Attieksme dzemdībās

10 gadi
Reitings 4184
Reģ: 22.11.2013
Nupat izlasīju šo rakstu http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/142667/sauca-par-stulbu-nedeva-udeni-un-kritizeja-apgerbu--mamina-soka-par-attieksmi-dzemdibas Likās diez gan briesmīgi, ka tā notiek, un sanāk, ka tād attieksme nav retums. Gribēju vaicāt tām, kuras ir dzemdējušas - vai esat saskārušās ar līdzīgām situācijām dzemdībās?
23.01.2014 22:22 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
24.01.2014 09:59 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
Katetri tika likti roku locītavu vietā, bērnu pacelt tā nebija iespējams par ko vēl dabūju dzirdēt asu kritiku..

Man arī bija katetrs rokas locītavā. Muļķības tās ir, ka bērnu pacelt ar to nevar! Ir taču divas rokas, var likt mazo arī uz otru pusi...
Manas operācijas laikā arī ar mani runāja tikai 1 cilvēks, pārējie sarunājās savā starpā, arī pasmējās, bet es tam vispār nepievērsu uzmanību. Lūk, šeit ir šis piemērs - ka vienādu attieksmi var uztvert dažādi.

+++++ julenok bildei. Ar visu savu lielo taisnības cīnīšanu un brēkšanu par savām tiesībām pārāk bieži aizmirstam, ka ārsts, policists, pasta darbinieks un jebkurš cits arī pirmkārt ir cilvēks... un aizmirstam paši savu skabargu acī pamanīt, meklējot baļķus pie citiem...
24.01.2014 10:13 |

Reitings 2308
Inesiite

Nevajag dramatizēt - asinis nekad neiet pa sistēmu atpakaļ, ja pudele ir pilna. Asinis var nākt no vēnas pa sāniem, bet ne atpakaļ pudelē. Atpakaļ pa sistēmu tas iesūcās tikai tad, kad pudele ir izpilināta un nav laicīgi noņemta.

Kateteru Latvijā liek elkoņa vēnās, jo tur mazāk sāp. Mēs varam kādu dienu satikties un es tev ielikšu kateteru elkoņa vēnā un plaukstas vēnā - pastāstīsi, kur bija nesāpīgāk :) Un kad stāv kateters, to roku var kustināt - nav tur nekāds dzelzs gabals, kurš var saplēst vēnu.
24.01.2014 10:23 |

Reitings 15
Reģ: 26.06.2012
julenok

Lai nu tā būtu, ja jau stāvēji man blakus un redzēji ka tā ''nenotika'' . Pa to trubiņu asinis nāca uz pudeli.. blakus vēl vienai māmiņai lika zāles un viņa ar lielām acīm uz to noskatijās. Neesmu ārsts nesaprotu, kā un kāpēc notika tāda reakcija.

Un par katetru otra roka bērnu paņemt nevarēju, tādēļ ka esmu izteikta kreile un katetrs bij iesprausts kreisajā rokā, bet tās visas ir nianses un sīkumi par kuriem ārsts nezināja, kā jau rakstīju tas viss neliek man tagad atteikties no pēcnācējiem, vai spriest ka Latvijas ārsti tur nolaidīgi vai vēl sazin kādi. Visi esam cilvēki..
24.01.2014 10:37 |

Reitings 2308
Inesiite

Man ir pietiekami liela pieredze sistēmu likšana, un arī nelielas fizikas zināšanas, tāpēc es varu apgalvot, ka asinis neiet pa to "trubiņu" pudelē, kamēr sistēma ir pilna. Spiedienu gradienti utt. Bet nu labi, es tiešam blakus nestāvēju un nezinu, ka cilvēkiem patīk forsēt notikumus :)
24.01.2014 10:49 |

Reitings 2715
Un par katetru otra roka bērnu paņemt nevarēju, tādēļ ka esmu izteikta kreile un katetrs bij iesprausts kreisajā rokā,

Nu man bija labajā rokā katetrs un esmu labroce, kreisajā rokā vēnu nevarēja atrast... nu labi, es tagad mazo turu uz otru pusi, kā kreile, bet nu un? Pieredzes var būt visādas, bet nevajag stāstīt muļķības...
24.01.2014 10:51 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
II, pilnīgi tev piekrītu. Bez naudas laikam nekas nenotiek. Man omītei bija valsts apmaksātā operācija, pēc tās radās komplikācijas, viņa zvanīja uz konkrētās slimnīcas ķirurģijas nodaļu un jautāja ko darīt, bet viņiem principā bija vienalga, jo viņa nemaksāja tos simtus latus par operāciju un nekādu naudu nedeva. Vispār, ja tu neej uz privāto klīniku, tad pret tevi attiecas kā pret suni.

