Ziemassvētku vakars

Reitings 1531
Reģ: 19.08.2013
Sveikas! (l)

Drīz jau klāt gada sirsnīgākie svētki, piparkūku un mandarīnu smaržas pa visu māju, izrotāta eglīte, satikšanās prieks, siltums, mīļums, smaidi mīļo cilvēku sejās, Ziemassvētku vecīša ienākšana mājās, dzejoļu skaitīšana, dāvanu saiņošana.

Kā tas notiek Jūsu mājās? Kādas Jums tradīcijas Ziemassvētku vakarā, Ziemassvētkos? Kā pie Jums notiek gatavošanās svētkiem? :)

17.12.2013 15:21 |

10 gadi
Reitings 12860
Reģ: 29.01.2009
Esmu pareizticīgā, tāpēc z-svētkus ar maniem vecākiem un vecvecākiem vienmēr esam svinējuši 7.janv., bet tā pantiņu skaitīšana, svinīgs galds un dāvanas vienmēr bija 31.decembrī! Kopš esmu satikusi savu otro pusīti, katoļu Z-svētkus svinam viņa vecāku mājās, bet viņiem ne pārāk patīk tā apdāvināšana, tāpēc dāvanas vienmēr ir tikai no mūsu puses, savukārt no viņu puses - smuki uzklāts svētku galds un gards karstvīns! :) Tā nu mums sanāk tādas svētku vakariņas par godu Ziemassvētkiem. :)
17.12.2013 20:36 |

Reitings 340
Reģ: 19.01.2013
Cik labi, ka mani un drauga vecāki dzīvo vienā pilsētā :D vismaz par vienu problēmu mazāk :)
17.12.2013 20:48 |

Reitings 2258
Nu viss normāli, ja ir tikai draugs, tad katrs ar savu ģimeni. Ja ir vīrs, tad svin svētkus savā ģimenē un visus senčus un citus radus apciemo vēlāk, citā dienā, gada nogalē ir daudz brīvdienu. Bet mēs apciemojam tikai tad un tikai tos, kurus tiešām gribas satikt, ļoti izvairos no uzspēlētām attiecībām, tad labāk nekādas.
17.12.2013 20:59 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Cik var cepties un uzspiest citiem savu modeli? Tāda sajūta, ka tieši tām, kuras te visvairāk šausminās, kaut kas nav riktīgi attiecībās, tādēļ arī šausminās par citiem.

BacK it kā jau tā arī ir, ka vīrs/draugs nav radinieks, kamēr nepiedzimst pēcnācējs. Pēcnācējs veido radniecīgās saites

Nē, vīrs vai draugs nekad nebūs tavs radinieks. Ģimene laika gaitā jā, bet radinieks nē, kaut vai dzemdējot duci bērnu.
18.12.2013 00:00 |

10 gadi
Reitings 3477
Nav baigās tradīcijas. Agrāk praktiski lielāko daļu Z-Svētku pavadījām kalnos- slēpojām, vakariņas. Šogad diemžēl izpaliek šis pasākums.
Tāpēc 23.dec. apciemošu vienu vecomammu, 24.dec ar ģimeni paēdīsim vakariņas, uzdāvināsim dāvanas, forši pasēdēsim, 25.dec dosimies pie otras vecmāmiņas un pārējiem radiem. Ļoti gribētu 24.dec aiziet uz baznīcu, bet nezinu kā sanāks.

Praktiski galvenā tradīcija bija Ziemassvētkus pavadīt Alpos, tā kā tas šogad atkrīt, tad domāsim par citām tradīcijām :)
18.12.2013 00:06 |

Reitings 417
Pirms tam vienmēr 24. ar savu ģimeni. Galds, dāvanas, dzejoļi, jautrība. Citreiz vēl pie mums mana krustmāte un citi radi sabrauca. Tad 25. ar labākās draudzenes ģimeni svinējām, kur arī galds, dāvanas, atrakcijas.
Šogad būs pavisam savādāk. 24. brauksim pie drauga ģimenes, jo viņam vienai tantei vārds ir Ieva un tradīcija jau gadiem svinēt tur. Plus draugam ir ļoti liela ģimene, līdz ar to tā ir tāda kā Ziemassvēktu balle. Pa dienu savācās visi taisīt vakariņas. Un kā būs pēc tam, redzēšu.
25. brauksim pie manas mammas un māsas svinēt. Galds, dāvanas, kopā būšana. Un jau laicīgi vienojos ar savējiem, ka šogad sanāks šādi. Manējie saprot to un nemaz nedusmojas.
26. būs svinības pie drauga ģimenes draugiem un kaimiņiem, kas uz svētkiem atbraukuši atpakaļ uz Latviju.
18.12.2013 09:04 |

Reitings 138
Reģ: 16.08.2013
Mēs svinam 24. decembrī Z-svētku vakaru kopā visa ģimene.
Pa dienu kaut ko rosamies svētku noskaņās, skan svētku mūzika parasti fonā, rotājam eglīti un dekorējam nedaudz mājas iekšieni, vakarā braucam uz baznīcu.
Pēc baznīcas ir svētku vakariņas - mamma katru gadu gatavo cepeti (protams ir vēl visādi ēdieni un gardumi). Tad dāvanas, dzejoļi, brīnumsvecītes un jauks kopā pavadīts vakars.
Z-svētki ir laikam mani mīļākie svētki :) tie ir tik sirsnīgi un jauki...
Šogad, varbūt, 24. būs jāstrādā, ļoti ceru, ka nebūs tomēr :(
18.12.2013 09:18 |

Reitings 2295
Parasti vienmēr kopā ar ģimeni, vecākiem. 24.vakarā dodamies uz baznīcu, tad svētku vakariņas. Un apdāvināšanās ir 25.rītā, svētku brokastis un svētku noskaņa visas dienas garumā.

Pagājušajā gadā bija ļoti interesanti, ka 24.vakarā ievērojām visādus seno latviešu rituālus un tradīcijas, vilkām bluķi, bridām uz mežu, dziedājām utt.

Šogad būs savādāk, jo būšu pie drauga ģimenes :) Redzēs kādas tur tradīcijas
18.12.2013 09:24 |

Reitings 10816
chanely ,mums shogad ar maasu ieplaanots uzrikot taadaa garaa Sveetkus-ar tradicijaam,daudz visadiem pasakumiem un taa lai ir pa skaisto:) cerams,ka sanaaks un nenodedzinasim pus Ruujienu :D

Man vajag sniegu svetkos :( ehhh
18.12.2013 09:26 |

Reitings 2295
buuuu, lai izdodas svētki! :) Man ļoti, ļoti patīk, ka var atsvaidziāt zināšanas par dažādiem rituāliem utt. Uzreiz cita noskaņa!
18.12.2013 09:28 |

Reitings 10816
jaa,man maasa saaka lasit un mekleet info un vinja smeejaas,ka tik daudz jaunas info uzzinajusi un ka biezhi vien latvieshiem vispar ir nepareizi svineeshanas rituaali un saprashana par Ziemassveetkiem :)
18.12.2013 09:30 |

Reitings 1531
Reģ: 19.08.2013
Mēs arī 24. decembra vakarā svinam ar lielu joni, bet 25. un 26. ir tādas klusākas dienās.
Mums ir mazs galdiņš ar visādiem našķiem - mammas cepti pīrādzīņi, piparkūkas, mandarīni, kaut kāds cepetis vai vienkārši sacepta gaļiņa.
Dažas dienas pirms svētkiem brālis iet pēc eglītes. 24. pa dienu mamma šefo pa virtuvi, mēs ar māsiņu rotājam māju, klājam galdu un uzliekam punktiņus uz "i" mājas uzpucēšanā.
Tad vakarā visi kopā savācamies dzīvojamajā istabā, ieslēdzam lampiņas eglītē un tad seko jautājums - pavakariņosim un tad dāvanas vai dāvanas un tad pavakariņosim? Visus gadus bijusi momentāla atbilde - vispirms dāvanas un tad svētku vakariņas. :D Visi pārāk nepacietīgi. :)
Un tad seko vakara jautrākā daļa ar rūķu tēlošanu, pantiņu skaitīšanu, aizmiršanu, mēģināšanu izšmaukt no pantiņa skaitīšasnas un tamlīdzīgi. Pārsmieties var. :) Pēc tam mājā valda klusums, jo visi aizņemti ar dāvanu izsaiņošanu. :) Un tad jau visi dalās emocijās par saņemtajām dāvanām, vakariņojam, pasakam kādu labu vārdu, novēlējumu. :)

Jūs mīklas minat un kādās rotaļās ejat? :)
18.12.2013 09:32 |

Reitings 186
Reģ: 20.09.2012
Čau dāmas, šajā pirmssvētku laikā!! :)
Ah...lasīju jūsu komentārus un par dažiem saskrēja asaras acīs..nu ka viss tik forši uzrakstīts un izdomāts...
Nočiepu ideju par zvēriņu barošanu mežā, kad iet pēc eglītes - tas ir tik forši :)) domāju šo arī ieviest kā tradīciju mūsmājās.
Ļooti priecājos, ka šogad 23. decembris ir briivs - to dienu es veltīšu tikai un vienīgi raušiem un visādiem našķiem- ko pati gatavošu. :)
24. decembris mums ar puisi jau tā ir pilns ar darāmajiem darbiem tāpēc šogad mācīsimies no kļūdām. Būs mierīga diena, sākumā apciemosim viņa omi un tad dosimies pie manas ģimenes kur arī notiek lielākā svinēšana. :)
Sakarā ar receptēm, kas jauns, kādas idejas un receptes šogad izmēģināsiet? Idejas studijā! :))
Vēlu mierīgu un sirsnīgu šo svētku gaidīšanas laiku!
18.12.2013 09:56 |

Reitings 5481
Reģ: 17.08.2010
buuuuu būs jāvelk bluķis pa dubļiem :D
18.12.2013 09:59 |

10 gadi
Reitings 832
Reģ: 02.10.2010
Tik forša diskusija. Prieks, ka daudzām ir superīgi svētki! :)

Lai gan kampanella gan šauj pār strīpu ar savu izbrīnu un komentāriem:
Perfekti pateikts. Gribētos lai šādi ir visām.

Ko tu gribi, lai tā ir visām?! Lai visas ir kopā ar savām otrajām pusītēm?! ...bet viens no viņiem ir nelaimīgs, ka neatrodas tur, kur pašlaik vēlētos būt?! Vai arī, lai viņi raujas uz visām pusēm, lai gan katrs grib nākošajā dienā aizbraukt pie savas omes un opja, bet tagad nevar. Kāpēc ir jāuzspiež savs variants par pareizāko?

Un šie komentāri jau vispār iebrauc dziļās auzās:
Citām jau tās attiecības nav tik nopietnas un ir tāds tusiņa variants, kad nedomā ne par ģimeni, ne bērniem vēl.

tagad tiešām izklausās, ka tev attiecībās nav viss riktīgi.

Es saprotu, ka šī tēma jau ir it kā slēgta, taču vakar visu lasīju, bet nebija iespējas tikt pie datora uzrakstīt un tagad vēl nevaru norimties. :D

Man pat nav šāda situācija, ka katrs no mums brauc uz savām mājām, jo brīnumainā kārtā gan mani, gan drauga vecāki Ziemassvētkus svin kopā. Taču, ja tā nebūtu, un abas ģimenes svētkus svinētu tieši 24. decembrī, un tikai mūsu dēļ to nebūtu iespējams pārcelt uz 25. datumu (jo brauc taču arī citi radi, ne tikai mēs vienīgi), tad pavisam noteikti es svinētu savā ģimenē, vienalga- atsevišķi vai kopā ar draugu.
Ziemassvētki ir ģimenes svētki, jā- bet vairāk kā 18 gadus esmu svinējusi kopā ar savu ģimeni. Kā gan es pēkšņi varu no viņiem novērsties un uzstādīt par galveno tikai savu draugu- savu jauno, mazo ģimeni? Manā vecāku, vecvecāku ģimenē taču ir cēlušās visas Ziemassvētku tradīcijas. Un tas nenozīmē, ka mums ir tusiņa variants, mums pat ir bērns, taču viens ir skaidrs- Ziemassvētki man ir laiks, ko pavadīt kopā ar saviem vecākiem un vecvecākiem. Turklāt- vienu dienu pavadīt šķirti no vīrieša, ar kuru kopā dzīvoju dien dienā, man neliekas vājprātīgi neizturami, lai gan nedaudz skumji, protams, būtu, ka neesam kopā.
Bet katrs pāris izvēlas to modeli, kurš viņam tuvāks- nav ko svešiniekiem brīnīties un rakstīt spriedumus attiecību statusam!

Ja par tēmu, tad mamma Ziemassvētku rītā atnes egli, mēs ar māsu rotājam, pēc tam kopīgi cepam piparkūkas un gatavojam cienastus. (Šogad cienastu gatavošanas virsvadību uzņemšos es) Ap 18 sabrauc drauga vecāki, mans tētis, atnāk vecmamma un mēs sēžamies pie galda. Kad esam papļāpājuši un paēduši, sākas dāvanu loterijas izspēle. Pēc tam vēl nedaudz pasvinam, drauga vecāki aizbrauc, mēs sēžam tālāk, skatamies tv. Pašas svinības man nepatīk tik ļoti kā tas giadīšanas, gatavošanās laiks. Turklāt šķiet, ka nevienam Ziemassvētki nav tik sirdij tuvi svētki kā man, tāpēc es rosos un gatavojos no sirds. :)
18.12.2013 10:04 |

Reitings 2248
Reģ: 12.03.2009
i, es vienkārši pabrīnījos, kā tā var būt, ka svētkos negribās būt kopā ar savu tuvāko , mīļoto cilvēku, bet svarīgāki ir radi.

Tā. Tieši kur es rakstīju, ka NEGRIBU?????KUR??? Nu nesanāk mums, velns parāvis, jo ir divās dažādās Latvijas malās, turklāt abiem ir jaapciemo vairāki radi. Un man prieks, ka Tu zini par mainām attiecībām vairāk nekā es.
Nu kas tas ir ? Saprastu, ja es te būtu čīkstējusi un puņķojusies, teikdama- ak, cosmo, palīdzi, ko man darīt? Priecīga pateicu, ka man garāki svētki, jo svinēsim ātrāk, bet pretī saņemu izvirdumu ar mēsliem par manām it kā drausmīgajām un nenopietnajām attiecībām.
Turklāt es savu draugu redzu dauuuuudz biežāk nekā savus vecākus, par vecvecākiem un citiem nemaz nerunājot.
Nu labi, ka jums ir tā, bet es neprasīju viedokļus. Man ir labi, kā man ir. Tas, ak te dažas ar izteikumiem mēģina iegruzīt un iegriezt..Nu lai jau! Skatieties, ka nākamgad pašām nesanāk tos svētkus atsevišķi svinēt. Vajag tikai parunāt par daudz.
18.12.2013 10:56 |

Reitings 49
Reģ: 14.11.2012
Es jau nevaru sagaidīt Ziemassvētkus, jo šogad tie būs daudz foršāki nekā visus iepriekšējos gadus! kamēr ar vīru nebijām precējušies, tikmēr mēs Ziemassvētkus 24.12. pavadījām pie viņa vecākiem un 25.12. pie maniem. Šogad mēs visi būsim kopā, mani vecāki brauks ciemos pie vīra vecākiem, būs lielā apdāvināšanās, vīra māsai ir pusotru gadu vecs bērniņš, kuru iepriecināsim ar visādām mantām, puškosim eglīti, cepsim pīrāgus un baudīsim kopā būšanu! ;)
18.12.2013 10:58 |

Reitings 2248
Reģ: 12.03.2009
Un tagad forši ir pateikt- nekašķēsimies. Atvainojos par bērnudārzu, bet kurš sāka? :D
Un vispār es emsu priecīga, jo atnāca manas pasūtītās dāvanas..Nu diktiii foršas, pat negribas dāvināt, turklāt jau šodien saņēmu pirmo dāvanu. Draugs nevarēja nociesties:)

Vakar tieši atcerējos Ziemassvētkus, kad man bija gadi 6, 7..Mēs svinējām mežā, un mans brāluis bija pārģērbies par rūķi. Visi domāja, ka es viņu neatpazīšu.
18.12.2013 11:04 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Racoon, neņem galvā. Tuvojas taču Ziemassvētki ;)

Vienmēr uzradīsies kāds, kuram šķiet, ka vispareizāk dzīve rit viņam. Reizi pa reizei esmu saņēmusi komentārus no draudzenes, ka viņa, lūk, tā nevarētu kā es, bet, skatoties uz viņas dzīves modeli (visnotaļ standartizēti pareizo), man skaidrs, ka, tā kā viņa, es nemaz negribētu. Katram savs.

Bet ZS svinu līdzīgi kā daudzas - pie savējiem 24. vakarā, ja izraujos pie lauku radiem, vairāk laika pavadu brīvā dabā. Kad radu bērni bija mazi, bija arī rotaļas, laimes liešana. Vīra radi, kā katoļiem ierasts, svin 25. pa dienu.
18.12.2013 11:11 |

10 gadi
Reitings 5929
Mēs svinam pie drauga vecvecākiem. Ir aicināti arī manas puses tuvākie radi, tā kā tie nav daudz, tad viss ok. Lai arī ar drauga ģimeni nevarētu teikt, ka ir megasupersilti ideālas attiecības, tomēr, kā jau meitenes minēja, jācenšas norīt visas dumības, jo nevaru iedomāties, ka svētkos būtu bez drauga. Jo viņš taču IR daļa manas jaunās ģimenes.
18.12.2013 11:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits