Čaklie izvēlas grūtāko ceļu- skola-->augstskola--> darbs. Latvijā ir iespējams studēt bez maksas- tātad katram ir iespēja iet šo grūtāko ceļu. Cita lieta, ka slinkie arī skolā nemācās un tāpēc pie budžeta vietām netiek vai nemaz negrib studēt. Intelektuālais darbs vienmēr ir "vieglāks", jo tas ir gan interesantāks un sniedz lielāku gandarījumu, gan arī ir labāk apmaksāts. Un tā tam jābūt.
Lūk, šī ir infantīla teorija. Pēc būtības, neko muļķīgāku neesmu dzirdējusi šajā saistībā. Tātad visi tie, kam nav augstākās izglītības ir slinki? Nu, kas par aprobežotību! Viegli sēdēt pie kompja un spriest par kaut kādām lietām, no kuras sajēgas vien tik, cik melns aiz naga. Pie tam augstskola nu nekādā gadījumā nedod nekādas garantijas atrast labi apmaksātu darbu. Nu, muļķības.
Nav Latvijā visiem vienlīdzīgas iespējas iegūt augstāko izglītību, tāpēc arī modelis karjera un tad izglītība, nav nemaz nekāds retums. Ja, piemēram, cilvēks dzīvo laukos, diezgan nabadzīgi, bet vēlās uzlabot savus apstākļus, viņam pēc definīcijas jau uzreiz jādodas uz pilsētu strādāt, nevis mācīties, jo viņam nebūs vecāku, kas varēs atbalstīt finansiāli vai uzturēt, piemēram, dzīvesvietu, kaut vai tās pašas kojas. Es pazīstu tik daudz cilvēku, kam nav augstākās izglītības un kurus saukt par slinkiem ir reāli neiespējami, tajā skaitā arī pārtikas veikalu pārdevējas.
Es nenoniecinu augstākās izglītības vērtību, bet tik pat liela vērtība ir arī zināšanām, ko iegūst praksē, zināšanām, ko iegūst dzīvē saskaroties ar dažādiem procesiem un zināšanām, ko galu galā cilvēks pašmācības ceļā apgūst. Man reāli riebjas šī klasificēšana - palīgstrādnieks, zemāks cilvēks, sliņķis... Tas neliecina sliktu par tiem cilvēkiem, kas to darbu dara, bet gan par tiem, kas tā izsakās.