jūs par to domājat?
31.01.2014 16:53 |
 
Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Es domāju, ka vienīgais risinājums ir dibināt rūpnīcas pa visu Latviju, lai būtu darba vietas un ražošana kā tāda (un eksports), kas attīstītu ekonomiku, noturētu cilvēkus un veicinātu labklājību. Diemžēl man nav tādas naudas, lai to realizētu :(
31.01.2014 16:58 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits