Ziemassvētku vakars

Reitings 1531
Reģ: 19.08.2013
Sveikas! (l)

Drīz jau klāt gada sirsnīgākie svētki, piparkūku un mandarīnu smaržas pa visu māju, izrotāta eglīte, satikšanās prieks, siltums, mīļums, smaidi mīļo cilvēku sejās, Ziemassvētku vecīša ienākšana mājās, dzejoļu skaitīšana, dāvanu saiņošana.

Kā tas notiek Jūsu mājās? Kādas Jums tradīcijas Ziemassvētku vakarā, Ziemassvētkos? Kā pie Jums notiek gatavošanās svētkiem? :)

17.12.2013 15:21 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Mums parasti ir tā, ka pirms 24. mani ved uz mežu, pakaļ eglītēm sev un mammas vecākiem. Tad arī rotājam mājās... Dāvanas parādās zem eglītes naktī no 24. uz 25. datumu. Katrs ģimenes loceklis katram sagādā pa dāvanai un nakts laikā paslēpj zem egles, no rīta saiņojam vaļā. Tad ar mammu gatavojam vakariņas, vakarā atbrauc radi un pavadām vakaru mierīgi. Agrāk, svinējām plašā radu lokā, tad arī bija visādas atrakcijas, pasākumi un tml, tagad nezinu. Pat nezinu, kā un kur svinēsim šogad...

Parasti šai laikā mamma plānoja visādus teātrus, vai braucienus pie dabas vai ko tamlīdzīgu. Šis ir pirmais gads, kad ir 0 zs sajūtu un liekas, ka labāk to svētku nebūtu vsp.

Jaunais gads gan katru gadu ir skaidrs, pie mammas vecākiem ar pārbāztu galdu, radiem, krievu jaunā gada raidījumiem, salūtiem un tml.

p.s. nezuskatu, ka kāds cilvēks ir jāciena, tikai tā statusa dēļ, piemēram, tikai tpc, ka tā ir vīramāte. ja pieaudzis cilvēks nemāk adekvāti uzvesties, tad tur nav par ko cienīt.
17.12.2013 17:57 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Man ir liela ģimene patiesībā, ļoti liela, bet kopā vairs nesvinam kādus gadus šādu, tādu iemeslu dēļ.

Iepriekšejos gados Ziemīši bija pie drauga vecākiem un pie saviem arī bijām, protams, vienā no svētku dienām. Šogad būs citādi, aizbraukšu pie tēva uz vakariņām un nekāda lielā pasākuma. Egle, zoss, dāvanas, miers. Nekā lieka, nekā vairak.
17.12.2013 17:59 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
raccoon, piedod, bet tagad tiešām izklausās, ka tev attiecībās nav viss riktīgi. Es saprotu, ka modeļi, kā svinēt var būt dažādi, es vienkārši pabrīnījos, kā tā var būt, ka svētkos negribās būt kopā ar savu tuvāko , mīļoto cilvēku, bet svarīgāki ir radi. Man tā nekad nav bijis. Ok, nav gribējies braukt pie drauga vecākiem, bet tad labāk braucu, lai tikai būtu kopā ar mīļoto. Vienmēr var atrast risinājumus un kompromisus. Bet labi, nebojāsim šo tēmu vairs un nekašķēsimies. Negribēju kaut kā aizvainot tevi, vienkārši interesanti palika, jo nav man neviens pazīstams, kas svin svētkus bez otrās pusītes.

lapin, izklausās super :)
17.12.2013 18:03 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Esmu precējusies un Ziemassvētkus svinu gan sava, gan vīra ģimenē - un tā jau kopš mūsu pirmā kopā būšanas gada. Svētku dienas ir trīs - 24., 25. un 26., un katru dienu svinam vienā no ģimenēm (kuras mums kopā ir 3).

Manā ģimenē pāris dienas pirms Ziemassvētkiem sagādājam eglīti, agrāk to darījām kopā ar māsu, tagad pēdējos gados to dara brālis kopā ar suni :) Ziemassvētkos visi sabraucam, pa dienu ir svētku pusdienas un pēc tam ir dažādas aktivitātes - kameršļūkšana, slidošana, braukāšanās ar ragaviņām, pikošānās utt. Uz vakarpusi saliekam zem eglītes visas dāvanas un uzklājam vakariņu galdu. Tad sanākam visi kopā un dziedam Ziemassvētku dziesmas (šī ir vecmāmiņas tradīcija un kamēr vien viņa ir ar mums, mēs šo tradīciju ievērosim) - nodziedam pilnīgi visas zināmās Ziemassvētku dziesmas. Kad bijām bērni, arī mēdzām sagatavot ludziņas vai citas interesantas lietas. Tad ir lielā dāvanu dalīšana, skaitām dzejolīšus un turpinām dziedāt. Pēc tam nāk dāvanu izsaiņošana, vakariņošana, dažādas spēles ģimenes lokā. Ziemassvētkos man nav iedomājama televizora skatīšanās (diemžēl vīra ģimenē tas tiek nereti darīts) vai alkohola lietošana lielos daudzumos...

Nākotnē man gribētos ieviest arī savas tradīcijas, bet tas vairāk tad, kad mums būs ģimenes pieaugums un sava māja :)
17.12.2013 18:34 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Lapin, izklausās interesanti. Nav auksti(es domāju, tajos gados, kad decembrī ir aukstums, nevis kā šogad)? :)
17.12.2013 18:40 |

Reitings 3379
Ar draugu esmu kopā 5 gadus. Kopš pirmā gada svētkus svinam kopā. Vienu gadu pat bija tā, ka man negribējās braukt ne pie vieniem, ne otriem radiem (tieši 24.dec. vakarā), un tad nu katriem radiem pateicām, ka būsim pie otriem, bet īstenībā palikām mājās divatā. Man ļoti patika - miers, garda maltīte.
Manā ģimenē ir bijuši visādi ekscesi, nav tādas mīļas un ģimeniskas attiecības, tādēļ nav arī tādas vēlmes tur obligāti braukt Z-svētku vakarā. Protams, vienmēr aizbraucam pusdienās kādā no citām svētku dienām.
Man prieks par tām ģimenēm, kuri Z-svētkos sabrauc kopā plašā lokā, bet, kā jau kāda te teica - kad satiekas divi cilvēki ar savām tradīcijām, tad vienam būs jāpiekāpjas, vai arī jāmeklē kompromiss, kas visas puses apmierina. Es esmu piekritusi jau vairākus gadus svētku vakarā braukt pie drauga mammas, jo viņa dzīvo viena, kaut arī labprātāk paliktu mājās ar draugu divatā.
Par tradīcijām runājot - tādu nav... Ne braukšana pēc eglītes, ne dievkalpojums (es ģimenē biju vienīgā, kas svētku dienā/vakarā gāja uz dievkalpojumu), ne kāds konkrēts ēdiens.
17.12.2013 18:42 |

Reitings 4224
Reģ: 26.09.2009
Mēs katru gadu devāmies uz baznīcu, bet nu šogad laikam došos viena, jo omei grūti un tad visi arī atsakās, jo neesot īsti vēlme.
Tad mājās, vakariņas. Skaitam dzejoļus, apdāvinamies. Tētis ar vectēvu sadzeras karstvīnu vai alu un sāk neizturami skaļi runāt, kamēr visi istabā runā un tad es neizturu. :D Vēlu vakarā vēl vienmēr aizeju pie labākās draudzenes ģimenes uz viena karstīva malku. :)

Ar draugu 24. Dec vakaru katrs savā ģimenē. Tomēr man ir sava ģimene mīļa un viņam sava. 25.dec rītā viņš brauc pie manis un vakarā es pie viņa. Mums lauki netālu, tapēc mūs tas itin labi apmierina :)
17.12.2013 18:55 |

Reitings 4298
Nu tur jau tā lieta,ka Ziemassvēktus parasti svin 24.datumā - ar visu galdu, dāvanām utt..Vismaz mūsu mājā un pārējās dienas aiziet tā pa mierīgo, bez kādām ceremonijām. kUrš tad vecāks gribēs svinēt citā dienā,jo vairums tautas svin 24.datumā?

Mums noteikti noskaņa, svinot 25.decembrī, nemazinās, zinot, ka citās ģimenēs Ziemassvētki ir nosvinēti jau 24.ajā datumā! Noskaņu tikai un vienīgi radām mēs paši!
Vēl viens vecmāmiņas noteikums ir - nekādas ambrāžas, nekādu dāvanu 24.decembrī. Tāpēc 24.decembrī taisam "ambrāžu" pie vīra ģimenes un 25.decembrī - pie maniem vecākiem.
17.12.2013 18:56 |

Reitings 377
Tā kā nedzīvojam kopā, mūs šķir 100km un kopā pavadam tikai brīvdienas, tad liekas muļķīgi izmest vējā izdevību kopā pavadīt tik daudz dienas. Šogad pretimnākoša biju es un pati pieteicos Ziemassvētkus svinēt viņa mājās apmaiņā pret Jauno gadu manā mājā! Vilks paēdis un kaza dzīva!

Par tradīcijām. Eglītes meklējumos dodamies 23.decembrī, kas ieilgst vairākas stundas :D, 24.decembrī mamma cep pīrāgus, bet pārējie palīdz pie citiem darbiem. Galdu klājam visi kopā. Kad viss gatavs, apsēžamies pie galda, ieslēdzam kādu skaistu Ziemassvētku koncertu un sākam mieloties, kad vēderi vairāk vai mazāk pilni, tad aiz loga tiek pamanīts rūķis, kurš fiksi ir aizskrējis prom, bet atstājis tikai dāvanu maisu pie durvīm un tad sākas pantiņu skaitīšana un dāvanu dalīšana! :)
17.12.2013 19:06 |

Reitings 2080
Reģ: 05.11.2012
mes ziemassvetkus svinam ta, ka no rita saku sivereties, sakt griezt rosolu, taisit est utt, pec tam braucam uz manas draudzenes majam (jo vinas masa ir musu krustmeita), pasezam tur, apdavinamies, tad braucam majas un sagaidam manus vecakus un ta svinam pie mums ar izesanos, apdavinasanos, brinumsvecitem utt :) sogad ari kkas bus jaizdoma ar salaveci, jo mazais dikti gaida :) nakamaja ziemassvetku diena aizbraucam apsveikt drauga vecvecakus :)
pie drauga vecakiem nebraucam, nezinu kapec, mos vini nesvin ziemassvetkus :o
bet ziemassvetkus atseviski no drauga nevaru iedomaties :o vins pat pats vnm prasa-ko darisim ziemassvetkos? aizbraucam pie tavas mammas? :D
17.12.2013 19:11 |

Reitings 6797
Reģ: 06.07.2009
kampanella, ja godīgi, es neesmu par to nekad aizdomājusies, bet Ziemassvētkos mums liekas tikai loģiski katram braukt pie savas ģimenes. Man Ziemassvētki nav tik nozīmīgi svētki, lai bēdātos par to, ka draugs ir kur citur. Man galvenais, ka viņš ir un , ka viņam viss ir labi.

Un nē, es neuzskatu savu draugu par savu ģimeni. Ģimene man ir man ir mamma, vecmamma un 2 brāļi. Draugs ir draugs. Kaķis ir mājdzīvnieks.

Ja kādai kaut kas nav pieņemams, man vienalga :D Nevajag šausmināties par mani, man viss ok. (l) :D :D
17.12.2013 19:18 |

Reitings 837
Reģ: 22.05.2012
Mums ģimenē parasti ir tā, ka 24tajā savācamies- es, mamma, tevs, bralis, ome, krustmate, krustevs un vel daži radi. viss notiek ap 7 vai 8 vakarā, kad ir jau uzklāts svētku galds, velak pasniedzam davanas. mans puisis 24tajā ir pie savējiem, bet velāk savācās kopā ar dažiem draugiem un pasēž savās vai kāda drauga mājās, nezinu, mēs tāpat sarakstamies caur sms un arī sazvanamies,ja sailgojamies, bet 25tajā gan esam kopā. :)
17.12.2013 19:27 |

Reitings 5119
Ar mīļoto divatā kā kuru gadu, cenšamies pavadīt divatā un kādā namiņā laukos, īpaši, ja sniegs ir - tas ir tik skaisti, neko citu nevajag.. Vēl tik Ziemassvētku dziesmas, karsta tēja, karstvīns un miers... :)
bet ar saviem un viņa vecākiem - parasti noēšanās mājās :D Vai kāds Ziemassvētku koncerts un pasēdēšana kādā kafejnīcā. :)
Protams, dāvanas.. Bērnībā skaitīju pantiņas, dziedāju dziesmiņas. Gatavoju Ziemassvētku rotaļas vecākiem, skaisti!
Paldies par diskusiju, jauka :)
17.12.2013 19:33 |

Reitings 5119
BacK it kā jau tā arī ir, ka vīrs/draugs nav radinieks, kamēr nepiedzimst pēcnācējs. Pēcnācējs veido radniecīgās saites.
17.12.2013 19:40 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Mums veel ir taa,ka mees pieminam savus miilos cilveekus vakara gaitaa.Paarrunaajam kaa rakstiisim Ziemassveetku veestuli-taa ir taada ,kaa maza atskaite ,kaa gaajis visu gadu,kas izdariits uttTe tas laikam ir loti moderni...Es vienmeer saveejiem pierakstu kaut ko klaat no sevis iipasu-mamminai jau veestuli iztulkoju ,bet interesanti,ka vina loti grib sanemt to viira rakstiito tomeer:D un pa pastu-ne e-pastu!Patiik ,ka nav atdaliita no citiem saneemeejiem,patiik lasiit ,ka ir vienmeer piemineeta arii vina ...Viiram labi sanaak vispaar-nav gara,bet taada loti miila ...
17.12.2013 19:44 |

Reitings 691
Reģ: 04.08.2013
anny, tava situacija visidealakais variants bija tas, ko nosauci, ka pa dienu svin dz,d.un vakara mieriga Z-svetku pasedesana, tacu ja nevar rast kompromisu, tad nu neko.

paaicini savu mammu pie sevis uz svetkem:)
17.12.2013 19:57 |

Reitings 3350
Es uzaugu gimene, kur Ziemassvetkus isti nesvineja, parasti ap 24to Decembri paradijas egle, bet davanas, galds un svinesana bija 31. decembri.

Ar draugu un vina gimeni gan svinas Ziemishus, parasti majas tradicionali, dalam davanas, vakarinjas, filmas, joki, kuukas, smiekli. Nu taa, pa miligo. Pedejos 3 gadus kops nedziojam LV meginam kkur Ziemishos aizbraukt, bet nu cik nu taalu tu tiksi prom no gimenes - vienreiz bija LV, pag. gada visi satikamies Italija un sogad drauga gimene brauc pie mums.
Nu tad viss tas pats tikai cita kontinenta + takais shoppings 26.12., kas pie mums saucas boxing day.
17.12.2013 20:09 |

Reitings 3350
Par draugu Ziemassvetkos, nu - ja bez vinja un vinja gimenes, tad nesvinetu vispar :)
17.12.2013 20:15 |

Reitings 221
Reģ: 03.05.2011
Nu jau kā 5ktos ziemīšus pavadīšu kopā ar mīļo vīru.pirmos divus gadus 24.pavadījam katrs pie saviem vecākiem jo man ir vārda diena un to svinu parasti mājās bet nu iegājies tā ka 24 braucam pie maniem audzu vecakiem,25. Pie manas mammas un 26 pie viņa vecākiem,bet šis gads būs savādāks jo daļa manas ģimenes brauks 24 pie mums uz rīgu un ja pārējās dienas vīram nebūs jāstrādā tad varbūt izskriesim arī pie vecākiem tos 200km

Eglīti cerams atvedīs mums šogad,esmu izplānojusi skaistas vakariņas,pīrāgu un piparkūku darbnīcas pa dienu,vakarā svētku mielastu,dāvanas un ģimenisku pasēdēšanu,gribas lai šie ziemīši mums ir īpaši pateicoties brīnumiņam ko gaidam un nākamie jau zinu tgd ka būs visskaistākie jo būsim jau trijatā:)
17.12.2013 20:22 |

Reitings 51
Reģ: 11.07.2012
Mēs ar draugu svinam svētkus atsevišķi, jo katram ģimenē ir tradīcija, ka brauc pie omītēm, kas katram ir 2, līdz ar to 24.12. pie vienas, 25.12. pie otras. Un nevaram mēs sadalīties uz divām daļām, tāpēc tā ir pieņemts jau vairākus gadus, kopš esam kopā. Divatā pasvinam 26.12., kad esam atgriezušies mājās.
Protams, parasti Ziemassvētkos galdi lūst, saņemam dāvanas, skaitam dzejoļus, jo rados ir mazi bērni; reizēm, bet ne katru gadu, aizbraucam arī uz baznīcu :)
17.12.2013 20:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits