Nāvessodi

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Labs vakars. :)

Tātad, gribētu dzirdēt Jūsu domas par šo tēmu.
Man skolā ir uzdots darbs, PAR un PRET. It kā jau varētu katram no šiem izdomāt pāris argumentus, bet ne tik daudz, cik vajadzīgs un būtu interesanti, ja jūs arī izteiktos, tad varētu dažādākus viedokļus apkopot.

Jo šobrīd arī darbu ir tik daudz, ka aizrauties uz nedēļu ar vienu tēmu man nav iespējas. :)
25.11.2013 22:24 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013
PRET. Esmu par mūža ieslodzījumu bez iespējām lēmumu pārstrīdēt, tikt atbrīvotam pirms laika utt.
26.11.2013 00:25 |

Reitings 1821
Reģ: 13.02.2010
Pret.

Nevienai nav tiesību lemt par citu cilvēcisku būtņu dzīves pārtraukšanu. Drošībsargājošajām iestādēm būtu jānodrošina maniakālu slepkavu, regulāru izvarotāju, pedofilu un tamlīdzīgi traumētu elemetu izolācija no sabiedrības bez iespējas atgriezties tajā un turpināt apdraudēt citus, taču nogalināt - ne.
26.11.2013 00:32 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Pretinieces, jūs tikai atceraties ka uzturat šos izdzimteņus, ka jūs to naudiņu sūri un grūti tomēr lielākā daļa pelnat. ;)
26.11.2013 00:36 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013
Studies show that administering the death penalty is even more expensive than keeping someone in prison for life

http://www.economist.com/node/13279051
26.11.2013 00:39 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Ar visaam chetraam esmu PAR. Nav ko uztureet par nodoklju naudu visaadus izdzimtenjus tai pashaa laikaa, kad beernunamiem, skolaam un slimniicaam ir jaaknapinaas.
26.11.2013 00:41 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Morgan tāpēc es domāju, ka vispār, jebkuram notiesātajam vajadzētu piespiedu brīvprātīgo :d darbu, no kura tiktu apmaksāts viss, kas saistās ar viņa uzturēšanu cietumā, t.s. ēšana, dzīvošana, remonti, un tā tālāk. Un ja nestrādā, tad neēd un dzīvo pagalmā restotā būrī bez jumta.
26.11.2013 00:44 |

Reitings 3031
Kādas studijas? Kādas izsmalcinātas indes viņi pielietoja. Ziepes+striķis nemaksā te neko.
26.11.2013 00:47 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Ziemeļmeita, jā esmu šo dzirdējusi, cienījamais kriminologs stāstīja.. Bet tur visas izmaksas balstās uz to naudu, kura aiziet uz cilvēkiem, kuriem jāpieņem lēmums (ir vairāki zvērināto sastāvi), laika posmi utt. Respektīvi, procesa izmaksas, lai varētu piespriest nāvessodu, nevis pati izpilde.
26.11.2013 00:52 |

Reitings 495
Reģ: 16.11.2013
Bet kāda sakarība - nāvessods taču arī ir slepkavība?! tad jau labāki mēs nepaliekam.
26.11.2013 00:55 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Morgan, tam man ir vīrieši. Mani vairāk uztrauc, kas notiek, kad bērns no pistoli atrod. Un nevajag teikt, ka tas ir tikai un vienīgi nepieskatīšanas jautājums - dažādi gadās. Es nekad negribu pieļaut tādu situāciju, kas apdraudētu manu bērnu. Es uzskatu, ka man no šī cilvēka personīgās atriebes nav jābaidās, vienkārši - piesardzība par ļaunu nenāk. Ja tu sāc baidīties no viena, tad jāsāk baidīties no katra pretīmgājēja un to es negrasos darīt. Stāstu izstāstīju, ne tādēļ, lai rosinātu šo diskusiju, bet gan, lai norādītu autorei un citiem caur piemēriem, kāpēc mana nostāja ir tāda un ne citāda.
26.11.2013 01:00 |

Reitings 3031
Iena
Tad jau naudassods ir zādzība.
26.11.2013 01:01 |

Reitings 3031
Ance
Likums nosaka ka ieroci ir jauzglaba seifā, lv nav ka ASV kur ieroci pagultē drīkst turēt. Es personīgi esmu izaugusi burtiski ieroču noliktava, man tēvam māja bija pilna ar ieročiem un munīciju brīvi pieejama, toreiz nebija likuma par uzglabāšanu seifos. Man viss bija brīvi pieejams, zināju kā pārvietot ieročus lai nejauši neizšautu. Ja gribēju varēju paņemt tēva AK 47, munīciju un iet pasaudities 6 gadu vecumā. Bet es to nedariju, jo zināju kas ir ierocis.
26.11.2013 01:07 |

Reitings 5516
Nu, man ierocis nav pieņemams nedz no morālā viedokļa, nedz no drošības viedokļa. Bez tam, es nemaz nevarētu izšaut, pat, ja būtu tāda vajadzība, man rokas tam par vāju. Un arī nekādas zināšanas par to, kur un kā un kāpēc ierocis ir jātur, man nav.
26.11.2013 01:12 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Ance Ierochi nav nemaz tik smagi. Nav jau uzreiz smalkai sievietei jaastaipaas ar kalashnikovu. Ir arii mazaas daamu pistoliites, no kuraam ir ljoti viegli shaut. Lai gan, man bija gadi vienpadsmit, kad draudzenes teevs mani un vinju apmaaciija shaut ar bisi. Toreiz biju mushas svaraa (laikam kaadus 30kg sveeru, ne vairaak) un pirmo reizi apkritu ar visu bisi augshupeedus, jo nebiju gaidiijusi taadu triecienu, bet peec tam normaali gan tureet, gan teemeet iemaaciijos.
26.11.2013 01:19 |

Reitings 5516
Nu, dāmas, man ir pilnīgi vienalga, kādi ir ieroči un kā no tiem var šaut. Man ierocis nebūs. Nekad un nekāds.
26.11.2013 01:30 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Par:
1) Alternatīvs nodrošinājums tam, ka smagu noziedzīgu darbību veicēji netiks pēc laika atbrīvoti pamatojoties uz priekšzīmīgu uzvedību vai aukstākas amatpersonas vēlmi piešķirt amnestiju;
2) Alternatīvs nodrošinājums tam, ka pie kādiem neparedzētiem apstākļiem noziedzīgajai personai izdosies patvaļīgi nokļūt brīvībā;
3) Jo izņemot gadījumus, kad noziedzīgai personai piespriež mūža ieslodzījumu, noziedzīgā persona no ieslodzījuma iznāk antisociala un joprojam ir marginālāš grupas daļa - to psihe un spēja iekļauties sabiedrībā ir traumēta un šāds cilvēks var būt vēl bīstamāks kā pirms ieslodzījuma
3.1. Ja runājam par Latvijas mērogu, kur cietumos valda degradējoši, cilvēkam nelabvēlīgi apstākļi un ieslodzījumu ilgāku par 3-10 gadiem;
4) Noziedzīga persona nodara kaitējumu sabiedrībai - runājot par nopietniem kaitējumiem - tomēr ieslodzījuma laikā šī persona joprojām tiek uzturēta par iedzīvotāju naudu jeb iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem. Absurda situācija - cietušo grupa uztur noziedzīgo personu no savas kabatas;
5) Tiek novērsts risks, ka smagu noziegumu veicēji nepakļaus psiholoģiskai vardarbībai citus ieslodzītos - tā piemēram, slepkava, kurš sēž vienā kamerā ar banku laupītāju neturpinās savas noziedzīgās darbības apdraudot līdzāš pastāvošās personas, tai skaitā cietuma uzraugus izraisot masu nekārtības ieslodzījuma vietās;
6) Atrisinās soda samēru sistēmas problēma - par viena cilvēka slepkavību nežēlīgos apstākļos tiek saņemts tāds pats sods kā par 50 cilvēku slepkavībām - uz šī fona problēma - vai viena cilvēka dzīvība būtu mazāk svarīga par 5 vai 50 cilvēku dzīvībām;
6.1. Par burciņu zādzību veikalā un slepkavību nevarētu iegūt vienādu "atsēžamo" gadu skaitu;
7) Nāvessodu praktizēšana ir daudz nopietnāks iemesls pirms kādu sist par sekām padomāt - ja atņem dzīvību, zaudē arī savu - nevis iegūsti gultas vietu un ēdienu bez maksas uz noteiktu laiku savādākos apstākļos;
8) Morālā puse - bērnu slepkavas/izvarotāji un citi prātā deformēti cilvēki , sabiedrības un cietušo acīs ir pelnījuši dzīvības atņemšanu - jo dots pret dotu - ja ņem, tad arī dod. Caur šādu prizmu nevienu neatgriezīsi, bet cietušais gūs mierinājumu pēc principa - nav vairs KO ienīst, vajāt un kura nāvi plānot. Naids pret varmāku ir potenciāls noziegums nākotnē;
9) Šāda sodīšana ir daudz cilvēcīgāka kā ieslodzījums visa atlikušā mūža garumā, jo šādā situācijā cilvēks turpina funkcionēt tikai daļēji - kamēr nāve izslēdz iespēju dzīvot kā amēbai - Tu esi, bet Tevis nav;
10) Nāvessodi zināmā mērā arī atrisinātu cietumu brīvo vietu trūkumu - tā teikt - gulta ir kaps, nevis lāviņa cellē.

PRET
1) Pastāv iespēja, ka notiesātais tomēr nav vainīgs - daudzos gadījumos tas ir pierādījies arī praksē;
2) Izslēdzam iespēju, ka nāvessods tiek piespriests balstoties uz personīgam antipātijām vai kādas citas personas interesēm;
3) Katram ir tiesības uz dzīvību neatkarīgi no apstākļiem - nav tiesību atņemt kādam dzīvību, ja tā ir dota;
4) Pastāv iespēja, ka šī cilvēka noziedzīgāš darbības veiktas apstākļos, kuri viņu attaisno (piemēram, garīga rakstura problēmas) šādam cilvēkam ir iespēja speciālistu uzraudzībā mainīt savu dzīvi un turpmāk kļūt sabiedrībai derīgam;
5) Morālās mokas - nāve būtu ātrs sods, bez īpašas domāšanas, daudz briesmīgāk ir visu dzīvi sēdēt četrās sienās ar domu par paveikto noziegumu;
6) Civilizācijas likumi - mūsdienās cilvēkus soda, lai tie kļūtu labāki - līdzīgāki mums, nevis lai mēs kļūtu tik pat nežēlīgi pret viņiem, kļūstot par vienu no viņiem;
7) Nāvessodu praktizēšana sadārdzinātu un paildzinātu tiesas procesus, jo būtu jāveic daudz garāka un ilgāka procesa izpēte, būtu jāmeklē daudz uzskatāmāki pierādījumi, kas varētu novest pie daudzu vainīgo atbrīvošanas pierādījumu ticamības trūkuma dēļ vai to trūkuma dēļ kopumā;
8) Spriedums, kurš pēc laika potenciāli varētu tikt atzīts par nepatiesu uzliktu par pienākumu palikušajiem tuviniekiem izsniegt kompensācijas naudas izteiksmē, kas atkal nāktu no nodokļu maksātaju naudas - šoreiz ar to starpību, ka uz visas sabiedrības (vai iesaistītajām pusēm) gulstītos vainas apziņa visas dzīves garumā;
9) Izmeklēšanas laikā liecinieku stāstītais varētu būt balsīts uz emocijām un radīt lielu apdraudējumu tiesāšanās procesam - stāsti varētu tikt paspilgtināti, lai pierādītu kāda vainu un panāktu savu naida apmierinājumu - jo rezultāts ir viens - nāvessods, bet pie patreizējās sistēmas tie var bū daži gadi nosacīti vai gadu desmiti ieslodzījumā;
10) Cilvēks, kurš izpilda nāvessodu - pastāv risks, ka veicot šīs slepkavības sašķobīsies cilvēka vērtību sistēma un viena dzīvība uz pārējām dzīvībam vairs nebūs nozīmīga - cilvēks var kļūt par potenciālo draudu sabiedŗībai.
26.11.2013 01:34 |

Reitings 463
Reģ: 18.10.2013
Atbalstu, ja pastradati ipasi smagi noziegumi. Man ka nodoklu maksatajai, negribas uzturet sos izdzimtenus-teroristus, bistamus slepkavas, pedofilus, sadistus. Man nemaz nebutu zel sos drausmigos noziedzniekus, piemeram, to patevu, kurs pirms paris gadiem izvaroja divgadigu meiteniti, to UK polu pari, kurs spidzinaja 4gadigo delu (Daniel Pelka) un tureja bada lidz navei vai cecenu, kurs uzrikoja slaktinu Bostona, latvieti, kurs Niderlande izmantoja loti daudzus bernus. Nave pat butu salidzinosi maiga-musdienas parasti notiek eitanazija. Pat gribetos, lai vini sanem preti to, ko nodarijusi saviem upuriem. Irana sieviete tika aplieta ar skabi, jo vina atteica kada viriesa bildinajumam. Beigas tiesa piesprieda sodu, ka sis virietis ari tiktu apliets ar skabi, sanemtu to pasu, ko nodarija tai nabaga sievietei. Pectam cietusi sieviete vinu tomer apzeloja. Lasiju rakstu par to pasu pasu norvegu Breiviku, ja nemaldos vina apstakli cietuma ir pat labaki, neka dazam labam parastajam iedzivotajam. Vins vel sudzejas, ka vina kamera nav pietiekami ekstras. Mums ir smagi jastrada, lai nopelnitu naudu iztikai, kamer siem zverigajiem noziedzniekiem cietuma ir viss komforts, nemot vera to kadi ir Eiropas, ipasi rietumu cietumi. Pat UK ir tadi bomzigi cilveki, kuri speciali pastrada kadu zadzibu, laupisanu, utt, lai tiktu cietuma, kur viniem ir komforts, labs ediens, pat dators, tv, utt.
http://www.apollo.lv/zinas/norvegijas-cietums-algos-cilvekus-kas-izklaides-breiviku/517494
http://www.apollo.lv/zinas/uzlaboti-beringa-breivika-ieslodzijuma-apstakli/541619?utm_source=apollo&utm_medium=article&utm_campaign=theme
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1040932/Pampered-prisoners-supplied-221-726-PlayStations.html
26.11.2013 01:56 |

10 gadi
Reitings 1319
Reģ: 30.06.2013
Man škiet mūža ieslodzījums stingra režīma cietumā, kur ieslodzītais tiek seksuāli izmantots un pazemots visādi citādi, ir lielāks sods par nāvessodu. Nāvessods ir ātrs, toties dzīve cietumā, kur laimīgs nebūsi, tā vietā juksi prātā, ir daudz ilgāks nāves process un sāpīgāks. Galu galā, paši pakaras, kad no morālajiem traucējumiem širmis aizveras. Tas, lūk, ir sods. Esmu Pret
26.11.2013 02:01 |

Reitings 582
Reģ: 11.11.2010
Par, tikai tad, ja ir 100% pierādījumi.
26.11.2013 02:02 |

Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Tiem, kuri seksuāli izmantojuši bērnus - kastrāciju!
Laikam jau, ka neatbalstu. Pārāk viegls sods.
26.11.2013 02:35 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits