Pelējuma sēne ir tā melnā?
Man mammai dzīvoklī vannas istabā visu laiku griesti pelē, cik es sevi atceros, nekādas slimības gan tas nav izraisījis par laimi, tik pretīgi izskatās un viss.
Arī man pelē, tīru nost regulāri un nav tik traki, tikai nevajag ielaist to visu padarīšanu.
Meitenes, a kā tiek pie tās pelējumu sēnes? Salasījos, pilnīgi bail palika, tik daudzām ir, traks.
Pelējums izaug no pelējuma sēņu sporām, kas atrodas gaisā. Sporas tiek ienestas mājoklī ar āra apaviem, augiem, pārtikas produktiem - atliek tikai radīt sēnei labvēlīgus apstākļus. Pelējuma sēne pārvietojas no virsmas uz virsmu. Mikroskopiskas sporas pārvietojas gaisā un nosēžas uz virsmas. Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk novērst problēmu un kontrolēt pelējuma rašanos, it īpaši, ja virsma un tās īpašības ir labi piemērotas pelējuma un miltrasas augšanai. Pelējuma augšanai visnepieciešamākais ir mitrums. Bez mitruma pelējumam ir nepieciešama arī attiecīga temperatūra. Vislabvēlīgākā ir tā temperatūra, ko mēs uzskatām par siltu. Ja virsmas apstākļi paliek nelabvēlīgi pelējumam, tas nenomirst, bet ieslīgst ziemas miegā, līdz apstākļi atjaunojas un ir labvēlīgi augšanai.
Logu konstrukcija var būt viens no pelējumu izraisošiem faktoriem. Plastikāta vai koka pakešu logi noslēdzas blīvi, tādā veidā līdz minimumam samazinās gaisa plūsma caur tiem. Rezultātā telpā paaugstinās temperatūra un palielinās gaisa mitrums, līdz ar to palielinās sienu pelēšanas iespēja.
Biežākās kļūdas, mēģinot apkarot pelējumu
Visbiežāk pelējuma likvidācija tiek uzsākta, mehāniski tīrot pelējuma vietu. Tas liek gaisā pacelties tūkstošiem sēņu sporām, kas pēc tīrīšanas nosēžas jau daudz plašākā telpā un turpina savas aktivitātes. Tāpēc ir svarīgi sākt apkarot pelējumu, veicot dezinfekciju un likvidējot pelējumam labvēlīgu vidi. Pret pelējumu pārliecinoši strādā gaisma, ventilācija, sausa vide un vispārēja tīrība.