Viņi jau nestrādā par velti - to summu apmaksā valsts. Tāpēc jau mēs maksājam nodokļus.
24.01.2014 10:52 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Ir dzirdētas dažādas situācijas no dzemdībām un ārstu apmeklējumiem, man tiešām šķiet, ka atkarīgs, ar kuru kāju ārsts no gultas izkāpis un kādi pacienti pirms tam bijuši. Sanāca bērnu vest pie speciālistes, bija šis tas pa ausu galam dzirdēts, ka esot nejauka un brūkot virsū vecākiem, nu neko, nebija iespēja pie cita tāds speca tikt. Pēc vizītes biju ļoooti pārsteigta, jo tikām ap pusdienlaiku, cilvēku pirms mums bija daudz, bet no dakteres pilnīgi neviens slikts vārds, neviens aizrādījums vai kritika, tikai slavēja. Pēc laika ar citu mammu sanāca runāt, viņa gan teica, ka nekad mūžā pie tādas briesmīgas raganas vairs neies.

Par dzemdībām un pārējām dienām, ko pavadīju slimnīcā - pilnīgi neviena slikta vārda, gan dzemdību laikā gan pēc tam biju apčubināta, kā pavēru palātas durvis, tā uzreiz kāds no personāla apvaicājas, vai kas vajadzīgs, arī dzemdību laikā vecmāte sauca mīļvārdos, uzmundrināja, piedāvāja padzerties, stāstīja visu ko, pēc tam vēl parunājām un izsmējāmies.
Cits stāsts par bērnu dakteri - goda vārds - kā pavēra palātas durvis, tā uzreiz brauc man virsū, kāpēc es bērnu saldējot, a es tikko bērnu noģērbusi līdz pusītei, kakains pampers vienā, salvetīte otrā rokā, stāvu un nesaprotu, ar ko tādu attieksmi nopelnīju, kā viņasprāt man tas pampers bija jāmaina. :D Un tā tas bija katru dienu, atrada, par ko piesieties, pat par lietām, kas pilnīgi nebija manā pārziņā. :D Baroja slimnīcā arī labi, tikai nesapratu, kāpēc pilnīgi pie katra ēdiena līdzi bija maize. Daudz maizes. Ienāk daktere tieši pēc pusdienām, ierauga, ka neesmu maizes šķēli apēdusi un brauc virsū, kā manuprāt man var ražoties piens, ja es neko neēdu, sorry, es jau kukuli maizes brokastīs biju apēdusi. :D
Tā ka - nedomāju, ka tas ir kas pilnīgi neticams, ka ir arī tiešām rupji un nolaidīgi cilvēki med. personāla vidū.
Pie tam - par dzemdībām nemaksāju pilnīgi neko. Mājās vedot tieši tā bērnu daktere palīdzēja un nesa mazo līdz tētim un bija pats mīļuma iemiesojums, pirms tam atnāca aprunāties, novēlēja labu veselību un vēl nez ko, laikam negribēja, ka sūdzos par viņas attieksmi. :D Bet - es to neņēmu pie sirds, saprotu, ka cilvēki ir dažādi un visi nevar būt saulstariņi. Protams, pakaļ mums tētis nebrauca ar tukšām rokām, bija sarūpējis arī mazu paldies personālam, tiesa - ne naudā. :) Tas man tā forši likās, jo ar pliku paldies aiziet arī negribējās, tomēr bija ļoooti foršas bērnu māsas un sanitārītes. :)
24.01.2014 10:56 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
jautājums ne pa tēmai, bet vai katetra ir obligāta procedūra dzemdībās ?
24.01.2014 10:59 |

Reitings 15
julenok

Es tač nezinu varbūt tā sistēma arī nebij pilna, tādas nianses neatceros.. saku to kas notika, kāda jēga man tagad būtu sēdēt un izdomāt pasakas? Drīzāk tu ar savu LIELO pieredzi, varētu man izskaidrot, kā tad tas varēja notikt.. ja pudelē bija vieta gaisam, tad jau teorētiski tas bij iespējams vaine?

Ebe

Man bērnu bij un ir bail turēt uz otras rokas, jo es tā nejūtos droši. Manuprāt forums ir radīts, lai mēs visas varētu izteikt savu viedokli, nevis vadīties pēc stereotipiem..
24.01.2014 11:01 |

Reitings 11429
Reģ: 02.07.2013
Man gan nav pieredzes par Latvijas dzemdību namiem un aprūpi, taču biju salasijusies šausmu stāstus par UK ārstiem un slimnīcām. Ka pēc dzemdībām uzreiz triec mājās, slikti izturās pret iebraucēju dzemdētājām,slikts ēdiens, viss slikti slikti.
Tāpat viena paziņa pirms manis dzemdēja tajā pašā slimnīcā ,kur es. Nedēļu pēc dzemdībām, viņa pie manis atnāca un arī stāstija šausmu lietas, cik briesmīga slimnīca un viss tik pretīgi.
Interesantākais ir tas,ka biju šausmīgi sabaidīta,'bet beigās biju ļoti pārsteigta par to,ka.. par slimnīcu varu teikt tikai labāko. Tāpat par aprūpi. Un arī ēdiens tur bija tiešām labs un garšīgs,es pat dažas receptes noskatiju un mājās sāku gatavot šo to.
Slimnīcā biju 5 dienas .

Protams,ka bija brīži,kad emocijas tik sakāpināts un liekas - ak,Dievs, kāpēc tie idioti man nepalīdz!? :D
Piemēram,mani uzņēma slimnīcā tikai ar trešo reizi. Biju neizpratnē, jo man taču sāp !
Un pēc dzemdībām otrajā vai trešajā dienā tiku pie piena drudža. Man nebija ne jausmas kas notiek. Vienā momentā sāka deguns tecēt, klepus nenormālākais un sviedri līst uz visām pusēm, temperatūra pie 39, bet māsiņa saka - atver logu un novelc halātu. KO? Biju šokā par to :D Sazvanijos ar radiem, un viena sieviete man pateica,ka gan jau piena sastrēgums,lai pataustu krūtis un jā, tik tiešām, viss ciets, kunkuļos! Cēlos no gultas, ņēmu pumpītu un slaucu pienu - temperatūra nokritās un palika labāk.

Personāls - lielāko ties, visi draudzīgi un viss forši. Dzemdībās piedalijās 2 studentes-vecmātes. Kad jau sledzos ārā no sāpēm un noguruma ,ieradās anasteziologs ar tekstu - Im your hero, im here to save you! :D
Tas,ko viņš man pateica,man pierāpoja tikai pēc kādas stundas... :D
Ielika EA ,visu paskaidroja. Visi tādi jauki bija, jokus stāstija, smējās, jautāja mums par dzīvi Latvijā utt.

Bija viena sieviete ,kas man nepatika , bet tas gan jau tikai tāpēc,ka viņa bija ļoooti nopietna un pat nesmaidija, tāda dusmīga izskatijās, bet viņa darija tikai savu darbu un ļoti nopietnā momentā bija pie manis, konstatēja to,ka kaut kas nav riktigi un aizsūtija uz ķeizaru.

Es vēl šobrīd neesmu īsti pārliecinātas - kas nogāja greizi. Spiedu, spiedu, spiedu un nesanāca.

Arī operāciju zālēs, mani uzlika uz galda un dakteri bija jauki 2 onkuļi ap 50gadiem.

Pēc operācijas viena no studentēm parādijās manu acu priekšā, smaidīga un apsveica mūs. Viņa stāstija,ka viņas maiņa jau bija beigusies, bet viņa ļoti gribēja redzēt mūsu māzuli,tāpēc palika ilgāk. :)

Sākumā mani ielika palātā ar vienu sievieti, bet vēlāk viņas mazulim bija vajadzīga kaut kāda apstarošana, ko darija palātā un tāpēc mani pārveda uz vienvietīgo palātu un paliku viena - forši :)
Katru rītu tantuks viens nāk un nes visiem ūdens krūzi. Tas tantuks tik forša bija, viņa zināja,ka man ķeizars bijis un vienmēr pajautāja ko gribu brokastīs - un nesa man brokastis. Uz virtuvi bija jāiet līdz pašam gaiteņa galam. Nez kurai no mums bija grūtāk to izdarīt , man vai viņai :D

Gan jau varētu stāstīt vēl par slimnīcu un cilvēkiem, bet eehhh :)
Tāda ir mana pieredze ar dzemdībām Anglijā.
24.01.2014 11:01 |

Reitings 11429
Reģ: 02.07.2013
Āāā un par to visu man pilnīgi nekas nebija jāmaksā, ne par EA, ne par zālēm,ko man uz mājām deva līdzi, ne par privāto palātu - neko.
24.01.2014 11:03 |

Reitings 2094
Man vel bērnu nav ,domaju viesmaz vienu var .

Lasu tagad šos šausmu stāstus...jauzprasa paziņām kas dzemdēja DOBELES slimnicā ,kāda tur attieksme ,jo tiešām palika bail to visu lasot ....

A cik maksā MAKSAS LĪGUMA visas dzemdibas kopā? Nelasiju ieprieks ,tagad tik piesedos pie datora.....

Lasiju to rakstu Kas Jauns ......
24.01.2014 11:04 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Man sāk šķist, ka jaunās māmiņas gaida, ka vecmātes izdarīs visu viņu vietā - arī izspiedīs.

Man arī bija katetrs, bet man tas netraucēja paņemt bērnu. Es drīzāk nevaru iedomāties, ka es viņu nepaņemtu, tas man liekas pretdabiski.

Ja ir nepieciešams atbalsts dzemdībās - kāds, kurš patur roku - taču mammu var paņemt kaut vai līdzi, ja tētuks nav vai nevēlās piedalīties. Es gan tiku galā pati.

Tajā rakstā, ja nemaldos, bija minēts, ka neļāvis medpersonāls dzert. Bija brīži, kad man arī neļāva, teica: "Pagaidi, tagad nav laika." vai "Nē, nē, nē, tagad dzeršana nenotiks." Neesmu droša, bet man šķiet, ka tas saistīts ar dzemdes kaut kādu aktivitāti. Pārējā laikā - man māsiņas atnesa pašas padzerties, pašas padzirdīja.
24.01.2014 11:05 |

Reitings 7743
Man arī katetrs bija plaukstas vēnā, tiešām sāpēja un mazo apčubināt bija grūtāk, vēl ilgi pēc tam roka tajā vietā sāpēja, tāda pretīga sajūta, it kā uz nerva uzspiestu, ja atmiņa neviļ, katetrs tur palika visas dienas, kamēr bijām slimnīcā. Pieļauju, ka kaut kā neriktīgi ielika vai sabakstīja par daudz, jo vairākas reizes dūra, kamēr trāpīja kā vajag. Bet nu - uz visa fona tas ir sīkums. :) Nebija arī tā, ka roka vispār nebija kustināma, bija drusciņ jāpiedomā, kā kustinu un kā roku ceļu.
24.01.2014 11:06 |

Reitings 2308
Inesiite
Es jau pateicu - vai nu pudele jau bija tukša un māsiņa vnk nepaspēja to noņēmt, vai nu tu piemelo. Jo kamēr pudelē ir šķidrums - asinis atpakaļ neiet, pat ja pudelē ir gaiss.
24.01.2014 11:10 |

Reitings 273
Reģ: 26.08.2013
Un kā, dāmas ir ar Liepājas slimnīcu? Ir kādas atsauksmes?
Es pagaidām bērniņu neplānoju, bet par to domāju. Es negribētu, lai vīrs/draugs ir klāt, tai tiešām ir tik liela nozīme dzemdībās, ka kāds no tuvajiem ir klāt?
24.01.2014 11:14 |

Reitings 15
julenok

zinu kā ir, kad pudele tukša un asins sāk iet augšā, esmu pabijusi slimnīcā ne reizi vien, bet to sistēmu tikai pievienoja katetram.. un tās zāles vienkārši negāja, viņa tur bakstīja kaut ko grozīja, tad aizgāja likt nākamajai to sistēmu un man pēkšņi pa to trubiņu asinis sāka sūkties augšā ( un nejau lēnām, kā tas notiek pie tukšas pudeles)acis lielas, māsiņa atnāk atkal kko paskatās, nesaprot kāpēc tā notiek un noņem nost pasakot ka man nevajag..
Nevar būt, ka vienkārši sistēmai defekts bij? Es pat nezinu kā lai to izskaidro.. :D tagad liekas smieklīgi, bet esot tur, vēl mazai meitenei esot un baidoties no asinīm gandrīz panikā kritu. Vēl tā otra māmiņa,kas jau gados nobriedušāka par mani, izskatijās sabijusies, kas vēl deva papildus adrenalīnu.
24.01.2014 11:22 |

10 gadi
Reitings 4184
Reģ: 22.11.2013
Man pēc operācijas arī bija katetra vēnā. Laida iekšā daudz pretsāpju zāles, jo operācija tiešām bija tāda, kur man griezumu bija ļoti, ļoti daudz un viņi sāpēja nežēlīgi. Māsiņa pielika sistēmu un teica, lai es paguļu. Kad pamodos, tad redzēju, ka sistēma ir iztecējusi, un asinis lēnām pa trubiņu tek sistēmas virzienā. Tad atnāca māsiņa un teica, ka tā notiekot, ja laikus neizņem
24.01.2014 13:54 |

Reitings 8407
Es dzemdēju Rīgas dzemdību namā:

1) uzņemšanā bija ļoti jauka sieviete, tā man ļoti patika.

2) vecmāte (nu cik viņu vispār redzēju, jo klāt man bija augstākais pusstundu, jo pieņēma citas dzemdības, bet man viss bija ātri, tad principā vairāk viņu nevajadzēja) bija jauka, protams, man aizrādīja šādas tādas lietas un tā kā sabāra, bet pati biju vainīga, tad atvainojos, saņēmos un spiedu sevi nesaudzējot, galvenais, lai mazajam viss labi. Sanāca man arī bļaut, uz to teica, ka tas normāli un ka es nemaz tik traki neesot bļāvusi. Bija vēl pajauka vecmāte - mācekle, daktere, kas mani šuva ar jauka, runājās ar mani un pat jokojās.

3) nu tad viss pārējais personāls - vecmātes, bērnu ārsti, māsiņas un ginekoloģe - nu tās bija visādas, bija, kas man nepatika, jo atnāca, izdarīja savu darbu un neko nepaskaidroja un nepamācīja, bet bija arī ļoti jaukas sievietes, kas visu pastāstīja un paskaidroja, ieteica kaut ko un apjautājās kā pašai ar veselību. Ar to jārēķinās, ka personālā cilvēki dažādi un attieksme arī no katra savādāka. Viena pat mani atcerējās, ka vēlos vismaz kaut ko līdzīgu ģimenes palātai (uz to brīdi visas bija pilnas un nevarēja dabūt) tad pat bija vienu istabu pietaupījusi man, nāca mani meklēt un prasīja vai ņemšu.

Kas nepatika - ēdiens, dzemdību iestādē nevar dot ēdienu, kas pēc tam gāzē bērnam vēderu un no kā metas pumpas, kā arī no rīta un vakarā bija ļoti maz ko ēst un tikai pa dienu kaut kas vairāk, grūti atgūt spēkus, ja nedod normāli ēst, bet dot visu pēc kārtas un vēl mazu kūkas gabalu kā vakariņas.

Un es maksāju tikai par istabiņu, ko pati vēlējos labāku, par visu citu neko vairāk nemaksāju un uzskatu, ka attieksme tik lielā iestādē,kad viss pārpildīts bija laba.
24.01.2014 15:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits