Kucēns, līdzekļi, dzīve.

Reitings 480
Reģ: 20.10.2009
Labrīt 1.Adventē! :)
Rakstu, jo meklēju kaut kādu..atbalstu/mierinājumu?
Jau kādu laiku izmisīgi vēlos paņemt kucēnu (mazo suņu šķirni, piemēram, Jorkšīrieti, čihuahua, špicu vai franču buldogu, taču kaut kā uztrauc finanšu jautājums, jo vēl pagaidām studēju (+strādāju) un nesaprotu ar kādiem izdevumiem mēnesī rēķināties. Pietam...suņi arī mēdz slimot u.t.t., kas nav lēts "prieks".

Izvērtēju visus + un - kucēna ņemšanai un tie ir vienādā skaitā, tāpēc nespēju pieņemt galējo lēmumu... Ieraugot citu sunīšus, sirds vienkārši iesāpās, cik ļoti gribu tādu sev, bet reizē arī saprotu, ka tas nozīmē, ka suns visur būs jāņem līdzi, ilgi vienu atstāt nevajadzētu, jāved ārā 4x dienā u.c. rūpes, un nezinu, vai esmu tam gatava...

Ceru, ka Jūsu stāsti un pieredze mani palīdzēs beidzot izlemt!
01.12.2013 10:06 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Man viens veca kaluma vets piedāvājas sagriezt muskuļotu suņa cisku,jo viņaprāt tur esot sakrājies šķidrums,varot griezt te pat pie manis mājās,mašīnā esot skalpelis.
Kāds sakars suņa uzturam ar to,ka viņam salst?Atvainojos,bet mans sausās barības ēdājs putenī pie -20 nesās pa kupenām un nav dabūnams istabā un nekādas jakas es tam sunim nekad neesmu vilkusi,janvāra mēnesī ielec aizsalušā upē nopeldēties un kūpēdams turpina skriet pa parku līdz nožūst,pat netrīc-seku nekādu.Suņi ir dažādi,ir loğiski,ka tojam vai ķīnas plikajam salst,baro kaut ar mājās audzētu govi tā pat sals.Nu neticu,ka teim taviem jorkiem ziemā uz ledus nesalst ķepas un ka pašiem baigi silti pie kādiem -15,jo tu viņiem sauso nedod.Visi tie jorki,toji un čihi ir mūžīgie tricekļi,kas salst vienmēr.
01.12.2013 17:53 |

Reitings 2338
Reģ: 28.06.2012
jeezinj...ko var njemties. Man pashai ir Kjiinas Cekulainais suns ( viscaur puukainais) shaads te - un vinjsh vispaar need nekaadu speciaalo sauso bariibu, kur nu veel veikalaa vai pie vet pirktaas, maneejais eed tikai to, ko mees pashi eedam un ir pilniigi vesels, protams, netiek doti nekaadi saldumi un citi naskji, nekaadas dreebes ar nestuukjeeju vinjam virsuu, vienu reizi gan uzvilku, taa bija katastrofa, nekusteejaas ne no vietas, kameer taas lupatas nenovilku nost....un ziemaa pa sniegu iet kaa traks, bez probleemaam....
01.12.2013 18:08 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Dakteri nav lēti, taču obligātās potes ir reizi gadā, tārpu pilieni un tabletes jālieto regulāri, vismaz reizi pusgadā. Vitamīni un profesionālā pārtika bija sākumā, tad vienā brīdī suns atteicās ēst un viss... tagad gatavoju sunim tieši tādu pašu ēdienu kā mums, tikai bez garšvielām, ēd visu - ir veselīgs. Finanses noteikti nav lielas. Bet laiku paņem gan, uzmanība maziem suņiem ir vajadzīga, īpaši ja ir viens suns mājās.
01.12.2013 18:33 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Varu tik ieteikt, lai papeeti patversmes nevis peerc. Pirmkaart jo patversmees arii nonaak mazie sunjuki - arii shkjirnes sunjus pamet. Otrkaart suniitis jebkuraa gadiijumaa ir miiljsh neatkariigi no sugas vai cenas. Tapeec centies neatbalstiit sunju razhoshas\dzemdeshanas fabrikas.

Ja it veelme - dod maajas kaadam kas to velaas visvairaak par visu citu pasaulee un ir gatavs tevi miilet bez ierunaam :)
01.12.2013 18:38 |

Reitings 2338
piekriitu Ellai...patversmes dziivniecinji ir kolosaali, ja vareetu es vinjus visus panjemtu....
01.12.2013 18:41 |

Reitings 1681
Un veel ja tomeer nolemj pirkt kuceenu nevis panjemt no patversmes - tad dari to vasaraa, jo ar mazo tomeer ir vairaak jaanjemaas - jaapieradina pie kartibas majas, pie churaashanas kartibas. Un vsp mazaJm vajag daudz uzmaniibas ja gribi lai sunjuks izaug ar veselu psihi - prieciigs un laimiigs. Ja tev tgd nav iisti laika - macibas, sesija tad tieshaam atliec. Kuceenam nebuus labi tikt panjemtam no mammas un nonakt sveshaa majaa pavadit lielaako dienas dalju vienam.

Kuceens tachu ir mazs beerninjsh! Izturies kaa pret savu beerninju atbilstoshi.

heh - pareklameshu patversmi - tur biezhi var atrast dzivniekus kuri jau pieradinaati pie tualetes un veshanas aaraa. Taa kaa tas var buut liels pluss aiznjemtam vai nepacietiigam cilvekam.
01.12.2013 18:48 |

Reitings 1997
Arielle,bet tomēr tu izvēlējies nopirkt ķīnas cekulaino puffu,nevis paņemt patversmes suni.Cik liekulīgi.
Nevar cilvēkam,kam ir konkrētas prasības piedāvāt paņemt kaut ko-fig zin,ko,bet uz četrām kājām un rejošu.Var iznākt kaut kas labs un var iznākt nelaimīgs suns un nelaimīgs saimnieks.
Es esmu takšu cilvēks un,ja man iedotu kaut kādu mopša jaukteni,piemēram,es būtu visnotaļ nelaimīga ar tādu suni,jo mopša raksturs man nekādi neder.
Tiesa tikai,ka nevajag atbalstīt fabrikas-pagrīdes ražotājus,kas pāro visu,kas kust un cik bieži vien var,mēģinot tiem piešūt kādu šķirni.Ja ir vēlme pēc šķirnes suņa,tad tas jāpērk atbildīgi un tikai no normāla audzētāja ar ciltsrakstiem.
Jebkurā gadījumā rūpīgi jāizskata kādu šķirni vispār ņemt,jo autores piedāvāts,nebūs nav nekas līdzīgs.Jāpastaigā pa izstādēm,jāaprunājas ar suņu saimniekiem,jāiepazīstas ar pašiem suņiem un tad jāizlemj,ko tad var vest majās.
01.12.2013 18:52 |

Reitings 1378
Reģ: 24.05.2013
Ella, un varbūt vēl kāda.
Cik ilgi ar mazu kucēnu ir reāli jāņemas? Mēs arī ņemsim bēbi- austrālijas ganu suņa un bīgla krustojumu- kādus četrus/piecus mēnešus vecu, ja nemaldos (normālā vecumā- atvērtām acīm, staigājošu).
Apzināmies, ka būs jāauklējas, bet cik ilgi parasti šis periods pastāv? Pēc cik ilga laika sunītis izaug un beidz mīzt uz paklāja un grauzt krēslus?
01.12.2013 18:56 |

Reitings 1997
Nu 4 un 5 mēneši kucēns jau ir liels suns.Tūlit pusaudzis,kāda tur vairs auklēšanās.Viņam jau būtu jābūt pilnībā vakcinētam,jāsaprot,ka kārtojas laukā(var,protams,nesanākt to izdarīt laukā,bet būtu jāsaprot,ka to labāk darīt tur).
01.12.2013 19:01 |

Reitings 1378
Oho, nu skairds!
Vienkārši ņemsim suni no laukiem uz pilsētu, tāpēc būs jauna kārtība jāiemāca. (varbūt arī mazāk tie mēneši, bet nu vismaz pāris ir noteikti). Prieks dzirdēt, ka ilgi nebūs jāauklējas.
01.12.2013 19:04 |

Reitings 1997
Nu ja tikai pāris(tas ir divi),tad būs gan jāaklējas,tāds bēbis vēl neko nemāk.Bet ja tiešām ir jau 5 un no laukiem uz pilsētu-vai tas suns pasauli jebkad ir redzējis?Var būt zināmas problēmas ievedot nesocializētu suni pilsētā,kas izpaužās kā paniskas bailes no visa,jo nekas nav pazīstams.
01.12.2013 19:09 |

Reitings 1378
Harmony, nu cerams ka šoka nebūs.
Iepriekšējais sunītis, ko mums nācās adoptēt uz pāris mēnešiem (vecs suns), pilsēta jutās kā zivs ūdenī.
01.12.2013 19:12 |

Reitings 5625
Reģ: 29.01.2009
Manam foršajam taksim ir 9 gadi un visu dzīvi viņš ēd tikai Čapī. Cik sauso barbību un bundžu nav izmesti ārā vai atdoti citiem suņiem.
Es priecājos, ka 1x mēnesī viņš ieēd kādu kartupeli ar mērci, vai vienkārši mērci vai zupiņu - liekas, ka vismaz siltumiņš vēderā.
Un ja pasaka vārdu kauliņš - tad vnk nevar viņam neiedot to kaulu, jo tad mājās nav miers.

Nezinu, cik labi vai slikti, bet manam taksim viss ok, veselība laba, nekad nekas nav bijis! pfu-pfu-pfu! :)
01.12.2013 19:13 |

Reitings 1997
Robīte,man tiešam prieks,ka tavam sunim ir paveicies,jo daudzi ar čapi ņem nelabu galu,kaut gan pie takša mūža 9 gadi ir tikai puse un es ieteiktu sākt aizdomāties,jo čapi var novest pie vēža vēlākos gados.Un neēd neko citu,jo lielveikalu dranķiem liek klāt kaut ko,lai izraisītu atkarību.Citādi neviens normāls suns tos sūdus nemaz neēstu.
01.12.2013 19:16 |

Reitings 2338
Harmony - liekulīgi vai nē, bet ne Tu zini apstākļus kā es, pareizāk sakot - mana ģimene, tikām pie sava mīluļa, ne Tev ir tiesības saukt mani par liekuli....

savu suni mēs izglābām no ļaunām rokām, un tā ir tikai sakritība, ka suns ir škirnes suns...
01.12.2013 19:22 |

Reitings 5625
Reģ: 29.01.2009
Tie, kam lemts dzīvot - tie dzīvos, bet kam nē, tas nē.
Tāpat kā dzīvē - cits nekad nesmēķē, nelieto alkoholu, bet aizraujas ar sportu, veselīgu dzīvesveidu, bet nomirst jauns, kamēr narkomāni dzīvo cepuri kuldami... Nezinu Tas piemērs, labāks uzreiz nenāca prātā.
01.12.2013 19:22 |

Reitings 1681
Harmony - varbuut liekas ka patversmee ir tikai viskaut kas nenosakaams un bezshkjirnes, bet taa nav. Patversmees ir gan haskiji, buldogi, mopshi, jorkshiiri un citi sugas sunji. Jaa, sliktiem cilveekiem ja apniik tad met araa - neakariigi no shkjirnes.

Un veel - tas vai suns ir jorkshiirs vai puudelis vai taksis - neko tajaa sunii nemaina. Tikai saimniekam svariiga aarishkjiiba. Nez - es miileeti gan jaukteni gan puudeli, gan mopsi vai taksi. Vsp sunja vizuaalais nav svariigs. Svariiga taa miiljaa dveseliite.

Mees pashi par sunjiem maksaajaam - puudeli nopirkaam no pazinjas. Vinja gribeeja iemidzinaat jo audzeeja un neviens vinju negribeeja - bija vaargs un ar sliktiem zobiem. Taa mees vinju pa 100 ls panjemaam. Savu vidusazieti nopirkaam no bomzha - iedevaam 30 ls un panjemaam kuceenu uz majaam. Yas bija velaa rudenii - mazais baltais kamolinjsh uz ielas samircis, bez mammas, nemiiljots... tgd vnk kolosalakais suns visaa pasaulee - tik miiljsh un vnk izstaro miilestiibu un maigumu. Dievinu vinjus abus.

Nekad nebijam tieshi shiis shkjirnes iedomajushies ka patiik, viss sanaca nejaushi un tgd citus nevaram iedomaaties.
01.12.2013 19:29 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
uzmanīgi lasīju jūsu spriedumus par sausās/normālās barības labumu/ļaunumu... nez, ja jūs uzsēdinātu uz kellogsu diētas, jūs būtu laimīgas? ok, es saprotu, ja ir kaut kādas retas šķirnes ar īpašām problēmām/alerģijām suns, kam neko citu kā speciāla sastāva sauso barību nevar dot, citādi šis atstieps ķepas, tad nav citas izejas. bet kopumā - sausā barība tika radīta nevis suņu priekam, bet gan cilvēku ērtībām. pret cilvēku slinkumu/nevarēšanu sarūpēt sunim normālu barību un cilvēku stulbumu (atsaucos uz pieminētajiem gadījumiem par vistu kauliem, saldumiem, sāli u.c.). kāda sausā barība var būt labāka par svaigu, tīru, novārītu gaļiņu? bet daudz vieglāk un ērtāk ir nobērt vajadzīgo daudzumu sausās barības.
01.12.2013 19:37 |

Reitings 1681
Cellar - tas cik aatro suns iemacas kartiibu ir atkarigs no taa cik ljoti tu tam velti laiku. Ja tam iisti nav laika un veleshanas tad buus ilgi jachakareejas. Ja pieej ar atbildiibu - suns to juut un aatri saak saprast un pakljauties taviem noteikumiem.

Harmony - sunim pusaudzim arii vajag uzmaniibu. Vinjam ir daudz energjijas un jaatrod laiks ar vinju staigaat un speleties, lai nesaak grauzt neko. Bet protams arii no sugas atkariigs. Ir pa dziivi mieriigie sunji un ir aktiivi. Tas jaanjem veraa. Piemeram cilvekam kam patiik pa majam buut buutu pratigi njemt mieriigu maajas suni - puudeli piemeraam. Ja tava dziives sastabdalja ir daudz sporta, pastaigas, skrien no riitiem u majas sedet netiik - tad labi dereetu kaut kaads Jack Russel terjers kaut vai, taksi. Nu tas piemeriem. Par to vajag intereseties. Jo pudelim buus ok arii daudz buut aktiivam bet ja aktiivu suni tur majaa vislaik tad buus suns nelaimiigs un tu arii.
01.12.2013 19:37 |

Reitings 1997
Ella,tīršķirnes suņi patversmēs ir ārkārtīgs retums un tos tur izķer.
Un runa anv par izskatu.Man viena draudzene ir rotveileru fane.Nevar ne acu galā ciest,ka suns visu laiku žvankst-tieši tāpēc viņai ir rotveilers,jo tie rej šausmīgi reti,lai neteiktu,ka nereje nemaz,Viņai kādreiz bija takši,cilvēks nelaimīgāks par nelaimīgu,jo taksis ir skaļš suns,viņš rej visu laiku,viņš rej uz visu,viņu ir grūti apmācīt.Abus suņus atdeva.
Un nē,es nebūtu laimīga ar mopsi nekādā ziņā,jo man tādas lēnās amēbas nepatīk,krāc,pirž,rukšķ,met spalvu visu cauru gadu,paskriet ar viņu nevar,jo smok nost,pūdeļi ir cits stāsts,tādu spalvainu suni es sev vispār negribētu.Nu nevar nekādā veidā vienam cilvēkam derēt visi suņi.Nav runa par to,ka tie būtu nemīļi vai slikti.Vienkārši manā gadījumā,man nevajag vienkārši suni,kas tusējas pa māju,es suni ņemu izstādēm un es suni ņemu,lai ar to varētu iet ņemties pa mākslīgo alu un ķert jenotu,iet pa asinspēdām,meklēt aplokā meža cūku un cīnīties par darba diplomiem.Un taksis šim der ideāli,mopsis manām prasībām neatbildīs nekad.
01.12.2013 19:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits