Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Vienu brīdi Rīgā bija likums, kas paredz to, ka sociālajam pedagogam jābūt katrā skolā. Tad nebija naudas, ko izmaksāt algās šim pedagogam un likumu atcēla.

Mammas skolā vajadzeja izvēlēties - psihologs vai sociālais pedagogs. Atstāja otro, bet viņai tik maz stundu var piedavāt apmaksāt, ka viņa skolā ir divreiz nedēļā pa 3 stundām. :) Pārējo laiku strāda papildus citā skolā. Cik tad nu arī viņa var īsti izdarīt? Nu te jau finansējuma vaina. :)
25.10.2013 14:58 |

Reitings 1681
lekcijām augstskolās,

RSU par vienu lekciju lektoram maksā ap 100 Ls. Vismaz tik maksaja mūsu histoloģijas pasniedzējai. ;) Atšķiras jau arī no lektora līmeņa - vai dr., māģistrs., asistents un tml, bet nu maz nemaksā. Protams, ka nesūdzās. :)
25.10.2013 14:59 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Skolotājs nav ne psihologs ne sociālais drabinieks, lai risinātu ģimenes problēmas.

Tu lasīji ko es raksīju vai izrāvi lietu no konteksta? Vai vienkārši nevēlies saprast, ka šīs situācijas var risināt?
Tātad - katrai klasei ir klases audzinātāja; klases audzinātājai ir klases stundas, kurāš runāt par šīm problēmām; ja viņa netiek galā - var piesaistīt vecākus; ja vecāki neatsaucas - ir skolās skolas psihologs, ja šāda nav ir organizācijas, kuras labprāt iesaistās vardarbības novēršanas jautājumos piesaistot savus speciālistus; katra klases audzinātāja varā ir ja ne ziņot bāreņtiesai, tad piesaistīt ārējos resursus. Ja tas netiek darīts un bērni tiek arī turpmāk pakļauti viena vai vairaku bērnu vardabībai uzskatu, ka tāpat kā bērna vecākiem arī skolotājam jāuzņemas atbildība par attiecīgi bērniem, kuri cieš no varmākas pieaugušo vienaldzības mudināts.

Gemini - Jā, Ķīlis deva tādu kā entuziasmu - ka tagad tik būs, bet rezultātā atkal čiks vien sanāca. Neizskatās, ka patreizējais ministrs ir īpaši pilns idejām kā šo nozari sakārtot.
25.10.2013 15:00 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
RSU par vienu lekciju lektoram maksā ap 100 Ls. Vismaz tik maksaja mūsu histoloģijas pasniedzējai. Atšķiras jau arī no lektora līmeņa - vai dr., māģistrs., asistents un tml, bet nu maz nemaksā. Protams, ka nesūdzās.

Nu jā, es runāju par skolotājiem pamatskolā/vidusskolā, kurš pasniedz arī lekcijas augstskolā un iesaistās citos pasākumos.
Es saku - ja grib, tad visu var. Tur sūdzās par tām drēbēm tie, kuri negrib varēt.
25.10.2013 15:03 |

Reitings 1681
Tu lasīji ko es raksīju vai izrāvi lietu no konteksta? Vai vienkārši nevēlies saprast, ka šīs situācijas var risināt?
Tātad - katrai klasei ir klases audzinātāja; klases audzinātājai ir klases stundas, kurāš runāt par šīm problēmām; ja viņa netiek galā - var piesaistīt vecākus; ja vecāki neatsaucas - ir skolās skolas psihologs, ja šāda nav ir organizācijas, kuras labprāt iesaistās vardarbības novēršanas jautājumos piesaistot savus speciālistus; katra klases audzinātāja varā ir ja ne ziņot bāreņtiesai, tad piesaistīt ārējos resursus. Ja tas netiek darīts un bērni tiek arī turpmāk pakļauti viena vai vairaku bērnu vardabībai uzskatu, ka tāpat kā bērna vecākiem arī skolotājam jāuzņemas atbildība par attiecīgi bērniem, kuri cieš no varmākas pieaugušo vienaldzības mudināts.

Tas būtu ideāli. Un man ļoti gribētos, lai tas tā notiktu. :) Zinu, ka mamas skolā ir viena veca skolotāja, kuru ļoti mīl administrācija - viņa vislaik kliedz uz bērniem un īpasi ņirgājas par bērniem no bērnunama - sakka, ka viņi ir suņi, ka nav cienīgi viņai kājas laizīt un vsp viņa ir nenormala. Mana mamma ir daudz reizes viņai teikusi, lai nekliedz uz viņas bērniem. Tad sūdzējās māčību pārzinei, bet tās esot draudzenes un mammai piedraudzēja, ka ja viņa kaut kur vēl sūdzēsiestad viņu izēdīs no skolas. ;) Vot tā... Un neko. Ta tā vecā trakā vēl aizvien strāda skolā un pazemo un ņirgājas par bērniem.
25.10.2013 15:19 |

Reitings 1701
Nu tgd gan es redzu kā bērni ņirgajas par skolotājiem - manas radinieces skolā ņirgājas par vienu skolotāju - ka viņa esot tizla, ka viņai divi kostīmi - ziemas un vasaras, ka viņai smird mute, ka vecas kurpes. Un ir pat uztaisīts twitter akaunts, kur liek memes ar viņu, kur bilde pa kluso un raksta komentārus, ka atkal uzvilkusi savu 3!!!!! gadus vecos ziemas žaketi.

Tas nav žaketes dēļ. Žakete ir tikai ārējā izpausme, par ko ierēkt. Bet rēc kādēļ? Jo skolotāja nav autoritāte saviem skolēniem, skolēni kāpj uz galvas, jo skolotāja nav ierādījusi, ka ir sevi jāciena. Protams, cieņu būtu jāieaudzina ģimenē, bet tā tas bieži vien nenotiek un skolotājiem ir jābūt vai nu stingriem, vai nu vienkārši draudzīgiem vai ar harizmu, lai skolēni viņus cienītu.

Mums skolā arī bija dažādi skolotāji, bija tādi, par kuriem ierēca un, ja pat pieminēja ārējo izskatu vai drēbes, visa sākums bija tajā, ka skolotāja ĻĀVA sevi necienīt. Viena skolotāja sāka strādāt tieši tad, kad uzsāku mācības 10. klasē un viņa bija ļoti jauna, tāpēc viņu neviens īsti neņēma pierē. 12. klasē jau bija redzama cieņa, ko viņa panāca, beigu beigās parādot savu raksturu.

Tāpēc nevajag teikt, ka rēc par skolotājiem apģērba dēļ. Sviests!
25.10.2013 15:19 |

Reitings 1681
Nu zinot to skolotāju - radiniece stāsta, ka nav nekāda azbesta vecene, bet nu savu priekšmetu zina, bet ir kautrīgs, intraverts cilvēks. Nekliedz, neardās, ja klasē ar4dās bērni - stāv uin gaida līdz apklusīs. Nu viņa tāds skromnijs cilvēks. Ģērbjas arī skromno - nu parasti jau apceļ vājākos, vai ne? Nu tā viņai ir uzēdušies. :)
25.10.2013 15:28 |

Reitings 1701

Un man žēl, ka pārdevējas, viesmīles, kravēji, kasieri, apsargi muzejos un bibliotekāri pelna vēl mazak, bet nu tas nav salīdzināms, jo tiem cilvekiem nav vsp izglītības, vai nav augstākās.

Nemaz nerunājot par to, ka apsargi, pārdevēji utt. bieži vien ir ar augstāko izglītību citā jomā, bibliotekāriem ir sava studiju programma. Tieši tāpat kā skolotājiem, bibliotekāriem ir augstākā savā jomā.
25.10.2013 15:29 |

Reitings 1701
Ella, nu tad nevar vainot apģērbu, bet gan to, ka cilvēks ir introverts, kautrīgs un nospiests pēc dabas. Piedod, bet, ejot mācīties par skolotāju, būtu tā kā jāsaprot, ka darbs ar skolēniem pieprasa arī spēju kontaktēties.
25.10.2013 15:30 |

Reitings 1681
Bibliotekāriem ir par līmeni vai diviem zemaka nekā skolotājiem ;) Kaut kada profesionālā ja nemaldos. Bet nav tas pats.

Nu tas, ka es izmācīšos par ārstu, bet strādāsu par kasieri maximā nenozīme, ka man būtu jamaksa labāka alga. ;) Katram darbiņam sava apmaksa.

Nu es domaju, ka vinai tāpat ir sāpīgi, ka viņu aprunā - gan par apģerbu gan raksturu un tml.. :)
25.10.2013 15:57 |

Reitings 1701
http://www.biblioteka.lv/News/ArticleItem.aspx?article=24019&type=0

Iegūt informācijas un bibliotēku darba zināšanas, prasmes un kompetenci var dažādi:
formālajā izglītībā
1. studējot Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļā (LU SZF IBSN), iegūstot bakalaura, maģistra vai doktora grādu (atbilst 5.līmeņa profesionālajai kvalifikācijai)
25.10.2013 16:10 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Neatceros, ka skolas laikā kāds iesmietu par skolotāju apģērbu. Jā, skolēni apspreida gan nepatīkamu elpu, gan milzīgus sviedru pleķus, gan neskūtas kājas. Bet tā apspriešana nenotika tadēļ, ka tie ir skolotāji - apspriestu arī visus pārējos, parastos mirstīgos, jo tas ir tās lietas, kuras liecina par cilvēka koptumu/nekoptumu.

Nevar visas problēmas novelt uz mazām algām. Ir skolotāji, kuriem pietrūkst aizrautības, ir skolotāji, kuriem ir psiholoģiskas problēmas, ir skolotāji, kuri nāk uz skolu ''izlādēties''. Ir visādi, un tādi ir gan skolā, gan augstskolā. Pati mācību iestādēs esmu saskārusies ar tiešām patīkamiem, sirsnīgiem cilvēkiem, tomēr kā skolotāji viņi īsti nav derīgi. Pārāk maz ir tādu, kuri skolēnu uztver kā cieņas vērtu cilvēku, un tajā pat laikā ir spējīgi arī kaut ko iemācīt.
25.10.2013 16:58 |

Reitings 1681
Ooo, Maļina - biju palaidusi garām. Kaut kad skatījos ka tur zemā kvalifikācija bibliotekāriem - laikam bija skatījusies tos kursus LNB, nevis LU. ;)

Tad protams, ka ja bibliotekāram ir tas 5. līmenis - atbilstoša alga jāsaņem. Ja izieti tikai kursi tad cita lieta ;) Bet kā statistikā turpat uzrādīts - bibliotekāri ar augstāko izglītību ir tikai trešdaļa strādājošo. :)
25.10.2013 18:56 |

Reitings 2336
Reģ: 29.01.2009
Par to apģērbu gan saprotu skolotājas- viņām taču katru dienu jāstājas publikas priekšā, viņām nav formastērpu kā medmāsām vai policistiem, un mūsdienās arī es viņu priekšā justos ne gluži pašpārliecinoši simpātiska, ja man būtu tikai 2 apģērbu komplekti. Bet otrs- zinot, kur iepērkas sievietes pusmūžā... kaut kādos tirgos vai poļu apģērbu veikalos uz čakenes skatās uz dārgiem sūdiem, tā vietā lai aizietu kaut uz to pašu H un M, Lindex vai Seppalu, kur ir arī konservatīvas, bet tajā pat laikā smukas drēbes, turklāt lētākas un kvalitatīvākas.
25.10.2013 19:04 |

Reitings 1493
cilvēkam, kurš vēlas pedagoģisko izglību ir jārēķinās ar blakus lietām: faktu, ka klasē būs maznodrošināti bērni, bērni, kuru vecāki ir alkoholiķi utml., jārēķinās ar laiku, kuru nākas tiešām daudz ieguldīt, ar skolēnu daudzumu, kā arī apjomu. Skolotājs nav cilvēks, kurš tikai nolasa vielu no atvērtas grāmatas - viņam ir jābūt arī labām psiholoģa dotībām, tāpat viņam ir jāspēj paskaidrot saprotamā veidā - nevis tikai tik, cik grāmatā un tiem, kuri bez ierunām saprot. Šādu skolotāju, kuri tiešām būtu piemēroti savai profesijai ir ļoti niecīgs procents uz visu skolu skaitu.

Gan savā, gan blakus skolā vairums šādi skolotāji arī ir. Man pazīstamie skolotāji pat uz mājām iet runāties, cenšas sadzīves problēmas risināt. Par to taču neviens nemaksā, vnk godaprāts liek... Un kur Tu tādus procentus izrāvi, ka ļoti maz godprātīgo skolotāju? Pilnīgi nepiekrītu.

Varbūt ir daļa mazliet arhaiskāku, vecākām metodēm skolotāju, kas atļaujas arī uzbļaut, jo viņu laikā par to bērna vecāki uzreiz nepiešuva skolotājam morālo kaitējumu ... Bet vielu, ja vien bērns nav atsaldenis, kuram ir tikai tiesības, viņas iemāca. Un apskatīsim vēl šādu problēmu - ja viņas sijājam ārā, nav taču, kas nāk vietā!

Un pats beidzamais... oj, nu nesmīdini. Tad jau 90% LV darbspējīgās populācijas paši ir vainīgi, ka ir ar mazām algām. Kur tad ir tās nozares, kuras izpētot, redz, visi tgd būtu pelnoši un nebūtu "jāčīkst" par algu pielikumu?...
25.10.2013 19:08 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013
Tāpēc man kaut kā liekas, ka sūdzās tie, kuriem skolotāja/pasniedzēja darbs nav sirdsdarbs. Jo tie, kuriem tas ir aicinājums, atrod papildiespējas un piepelnās, un dzīvo normāli/labi.

Sēdi vien savā zelta būrītī..
25.10.2013 19:16 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
manuprāt, nav jāizceļ īpaši skolotāji . Jārunā par visiem ,kuri saņem algas mazākas par 250ls ...apkopējai nav jāizdzīvo, jāpērk drēbes sev ,bērnam? pārdevējai nav jāmaksā par dzīvokli? bibliotekārei negribās aizbraukt ceļojumā uz citu valsti?:D es vispār nesaprotu ,kāpēc vienmēr izceļ skolotājus, medicīnas darbiniekus. sajūta,ka visi pārējie ir aizmirsti un viņiem jābūt normāli saņemt un mēģināt izdzīvot ar 200ls mēnesī.
25.10.2013 19:17 |

Reitings 1493
sniegpulksteniite,
nu ir taču bišķi atšķirība atbildībā/izglītībā skolotājai un apkopējai?
Protams, dzīves līmenis būtu jāceļ visā LV, bet (vismaz manā skatījumā) primārās profesijas būtu: skolotāji, mediķi, policisti un ugunsdzēsēji.
25.10.2013 19:21 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013

manuprāt, nav jāizceļ īpaši skolotāji . Jārunā par visiem ,kuri saņem algas mazākas par 250ls ...apkopējai nav jāizdzīvo, jāpērk drēbes sev ,bērnam? pārdevējai nav jāmaksā par dzīvokli? bibliotekārei negribās aizbraukt ceļojumā uz citu valsti? es vispār nesaprotu ,kāpēc vienmēr izceļ skolotājus, medicīnas darbiniekus. sajūta,ka visi pārējie ir aizmirsti un viņiem jābūt normāli saņemt un mēģināt izdzīvot ar 200ls mēnesī.

Taisnība, bet pret skolotājiem ir daudz augstākas prasības un daudz lielāka atbildība.
25.10.2013 19:21 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Pret mani arī ir lielas prasības ,atbildība...alga arī tāda nekāda
25.10.2013 19:37 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!